Advent harmadik vasárnapjához érkeztünk, az adventi koszorún már meggyújtottuk a harmadik gyertyát..... szép lassan közeledik a karácsony. A háziasszonyok fejében gondolom már összeállt az ünnepi menü, elkészültek a mézes és aprósütemények, és szép sorban sorakoznak a mákos és diós bejglik. A gyerekek pedig egyre izgatottabbak, hogy milyen ajándék kerül majd a karácsonyfa alá. A vasárnapi ebéd után egy egyszerű, sütés nélküli desszertet kínáltam, melyet érdemes már előző nap elkészíteni. Szerintem még az ünnepi asztalon is megállja a helyét, és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá.
Meghitt, várakozással teli Advent vasárnapot kívánok Mindenkinek!
Hozzávalók:
32 db omlós keksz
2 db banán
25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
2,5 dl tej
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
2 dl Hulala (v. habtejszín)
A vaníliás pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd öntsük hozzá a maradék tejhez. Ezután állandó keverés mellett főzzük sűrűre, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki teljesen, mielőtt a krémhez kevernénk. (Én kevergetve hűtöttem ki, így szép sima, csomómentes lesz a krém.)
A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.
Ezután állandó keverés mellett, apránként keverjük hozzá a teljesen kihűlt pudingot.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és éppen csak langyos lesz.
Ezután öntsük hozzá a krémhez, és szintén keverjük simára.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd keverőkanállal, apránként keverjük hozzá a krémhez.
Egy nagyobb darab folpack fóliát terítsünk le az asztalra, majd rakjunk le szorosan egymás mellé 3x4 db kekszet.
Ezután kenjük meg a krémmel, majd szintén rakjunk a krémre 3x4 db kekszet.
Ezután megint kenjük meg a krémmel, majd a két szélére rakjunk egy-egy sor kekszet, a közepére pedig helyezzük rá a banánt.
Végül kanalazzunk rá a krémből, majd egyenletesen kenjük el.
Ezután a fólia segítségével amennyire csak tudjuk, hajtsuk fel a két szélét, majd a maradék krémmel vonjuk be a kekszes részt is.
Ezután tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.
Hozzávalók a csokoládébevonathoz:
20 dkg tejcsokoládé
2 ek étolaj
A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, adjuk hozzá az étolajat, majd gőzfürdő fölött olvasszuk fel.
Ezután vegyük ki a hűtőből a süteményt, vonjuk be az olvasztott csokoládéval, szórjuk meg kekszmorzsával, majd tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése