Megint egy vacsoracsatás recept, melyet mindenképpen szerettem volna elkészíteni.... és nem is bántam meg, mert nagyon finom lett így a "palacsinta". Palacsinta sütőben való sütéséről eddig még nem is hallottam, így nekem új volt a Gáspár Bea által sütött változat. Szerencsére figyelmesen végignéztem a műsort (mint mindig), így nem okozott gondot a közzétett recept hiányossága. Mondhatom, valóban palacsinta tészta jellege maradt a tésztának a sütőben való sütés ellenére, és az hogy kicsit vastagabb a tészta, még előnyére is vált. A főzés nélküli túrógombóccal, és az általam készített málnaszósszal (Bea eperből készítette) igazán remek desszertet tudtam feltálalni.
Palacsinta tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:
500 g natúr joghurt (v. gyümölcsjoghurt)
3 db tojás
12 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 ek holland kakaó
1 cs vaníliás cukor
1 csipet só
1 tk szódabikarbóna
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, a joghurtot, egy csipet sót, és keverjük simára. (Én sárgabarackos joghurtot kevertem hozzá.)
A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával és a kakaóval, majd szitáljuk hozzá a cukros keverékhez, és szintén keverjük simára.
A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a masszához.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát. Ezután a tepsit párszor ütögessük az asztalhoz mielőtt betennénk a sütőbe.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süsük készre. (tűpróbáig süssük) (Én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem.)
Ezután vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt, helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Amikor a tészta kihűlt, ízlés szerint szúrjunk ki belőle korongokat, vagy egyszerűen csak szeleteljük fel.
Túrógombóc hozzávalói:
25 dkg túró
1/2 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 cs Aranka vaníliás pudingpor (FŐZÉS NÉLKÜLI))
1/2 cs mandulaforgács
A túrót tegyük egy tálba és villával kicsit törjük össze.
Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és citromlevet, a főzés nélküli Aranka vaníliás pudingport, majd keverjük alaposan össze.
Ezután tegyük be legalább egy órára a hűtőbe, majd nedves kézzel formázzunk belőle ízlés szerinti gombócokat.
A mandulaforgácsot egy teflon serpenyőbe, állandó kevergetés mellett, pirítsuk világos zsemle színűre, majd forgassuk bele az elkészült túrógombócokat. (figyeljünk, mert hamar megég!!)
Málnaszósz hozzávalói:
30 dkg málna
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1,5 dl víz
1 tk étkezési keményítő + pici víz
A málnát folyó víz alatt mossuk meg, tegyük egy serpenyőbe, adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a vizet, majd főzzük pár percig.
Ezután vegyük le a tűzről, majd passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele.
Ezután tegyük vissza a tűzre, melegítsük forráspontig, majd adjuk hozzá a pici vízzel simára kevert étkezési keményítőt, és kevergetve addig főzzük, hogy kissé besűrűsödjön. Ezután hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt tegyünk a tányérba pár kanál málnapépet, tegyük a közepére a kiszúrt tésztakorongot, helyezzük rá a túrógombócot, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint gyümölcslekvárral is tálalhatjuk, mert az is jól illik hozzá.