Ennek a tortának a receptjét már akkor kinéztem magamnak, amikor először megláttam a Laptopkonyha receptversenyre beküldött sütemények között. Átfutottam a receptet, és már akkor elhatároztam, hogy mindenképpen megfogom sütni. Aztán telt-múlt az idő, és a recept felkerült videó formájában is a Laptopkonyha receptes oldalára. Gondoltam, így aztán könnyű dolgom lesz, hogy még láthatom is az egész készítési folyamatot. Becsülettel végignéztem a felvételt az elejétől, a végéig (bizony jó hosszú volt) és akkor rögtön tudtam, hogy abban a formában biztosan nem csinálom végig azt a két órát, na és pihentetni sem fogom 12 órán át, mert ahhoz nekem nincs türelmem. Ennek ellenére nekifogtam a tészta sütésének, és rögtön az elején világossá vált előttem, hogy ebből a mennyiségű tésztából, bizony akár két tortát is meglehet sütni, mert rengeteg egyhez. (persze azért felhasználtam és
képviselőfánkot sütöttem a maradékból) Tehát második nekifutásra, megfelezve a hozzávalókat, kaptam azt a vékony tésztát amire számítottam. Biztosan az eredeti receptben szereplő főzött krém nagyon finom, de mint már írtam , nekem nem lenne hozzá türelmem 12 órán át várakozni arra, hogy megdermedjen. Így a saját főzött krémemet készítettem el, és így is nagyon finom volt a torta. Ebbe a krémbe nincs szükség zselatinra, viszont így is egy magas, habos, masszív krémet kaptam. A torta végül kb. egy óra alatt elkészült és már tálalhattam is. Nagyon finom, így mindenkit csakis arra tudok biztatni, hogy nyugodtan készítse el. Türelmeseknek az eredeti receptet ajánlanám, melyet a
Laptopkonyha videó receptjei között megtalál, és lépésről, lépésre nyomon tud követni. Türelmetlenebb, és főként kezdő háziasszonyoknak viszont ezt az egyszerűbb, ám ugyanolyan finom változatot tudnám a figyelmébe ajánlani.
Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:
12,5 dkg liszt
1,25 dl víz
5 dkg margarin
csipet só
3 tojás
késhegynyi sütőpor
A vizet a margarinnal és egy csipet sóval kevergetve felforralni. Amikor már a margarin elolvad, és a víz elkezd forrni, hozzáönteni a lisztet, és alaposan összekeverni. Állandó keverés mellett addig pirítani a tésztát, még elválik az edény falától. (kb. 4-5 percig kell kevergetve pirítani a tésztát, de ezalatt az idő alatt nem fog leégni)
Amikor már elkészült a tészta, levenni a tűzről, és beleütni egy tojást, majd robotgéppel eldolgozni. Ezután beleütni a második tojást és szintén összekeverni.
Végül a harmadik tojást felütni egy pici tálba, majd hozzáadni a sütőport és jól összekeverni. Ezután hozzáönteni a tésztához, és robotgéppel addig keverni még egy teljesen sima állagú tészta lesz belőle.
A tortaformát kibélelni sütőpapírral, majd a tészta 2/3 részét belekanalazni. Ezután vizes kézzel egyenletesen belelapogatni a formába.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a maradék tésztából, vizes kézzel, féldiónyi nagyságú golyókat formálni. Kicsit távolabb tenni őket egymástól a sütőpapírra, mert sütés közben megfognak nőni.
Egy edénybe vizet önteni, majd behelyezni a sütő egyik sarkába. Ezután előmelegíteni a sütőt 200 fokra. (én légkeverésnél 170 fokra melegítettem fel a sütőt, és úgy sütöttem meg a tésztát)
Ezután az alsó rácsra behelyezni a tortaformát, majd föléje a tepsit, és pár perc alatt szép aranybarnára sütni a tésztát. (sütés közben nem szabad kinyitni a sütőajtót, mert összeesik a tészta)
Amikor már szépen megsültek a fánkocskák (kb. 10-15 perc) akkor a gázt elzárni és a sütőajtaját jó résnyire kinyitni. Így hagyni, hogy a tészta hűljön. (amikor már csak langyos volt a sütő, én teljesen kinyitottam az ajtót)
Közben ellehet készíteni a krémet, és felverni a tejszínt.
Krém hozzávalói:
4 cs vaníliás pudingpor
20-25 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 l tej
6 db tojás
5 dl Hulala (v. habtejszín) a tetejére.
A tojások sárgáját simára keverni a cukor felével, a vaníliás cukorral, és egy kevés tejjel.
Ezután egyesével hozzákeverni a vaníliás pudingport, hogy teljesen sima állagú legyen.
A maradék tejet és cukrot feltenni forrni, majd amikor már forr, hozzákeverni a tojásos-pudingos keveréket. Pár perc alatt, kevergetve sűrű masszává főzni.
A tojások fehérjét egy csipet sóval, kemény habbá verni, majd apránként a tűzről levett, forró krémhez keverni. (így a tojásfehérje hab, megfő a forró krémbe)
A tortaformában lévő tészta tetejére kanalazni a krémet, majd teljesen kihűteni.
A Hulalát kemény habbá verni ,(habtejszínhez, habfixálót is tenni, mert különben összeesik a hab) majd a teljesen kihűlt krém tetejére kanalazni. Ízlés szerint elsimítani, vagy egy kicsit díszíteni.
3-4 ek kristálycukrot egy edénybe tenni, majd állandó kevergetés mellett megkaramellizálni.
A kis fánkokat egy rácsra tenni, majd kanállal a tetejükre csorgatni a forró karamellt.
Végül a hab tetejére helyezni a karamellel megcsorgatott fánkocskákat.
Tálalás előtt a tortaformát lecsatolni, majd a tortát tálcára helyezni, és felszeletelve tálalni.
(én mielőtt a formát lecsatolom a tortáról, egy spatulával (v.késsel) óvatosan körbekerítem, így könnyen letudom venni, és a krém nem ragad oda a formához)