2011. november 19., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Székelykáposzta gerslivel.



Ebben a nyirkos hideg időben, egyre nagyobb szüksége van a szervezetünknek a vitaminokra.  Mivel köztudott, hogy a savanyú káposzta bővelkedik c-vitaminban, így hétvégére most egy finom  székelykáposztát hoztam. Télen szeretem a káposztás ételeket főzni, mert nemcsak finomak, de nagy előnyük még, hogy nagyobb mennyiséget is főzhetünk belőle. A frissen elkészült étel is finom, de többszöri melegítéssel, még sokkal finomabb. Így aztán én legalább két napra való adagot főzők, sőt még néha a fagyasztóba is kerül. A székelykáposztába eddig mindig rizst tettem, most viszont szakítva a hagyományokkal, gersli került bele. Emlékszem még gyerekként, volt idő amikor bizony a rizshez csak nagyon nehezen lehetett hozzájutni, és az anyukám mindig gerslit tett a káposztába. Nagyon szerettem, de valahogy mint minden régi szokás, lassan ez is feledésbe merült. Mostanában viszont, megint előszeretettel, veszem elő a régi recepteket, így jött az ötlet, hogy gersli kerüljön a káposztába. Persze mindenki  ízlésének megfelelően tehet bele rizst is, de bátran merem ajánlani a gerslivel való elkészítését is.





Hozzávalók:

70 dk sertéscomb
1 kg savanyú káposzta
1 db vöröshagyma
2-3 marék gersli
pirospaprika
majoranna
szerecsendió
olaj
víz

tálaláshoz tejföl

A húst felkockázni. A vöröshagymát megpucolni és apróra felvágni. A káposztát a levétől kinyomkodni.

Egy edénybe olajat hevíteni, majd hozzáadni az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre párolni. Amikor már kellően megpárolódott, hozzáadni a felkockázott húst, és fehéredésig pirítani. Ekkor megszórni a pirospaprikával, ízlés szerint fűszerezni,(én szerecsendióval és majorannával fűszereztem) majd jól összekeverve, pár percig tovább párolni. Ezután felönteni vízzel, és kb. 30 percig főzni.

A levétől kinyomkodott káposztát az előfőzött húshoz adni, majd felönteni annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ekkor hozzáadni a gerslit is, és jól összekeverni, majd szép lassan puhára főzni. 
Főzés közben többször megkeverni, és ha szükséges a visszamaradt káposztalével ízesíteni.

Tálaláskor a káposztát tejföllel, és ízlés szerint egy szelet kenyérrel kínálni.

16 megjegyzés:

  1. Nagyon csodásan fest ez az étel:) Én is előszeretettel főzök ilyenkor káposztás ételeket, és a család is szereti őket. Bár mi a rizst részesítjük előnyben, de ez részletkérdés.

    VálaszTörlés
  2. Gerslivel én is nagyon szeretem!A töltött káposztát is úgy szoktam készíteni.:-)

    VálaszTörlés
  3. Én gerslivel még nem kóstoltam, de ettem nemrég vele salátát, ami nagyon ízlett még a páromnak is! Jó társítás!

    VálaszTörlés
  4. Székelykáposztát még én sem ettem gerslivel,de amibe lehet teszek,legközelebb kipróbálom,addig meg szemezgetek a tiedével:-)

    VálaszTörlés
  5. Halálosan jól néz ki! Most megenném rögtön!

    VálaszTörlés
  6. Gerslivel még nem készítettem. Nagyon guszta. :)

    VálaszTörlés
  7. Imádom a Székelykáposztát, még akkor is hogyha halvány fogalmam sincs, mi az a GERSLI...talán valami sertéshusféle?
    Nagyon guszta és kimondottan izletes, és halálos finom! To die for...angolul azt jelenti, hogy meg halni érte! Nahát, ez már egy nagy SZÓ!

    VálaszTörlés
  8. Éljen a székelykáposzta!!!!Bármikor jöhet:)

    VálaszTörlés
  9. trollanyu!
    Én is rizzsel készítem, ez most egy kivételes eset volt, de nagyon finom lett. Visszaemlékeztem közben az anyukám főztjére.:)

    VálaszTörlés
  10. Nelli!
    Töltött káposztába még nem próbáltam, de tervbe van véve az is, így gerslivel fogom készíteni. Köszi az ötletet.:)

    VálaszTörlés
  11. Vicuska!
    Nyugodtan próbáld ki, majdnem olyan mint a rizs. Salátába én is szeretem.:)

    VálaszTörlés
  12. Dittta!
    Küldök addig egy tányérkával!!:) Biztosan ízleni fog, főleg ha használod is más ételekhez.:)

    VálaszTörlés
  13. IllésKrisz...!
    Köszönöm, és csak nyugodtan csipegessél belőle.:)

    VálaszTörlés
  14. Petra!
    Köszönöm!! Egy próbát megér, Te úgyis szeretsz új dolgokat kipróbálni.:)

    VálaszTörlés
  15. Elisabeth!
    Látom Te is nagy rajongója vagy a székelykáposztának. Szerintem ezt minden Magyar imádja, köztük én is.
    A gersli az hántolt árpa, árpagyöngynek is hívják, hátha esetleg így ismered. Rizs helyett most ezt tettem a káposzta, és nagyon finom lett vele.:)

    VálaszTörlés
  16. Kati!
    Éljen!!! Éljen!! Én is megtudnám enni akár minden nap.:))

    VálaszTörlés