2010. június 17., csütörtök

Túrótorta eperöntettel.



A megunhatatlan túrótorta!!! Már többféle változatát elkészítettem, de szerintem megunhatatlan. Az újságot lapozgatva találtam rá erre a receptre és rögtön tudtam, hogy megfogom sütni. Még volt a hűtőben eper, így készítettem hozzá egy kis öntetet, de állítom anélkül is nagyon finom. A tésztája omlós, a töltelék habkönnyű. Egyszerű elkészíteni és garantált a siker.







26 cm-es formához:


Tészta hozzávalói:


25 dk liszt
15 dk margarin
6 dk porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 tojássárgája


A lisztet a margarinnal gyorsan elmorzsolni, majd hozzáadni a cukrot és a tojássárgáját.
Szintén gyors mozdulatokkal összegyúrni. Folpack fóliába csomagolni és a hűtőben legalább 30 percet pihentetni.
Ezután sütőpapírra tenni és a fóliával letakarva kinyújtani, majd sütőpapírral együtt a tortaformába helyezni. A forma szélét is fedje be a papír a tésztával együtt. Villával az alját jól megszurkálni, majd sütőpapírt tenni bele és megtölteni nehezékkel.(pl. babbal, én rizst használok nehezéknek)
Előmelegített sütőben, közepes lángon 15-20 percig elősütni a tésztát. (én légkeverésnél 150 fokon 15 percig sütöttem)
Végül kivenni a sütőből és levenni a nehezéket, majd hagyni kihűlni.


Töltelék hozzávalói:


50 dk túró
10 dk tejszínes krémsajt
5 db tojás
20 dk porcukor
5 dk margarin
5 dk búzadara
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja


Egy tálba tenni a tojások sárgáját, először hozzáadni a túrót, majd a krémsajtot és robotgéppel jól kikeverni. Ezután hozzáadni a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a búzadarát. Így is jól összekeverni.
A tojások fehérjét egy evőkanál porcukorral kemény habbá verni. A margarint felolvasztani.
A túrós masszához először hozzákeverni az olvasztott margarint, majd óvatosan apránként a felvert habot is.
Ezt a masszát beleönteni az elősütött tésztába.
Előmelegített sütőbe visszahelyezni, majd közepes lángon kb. 45-50 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél, 150 fokon sütöttem 45 percig)
Közben figyelni és ha a teteje már szép színt kap, de még nincs vége a sütési időnek akkor egy alufóliával a tetejét letakarni hogy ne égjen meg.
A formában hagyni kihűlni. Tetejét porcukorral megszórni.
Tálaláskor eperöntetet kínáltam hozzá.

18 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett!!!

    Biztos, hogy őrületes finom volt... Nyálcsurgató smiley :-)

    VálaszTörlés
  2. Ez isteni, és szépséges. Valami csoda

    VálaszTörlés
  3. Pont most fejeztem be az eébdet, jöhet a desszert, Tőled! :)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű ! Hamarosan kipróbálom !

    VálaszTörlés
  5. Viki!
    Köszönöm!!!!! Nagyon finom volt!!!:) jól beettem belőle.:)))

    VálaszTörlés
  6. Ami!
    Én küldtem, remélem odaért!!:))

    VálaszTörlés
  7. Judit!
    Köszönöm!! Biztosan neked is ízleni fog.:)

    VálaszTörlés
  8. lekvároskukta!
    Neked is köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  9. Nyammm...nyammm...de guszta...az a kis eperüntet...mint a láva :D

    VálaszTörlés
  10. Hűűűű de nagyon ennék egy szeletet belőle :)
    Imádom a túró tortát, ez egy igazán jó receptnek tűnik :)

    VálaszTörlés
  11. Araniel!
    Köszönöm!! Nyammm, én is csak ennyit tudtam mondani.:))) Nagyon finom volt az eperöntettel.

    VálaszTörlés
  12. Livi!
    Már küldök is egy szeletkét!!:)
    Csak ajánlani tudom a sütését!!

    VálaszTörlés
  13. Gizikém,nekem is,légyszi!!!!!puszi!!!!!:):):):)!!!

    VálaszTörlés
  14. Melli!
    Máris küldök neked is!! Érdemes megsütni mert nagyon fincsi.:)

    VálaszTörlés