Régi családi recept alapján készítettem ezt a diós kockát. Emlékszem gyerekkoromba főként a téli időszakban sokszor sütötte a nagymama, vagy éppen az anyukám. Általában tejfölös krumplileves, vagy éppen gulyásleves kísérőjeként, mint második fogás. Mivel abban az időben is volt két nagy diófánk kint a szőlőhegyen, így a bőséges termésnek köszönhetően nem kellett a dióval spórolni. Most is szerencsésnek mondhatom magam, mert a bőségesen termő diófáinknak köszönhetően, nem kell az üzletbe megvennem drága pénzért. A régi családi receptet követve, most is zsírral készítettem el a linzertésztát. Persze aki ettől óckodik, na meg ha éppen nincs otthon saját sütésű sertészsír, akkor én is csak azt tudom javasolni, hogy vajjal készítsük el a tésztát. A süteményhez saját főzésű cseresznyelekvárt használtam, így azzal sem spóroltam, sőt először azt hittem, hogy kissé túlzásba estem, és sok lekvárt kentem a tésztára, de mint végül kiderült, cseppet sem sokalltam el. A végeredmény egy igazán finom, omlós tészta lett, egy igencsak szaftos, habkönnyű diós réteggel.
Tészta hozzávalói 20 x 30 cm-es tepsihez:
25 dkg liszt
10 dkg zsír (v. 15 dkg vaj)
8 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 db tojássárgája
1/2 cs sütőpor
1 ek tejföl
reszelt citromhéj
csipet só
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral, a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a zsírt (v. vajat) és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot, és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, és a tejfölt. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (ha túl száraz lenne a tészta, akkor még egy kevés tejfölt tehetünk hozzá)
Az összegyúrt tésztát nyújtsuk ki, majd helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe. (én a sütőpapíron nyújtom ki, és azzal együtt emelem át a tepsibe)
Előmelegített sütőbe tegyük be, majd közepes hőfokon 15 perc alatt süssük elő a tésztát. Ezután vegyük ki a sütőből, majd kenjük meg lekvárral, és kenjük rá a diós tölteléket.
Diós töltelék:
20 dkg darált dió
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 tojásfehérje
őrölt fahéj
reszelt citromhéj
ízlés szerint lekvár az elősütött tészta megkenéséhez
A darált diót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, ízlés szerint őrölt fahéjjal, és a reszelt citromhéjjal.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval, verjük kemény habbá, majd óvatosan, apránként keverjük hozzá a diós keverékhez.
Az elősütött tésztát kenjük meg ízlés szerint lekvárral, majd óvatosan kenjük a tetejére a diós-habos masszát.
Ezután tegyük vissza a sütőbe, majd közepes hőfokon kb. 15 perc alatt süssük szép aranybarnára. Ezután vegyük ki a sütőből, majd a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt a sütemény tetejét porcukorral szórjuk meg, majd ízlés szerint szeleteljük fel. Egy finom leves mellé, kitűnő második fogás.