A pohárkrémeknek nálunk mindig nagy sikere van, így aztán elég sokszor készítek. (pohárkrém receptek itt megtalálhatóak) Általában nagyon egyszerűen elkészíthetőek, és nem utolsó sorban nagyon finomak. Ez a fehér csokoládés mousse elkészítése most egy kicsivel több időt vett igénybe, de talán még az eddig pohárkrémeknél is finomabb. (pedig mindegyik igencsak finom volt) Mivel éppen most érik a meggy, így a csokoládékrémet és a meggyzselét váltakozva kanalaztam a poharakba, így nem csak látványra lett mutatós, de az ízek is nagyon jól összeillettek. Ízlés szerint természetesen ehhez a csokoládékrémhez más gyümölcsöt is választhatunk, és biztosan nagy sikerünk lesz vele.
Csokoládés krém hozzávalói:
10 dkg fehér csokoládé
2 db tojássárgája
3 ek porcukor
1 tk vaníliaaroma
2 dl Hulala (v. habtejszín)
10 g zselatin (por)
1,5 dl tej
A tojások sárgáját keverjük habosra a vaníliaaromával, a tej felével, és a porcukorral. Ezután gőzfürdő fölött, kézi habverővel keverjük addig, hogy kissé besűrűsödjön. Ezután vegyük le, és hagyjuk hűlni.
A fehér csokoládét tördeljük bele egy tálba, majd öntsük hozzá a maradék tejet, és szintén gőzfürdő fölött kevergetve, olvasszuk fel egészen. Ezután vegyük le, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a zselatint. Addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik.
A tojásos masszához ezután kézi habverővel keverjük hozzá a csokoládés-zselatinos keveréket.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként, szintén kézi habverővel keverjük hozzá a csokoládés krémhez.
Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy egy kicsit megdermedjen a krém.
Meggyzselé hozzávalói:
50 dkg meggy
cukor (ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj
reszelt citromhéj
1 ek étkezési keményítő
2,5 dl víz
A meggyet magozzuk ki, majd tegyük bele egy serpenyőbe és öntsünk rá 2 dl vizet. Ezután ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, vaníliás cukrot, őrölt fahajat, és reszelt citromhéjat. Főzzük pár percig, de vigyázzunk nehogy a meggy szétfőjön.
A keményítőt keverjük simára a maradék vízzel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a meggyhez. Ezután állandó keverés mellett, főzzük pár percig, hogy kellően besűrűsödjön. Végül hagyjuk teljesen kihűlni.
A lehűtött krémet vegyük ki a hűtőből, majd a meggyzselével felváltva kanalazzuk bele a poharakba. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és az ízek jól összeérjenek.
Az lehűtött pohárkrémet közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd rögtön kínáljuk.