2019. április 28., vasárnap

Epres-vaníliakrémes alagút. (Sütés nélküli)




A kiskertekben ugyan még nem érik a hazai finom édes eper, de a piacokon már beszerezhető a fóliás változat, így a hétvégére vettem egy dobozzal, hogy majd ebéd utáni desszertnek készítek egy pohárkrémet. Aztán kicsit újragondoltam, és a pohárkrémből végül egy sütés nélküli epres-vaníliakrémes alagút lett. Az őzgerincformába először a kekszes massza került, majd a vaníliakrém a közepén eperrel. Végül keksszel fedtem be, majd pár órára bekerült a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.






Kekszes rész hozzávalói egy 32x10x5 cm-es őzgerincformához:

25 dkg darált keksz (háztartási keksz)
15 dkg vaj (v. Rama margarin)
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 ek holland kakaó 
2-3 ek rum
kb. 0,5 dl lefőzött fekete kávé

Kell majd még kb. 20 db keksz a krém tetejére.


A darált kekszhez adjuk hozzá a felkockázott vaja (v. margarint) majd kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a kakaót.

Ezután kanalazzuk hozzá a rumot, adjunk hozzá egy pici lefőzött, hideg fekete kávét, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, hogy ne legyen se túl lágy, sem pedig túl kemény a massza. (a kávét apránként adjuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a massza)

Az őzgerinc formát béleljük ki folpack fóliával úgy, hogy bőven túllógjon a formán, majd kézzel lapogassuk bele a kekszes masszát.


Ezután tegyük be a hűtőbe ameddig elkészítjük a krémet.





Vanília pudingos mascarponekrém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor (főzős)
3 dl tej
1 dl Hulala (v. habtejszín)
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
kb. 30 dkg eper



A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)

A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, és állandó keverés mellett főzzük sűrűre.

Ezután vegyük le a tűzről, kevergetve hűtsük ki, majd adjuk hozzá a mascarponéhoz, és keverjük simára. 

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik és langyosra hűl.

Ezután adjuk hozzá a mascarponekrémhez, majd szintén keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd egy keverőkanállal, apránként keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

Az epret készítsük elő. Mossuk meg, vágjuk le a két végét, és papírtörlővel törüljük szárazra.


Vegyük ki a hűtőből az őzgerincformát, majd a kekszes alapra kanalazzunk pár kanál vaníliakrémet.

Ezután helyezzük a közepére egy csíkban az epret, egy kicsit nyomjuk bele a krémbe, majd egyenletesen kanalazzuk rá a maradék krémet. (lehetséges hogy nem kell az összes krém, azt nyalakodjuk majd el :) )

Ezután rakjuk ki a krém tetejét keksszel, majd hajtsuk rá a túllógó folpack fóliát, és tegyük vissza a hűtőbe pár órára, hogy a krém teljesen megdermedjen.





Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből az epres-vaníliakrémes alagutat, fordítsuk rá egy tálcára, húzzuk le róla a fóliát, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.