Kedvenc receptes könyvemben találtam rá a "Krémsajtos citromgolyók"-ra. Mivel ez a recept megint nagyon egyszerűen elkészíthető bonbonféleség, (a csokoládés kekszgombócokhoz hasonlóan) így akár a húsvéti ünnepekre is ajánlani tudom. Az ünnep előtt néhány nappal, akár már ma is elkészíthető, és a hűtőben jól lezárt dobozban tárolhatjuk. A citrom ízesítésű tésztát összegyúrtam a mascarponés krémmel, így egy citromízű, krémes masszát kaptam, melyből golyókat formáltam. Ezután a fehér csokoládét sárga ételfestékkel összekeverve olvasztottam fel, majd bevontam vele az elkészült golyókat. A citromos íz, és a fehér csokoládé nagyon jól kiegészítették egymást. A húsvéti locsolóink pedig biztosan szívesen fogadják majd a piros tojás helyett ezeket az ízletes citromgolyókat.
Citromos tészta hozzávalói 12-14 db-hoz:
6 dkg vaj
7 dkg porcukor
6 dkg liszt
1 kisebb tojás
1 citrom leve és héja
1/4 cs sütőpor
Keverjük az olvasztott vajat a porcukorral jó habosra, majd keverjük hozzá az egész tojást, a citromlevet, és a citrom reszelt héját.
Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd keverjük sűrű, sima masszává.
Egy 20 cm-es tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki, majd öntsük bele a masszát. (én szilikonos formába sütöttem, így csak vékonyan kikentem vajjal)
Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük a tésztát kb. 20 percig, tűpróbáig.
Ezután vegyük ki a sütőből, helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Krémsajtos töltelék hozzávalói:
5 dkg vaj
10 dkg mascarpone (v. krémsajt)
8 dkg porcukor
1/2 tk vaníliaaroma
A vajat és a mascarponét keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliaaromát, majd keverjük simára.
Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy egy kicsit megdermedjen a krém.
A teljesen kihűlt tésztát tépkedjük apró darabokra egy nagyobb tálba, majd tegyünk hozzá néhány kanál krémet, és kezdjük el összegyúrni. A többi krémet apránként adjuk hozzá, hogy egy puha, gyurmaszerű masszát kapjunk. (lehet nem kell majd hozzá az összes krém!!!)
Ezután az összegyúrt masszából, formázzunk golyókat, majd tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy kellően megdermedjenek a golyók. (akár egész éjszakára is a hűtőben hagyhatjuk)
Csokoládés bevonat hozzávalói:
2 tábla fehér csokoládé
sárga ételfesték
A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, nyomjunk hozzá egy kevés ételfestéket, majd vízgőz fölött olvasszuk fel. (az ételfestéket apránként adagoljuk hozzá, még el nem érjük a kívánt színt)
A hűtőből kivett golyókat ezután vonjuk be a csokoládéval, majd helyezzük sütőpapírra, és hagyjuk teljesen megszáradni.
Légmentesen lezárt dobozban akár két hétig is tárolhatjuk az elkészült golyókat.
Jaj, micsoda guszta kis sütikék :)
VálaszTörlésNagyon guszták! A múltkor én is ebből a könyvből sütöttek a kókuszos krémsajtos-at cake pops-nak :)
VálaszTörlésDe cukik! Nehogy elkövessem őket Húsvétra...Szuper!És a kép is!
VálaszTörlés-a golyóknak mindegy, hogy húsvét, vagy karácsony! :)
VálaszTörlésJó kis recept!