2013. március 31., vasárnap

Sárgarépás muffin.



 A húsvéti ünnephez igazán jól illik ez a sárgarépás muffin, és garantálom nem csak a nyuszik kedvence lesz. Mivel a muffin sütése nem igényel sem túl sok hozzávalót, sem pedig hosszú időt, így aztán, ha netán fogytán lenne a sütemény és azon aggódnánk, hogy a holnapi locsolókat nem tudjuk mivel megvendégelni, gyorsan lássunk hozzá a sütéshez. A könnyű, puha tésztájú muffinokat pedig még kívánatosabbá tehetjük, ha ízlés szerint megkoronázzuk egy finom krémmel, vagy mint én is tettem, tejszínhabbal.






Hozzávalók 12 db-hoz:


25 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 db tojás
10 dkg sárgarépa
2 dl almapép
1/2 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
1 dl olaj
1 mk őrölt szerecsendió
1 tk őrölt fahéj
reszelt citromhéj


A sárgarépát reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn. Az almát főzzük puhára, majd pépesítsük.

A lisztet keverjük össze a szerecsendióval, az őrölt fahéjjal, a reszelt citromhéjjal, a szódabikarbónával, és a sütőporral.

A tojásokat üssük fel egy tálba, majd kézi habverővel kissé verjük fel. Ezután keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd az olajat, és az almapépet is. 

A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tojásos-almapépes keveréket, és fakanállal keverjük össze. Amikor már kezd összeállni a massza, adjuk hozzá a reszelt sárgarépát, és keverjük simára.

A muffin formát béleljük ki papírkapszlival , (ha szilikonos a forma akkor nem kell kibélelni) majd kanalazzuk bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig. 
A sütőből kivéve helyezzük rácsra a muffinokat, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt ízlés szerint kanalazzunk a muffinok tetejére tejszínhabot, és szórjuk meg őrölt fahéjjal.

2013. március 30., szombat

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!!




 MINDEN KEDVES LÁTOGATÓMNAK, BLOGGERTÁRSAMNAK, KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK!!


2013. március 29., péntek

Baconos-tojáskrémes kalács.




A húsvéti ünnep elmaradhatatlan része a kalács. Az előző években mindig édes kalácsot sütöttem, (receptek itt megtalálhatóak) most viszont szakítva a hagyományokkal megsütöttem az első sós kalácsot. Amikor rábukkantam a receptre, rögtön eldöntöttem, hogy mindenképpen megfogom sütni. Bizony jól döntöttem, mert a kalács tésztája a baconnek, és a tojáskrémnek köszönhetően igazán szaftos, és isteni finom. A húsvéti sonka mellé természetesen minden évben főtt tojás is kerül az asztalra, de általában mindig marad belőle, mert a család egyik fele túl száraznak, (fojtósnak) találja így a tojást. Most viszont a főtt tojást mustárral, tejföllel, és fűszerekkel ízesítve belesütöttem a kalácsba, így már nem száraz, és biztos vagyok benne, hogy mindenkinek ízleni fog. Ennek a próba sütött kalácsnak legalábbis nagy sikere volt, gyorsan el is fogyott. Így aztán bátran merem ajánlani mindenkinek.







Tészta hozzávalói:

 15 dkg bacon
8 dkg Vénusz margarin
40 dkg sima liszt
10 dkg rétes liszt
3 dkg élesztő
2,5 dl langyos víz
1 tk cukor
2 tk só
2 db tojás + 1 a lekenéshez


A bacont kockázzuk fel apróra, majd egy serpenyőbe olvasszuk fel a margarint és adjuk hozzá. Ezután állandó kevergetés mellett, süssük szép pirosra. Végül szedjük ki a zsiradékból, majd hűtsük ki.

A kétféle lisztet keverjük össze, majd keverjük hozzá a kihűlt bacont, és a sót.

A tojásokat üssük bele egy tálba, majd villával kicsit verjük fel. Ezután keverjük hozzá a bacon sütésénél visszamaradt, kihűlt zsiradékot, és a langyos vizet.

A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a tojásos keveréket, majd kanalazzuk rá a lisztes-baconos keveréket. Ezután a liszt tetejére szórjuk rá a cukrot, majd morzsoljuk rá az élesztőt. 
Indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát. (én kétszer egymásután indítottam el a dagasztást, így egy szép sima tésztát kaptam) 
Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát!!!!

A megdagasztott tésztát ezután tegyük egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük egy óra hosszán át.
Közben készítsük el a tölteléket.





 Töltelék hozzávalói:


 6-8 db tojás
2-3 ek tejföl
2 ek kukoricaliszt
őrölt fehér bors
szerecsendió
2 tk dijoni mustár



A tojásokat főzzük keményre, majd vágjuk össze apróra.
Ezután keverjük össze a tejföllel, a mustárral, a kukoricaliszttel, ízlés szerint sóval, a szerecsendióval, és az őrölt fehér borssal.


A megkelt tésztát nyújtsuk ki kb. 1 cm vastag téglalappá, majd egyenletesen kenjük rá a tojásos tölteléket.
Ezután a hosszabbik oldalától indulva, tekerjük fel szorosan. (úgy tekerjük fel mint a bejglit)

Egy 26 cm-es tortaformát zsírozzunk és lisztezzünk ki, majd a feltekert tésztát óvatosan helyezzük bele. (én a forma közepébe tettem egy fóliába csomagolt poharat, hogy koszorú formát kapjak)
Ezután több helyen böködjük meg a tésztát, hogy sütés közben a gőz eltudjon távozni. Végül kenjük le felvert egész tojással, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten kelesszük 30 percig.

Melegítsük elő a sütőt, majd közepes hőmérsékleten süssük a kalácsot 40-45 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd kínáljuk a húsvéti sonka mellé.

2013. március 28., csütörtök

Zöldséges bulgur buggyantott tojással.



 Mivel még tart a húsvéti ünnepek előtti böjti időszak, így ma egy igen könnyű ebédet készítettem. Ma zöld csütörtök van, és valami zöldből készült ebédet kellett volna főzni, de ezt ma én kihagytam. Igaz zöldborsó került az ebédembe, de azért ez mégsem ugyan az. Viszont húsmentes, és nagyon finom volt a zöldségekkel együtt roppanósra főzött bulgur, és a buggyantott tojás együttese.  Néhány nap múlva pedig, majd  kedvünkre dúskálhatunk a finomabbnál, finomabb az ünnephez kapcsolódó ételekben, mint pl. a főtt sonka, a töltött sonkatekercsek és tojások, valamint a különböző saláták.






Hozzávalók:


10 dkg barna bulgur
1 db sárgarépa
10 dkg zöldborsó
10 dkg kukorica
2-3 ek olívaolaj
őrölt fehér bors
4 db tojás


A bulgurt és a kisebb darabokra felvágott sárgarépát tegyük bele enyhén sós, forrásban lévő vízbe, majd kezdjük el főzni.
Amikor már félig megpuhultak, adjuk hozzá a zöldborsót, majd pár perc után a kukoricát is. Ezután főzzük puhára, roppanósra, majd szűrjük le. 

Egy edénybe hevítsük fel az olajat, majd öntsük rá az alaposan lecsepegtetett bulguros-zöldséges keveréket. Ezután ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt fehér borssal, majd keverjük alaposan össze.

Buggyantott tojás készítése:

Egy másik edénybe forraljunk fel kb. 1 liter vizet, majd öntsünk bele egy teáskanál ecetet.
A tojást egyesével óvatosan üssük bele egy kisebb tálkába, majd szintén nagyon óvatosan, alacsonyról (a tál szinte érjen bele a vízbe) öntsük bele a forró vízbe.
Ezután gyöngyöző vízbe főzzük 2-3 percig, hogy a fehérje megfőjön, de a sárgája még folyós maradjon.
 Amikor a tojás megfőtt, szűrőkanál segítségével emeljük ki a vízből, és hagyjuk lecsepegni. 

Tálaláskor szedjük a zöldséges bulgurt tányérra, majd helyezzük rá a buggyantott tojásokat és így kínáljuk.

2013. március 27., szerda

Krémsajtos citromgolyók.



 Kedvenc receptes könyvemben találtam rá a "Krémsajtos citromgolyók"-ra. Mivel ez a recept megint nagyon egyszerűen elkészíthető bonbonféleség, (a csokoládés kekszgombócokhoz hasonlóan) így akár a húsvéti ünnepekre is ajánlani tudom. Az ünnep előtt néhány nappal, akár már ma is elkészíthető, és a hűtőben jól lezárt dobozban tárolhatjuk. A citrom ízesítésű tésztát összegyúrtam a mascarponés krémmel, így egy citromízű, krémes masszát kaptam, melyből golyókat formáltam. Ezután a fehér csokoládét sárga ételfestékkel összekeverve olvasztottam fel, majd bevontam vele az elkészült golyókat. A citromos íz, és a fehér csokoládé nagyon jól kiegészítették egymást. A húsvéti locsolóink pedig biztosan szívesen fogadják majd a piros tojás helyett ezeket az ízletes citromgolyókat.






 Citromos tészta hozzávalói 12-14 db-hoz:

6 dkg vaj
7 dkg porcukor
6 dkg liszt
1 kisebb tojás
1 citrom leve és héja
1/4 cs sütőpor


Keverjük az olvasztott vajat a porcukorral jó habosra, majd keverjük hozzá az egész tojást, a citromlevet, és a citrom reszelt héját.
Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd keverjük sűrű, sima masszává.

Egy 20 cm-es tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki, majd öntsük bele a masszát. (én szilikonos formába sütöttem, így csak vékonyan kikentem vajjal)

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük a tésztát kb. 20 percig, tűpróbáig.
Ezután vegyük ki a sütőből, helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.







Krémsajtos töltelék hozzávalói:

5 dkg vaj
10 dkg mascarpone (v. krémsajt)
8 dkg porcukor
1/2 tk vaníliaaroma


A vajat és a mascarponét keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliaaromát, majd keverjük simára. 
Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy egy kicsit megdermedjen a krém.






A teljesen kihűlt tésztát tépkedjük apró darabokra egy nagyobb tálba, majd tegyünk hozzá néhány kanál krémet, és kezdjük el összegyúrni. A többi krémet apránként adjuk hozzá, hogy egy puha, gyurmaszerű masszát kapjunk. (lehet nem kell majd hozzá az összes krém!!!)

Ezután az összegyúrt masszából, formázzunk golyókat, majd tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy kellően megdermedjenek a golyók. (akár egész éjszakára is a hűtőben hagyhatjuk)


Csokoládés bevonat hozzávalói:

2 tábla fehér csokoládé
sárga ételfesték


A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, nyomjunk hozzá egy kevés ételfestéket, majd vízgőz fölött olvasszuk fel. (az ételfestéket apránként adagoljuk hozzá, még el nem érjük a kívánt színt)

A hűtőből kivett golyókat ezután vonjuk be a csokoládéval, majd helyezzük sütőpapírra, és hagyjuk teljesen megszáradni.

Légmentesen lezárt dobozban akár két hétig is tárolhatjuk az elkészült golyókat.

2013. március 25., hétfő

Tojásos-sonkás zöldségkocsonya.



 A húsvéti ünnepekre gondoltam idén zöldségkocsonyát készítek majd, de mindenképpen szerettem volna megbizonyosodni róla hogy jó ötlet. így aztán készítettem néhány tálkával kóstolónak. Került bele zöldborsó, sárgarépa, kukorica, sonka, és a húsvétkor elmaradhatatlan főtt tojás. A kocsonyás részt pedig a vasárnapra főzött húsleves, és némi zselatin keveréke adta. A roppanósra főtt zöldségeket a sonkával, és a tojással együtt tavaszt idéző kis tálkákba pakoltam, majd felöntöttem a zselatinnal elkevert húslevessel. Szerintem eléggé mutatósra sikerült, és amellett még finom is, így bebiztosította a helyét az ünnepi asztalon. A kocsonya már magában is finom, de azért én készítettem mellé még tejszínhabos tormát is, mellyel együtt lett csak igazi íz élmény. Mivel igen egyszerű elkészíteni, sőt  egy-két napig a hűtőben is tárolhatjuk tálalás előtt, így bátran merem ajánlani mindenkinek.





 Hozzávalók 6 tálkához:


3 db főtt tojás
15 dkg zöldborsó
15 dkg kukorica
1 nagy sárgarépa
10 dkg sonka
8 dl húsleves
30 g porzselatin






A tojásokat főzzük keményre, majd hűtsük ki, és vágjuk félbe.
A sonkát ízlés szerint daraboljuk fel.

A sárgarépát pucoljuk meg, majd szeleteljük fel vékonyra, és vágjuk kisebb darabokra.
Ezután enyhén sós vízbe főzzük pár percig, majd adjuk hozzá először a zöldborsót, majd a kukoricát is. Addig főzzük, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak. Ezután szűrjük le és hagyjuk teljesen kihűlni.

Kisebb tálkákba osszuk el a kihűlt zöldségeket, a sonkát, és mindegyik közepére helyezzünk egy félbevágott tojást.

A húslevest forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről és állandó keverés mellett, öntsük hozzá a porzselatint. Ezután addig keverjük, hogy a zselatin feloldódjon, majd szűrjük át, nehogy csomós maradjon.


Az átszűrt levest ezután óvatosan öntsük bele a tálkákba úgy, hogy a zöldségeket és a tojást teljesen ellepje.
Ezután hagyjuk hűlni, majd tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből. Én tálaláskor tormás-tejszínhabot kínáltam mellé.

2013. március 23., szombat

Aszalt gyümölcsös kalács.



 Közeleg a húsvét, így ezen a hétvégén egy kalácsreceptet szeretnék ajánlani. Már tavaly kinéztem magamnak ezt a receptet, de mivel akkor kétféle kalácsot is sütöttem, így erre már nem jutott sem időm, sem pedig igényünk nem lett volna rá. (húsvéti kalácsreceptek itt megtalálhatóak) Most viszont előkerestem a receptet, és már meg is sütöttem a kalácsot. Persze nem csak megsütöttem, hanem jóízűen hozzá is láttunk az eltüntetéséhez. Az ünnepekre természetesen frissen sütök majd kalácsot, és lehet éppen megint ezt az aszalt gyümölcsökkel telepakoltat, mert nekünk bizony nagyon is a kedvünkre való. Én aszalt áfonyát, sárgabarackot, és mazsolát áztattam rumba, majd töltöttem a kalácstésztába. Természetesen mindenki saját ízlésének megfelelő gyümölcsökkel töltheti meg a tésztát. Végül pedig a teljesen kihűlt kalácsot citrommázzal csorgattam meg, mely nagyon jól illett az édes-gyümölcsös tésztához.






Hozzávalók:

45 dkg liszt
2 cs szárított élesztő
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
10 dkg vörös áfonya
5 dkg mazsola
5 dkg aszalt sárgabarack
1 dl rum
10 dkg porcukor
1 mk őrölt fahéj
csipet szerecsendió
csipet só
1 db tojás (+ 1 kisebb a lekenéshez)
8 dkg vaj
2 dl tej

Citromos cukormáz hozzávalói:

10 dkg porcukor
1 citrom leve





Az aszalt sárgabarackot vágjuk fel vékony csíkokra, majd az áfonyával, és a mazsolával együtt áztassuk be a meglangyosított rumba. Többször keverjük át, és hagyjuk hogy a gyümölcsök teljesen felszívják a rumot.

A vajat olvasszuk fel, majd keverjük össze a tojással, és öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. Ezután öntsük hozzá a meglangyosított tejet is.

A lisztet keverjük össze a porcukorral, egy csipet sóval, a szárított élesztővel, a fahéjjal és a szerecsendióval, valamint a reszelt citrom, és narancshéjjal.

Ezután kanalazzuk rá a vajas-tojásos-tej tetejére, majd indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát. (ha szükséges közben egy pici tejet önthetünk még hozzá) (én egymásután kétszer indított el a dagasztó programot, hogy szép sima tésztát kapjak)
Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát!!!!!

A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. 1 óra alatt kelesszük meg.

A megkelt tésztát ezután osszuk el 8 részre, majd lisztezett felületen minden darabot nyújtsunk ki hosszúkás téglalappá. (kb. 10 x 25 cm legyen a tésztacsík)

Az aszalt gyümölcsöket osszuk el a tésztacsíkok közepén, majd a hosszabb felénél fogva tekerjük fel, és formázzunk csigákat.

Egy 24 cm-es tortaformát kenjünk ki vastagon vajjal, majd alaposan lisztezzük ki. Ezután helyezzünk a közepére egy tésztacsigát, a többit pedig osszuk el körbe a formában. (22 cm-es formát is használhatunk, akkor szorosabban lesznek a csigák, és magasabb lesz a kalácsunk)
Ezután szintén meleg helyen kelesszük még 30 percig.
Végül felvert egész tojással kenjük le sütés előtt a tészta tetejét.

Melegítsük elő a sütőt, majd közepes hőmérsékleten süssük a kalácsot 35-40 percig.  Amikor kezd a kalács szépen barnulni, akkor sütőpapírral takarjuk le a tetejét, nehogy túlbarnuljon, vagy megégjen.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tortaformában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

A porcukrot keverjük sűrű masszává a citromlével, majd csorgassuk a teljesen kihűlt kalács tetejére.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

2013. március 22., péntek

Zöldborsóleves rizzsel.



 Szeretem az egyszerű, és gyorsan elkészíthető leveseket, és ez a borsóleves éppen ilyen. A zöldségek előkészítésével és a főzési idővel együtt, nem tart tovább, mint egy bő fél óra, és már tálalhatjuk is. Levesbetétnek a zöldségekkel együtt kerül bele a rizs, melyből ízlés szerint tehetünk bele többet, vagy éppen kevesebbet, attól függően, hogy milyen sűrű levest szeretnénk tálalni. Én több rizst tettem bele, és sűrűbbre főztem, így aztán igencsak laktató levest kaptam.





Hozzávalók:

20 dkg zöldborsó
5 dkg rizs
2 ek olívaolaj
3 dkg vaj
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db sárgarépa
petrezselyemzöld
2 db zöldségleveskocka
őrölt bors
5 dkg sajt
8 dl víz


 A sárgarépát ízlés szerint daraboljuk fel.  A vöröshagymát, a fokhagymát, és a petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra.

Egy fazékba hevítsük fel az olívaolajat és a vajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és kezdjük el üvegesre párolni.

Pár perc múlva adjuk hozzá az apróra felvágott fokhagymát, majd a sárgarépát is. Keverjük össze, majd pároljuk pár percig.

Ezután adjuk hozzá az apróra felvágott petrezselyemzöldet, a zöldborsót, a rizst, majd keverjük alaposan össze, és pároljuk tovább még pár percig. Közben ízlés szerint szórjuk meg őrölt borssal és morzsoljuk rá a zöldségleveskockát.

Végül öntsük fel a vízzel, sózzuk, és forraljuk fel, majd mérsékeljük a hőfokot és főzzük készre a levest.


Amikor már a rizs és a zöldségek puhára főttek vegyük le tűzhelyről, majd keverjük bele a reszelt sajtot és rögtön tálaljuk. 


2013. március 20., szerda

Kétszínű kuglóf.




Nem vagyok egy nagy kuglófsütő, pedig igencsak szeretem, főleg egy pohár forró kakaóval. Ez a recept viszont olyan egyszerű, és gyorsan elkészül, hogy időnként még én is vállalkozom rá és megsütöm. Anyukám sütötte ezt a fajta kuglófot, pedig Ő a kelt tésztáknak a nagy mestere volt. Kitudja miért,  kuglófot szinte csakis ezzel a kevert tésztával sütött. A napokban egyfolytában a kuglóf körül forogtak a gondolataim, így aztán hozzáláttam a kuglófsütéshez. Ezzel is ötletet adva annak, aki éppen a húsvéti ünnepekre szeretne egy egyszerű, ám finom kuglóffal kedveskedni a családjának. Kezdő háziasszonyoknak is bátran merem ajánlani, mert szerintem ez a kelesztés nélküli kuglófrecept elronthatatlan. A tésztát ízlés szerint még ízesíthetjük reszelt citrom, vagy narancshéjjal, de én ezektől most eltekintettem.





 Hozzávalók:

20 dkg liszt
2 db tojás
15 dkg porcukor
12,5 dkg Vénusz sütőmargarin
2 cs vaníliás cukor
1 cs sütőpor
1 ek kakaó
2 dl tejszín

1 tábla tortabevonó csokoládé





Egy keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a két egész tojást. Ezután keverjük jó habosra, majd állandó keverés mellett csorgassuk bele az olvasztott margarint, és a tejszínt.
Végül szitáljuk bele a sütőporral összekevert lisztet, majd szintén a robotgéppel keverjük simára a masszát.

Ezután osszuk el kétfelé, majd az egyik felét öntsük bele a kivajazott, teflonos kuglófformába.
A tészta másik feléhez keverjük hozzá a kakaót, majd öntsük rá a formában lévő tészta tetejére. Ezután egyenletesen simítsuk el a tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.





A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, és csorgassuk rá a teljesen kihűlt kuglófra, majd várjuk meg még teljesen megdermed.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.

2013. március 18., hétfő

Grillázskrémes csokoládétorta.



 A hétvégére készült ez a finom, krémes torta, és olyan kapós volt, hogy rövid idő alatt el is fogyott. Hiába nálunk a krémes süteményeknek, tortáknak senki nem tud ellenállni. A napokban grillázst készítettem (egy kedves ismerősömnek sütöttem fatörzset), és abból maradt egy kevés, így aztán nem is volt kétséges, hogy a mascarponés-tejszínhabos krémbe azt is belekeverem. A torta tésztája egy egyszerű, könnyű, kakaós piskóta, melybe most egy kevés kukoricalisztet is kevertem. Mielőtt megtöltöttem a tortát az elkészült grillázskrémet megfeleztem, és az egyik feléhez olvasztott csokoládét kevertem. Így a megtöltött torta nem csak mutatósabb, de finomabb is lett. Mi hétvégi desszertként nassoltuk el, de szerintem akár egy ünnepi asztalon is megállná a helyét.






Tészta hozzávalói 2 db 20 cm-es tortaformához:


 7 dkg liszt
1 ek kukoricaliszt
2 ek kakaó
1/2 tk sütőpor
10 dkg porcukor
3 nagy tojás


Tegyük bele egy keverőtálba a porcukrot és adjuk hozzá az egész tojásokat. Ezután robotgéppel keverjük jó habosra. (kb. 10 percig keverjük hogy jó habos legyen)

Ezután szitáljuk a hab tetejére a sütőporral elkevert lisztet, a kukoricalisztet, és a kakaót, majd keverőlapáttal óvatosan keverjük össze.

A tortaformákat kenjük ki alaposan vajjal, és szórjuk meg liszttel, majd osszuk el kétfelé a tésztát és öntsük bele a formákba. (én szilikonos formában sütöttem, így csak vékonyan vajjal kentem ki)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig. (én légkeverésnél 150 fokon 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk a tésztát pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki egészen.






Grillázskrém hozzávalói:


25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 dl Hulala (v. habtejszín)
5 dkg csokoládé (60 %-os)



A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután kanalanként keverjük hozzá a darált grillázst. (ízlés szerint tehetünk bele több porcukrot is)

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük habbá, majd apránként keverjük hozzá a krémhez. (figyeljünk hogy a Hulalát ne verjük túl kemény habbá)
Ezután osszuk el kétfelé a krémet.

A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük ki. Ezután keverjük hozzá a kettéosztott krém egyik feléhez.

Helyezzük tálcára az egyik  teljesen kihűlt tésztalapot, majd kenjük rá a fehér krémet. Ezután helyezzük rá a másik tésztalapot, és kanalazzuk a tetejére a csokoládés krémet. 
Az elkészült tortát tegyük be legalább egy órára a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen és az ízek összeérjenek.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel.

2013. március 15., péntek

Csokoládés kekszgombócok.



 Ezek a csokoládés kekszgombócok igazi finomságok, kedvjavítók, (én pl. humorbonbonnak nevezem) olyan napokra amikor semmihez nincs kedvünk és lehangoltak vagyunk. Bonbon készítésbe nem mernék belefogni, nem csak attól való félelmemben, hogy esetleg nem sikerül, hanem inkább azért, mert ha sikerül, nem tudok majd leállni a bonbonkészítéssel. (a kilóimnak pedig egyáltalában nem hiányzik a rengeteg édesség:))) Nemrégiben viszont a "Femina" receptküldő versenyén nyertem egy ajándék könyvcsomagot, és többek között a "Finomságok Ajándékba" remek recepteket, és csodás fotókat tartalmazó könyvet is a magaménak tudhatom.  Ez a könyv igazán nekem való, mert egyszerűen elkészíthető bonbonokat, dzsemeket, krémeket, és különböző konyhai praktikákat tartalmaz. Lapozgatás közben rögtön megtetszett ezek a csokoládéba mártott kekszgolyók, és nem is várakoztam tovább, gyorsan el is készítettem néhány darabot. A kekszes-mogyorós-csokoládés gombócokat először a hűtőben pihentettem, majd csokoládéba mártottam. Akár ajándékba is készíthetjük, vagy éppen a közelgő húsvéti ünnepek alkalmából a gyerek nyuszi-csomagjába is belerejthetjük.






 Hozzávalók 12 db-hoz:


15 dkg Győri Édes keksz
1/2 tk vaníliaaroma
20 dkg sűrített tej
5 dkg csokoládé
2 dkg földimogyoró
1 tk étkezési keményítő

1 db tortabevonó csokoládé







A kekszet daráljuk le. (v. tegyük egy zacskóba és a sodrófával törjük össze morzsalékosra)
A csokoládét és a földimogyorót éles késsel vágjuk fel apró darabokra.

Ezután tegyük egy tálba az összes hozzávalót, majd gyúrjuk alaposan össze. (ha túl lágy lenne a massza akkor tegyünk hozzá még egy teáskanál keményítőt)

Az összegyúrt masszát ezután tegyük be a hűtőbe 1-2 órára, hogy kellően megkeményedjem, könnyen formázható legyen, és az ízek is kellően összeérjenek.
Pihentetés után a masszát vegyük ki a hűtőből, majd formáljunk belőle gombócokat.

A tortabevonó csokoládét vízfürdő fölött olvasszuk fel, majd vonjuk be vele a golyókat. Ezután helyezzük rácsra, és hagyjuk hogy a csokoládé teljesen megszáradjon.

Az elkészült golyókat kb. két hétig tárolhatjuk a hűtőben jól zárható dobozban.

2013. március 14., csütörtök

Spenótos lencsekrémleves baconnel.



 Visszatért a tél, cudar hideg van, fújj a szél, esik a hó, nem is sorolom tovább. Pedig tegnapelőtt még úgy nézet ki, hogy végre itt a tavasz.  Még az ablakon kinézni sincs kedvem, nemhogy kimenni. Mire is vágyna jobban ilyenkor az ember, mint egy finom, forró levesre. Így aztán spenótos lencsekrémlevest főztem, melyet tejszínnel megcsorgatva, és ropogósra sült baconnel megszórva tálaltam. A friss spenótlevelek, a zöldségek, és a zöld lencse (természetesen bármilyen lencsével, elkészíthető) igazán jól illetek egymáshoz. Egy bő fél óra alatt elkészül ez a krémleves, így a munkából hazaérve, átfagyottan, minden spenótkedvelőnek bátran merem ajánlani az elkészítését.





Hozzávalók:

10 dkg zöld lencse
10 dkg spenót
1 db szárzeller
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db sárgarépa
2 ek olívaolaj
7 dl zöldségalaplé
1 dl tejszín
őrölt bors
szerecsendió
6 szelet bacon


A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A sárgarépát, és a szárzellert vágjuk fel kisebb darabokra. A lencsét alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le.

Egy edénybe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és kezdjük el párolni. Amikor már kezd üveges lenni adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, az összedarabolt sárgarépát, és a szárzellert, majd kevergetve pároljuk még pár percig. Ezután adjuk hozzá a lencsét és keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a zöldségalaplével. Ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, és szerecsendióval, majd főzzük puhára.
Amikor a lencse már megpuhult adjuk hozzá a spenótot és főzzük még pár percig, hogy a spenót megfonnyadjon.

Vegyük le a levest a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó keverés mellett csorgassuk bele a tejszínt. Forraljuk ki, ha szükséges még ízesítsünk utána, majd zárjuk el a gázt, mert főzni már nem kell tovább.

Egy serpenyőbe hevítsünk fel egy pici olajat, majd helyezzük bele a baconszeleteket és süssük szép pirosra, ropogósra. 

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd csepegtessük meg tejszínnel, és morzsoljuk rá a ropogósra sütött bacont.

2013. március 11., hétfő

Narancsos túrótorta.



 Hétvégére készült ez a finom, sütés nélküli narancsos túrótorta. Éppen árválkodott a hűtőben egy csomag túró, gondoltam sütök valami finomságot. Először a fantás sütemény jutott az eszembe, (már jó régen sütöttem) aztán mégis meggondoltam magam, és inkább egy sütés nélküli túrótortára esett a választásom. A régi jól bevált túrótorta nálunk bármikor jöhet, igazi nagy kedvenc. Gondoltam egyet és azért kicsit átvariáltam a receptet, vagyis összekombináltam  a fantás süteménnyel. A torta alapja maradt a kekszes, de a töltelék kicsit más, a végén pedig a narancsos pudinggal öntöttem le a torta tetejét.  Mondhatom igazán jó választás volt. A habkönnyű túrós-narancsos krém a szintén narancsos koronával a tetején nagyon-nagyon finom volt. A közelgő húsvéti ünnepekre is bátran merem ajánlani mindenkinek, mert ezzel a tortával biztos a siker.






 Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:


20 dkg Győri Édes keksz
10 dkg vaj


50 dkg túró
30 dkg tejföl
2 dl Hulala (v. habtejszín)
2 cs vaníliás cukor
20 dkg porcukor
20 g zselatin (por)
1 dl víz
2 db narancs
reszelt narancshéj


7 dl szénsavas narancslé
2 cs vaníliás pudingpor
2-3 ek porcukor







A kekszet morzsoljuk össze,majd adjuk hozzá az olvasztott, meleg vajat. Keverjük alaposan össze, majd öntsük, és nyomkodjuk bele egy sütőpapírral kibélelt tortaformába. Ezután tegyük be a hűtőbe kb. 30 percre, hogy megdermedjen.
Ezután vegyük ki a formából a kekszes alapot és óvatosan húzzuk le a sütőpapírt, majd  helyezzük vissza a formába, és  öntsük rá az előzőleg elkészített túrós-narancsos tölteléket.

Tegyük egy keverőtálba a túrót, a tejfölt, a vaníliás cukrot, a porcukrot, és reszeljük hozzá az egyik narancs héját, majd keverjük alaposan össze.
Ezután keverjük hozzá a fehér részétől teljesen megtisztított, apróra feldarabolt narancsot.

Forraljuk fel a vizet, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett, keverjük hozzá a porzselatint. (addig keverjük, hogy teljesen feloldódjon)
Ezután hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen, majd keverjük hozzá a túrós krémhez.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel közepesen kemény habbá, majd apránként óvatosan szintén keverjük hozzá a túrós krémhez.

Végül öntsük a formában lévő kekszes alapra, majd 2-3 órára tegyük be a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.

Egy kevés narancslével keverjük simára a pudingport és a porcukrot. A maradék narancslét tegyük fel forrni, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a pudingot és főzzük sűrűre.
Ezután néha megkeverve hűtsük ki.

Vegyük ki a tortát a hűtőből, majd öntsük egyenletesen rá a túrós krém tetejére a pudingos masszát. Ezután tegyük vissza a hűtőbe 1-2 órára hogy teljesen megdermedjen.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, majd éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel.

2013. március 9., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Töltött csirke gazdag töltelékkel.



Erre a hétvégére egy olyan receptet hoztam melynek az előkészítése kicsit időigényesebb, de a végeredmény minden percért kárpótolni fog bennünket. A csirkét egy igazán gazdag töltelékkel töltöttem meg, került bele gomba-bacon-csirkemáj-főtt tojás és a fűszerekkel sem spóroltam. Ez a töltelék most annyiban is változik attól amit eddig készítettem, hogy minden hozzávalót kisebb darabokra felvágva előpároltam, majd úgy töltöttem bele a csirke belsejébe. (mivel ez a töltelék akár két csirke megtöltéséhez is elegendő lenne, én a maradékot külön fóliára tettem, és úgy sütöttem meg a csirkével együtt) Mivel nem szerettem volna, hogy a melle húsa nagyon kiszáradjon sütés közben, így a bőre alá néhány vékony szelet bacont helyeztem. (mondhatom ilyen finom, és szaftos csirkemellet már régen ettem, érdemes kipróbálni) Végül pedig a megtöltött, és sütésre kész csirke bőrét Vénusz margarinnal (ízlés szerint vajjal) alaposan bekentem, melytől sütés után nemcsak szép piros lett, hanem finom ropogós is. Tálaláskor krumplipürét, és csemege uborkából készült salátát kínáltam mellé.





 Hozzávalók:

1,5 kg-os csirke
4 db csirkemáj
30 dkg gomba
3 db főtt tojás
1 db vöröshagyma
petrezselyemzöld
10 dkg felkockázott bacon
1 cs szeletel bacon
3 db szikkadt zsemle
1 db tojás
őrölt bors
szerecsendió
majoranna
kakukkfű
10 dkg Vénusz margarin
2 dl fehér bor





A csirkemájat és a gombát vágjuk fel kisebb darabokra. A a vöröshagymát és a petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra. A szikkadt zsemléket áztassuk be langyos tejbe (v. vízbe, majd nyomjuk ki alaposan.

A felkockázott bacont tegyük egy serpenyőbe, majd süssük szép pirosra. Ezután szedjük ki és tegyük félre.

A maradék zsiradékba kezdjük el üvegesre párolni a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a gombát, és  süssük zsírjára. Ezután szedjük ki és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékba tegyük bele az apróbb darabokra vágott csirkemájat, majd kevergetve süssük 1-2 percig. Ezután szedjük ki, és szintén tegyük félre kicsit hűlni.

 Egy tálba tegyük bele az alaposan kinyomkodott zsemléket, majd adjuk hozzá az elősütött bacont, a hagymás-gombát, az apróra összevágott főtt tojásokat és a petrezselyemzöldet, valamint  a csirkemájat, majd ízlés szerint fűszerezzük. Alaposan keverjük össze, majd keverjük hozzá az egész tojást is.

A csirkét kívül-belül sózzuk be, majd a melle bőre alá helyezzünk be néhány szelet bacont. Így sütés közben a mell húsa nem fog kiszáradni, jó szaftos marad.

Ezután az elkészült tölteléket kanalazzuk bele a csirke belsejébe, majd bacon szeletekkel zárjuk le. (hústűvel rögzítsük a szalonnaszeleteket, majd kössük össze a csirke combjait) Végül kenjük be a csirke bőrét vékonyan margarinnal, (v. vajjal) ettől szép piros, és ropogós lesz.

A maradék margarinnal (v. vajjal) kenjük ki egy tepsit. Ezután szórjuk meg ízlés szerint fűszerekkel, majd öntsük bele a bort. Végül helyezzük bele a megtöltött csirkét, és a maradék tölteléket. (én rácsra tettem a csirkét, és fóliára a maradék tölteléket) Ezután fedjük le fóliával.

 Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk egy órán át. Ezután vegyük le a fóliát, majd süssük szép pirosra.
A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, úgy szépen feltudjuk darabolni.





Tálaljuk ízlés szerinti körettel és salátával. Én krumplipürével és csemege uborkából készített salátával tálaltam.