Ebben a nyirkos hideg időben, egyre nagyobb szüksége van a szervezetünknek a vitaminokra. Mivel köztudott, hogy a savanyú káposzta bővelkedik c-vitaminban, így hétvégére most egy finom székelykáposztát hoztam. Télen szeretem a káposztás ételeket főzni, mert nemcsak finomak, de nagy előnyük még, hogy nagyobb mennyiséget is főzhetünk belőle. A frissen elkészült étel is finom, de többszöri melegítéssel, még sokkal finomabb. Így aztán én legalább két napra való adagot főzők, sőt még néha a fagyasztóba is kerül. A székelykáposztába eddig mindig rizst tettem, most viszont szakítva a hagyományokkal, gersli került bele. Emlékszem még gyerekként, volt idő amikor bizony a rizshez csak nagyon nehezen lehetett hozzájutni, és az anyukám mindig gerslit tett a káposztába. Nagyon szerettem, de valahogy mint minden régi szokás, lassan ez is feledésbe merült. Mostanában viszont, megint előszeretettel, veszem elő a régi recepteket, így jött az ötlet, hogy gersli kerüljön a káposztába. Persze mindenki ízlésének megfelelően tehet bele rizst is, de bátran merem ajánlani a gerslivel való elkészítését is.
Hozzávalók:
70 dk sertéscomb
1 kg savanyú káposzta
1 db vöröshagyma
2-3 marék gersli
pirospaprika
só
majoranna
szerecsendió
olaj
víz
tálaláshoz tejföl
A húst felkockázni. A vöröshagymát megpucolni és apróra felvágni. A káposztát a levétől kinyomkodni.
Egy edénybe olajat hevíteni, majd hozzáadni az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre párolni. Amikor már kellően megpárolódott, hozzáadni a felkockázott húst, és fehéredésig pirítani. Ekkor megszórni a pirospaprikával, ízlés szerint fűszerezni,(én szerecsendióval és majorannával fűszereztem) majd jól összekeverve, pár percig tovább párolni. Ezután felönteni vízzel, és kb. 30 percig főzni.
A levétől kinyomkodott káposztát az előfőzött húshoz adni, majd felönteni annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ekkor hozzáadni a gerslit is, és jól összekeverni, majd szép lassan puhára főzni.
Főzés közben többször megkeverni, és ha szükséges a visszamaradt káposztalével ízesíteni.
Tálaláskor a káposztát tejföllel, és ízlés szerint egy szelet kenyérrel kínálni.
Nagyon csodásan fest ez az étel:) Én is előszeretettel főzök ilyenkor káposztás ételeket, és a család is szereti őket. Bár mi a rizst részesítjük előnyben, de ez részletkérdés.
VálaszTörlésGerslivel én is nagyon szeretem!A töltött káposztát is úgy szoktam készíteni.:-)
VálaszTörlésÉn gerslivel még nem kóstoltam, de ettem nemrég vele salátát, ami nagyon ízlett még a páromnak is! Jó társítás!
VálaszTörlésSzékelykáposztát még én sem ettem gerslivel,de amibe lehet teszek,legközelebb kipróbálom,addig meg szemezgetek a tiedével:-)
VálaszTörlésHalálosan jól néz ki! Most megenném rögtön!
VálaszTörlésGerslivel még nem készítettem. Nagyon guszta. :)
VálaszTörlésImádom a Székelykáposztát, még akkor is hogyha halvány fogalmam sincs, mi az a GERSLI...talán valami sertéshusféle?
VálaszTörlésNagyon guszta és kimondottan izletes, és halálos finom! To die for...angolul azt jelenti, hogy meg halni érte! Nahát, ez már egy nagy SZÓ!
Éljen a székelykáposzta!!!!Bármikor jöhet:)
VálaszTörléstrollanyu!
VálaszTörlésÉn is rizzsel készítem, ez most egy kivételes eset volt, de nagyon finom lett. Visszaemlékeztem közben az anyukám főztjére.:)
Nelli!
VálaszTörlésTöltött káposztába még nem próbáltam, de tervbe van véve az is, így gerslivel fogom készíteni. Köszi az ötletet.:)
Vicuska!
VálaszTörlésNyugodtan próbáld ki, majdnem olyan mint a rizs. Salátába én is szeretem.:)
Dittta!
VálaszTörlésKüldök addig egy tányérkával!!:) Biztosan ízleni fog, főleg ha használod is más ételekhez.:)
IllésKrisz...!
VálaszTörlésKöszönöm, és csak nyugodtan csipegessél belőle.:)
Petra!
VálaszTörlésKöszönöm!! Egy próbát megér, Te úgyis szeretsz új dolgokat kipróbálni.:)
Elisabeth!
VálaszTörlésLátom Te is nagy rajongója vagy a székelykáposztának. Szerintem ezt minden Magyar imádja, köztük én is.
A gersli az hántolt árpa, árpagyöngynek is hívják, hátha esetleg így ismered. Rizs helyett most ezt tettem a káposzta, és nagyon finom lett vele.:)
Kati!
VálaszTörlésÉljen!!! Éljen!! Én is megtudnám enni akár minden nap.:))