2024. november 21., csütörtök

Csokoládés-sütőtökös szelet. (cukor és gluténmentes)

 


Igencsak régen sütöttem már, így aztán amikor szembe jött velem az interneten egy sütemény, rögtön úgy döntöttem, hogy a magam ízlésére átalakítva cukor, és gluténmentes változatban sütöm meg. Egyszerű kevert tészta, amely egy csokoládés, és egy sütőtökös részből áll, és sütés után nagyon finom, így együtt. Én pl. olvasztott diabetikus csokoládéval csorgattam meg, de ezt el is hagyhatjuk.... jól illik hozzá még a diabetikus sárgabarack, vagy éppen eper lekvár is.

 


 

Hozzávalók a csokoládés tésztához:

8 dkg zabpehelyliszt 

2 db tojás (nagy)

7 dkg vaj (puha)

1 dl tej

2 púpozott ek cukormentes mogyorókrém

2 ek holland kakaó

0,5 cs sütőpor

1 tk vaníliaaroma

7 dkg eritrit


Én aprószemű zabpelyhet használtam, melyet kávédarálóval daráltam lisztes állagúra.

A zabpehelyliszthez adjuk hozzá a sütőport, egy csipet sót, a kakaót, és keverjük össze.

Az eritrithez adjuk hozzá az egész tojásokat, a puha vajat, és a vaníliaaromát, majd keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a mogyorókrémet, és a tejet, majd szintén keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a zablisztes keveréket, majd keverjük alaposan össze.

Egy 18x25 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és egyenletesen kanalazzuk bele a masszát, majd tegyük félre.


 

Sütőtökös krém hozzávalói:

15 dkg előzőleg megsütött sütőtök

1 ek zabpehelyliszt

1 tk mézes fűszerkeverék

1 db tojás (nagy)

10 dkg mascarpone

5 dkg eritrit

1 tk vaníliaaroma

 

A hozzávalókat tegyük egy tálba, majd keverjük simára. (a sütőtök hideg legyen!!)

Ezután egyenletesen kanalazzuk a tepsiben lévő tésztára.

Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük készre. (tűpróbáig süssük) (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki.

 


Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Én olvasztott diabetikus csokoládéval megcsorgatva tálaltam, amely nagyon jól illett a süteményhez.


2024. november 13., szerda

Almás-mákos rakott tészta cukorbetegeknek.

 


A napokban a Mindmegette.hu oldalon szembe jött velem az "almás-mákos rakott tészta" és olyan guszta volt, hogy rögtön eldöntöttem, hogy cukormentes változatra átalakítva elkészítem. A metélt tészta így teljes kiőrlésű lett, cukor helyett pedig eritritet használtam, de ízlés szerint másfajta édesítővel is készülhet. Összeállítás után ment a sütőbe, ahol jól összesültek az ízek, de a tészta nem száradt ki, finom szaftos maradt. Tálaláskor poreritrittel szórtam meg, és saját házi eperlekvárral jóízűen fogyasztottam belőle.....



Hozzávalók:

1 db savanykás alma

15 dkg teljes kiőrlésű széles metélt

2 db tojás

10 dkg eritrit

1 tk vaníliaaroma

3 dkg vaj

1/2 citrom leve és héja

1/2 kk őrölt fahéj

0,5 dl tejföl

csipet só

10 dkg darált mák 


A formában lévő tészta lekenéshez:

2-3 ek tejföl

1/2 ek eritrit

1 kk vaníliaaroma



A tésztát enyhén sós vízbe főzzük ki, majd hideg vízzel öblítsük le, szűrjük és csepegtessük le.

A tojások sárgájához adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, a puha vajat, a tejfölt, a citrom reszelt héját és levét, az őrölt fahéjat, és egy csipet sót, majd keverjük habosra.

Ezután reszeljük hozzá az almát, adjuk hozzá a darált mákot, és keverjük össze.

A tojásfehérjét egy csipet sóval, és egy teáskanál eritrittel verjük fel kemény habbá.

Ezután a tojáshabot óvatosan keverjük össze a masszával, arra figyelve hogy ne nagyon törjön.

Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett tésztát, és szintén, óvatosan keverjük, forgassuk össze. 

A sütőformát kenjük ki vajjal, és szórjuk meg teljes kiőrlésű zsemlemorzsával, majd egyenletesen öntsük bele a tésztát.

A tejfölt keverjük simára az eritrittel és a vaníliaaromával, majd egyenletesen kenjük rá a formában lévő tésztára.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 percig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve, hagyjuk hűlni, majd ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel.

 


Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Én diabetikus házi eperlekvárral tálaltam, és nagyon jól illett hozzá.


2024. november 5., kedd

Receptajánló! Márton napi libáskodások....

Hamarosan itt van a Márton nap, és ezzel együtt a libából készült finom ételek is az asztalra kerülnek. Így aztán egy csokorba gyűjtöttem kedvenc libából készült receptjeimet, ezzel is ötletet adva a Márton napi ebéd, vagy éppen vacsora elkészítéséhez.

 

A Márton napi liba-lakomákról szóló első írásos feljegyzés még 1171-ből származik. Akkoriban ez azzal volt összekapcsolható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, vagyis ekkor vette kezdetét a téli pihenő időszak. Ilyenkor kóstolták meg először az újbort, és vágták le a tömött libákat. A népi mondás szerint "aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik". Ezt elkerülendő, én minden évben megpróbálom ezt a népszokást betartani, és ezen a napon valamilyen formában liba kerül a tányérunkra.

 


Márton napi ludaskása

(a recept erre a linkre kattintva található)

 

 

Sült libacomb krumplival és narancsos-mézes sütőtökkel

(a recept erre a linkre kattintva található)

 

 

Márton napi libaleves

(a recept erre a linkre kattintva található)

 


 

 Sült libacomb sütőtökös tócsnival és lilahagyma chutneyval

(a recept erre a linkre kattintva található)

 

 

 Konfitált libacomb krumplival és ananászos savanyú káposztával

 

 

Libamell sajtos krumplipürével és narancsos-mézes sárgarépával

(a recept erre a linkre kattintva található)

 


 

Libacomb sajt-szufléval és mézes-fűszeres sütőtökkel

(a recept erre a linkre kattintva található)

 


 

 Mustáros libaraguleves

(a recept erre a linkre kattintva található)

 

 

Lúdláb torta

 


 

 Lúdláb tortácska

(a recept erre a linkre kattintva található)