Igencsak régen sütöttem már, így aztán amikor szembe jött velem az interneten egy sütemény, rögtön úgy döntöttem, hogy a magam ízlésére átalakítva cukor, és gluténmentes változatban sütöm meg. Egyszerű kevert tészta, amely egy csokoládés, és egy sütőtökös részből áll, és sütés után nagyon finom, így együtt. Én pl. olvasztott diabetikus csokoládéval csorgattam meg, de ezt el is hagyhatjuk.... jól illik hozzá még a diabetikus sárgabarack, vagy éppen eper lekvár is.
Hozzávalók a csokoládés tésztához:
8 dkg zabpehelyliszt
2 db tojás (nagy)
7 dkg vaj (puha)
1 dl tej
2 púpozott ek cukormentes mogyorókrém
2 ek holland kakaó
0,5 cs sütőpor
1 tk vaníliaaroma
7 dkg eritrit
Én aprószemű zabpelyhet használtam, melyet kávédarálóval daráltam lisztes állagúra.
A zabpehelyliszthez adjuk hozzá a sütőport, egy csipet sót, a kakaót, és keverjük össze.
Az eritrithez adjuk hozzá az egész tojásokat, a puha vajat, és a vaníliaaromát, majd keverjük simára.
Ezután adjuk hozzá a mogyorókrémet, és a tejet, majd szintén keverjük simára.
Ezután adjuk hozzá a zablisztes keveréket, majd keverjük alaposan össze.
Egy 18x25 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és egyenletesen kanalazzuk bele a masszát, majd tegyük félre.
Sütőtökös krém hozzávalói:
15 dkg előzőleg megsütött sütőtök
1 ek zabpehelyliszt
1 tk mézes fűszerkeverék
1 db tojás (nagy)
10 dkg mascarpone
5 dkg eritrit
1 tk vaníliaaroma
A hozzávalókat tegyük egy tálba, majd keverjük simára. (a sütőtök hideg legyen!!)
Ezután egyenletesen kanalazzuk a tepsiben lévő tésztára.
Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük készre. (tűpróbáig süssük) (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Én olvasztott diabetikus csokoládéval megcsorgatva tálaltam, amely nagyon jól illett a süteményhez.