Nagyon szeretem a kapor ízét és illatát, így alig várom hogy megjelenjen a kertbe. Mindent elkövetek, hogy minél több teremjen a kertembe, de a kapor sajnos nem így gondolja, hiába szórom szét a magot, hiába locsolom, minden évbe igen hiányosan kell ki. Bezzeg a szomszédom kertjében olyan sűrű, hogy kiirtani sem lehet. :) Ebből adódik, hogy bizony jut belőle nekem is bőven, és szedtem is egy jókora csokorral, így ma kapormártást készítettem ebédre. Most tej, és tejszín hozzáadásával készült, és nagyon finom selymes mártást kaptam. Egyszerűen csak főtt krumplival, és főtt tojással tálaltam.
Hozzávalók:
1 csokor kapor
2 ek liszt
5 dkg vaj
1 db húsleveskocka
2 dl tejszín
3-4 dl tej
só
őrölt fehér bors
pici cukor
citromlé
2 ek liszt
5 dkg vaj
1 db húsleveskocka
2 dl tejszín
3-4 dl tej
só
őrölt fehér bors
pici cukor
citromlé
A kaprot jól megmosni, lecsepegtetni majd apróra vágni.
Egy edénybe felolvasztani a vajat, majd hozzáadni a kaprot és kevergetve pár percig párolni.
Ezután megszórni a liszttel, jól összekeverni és egy pár pillanat alatt megpirítani, majd felönteni a tejjel, és kézi habverővel simára keverni.
Ezután beletenni a húsleveskockát és ízesíteni sóval, borssal, pici cukorral és citromlével.
Kiforralni, majd mérsékelni a lángot, és sűrű kevergetés mellett pár percig főzni.
Végül hozzáadni a tejszínt, és állandó keverés mellett még pár percig forralni. (ha túl sűrű lenne, még egy pici tejet önteni hozzá)
Én főtt krumplival és tojással tálaltam, de húsok mellé is remekül illik.
Egy edénybe felolvasztani a vajat, majd hozzáadni a kaprot és kevergetve pár percig párolni.
Ezután megszórni a liszttel, jól összekeverni és egy pár pillanat alatt megpirítani, majd felönteni a tejjel, és kézi habverővel simára keverni.
Ezután beletenni a húsleveskockát és ízesíteni sóval, borssal, pici cukorral és citromlével.
Kiforralni, majd mérsékelni a lángot, és sűrű kevergetés mellett pár percig főzni.
Végül hozzáadni a tejszínt, és állandó keverés mellett még pár percig forralni. (ha túl sűrű lenne, még egy pici tejet önteni hozzá)
Én főtt krumplival és tojással tálaltam, de húsok mellé is remekül illik.
Nálam kel a kapor ha kell, ha nem ;o)
VálaszTörlésÉn is szeretem, legutóbb salátába használtam ízesítőnek, legközelebb pedig uborkát fogok elrakni, és abba teszem.
Nálunk is van mindenfelé :D
VálaszTörlésÉs jujj...ez annyira guszta. Szeretem a kaprot. Sokan utálják még a szagát is, én imádom :) Azt hiszem ez ki lesz próbálva :)
Szeretem és de rég ettem
VálaszTörlésAnnyira guszta, szívesen ennék belőle, pedig nem is vagyok valami nagy kaporrajnogó :)
VálaszTörlésThrini!
VálaszTörlésAkkor te szerencsés vagy. Én minden évben harcolok hogy minél több legyen, de mindhiába.
Már a saját uborkádat teszed el???
Araniel!
VálaszTörlésÉn is nagyon szeretem és amibe csak lehet teszek belőle.:)
Bianka!
VálaszTörlésGyorsan küldök neked, még ebédre odaér!!:)
Ami!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Lehet éppen most kezdenéd megkedvelni a kaprot. Próbáld ki, tényleg nagyon finom lett.:)
Gizike,
VálaszTörlésbizony már a hétvégén lesznek olyan méretűek, hogy tudok eltenni belőle. Nem szoktam hagyni, hogy nagyra megnőjjenek, mert így szeretjük.
Thrini!
VálaszTörlésAz szuper jó, biztosan szép lehet a kerted. Én holnap készülök venni a boltba uborkát és kovászolni, mert csak nagyon kicsi veteményesem van.