2013. június 30., vasárnap

Fehér csokoládés mousse meggyel.



 A pohárkrémeknek nálunk mindig nagy sikere van, így aztán elég sokszor készítek. (pohárkrém receptek itt megtalálhatóak) Általában nagyon egyszerűen elkészíthetőek, és nem utolsó sorban nagyon finomak. Ez a fehér csokoládés mousse elkészítése most egy kicsivel több időt vett igénybe, de talán még az eddig pohárkrémeknél is finomabb. (pedig mindegyik igencsak finom volt) Mivel éppen most érik a meggy, így a csokoládékrémet és a meggyzselét váltakozva kanalaztam a poharakba, így nem csak látványra lett mutatós, de az ízek is nagyon jól összeillettek. Ízlés szerint természetesen ehhez a csokoládékrémhez más gyümölcsöt is választhatunk, és biztosan nagy sikerünk lesz vele.






Csokoládés krém hozzávalói:


10 dkg fehér csokoládé
2 db tojássárgája
3 ek porcukor
1 tk vaníliaaroma
2 dl Hulala (v. habtejszín)
10 g zselatin (por)
1,5 dl tej


A tojások sárgáját keverjük habosra a vaníliaaromával, a tej felével, és a porcukorral. Ezután gőzfürdő fölött, kézi habverővel keverjük addig, hogy kissé besűrűsödjön. Ezután vegyük le, és hagyjuk hűlni.

A fehér csokoládét tördeljük bele egy tálba, majd öntsük hozzá a maradék tejet, és szintén gőzfürdő fölött kevergetve, olvasszuk fel egészen. Ezután vegyük le, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a zselatint. Addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik. 

A tojásos masszához ezután kézi habverővel keverjük hozzá a csokoládés-zselatinos keveréket. 

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként, szintén kézi habverővel keverjük hozzá a csokoládés krémhez.
Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy egy kicsit megdermedjen a krém.


Meggyzselé hozzávalói:

50 dkg meggy
cukor (ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj
reszelt citromhéj
1 ek étkezési keményítő
2,5 dl víz


A meggyet magozzuk ki, majd tegyük bele egy serpenyőbe és öntsünk rá 2 dl vizet. Ezután ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, vaníliás cukrot, őrölt fahajat, és reszelt citromhéjat. Főzzük pár percig, de vigyázzunk nehogy a meggy szétfőjön.

A keményítőt keverjük simára a maradék vízzel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a meggyhez. Ezután állandó keverés mellett, főzzük pár percig, hogy kellően besűrűsödjön. Végül hagyjuk teljesen kihűlni.


A lehűtött krémet vegyük ki a hűtőből, majd a meggyzselével felváltva kanalazzuk bele a poharakba. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és az ízek jól összeérjenek.

Az lehűtött pohárkrémet közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd rögtön kínáljuk.

2013. június 29., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Kijevi csirkemell krumplipürével.



Erre a hétvégére egy nagyon finom, fűszervajjal töltött csirkemell receptet hoztam. Igaz az előkészítése kissé macerásnak tűnhet, de a végeredmény megéri a ráfordított időt, és fáradtságot. Nagyon szeretem a kijevi csirkemellet, de bevallom eddig még csakis étteremben ettem. Kicsit féltem hozzáfogni, de most már nagyon bánom, hogy nem előbb szántam rá magam. Nagy segítségemre volt Balázs a "Rántott hús wokban" blogban található részletes leírása a fűszervaj elkészítésében, a hús töltésében, és panírozásában. Igaz én a fűszervajat saját ízlésem szerint fűszereztem, majd Balázs tanácsait szem előtt tartva töltöttem meg a csirkemellet. Az elkészült csirkemellnek pedig nagy sikere volt. Tálaláskor én krumplipürét kínáltam mellé, de köretet mindenki ízlés szerint választhat, a siker mindenképpen garantált.






Hozzávalók:


2 db fél csirkemell filé
5-6 dkg vaj
1 tk dijoni mustár
1 tk citromlé
2 gerezd fokhagyma
petrezselyemzöld
őrölt színes bors
szerecsendió

panírozáshoz:

2 db tojás
liszt
zsemlemorzsa



Először a fűszervajat készítsük el.

A lágy vajat keverjük alaposan össze az apróra vágott petrezselyemzölddel, a mustárral, a citromlével, az összepréselt fokhagymával, ízlés szerint sóval, őrölt színes borssal, és szerecsendióval. 

Vágjunk le két darab folpack fóliát, majd osszuk el, és helyezzük rá a fűszervajat. Ezután szorosan tekerjük fel a fóliát, majd legalább egy órára tegyük be a fagyasztóba, hogy utána könnyebben tudjunk bánni vele a hús töltésénél.

A csirkemell filéket hosszanti irányba vágjuk fel úgy, hogy a végénél kb. 1,5 cm-es rész maradjon, majd nyissuk ki mint egy könyvet. Ezután helyezzük rá egy nagyobb darab folpack fóliára, majd egy másik darab fóliával takarjuk le. Ezután óvatosan, hogy a hús ne sérüljön, klopfoljuk ki, majd a fóliát levéve, ízlés szerint sózzuk, és borsozzuk meg. Hagyjuk kicsit állni, hogy az ízek átjárják a húst.

Vegyük ki a fagyasztóból a fűszervajat, majd helyezzük rá az előzőleg kiklopfolt, befűszerezett csirkemell keskenyebb végére. Ezután a két szélét hajtsuk be a húsnak, majd szorosan tekerjük fel, hogy teljesen zárva legyen minden oldalról.
A megtöltött, feltekert húst ezután tegyük be a fagyasztóba legalább egy órára, hogy megdermedjen, és a panírozásnál könnyebben tudjunk dolgozni vele.


A fagyasztóból kivett húst ezután kétszer panírozzuk be lisztbe-tojásba-zsemlemorzsába. (a dupla panírozásnak köszönhetően sütésnél  nem fog szétnyílni a hús)

Egy serpenyőbe öntsünk bőséges mennyiségű olajat, majd amikor már kellően felforrósodott, helyezzük bele a bepanírozott húst. A hús vastagságától függően, süssük mindkét oldalát 6-7 percig, hogy a hús átsüljön, és szép aranybarna legyen.(én sütés közben többször átfordítottam)

Tálaláskor ízlés szerinti körettel pl. rizzsel, hasáb burgonyával, vagy krumplipürével kínálhatjuk.


2013. június 26., szerda

"Fő az egészség" Kölessel-paradicsommal-sajttal töltött cukkini.



Egy bő héttel ezelőtt Limara felkért, hogy vegyek részt a "Fő az egészség" játékban. Nagyon köszönöm kedves Limara, hogy én lehettem az egyik, akinek tovább adtad a stafétát. Már akkor rögtön megfogalmazódott bennem, hogy milyen ételt fogok készíteni, a késlekedésem oka pedig nem más, mint az hogy nagy részben saját termésű hozzávalókat szerettem volna felhasználni. A cukkini szépen növekedésnek is indult, így aztán ma elérkezett a nap, hogy eleget tegyek a felkérésnek. A cukkinit megtöltöttem köles-paradicsom-sajt-hagyma és fűszerek keverékével, majd párolás után megsütöttem. Nekünk nagyon ízlett, és abban csak reménykedni tudok, hogy ez az étel beleillik a "Fő az egészség" játékba.






Mivel a játék kiírása szerint a stafétát legalább két-három személynek kell továbbadni, így igen nehéz volt a választás.
Végül is úgy döntöttem, hogy én  a következő blogok tulajdonosainak adnám tovább a stafétát, persze csakis akkor, ha ők elfogadják:

                                                                     





Hozzávalók:

 2 db zsenge cukkini
2 db paradicsom
3-4 db újhagyma
2 gerezd fokhagyma
friss bazsalikom (ízlés szerint)
10 dkg gouda sajt (v. ízlés szerinti)
1 dl köles
3 dl víz
2 ek olívaolaj
őrölt színes bors
szerecsendió






A cukkinit vágjuk félbe, majd a belsejét kanállal szedjük ki, hogy csónakokat kapjunk. Ezután a belsejét sózzuk be és hagyjuk állni, még elkészül a töltelék.

A hagymát vékonyan szeleteljük fel, a fokhagymát vágjuk fel apróra, a kivájt cukkinit és a paradicsomot vágjuk fel kisebb kockákra. 5 dkg sajtot szintén vágjunk fel apró kockákra.

A kölest tegyük bele egy edénybe, majd öntsük fel a vízzel. Ízlés szerint sózzuk, majd főzzük puhára. (én a mikroba, alacsony hőfokon addig főztem még az összes vizet felszívta)

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt újhagymát és kezdjük el üvegesre párolni. Amikor már kellően megpárolódott, először adjuk hozzá az apróra felvágott fokhagymát, majd pár pillanat után a kockára vágott cukkinit is. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy kevés szerecsendióval, majd néha megkeverve pároljuk pár percig. Végül adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, és az apróra vágott bazsalikomot. Óvatosan keverjük össze, majd pár pillanat után vegyük le a tűzről.

Az elkészült raguhoz ezután keverjük hozzá az előzőleg puhára főzött kölest, majd az apró kockákra felvágott sajtot.

Az előzőleg besózott cukkini csónakokból öntsük ki az összegyűlt vizet, majd egy papírtörlővel, töröljük szárazra.
Ezután béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és helyezzük egymásmellé a cukkini csónakokat, majd öntsünk alá kb. 1 dl vizet.

Végül töltsük meg mindegyiket a töltelékkel, és spricceljük meg egy kevés olívaolajjal, majd fóliával fedjük le a tepsit.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten pároljuk kb. 30 percig. Ezután vegyük le a fóliát, és szórjuk meg reszelt sajttal.
Tegyük vissza a sütőbe és addig süssük, még a sajt ráolvad a tetejére, és szép színt kap.

Tálalás előtt helyezzük a megtöltött cukkini csónakokat tányérra, és úgy kínáljuk.

2013. június 25., kedd

Meggyes-habos szelet.



A napokig tartó kánikula már csak az emlékeinkben él, mert bizony jól lehűlt a levegő. Persze ez az időváltozás remek alkalom arra, hogy bekapcsoljuk a sütőt. Igaz én a nagy melegben sem riadtam meg a sütő melegétől, így aztán nem is volt kétséges, hogy ma bizony egy finom sütemény kerül terítékre. Mivel éppen érik a cseresznye is, és a meggy is, nehéz volt a döntés melyik kerüljön a süteménybe. Végül a meggy győzött, és elkészült ez az egyszerű, ám annál finomabb meggyes-habos szelet.






Tészta hozzávalói 20 x 30 cm-es tepsihez:


25 dkg liszt 
5 dkg vaj
3 tojássárgája
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 cs sütőpor
3 ek forró víz
1 dl tej

Habos rész hozzávalói:

3 tojásfehérje (én 4 fehérjét vertem fel)
10 dkg porcukor
50 dkg meggy





A tojások sárgáját kezdjük el habosra keverni a forró vízzel, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá először a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd az olvasztott vajat is.

Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd keverjük alaposan össze. Ezután állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tejet, majd addig keverjük, hogy egy sima masszát kapjunk.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele egyenletesen elsimítva a tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük  15-20 percig, hogy a tészta kellően átsüljön.

Közben magozzuk ki a meggyet, majd alaposan csepegtessük le.

A tojások fehérjét kezdjük el kemény habbá verni, majd amikor már kezd habosodni, állandó keverés mellett, adagoljuk hozzá a porcukrot. Addig verjük, hogy jó kemény habot kapjunk.

A keményre felvert habhoz ezután óvatosan keverjük hozzá a kimagozott, alaposan lecsepegtetett meggyet.
Ezután a sütőből kivett tészta tetejére egyenletesen kenjük rá a habos-meggyet

Helyezzük vissza a sütőbe, majd kissé mérsékeljük a hőfokot, és 20-25 perc alatt süssük (szárítsuk) világos zsemleszínűre. (én amikor készre sült, résnyire kinyitottam a sütő ajtaját és bent hagytam még, hogy száradjon a hab)

Tálalás előtt a teljesen kihűlt süteményt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


2013. június 24., hétfő

Cseresznyedzsem Cherry Brandy-vel ízesítve.




A jó öreg cseresznyefa idén is bőséges terméssel ajándékozott meg bennünket. Így aztán a hétvégén, dacolva a kánikulával egy jó nagy adag cseresznyedzsemet főztem. Pár napja a "sünis kanál" blogon találtam egy, már a recept elolvasása után is nagyon finomnak tűnő dzsemreceptet, amely Cherry Brandy aromával volt ízesítve. Gondoltam el biztosan nem fogja rontani az amúgy is finom dzsemet, így aztán én is öntöttem bele egy üvegecskével. Az elkészült dzsem pedig valami isteni finom lett. Reggelire vajas, pirítós kiflire kenve remekül vizsgázott, alig tudtuk abbahagyni olyan finom. A dzsemmel megtöltött üvegek pedig most szépen ott sorakoznak a kamra polcán, és arra várnak, hogy éppen süteménybe, vagy palacsintába kenve újabb tesztelésnek vessük alá őket. (ízesítés nélküli cseresznye lekvár recept a linkre kattintva megtalálható)






 Hozzávalók 2 kg cseresznyéhez:


2 kg cseresznye
1 cs Knorr dzsemesítő
1 db citrom leve és reszelt héja
60 dkg kristálycukor
1 db Oetker vanília aroma
1 tk őrölt fahéj
1 db Cherry Brandy aroma





A cseresznyét alaposan mossuk meg, majd magozzuk ki. Ezután keverjük hozzá a kristálycukrot, a vanília aromát, a citrom levét és reszelt héját, az őrölt fahajat, majd hagyjuk 10-15 percig állni. (közben többször keverjük át)

Ezután tegyük fel a tűzre, forraljuk fel, majd a lángot mérsékelve főzzük kb. 15 percig. Ekkor vegyük le a tűzről, majd botmixerrel ízlés szerint pépesítsük. (én csak annyira mixeltem össze, hogy nagyobb darabok is maradjanak benne) Ezután keverjük hozzá a Cherry Brandy aromát, majd forraljuk fel újra.

Végül vegyük le a tűzről, majd a forró gyümölcsbe állandó keverés mellett keverjük bele a Knorr dzsemesítőt. Az elkészült dzsemet ezután merjük bele az üvegekbe, majd pár percre állítsuk fejtetőre.


Az elkészült dzsemet fogyaszthatjuk pl. reggelire pirítósra kenve, de sütemények, vagy éppen palacsinta ízesítésére is kiváló.

2013. június 20., csütörtök

Spárgakrémleves.



 Ebben a nagy melegben nincs étvágyunk, de azért valamit mégiscsak kell enni. Ilyenkor nincs is jobb egy könnyű krémlevesnél. A hideg gyümölcslevesek mellett, ez a spárgakrémleves is éppen  megfelel, mert nem kell órákig a főzéssel bajlódni, mégis egy könnyű, finom levest tudunk feltálalni. Hamarosan vége a spárgaszezonnak, így még érdemes  kipróbálni ezt az egyszerű leves receptet.






Hozzávalók:

1 cs zöld spárga
3-4 db újkrumpli
1 cs újhagyma
őrölt szerecsendió
őrölt bors
ételízesítő
2 dl tejszín
3 dkg vaj
1 ek olívaolaj
víz


A spárga fás részét törjük le, majd vágjuk le a rügyet, és a szárrészt vágjuk fel kisebb darabokra. A krumplit, és az újhagymát vágjuk fel apróra.

A vajat és az olívaolajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra felvágott újhagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a spárga feldarabolt szárrészét, és az újkrumplit. Keverjük alaposan össze, és közben szórjuk meg a fűszerekkel. Ezután engedjük fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd ízlés szerint sózzuk.
Addig főzzük, még a spárga és a krumpli teljesen megpuhul. Ezután vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük.

A pépesített levest tegyük vissza a tűzre, majd tegyük bele a félretett spárgarügyeket és főzzük pár percig. Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk bele a tejszínt, majd forraljuk ki. (főzni már nem kell)

Az elkészült levest fedjük le, és hagyjuk tálalás előtt kicsit állni.

2013. június 19., szerda

Eperkrémleves.



Szikrázóan süt a nap, és napról-napra egyre melegebb az idő. Ilyenkor nincs is jobb, egy jól behűtött krémlevesnél. Az utolsó pár szem eperből, így aztán nem is készülhetett volna más, mint krémleves. Nagyon egyszerű, ám hidegen, pörkölt mandulaforgáccsal megszórva, igazán frissítő. 






Hozzávalók:

50 dkg eper
7 dl víz
1/2 cs tejszín ízű pudingpor
2 dl tejszín
2 cs vaníliás cukor
cukor (v. édesítő)
1 citrom leve és reszelt héja
3-4 db szegfűszeg
őrölt fahéj
mandulaforgács


Az epret tegyük egy edénybe, majd adjunk hozzá ízlés szerint cukrot, vagy édesítőszert. Ezután adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját, a szegfűszeget, és ízlés szerint őrölt fahajat, majd főzzük 10-15 percig.

Ezután vegyük le a tűzről, szedjük ki a szegfűszeget, és botmixerrel pépesítsük, majd egy szűrőn passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a levesbe.

A pudingport keverjük simára a tejszínnel, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a forrásban lévő leveshez. Ezután kevergetve főzzük pár percig, hogy a leves kellően besűrűsödjön.Végül tálalás előtt hűtsük ki teljesen.

Egy teflon serpenyőbe tegyük bele a mandulaforgácsot, majd állandó keverés mellett, alacsony hőmérsékleten pirítsuk szép aranybarnára. (vigyázzunk mert könnyen megég)

Tálaláskor a lehűtött krémlevest merjük poharakba, majd a tetejét ízlés szerint szórjuk meg a pörkölt mandulaforgáccsal és úgy kínáljuk.

2013. június 18., kedd

Spárgás-sajtos leveles kocka.



  Igaz ma is rekkenő meleg van, de  engem bizony ez sem tántorított el attól, hogy bekapcsoljam a sütőt. Szerencsére még sikerült a zöldségesnél beszereznem néhány csomag zöld spárgát, így aztán dacolva a meleggel, spárganapot tartottam. Az egyik csomagból spárgás-sajtos leveles kockákat sütöttem, némi baconnel és szezámmaggal megbolondítva. Mire nagyon bemelegedett volna a konyha, már meg is sültek ezek a finom, ropogós töltött tésztácskák. A másik csomagból krémleves készült, a receptet pedig holnap hozom.






Hozzávalók:

 1 cs leveles tészta
1 cs spárga(zöld)
1-2 cs camembert
6 szelet bacon
őrölt színes bors
szezámmag






A spárgának tördeljük le a fás részét, majd enyhén sós vízbe főzzük pár perc alatt roppanósra. Ezután szűrjük le, és hideg vízzel öblítsük le.

Az előnyújtott leveles tésztát vágjuk fel hat részre, majd a szélétől kb. 1-2 cm-re a kés hegyével óvatosan vágjuk be. Figyeljünk arra, nehogy teljesen átvágjuk a tésztát.

Ezután minden tésztakockára helyezzünk néhány, vékonyan felszeletelt sajtot, majd helyezzük rá az alaposan lecsöpögtetett spárgát. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd mindegyikre tegyünk egy-egy szelet bacont. Végül ízlés szerint szórjuk meg szezámaggal.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a tésztákat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd magasabb hőmérsékleten süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 180 fokon sütötte)

A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd tálaljuk.

2013. június 15., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Szecsuáni sült csirkemell.



 A hétvégi receptajánlóban megint egy gyorsan elkészíthető  ételreceptet szeretnék megosztani. Nem is kell hozzá semmi más mint csirkemell, gomba, újhagyma,  zsenge zöldborsó (melynek éppen szezonja van)  és némi fűszer. Wok-ban, vagy éppen egy serpenyőben, röpke fél óra alatt elkészül ez a finom ebéd. Tálaláskor ízlés szerinti körettel kínálhatjuk, de szerintem a rizs illik hozzá a legjobban.






Hozzávalók:

50 dkg csirkemell
50 dkg gomba
1 cs újhagyma
25 dkg zöldborsó
2 gerezd fokhagyma
3 ek szójaszósz
3 ek citromlé
3 ek olívaolaj
2 db chili paprika (v. paprikakrém)
1 tk barna cukor
1 tk kukoricaliszt






A csirkemellet vágjuk fel kisebb kockákra. A gombát ízlés szerint szeleteljük fel. Az újhagymát vágjuk fel vékonyra, és a fokhagymát vágjuk apróra.

Egy wok-ba (v. serpenyőbe) öntsük bele az olajat, majd hevítsük fel. Ezután tegyük bele a feldarabolt csirkemellet, majd 6-8 perc alatt fehéredésig pirítsuk. Ekkor szűrőkanállal szedjük ki, és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékba tegyük bele a vékonyra felszeletelt újhagymát, majd pároljuk pár percig, és akkor adjuk hozzá az apróra felvágott fokhagymát is. Ezután adjuk hozzá a gombát, ízlés szerint sózzuk, és pároljuk pár percig, majd adjuk hozzá a zöldborsót, és szórjuk meg a barna cukorral. Pár perc alatt pároljuk puhára, majd tegyük bele az elősütött csirkemellet és keverjük össze.

Egy tálkába keverjük össze a citromlevet a szójaszósszal, majd öntsük rá a zöldséges-csirkemellre. Óvatosan keverjük össze, majd 2-3 percig pároljuk tovább.

A kukoricalisztet keverjük simára egy pici vízzel, majd öntsük rá a zöldségekre, óvatosan keverjük össze, majd pár perc alatt, sűrítsük be a szaftot.

Közben készítsük el rizst.

Tálaláskor a zöldséges-sült csirkemellet a rizzsel kínáljuk.

2013. június 13., csütörtök

Házi csokoládépuding eperzselével.



A napokban  kedvenc csatornámat a Tv-Paprikát néztem, amikor is a "Két éhes olasz" éppen házilag csokoládépudingot készített. Nagyon megtetszett a recept, na meg a kíváncsiság is hajtott, hogy tényleg olyan finom-e mint ahogy ők elmondják. Így aztán nem is várakoztam vele tovább, hanem én is elkészítettem. A recepten mindössze csak annyit változtattam, hogy én rumaromával ízesítettem, na meg megkoronáztam egy kevés eperzselével. A puding is, és az eperzselé is, igen egyszerűen, és gyorsan elkészült. Kóstolásnál aztán kiderült, hogy a puding nagyon, de nagyon finom!!! Az eperzselé pedig csak még fokozta ezt az íz-élményt.






Hozzávalók 4 pohár pudinghoz:


1 tábla csokoládé (60 %-os)
2 ek kristálycukor
1 ek liszt
5 dl tej
1/2 rumaroma (el is hagyható)
 2 cs vaníliás cukor


A lisztet, a kristálycukrot, és a vaníliás cukrot szárazon keverjük össze. Ezután adjunk hozzá egy kevés tejet, és a rumaromát (ez el is hagyható!!) majd keverjük simára, csomómentesre.

A maradék tejet tegyük fel forrni, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a lisztes-cukros keveréket.
Ezután alacsony hőfokon, állandó kevergetés mellett, főzzük sűrűre.

A csokoládét vágjuk fel apróra, majd a kellően besűrűsödött masszához adjuk hozzá. Keverjük alaposan össze, hogy a csokoládé teljesen elolvadjon, és jó krémes legyen a puding.

Végül még melegen kanalazzuk bele a poharakba (v. tálkákba), majd hűtsük ki egészen.



Eperzselé hozzávalói:

20 dkg eper
1 cs vaníliás cukor
cukor (ízlés szerint)
őrölt fahéj
2-3 db szegfűszeg
reszelt narancshéj
1/2 ek étkezési keményítő
2 dl víz


Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután öntsük fel a vízzel, ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, vaníliás cukrot, majd a fűszereket. Főzzük alacsony hőmérsékleten pár percig, de vigyázzunk az eper nehogy szétfőjön.

Az étkezési keményítőt keverjük simára egy kevés vízzel, majd óvatosan kevergetve, csorgassuk az eperhez, és sűrítsük be.
Végül hagyjuk langyosra hűlni, majd kanalazzuk a poharakban lévő puding tetejére. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, és úgy kínáljuk.

2013. június 10., hétfő

Epres-túrós pite.



A napokban vásároltam néhány csomag Nagyi titka Süteménylisztet, és elérkezett az ideje, hogy kipróbáljam. Nagy kedvencünk a túrós pite, és az érett, piros eperszemeknek sem tudunk ellenállni, így gondoltam összepárosítom a kettőt. A pitetésztát természetesen a süteményliszttel készítettem el, és valami isteni finom, omlós tésztát kaptam sütés után. Így aztán, lehet kicsit drágább a többi lisztnél, de én ezután süteményekhez csakis ezt a lisztet fogom használni. Az epres töltelékhez először eperdzsemet főztem, és azt kanalaztam a pitetésztára, majd következett a túrós piténél már jól bevált  töltelék.  Alig vártam, hogy kihűljön a pite és megkóstolhassam. Nem csalódtam, mert az omlós tészta, és az epres-túrós töltelék nagyon-nagyon finom volt. Természetesen eper helyet, ízlés szerinti gyümölccsel is megsüthetjük. Én legközelebb pl. cseresznyével, és meggyel fogom megsütni. 






 Tészta hozzávalói:

25 dkg liszt
12,5 dkg vaj (v. 10 dkg sertészsír)
6 dkg porcukor
1 db tojás
1 tk sütőpor
csipet só


A lisztet keverjük össze a sütőporral és a csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat (v. zsírt) és kezdjük el összemorzsolni. 
 
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot is. Végül adjuk hozzá a villával  kissé felvert egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
 
Ezután csippentsük le a tészta 1/3-át, majd tegyük be a hűtőbe felhasználásig.

A nagyobb tésztagombócot lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra, majd béleljük vele ki a piteformát. Ezután tegyük hűtőbe, míg a tölteléket elkészítjük.






Epres töltelék hozzávalói:

50 dkg eper
2 cs vaníliás cukor
2 ek kristálycukor
1/2 citrom leve és reszelt héja
1 tk őrölt fahéj
3-4 db szegfűszeg
1 ek étkezési keményítő
1,5-2 dl víz


Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. (Én félbevágtam az eperszemeket)

Ezután tegyük bele egy serpenyőbe és öntsük fel a vízzel. Ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, a szegfűszeget, facsarjuk bele a citrom levét, reszeljük bele a citromhéjat. Ezután néha óvatosan keverjük, rázogassuk meg, és főzzük pár percig. (arra vigyázzunk, hogy az eper nehogy szétfőjön!!!)

Az étkezési keményítőt keverjük simára egy pici vízzel, és állandó keverés mellett csorgassuk rá az eperre, majd pár pillanat alatt, főzzük sűrűre.
Végül hűtsük ki teljesen mielőtt a tésztára kanalaznánk!!!!



Túrós töltelék hozzávalói:

25 dkg túró
8 dkg tejföl
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1db tojás
1/2 cs vaníliás pudingpor (főzős)
1/2 citrom reszelt héja



A túrót tegyük egy tálba, majd villával kicsit nyomkodjuk össze. Ezután adjuk hozzá a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és a pudingport, majd keverjük alaposan össze. Végül adjuk hozzá az egész tojást, és szintén keverjük össze.


A piteformában lévő tészta tetejére egyenletesen kanalazzuk rá a teljesen kihűtött eperdzsemet, majd óvatosan öntsük rá a túrós tölteléket.

A hűtőből vegyük ki a maradék tésztát, majd nyújtsuk ki vékonyra, és vágjuk fel vékony csíkokra. Ezután rácsozzuk be vele a túrós töltelék tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 percig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt vegyük ki a pitét a formából, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.



2013. június 8., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Tárkonyos-gombás csirkemell.




Csodaszép napsütéses idővel köszöntött be ez a hétvége, és az esős hideg napok után gondolom senki sem szeretne órákat tölteni ebédfőzéssel a konyhában. Természetesen én sem, így aztán egy nagyon egyszerű, és kb. fél óra alatt elkészíthető receptötletet hoztam a hétvégi ebéd elkészítéséhez. Nem is kell hozzá más mint csirkemell, gomba, újhagyma, fokhagyma, tejszín, és ízlés szerint fűszerek. Én nagyon szeretem a tárkonyt, így azzal fűszereztem meg bőségesen. Tálaláskor pedig rizst kínáltam hozzá.






 Hozzávalók:

50 dkg csirkemell
1 cs újhagyma
50 dkg gomba
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
őrölt fehér bors
tárkony
1 tk kukoricaliszt
petrezselyemzöld
2-3 ek olívaolaj







A csirkemellet ízlés szerint vágjuk fel kisebb kockákra. A gombát és az újhagymát vékonyan szeleteljük fel. A fokhagymát vágjuk fel apróra.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felkockázott csirkemellet, és 6-8 perc alatt pirítsuk fehéredésig. Ezután szedjük ki a zsiradékból és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékba tegyük bele a felszeletelt újhagymát és kezdjük el párolni. Amikor már kezd összeesni, adjuk hozzá először a fokhagymát, majd a felszeletelt gombát. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg tárkonnyal. (én bőven szórtam rá tárkonyt)

Addig pároljuk a gombát, még szinte a zsírjára sül. Ekkor adjuk hozzá az elősütött csirkemellet, majd szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel.

A tejszínt keverjük simára a kukoricaliszttel, majd öntsük rá a gombás-húsra. Keverjük össze, majd addig főzzük, még kissé besűrűsödik.

Tálaláskor ízlés szerinti körettel kínáljuk. (én rizzsel tálaltam)

2013. június 7., péntek

Spárgás-baconös pite.




 A sós pitéket igencsak kedveljük, így aztán amikor megláttam a zöldségesnél a spárgát, rögtön tudtam, hogy pitébe fogom belesütni. Persze a spárga mellett került a töltelékbe még némi bacon, és sajt, majd egy fűszerekkel ízesített tejszínes-tojással öntöttem nyakon. Már sütés közben nagyon finom illatok lengték be az egész konyhát, így aztán alig győztük kivárni, hogy kissé kihűljön, és végre megkóstolhassuk. Ez a sós pite is jól vizsgázott, mert az omlós tészta, és a spárgás-baconös töltelék igazán nagyon finom volt. Spárgakedvelőknek csakis ajánlani tudom.







Hozzávalók a tésztához:


20 dkg liszt
10 dkg vaj (v. 8 dkg sertészsír)
1 db tojás
1 mk só
1 ek hideg víz


A liszthez keverjük hozzá a sót, majd adjuk hozzá a hideg vajat (v. sertészsírt) és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos adjuk hozzá a kissé felvert tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Szükség esetén, ha nem állna össze a tészta, akkor adjunk hozzá egy evőkanál hideg vizet is.

Ezután csomagoljuk be a tésztát fóliába, majd tegyük be legalább 30 percre a hűtőbe hogy kellően lehűljön.
 Közben készítsük elő a tölteléket.






Töltelék hozzávalói:

1 cs spárga (lehetőleg zöld)
15 dkg bacon
3 db közepes tojás
2,5 dl tejszín
10 dkg sajt
szerecsendió
őrölt fehér bors



A spárga fás részét törjük le, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután enyhén sós vízben főzzük pár perc alatt roppanósra, majd szűrjük le, és hideg vízzel öblítsük le.

A bacont vágjuk fel apróra, majd egy teflon serpenyőben pirítsuk meg. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és hűtsük ki teljesen.

Az egész tojásokat üssük bele egy tálba, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg őrölt szerecsendióval. Ezután kézi habverővel kezdjük el simára keverni. Keverés közben adjuk hozzá a tejszínt is.


A hűtőből vegyük elő a tésztát, majd nyújtsuk ki vékonyra, és béleljük ki vele a piteformát. Ezután egyenletesen osszuk el rajta a kihűlt bacont, a spárgát, majd reszeljük rá a sajtot. Végül óvatosan öntsük rá a tejszínes-tojásos keveréket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 35-40 perc alatt szép aranybarnára. 
A sütőből kivéve a formában hagyjuk egy kicsit hűlni.

Tálalás előtt vegyük ki a pitét a formából, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.


2013. június 4., kedd

Pudingos epertorta.




 Nemrégiben a "Mindmegette" epres receptjei között találtam egy, már látványra is nagyon csábító epres-vaníliás pudingtorta receptet. A hétvégén aztán kisebb változtatással elkészült az én pudingos epertortám is. Sajnos éppen nem volt itthon főzés nélküli pudingpor, így gondoltam megpróbálkozom a főzős változattal elkészíteni. Azt nem tudom, hogy az eredeti recept szerint készített torta ízre milyen volt, de az általam készített valami isteni finomra sikerült. A két vékony piskótalap közé töltött habos-krémes töltelék az eperrel nagyon jól illettek egymáshoz. A torta szépen megtartotta magát, csak a szeletelés nem sikerült a sok krémnek köszönhetően szép szeleteket vágni belőle. Lehet egy kis zselatint elbírt volna a krém, és akkor a szeletek is szebbek lettek volna, na de az íze volt a lényeg, és az kárpótolt bennünket a látványért.







 Hozzávalók:

2 db 20 cm-es piskótalap

2db tejszínízű pudingpor
6 dl tej
2 cs vaníliás cukor
5-6 ek cukor 
2 dl Hulala
30 dkg eper
1 cs piros tortazselé





Én egy gáztepsi nagyságú piskótát sütöttem, (recept itt megtalálható!!!) majd abból vágtam ki 2 db 20 cm-es kört.

A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, a vaníliás cukorral, és ízlés szerint cukorral. A maradék tejet tegyük fel forrni, majd adjuk hozzá a pudingos-cukros tejet, és kevergetve főzzük sűrűre. Ezután teljesen hűtsük ki.

A Hulalát verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük össze a teljesen kihűlt pudinggal.

Egy 20 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük bele az egyik piskótalapot. Ezután kanalazzuk rá a krém felét, majd nyomkodjunk bele félbevágott eperszemeket. Ezután kanalazzuk rá a maradék krémet, és helyezzük rá a másik piskótalapot.

Tegyük be legalább egy órára a fagyasztóba, hogy a krém kellően megdermedjen, és majd könnyen tudjuk szeletelni.

Amikor a torta kellően lehűlt, vegyük ki a fagyasztóból, és rakjuk ki a tetejét félbevágott eperszemekkel.

Ezután a tortazselét készítsük el a tasakon lévő leírás szerint, majd kanalazzuk az eper tetejére. Mivel a torta hideg, így a zselé rögtön megdermed.

Az elkészült tortát éles késsel szeleteljük fel, és rögtön tálaljuk.

2013. június 1., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Spárgás-tejszínes lazac.




Erre a hétvégére egy lazaccal és spárgával készült egyszerű, ám nagyon finom receptet szeretnék megosztani. Én zöld spárgával készítettem, mert annak az íze sokkal lágyabb, és a fehér spárgával ellentétben soha nem fás. Mivel igen kedveljük a lazacot, így én ezt a finom halat választottam, de ízlés szerint bármilyen (persze csakis szálkamentes) halat választhatunk az elkészítéséhez. A spárga és a lazac együtt a tejszínes-boros szószban valami isteni finom lett. Tálaláskor mivel időm kevés volt, így rizst kínáltam mellé, de szerintem saját készítésű házi metélttésztával lett volna az igazi.





Hozzávalók:


50 dkg lazac
1 cs spárga
2 dl fehérbor
2 dl tejszín
2 db tojássárgája
őrölt fehér bors
citromlé
2 ek olívaolaj


A lazacot vágjuk fel kisebb kockákra, majd enyhén sózzuk meg, és csepegtessük meg citromlével. A spárgát daraboljuk fel.

Egy wok-ba (v. serpenyőbe) hevítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a felkockázott lazacot, és 5-6 perc alatt pirítsuk meg. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékba tegyük bele a feldarabolt spárgát, majd pirítsuk 1-2 percig. Ezután öntsük fel a borral, majd ízlés szerint sózzuk, és borsozzuk. Félig lefedve, mérsékelt hőfokon, főzzük roppanósra.

A tejszínt keverjük simára a tojássárgákkal. Amikor a spárga már roppanósra főtt, adjuk hozzá az elősütött lazackockákat, majd öntsük hozzá a tejszínes-tojássárgás keveréket, és óvatosan keverjük össze.  Ezután kisebb lángon, addig főzzük még kissé besűrűsödik. (figyeljünk hogy ne forrjon, és csak rázogassuk, ne keverjük, mert különben szétesik a lazac)

Tálaláskor ízlés szerinti köretet kínáljunk hozzá. Én rizzsel tálaltam, de pl. a házi metélttészta is nagyon jól illik hozzá.