2019. december 30., hétfő

B.U.É.K. 2020!





Sikerekben, Egészségben Gazdag, Boldog Új Évet Kívánok A Gizi-receptjei Minden Kedves Olvasójának, Bloggertársamnak, Ismerősömnek!


2019. december 28., szombat

Szilveszteri receptajánló! Sós és mákos pogácsák, ropogtatni valók, sütemények....


Ezen a hétvégén már elkezdődhet a szilveszteri mulatozáshoz a sós pogácsák, mákos sütemények sütése.... A sós sütemények, és a pogácsák után pedig jól esik majd egy-egy pohár itóka elfogyasztása, ezzel is emelve a buli hangulatát. Persze a lencse mellett a mákos gubáról, és a mákos süteményekről se feledkezzünk meg az év utolsó, és az új év első napján. Egy csokorba gyűjtöttem néhány receptet ezzel is ötletet adva mi is kerüljön az asztalra......


A receptek a fotók alatt lévő linkre kattintva megtalálhatóak, olvashatóak....
































































































2019. december 23., hétfő

Meghitt, Szeretetteljes Karácsonyi Ünnepeket!




 Meghitt, Szeretetteljes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok Minden Kedves Látogatónak, Ismerősömnek, Bloggertársamnak!




"Nől a dér álom jár,
hó kering az ág közt.
Karácsonynak ünnepe
lépeget a fák közt."
(Weöres Sándor)





2019. december 22., vasárnap

Gesztenyekrémes mézeskalácstorta.




Advent negyedik vasárnapjához érkeztünk, már csakis két várakozással teli nap választ el bennünket a karácsonyi ünnepektől. A ünnepi ebéd , vagy éppen vacsora lezárásaként minden évben egy finom, krémes tortát tálalok fel, természetesen ez idén is történik majd. A torta, vagyis torták, mert kettő is készült, így már ma megkóstolhattuk.... míg a másik torta az ünnepi asztalon kerül majd felvágásra. Mivel a tésztalapokhoz a Tante Fanny mézeskalács tésztát hívtam segítségül, így a torta bő fél óra alatt el is készült. Kevés idővel rendelkező háziasszonyoknak, csakis ajánlani tudom, ezt a finom tortát. Én pl. színes, karácsonyi marcipánfigurákkal díszítettem fel az elkészült tortát, de ettől el is tekinthetünk.....
 
Meghitt, várakozással teli Advent vasárnapot kívánok Mindenkinek!





 Hozzávalók egy 20-cm-es tortához:



A készen megvásárolható mézeskalács tésztát csomagoljuk ki, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra.

Ezután vágjunk ki a tésztából három darab 20 cm-es kört. Én egy fedőt helyeztem rá, majd azt vágtam körbe, így kaptam két darab 20 cm-es tésztalapot. A maradék, leeső tésztát egymásra helyeztem úgy, hogy kissé fedjék egymást, majd abból vágtam ki a harmadik tésztalapot.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a tésztalapot.(Én gáztepsin egyszerre két lapot sütöttem meg, a harmadikat pedig külön.)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 6-8 perc alatt süssük meg a tésztalapokat. (Én légkeverésnél 160 fokon, 6 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a sütőpapíron hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megtöltenénk.





 Gesztenyekrém hozzávalói:

20 dkg gesztenyemassza
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 rumaroma 
2 dl Hulala (v. habtejszín)


 A porcukorhoz adjuk hozzá a mascarponét, a vaníliás cukrot, és a rumaromát, majd keverjük simára.

A gesztenyemasszát nyomjuk át krumplinyomón, vagy reszeljük le, majd adjuk a krémhez, és szintén keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a krémhez.

Ezután töltsük meg a mézeslapokat a gesztenyekrémmel, majd az oldalát is vonjuk be, végül pedig reszeljünk a tetejére gesztenyemasszát.

Ezután tegyük be a hűtőbe pár órára (vagy egész éjszakára), hogy a tészta felpuhuljon, és az ízek jól összeérjenek.





A tortát ízlés szerint színes, karácsonyi marcipán figurákkal is feldíszíthetjük, de ettől el is tekinthetünk.

Én pl. 1 csomag marcipánt három részre osztottam, majd ételfestékkel alaposan összegyúrtam, vékonyra kinyújtottam, majd a formákkal kiszúrtam.

Ezután a torta oldalára ragasztottam, majd úgy tettem be a hűtőbe. 

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk.


2019. december 21., szombat

Csokoládéálom torta.




"Csokoládéálom" mint a neve is mutatja ez a torta bizony tömény csokoládé, de ettől senki ne gondolja azt hogy egy túlzottan édes tortáról lenne szó. Az ünnepi ebéd, vagy éppen a vacsora lezárásaként tálaljuk majd fel..... és koronázzuk meg ezzel a finom tortával az étkezés befejezését. Csokoládéimádoknak szerintem egyszer kötelező elkészíteni... 😉 A receptre egy 7 évvel ezelőtt megjelent "Édes Élet" magazinban bukkantam rá, és rögtön el is döntöttem, hogy elkészítem. A torta elkészítése első olvasatra lehet kissé macerásnak, időigényesnek tűnhet, de inkább azt mondanám, hogy többször kell elővenni a hűtőből, és foglalkozni vele. Viszont amikor majd látjuk hogy a család milyen élvezettel falatozza, akkor az minden egyes ráfordított percért kárpótol majd bennünket. 






Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

10 dkg étcsokoládé (70%-os)
12,5 dkg vaj
2 db tojás (nagy)
15 dkg kristálycukor
10 dkg darált török mogyoró
6 dkg liszt


A csokoládét olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.

A puha vajhoz adjuk hozzá a visszahűtött csokoládét, keverjük simára, majd adjuk hozzá az enyhén felvert tojásokat, a kristálycukrot, és keverjük habosra.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, keverjük simára, majd adjuk hozzá a darált mogyorót és szintén keverjük simára a masszát. 

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral (v. zsírozzuk és lisztezzük ki) majd egyenletesen simítsuk bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 40-45 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem.) 

A sütőből kivéve a formában hagyjuk pár percig hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Amikor a tészta teljesen kihűlt, helyezzük vissza a sütőpapírral kibélelt tortaformába.





Étcsokoládés mousse hozzávalói:

10 dkg étcsokoládé (70%-os)
1,5 dl tej
1,5 dl Hulala (v. habtejszín)
2 db tojássárga (nagy)
3 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor


Egy edénybe öntsük bele tejet és a tejszínt, majd adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a tojássárgát, és keverjük simára.

Ezután gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett, addig főzzük, míg besűrűsödik. (Én kb. 10 percig főztem, mire sűrűbb, de még folyós állagú lett.)

Ezután vegyük le a tűzről, szűrjük át, majd adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét, és addig keverjük míg a csokoládé teljesen felolvad. Ekkor fedjük le folpack fóliával, tegyük be a hűtőbe, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Amikor már teljesen kihűlt, akkor vegyük ki a hűtőből, majd robotgéppel verjük fel habosra. 

Ezután töltsük a csokoládékrémet habzsákba, és a tortaformában lévő tésztára nyomjunk belőle kisebb halmokat, majd tegyük be a fagyasztóba, hogy a csokoládéhalmok megdermedjenek.




Fehér csokoládés mousse hozzávalói:

20 dkg fehér csokoládé (Milka)
1,5 dltej
1,5 dl Hulala (v. habtejszín)
1/2 kk őrölt fahéj
1 kk vaníliaaroma
10 gramm porzselatin


A tejhez adjuk hozzá az őrölt fahéjat, a vaníliaaromát, és melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről. 

Ezután adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik. Ekkor adjuk hozzá az apróra tördelt fehér csokoládét, és addig keverjük míg a csokoládé elolvad, majd hagyjuk kihűlni.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a fehér csokoládés krémhez.

Ezután vegyük ki a fagyasztóból a tortaformát, majd öntsük egyenletesen a csokihalmok tetejére a fehér csokoládés krémet. 

Ezután tegyük be pár órára (v. egész éjszakára) a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.





Tükörglazúr hozzávalói:

15 dkg porcukor
5 dkg holland kakaó
1 dl Hulala (v. habtejszín)
1 dl víz
7 gramm porzselatin + 0,5 dl víz


A porzselatint áztassuk be 0,5 dl vízbe, majd hagyjuk állni.

A vízhez adjuk hozzá a porcukrot, a tejszínt, a kakaót, és állandó kevergetés mellett forraljuk fel, majd mérsékeljük a hőfokot, és gyöngyözve főzzük 4-5 percig. (állandó kevergetés mellett főzzük!!)

Ezután vegyük le a tűzről, hagyjuk kb. 10 percet hűlni, majd adjuk hozzá az előzőleg beáztatott zselatint, keverjük simára, szűrjük át, és néha megkeverve hagyjuk éppen csak langyosra hűlni.

Vegyük ki a tortát a hűtőből, és egyenletesen öntsük rá a glazúrt, majd tegyük vissza a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, hagyjuk legalább egy fél órát szobahőmérsékleten állni, (így sokkal selymesebb lesz a krém állaga) majd úgy kínáljuk. 


2019. december 20., péntek

Vaníliáskifli.




Az ünnepi aprósütemények elkészítéséhez is segítségül hívhatjuk a Tante Fanny készen megvásárolható tésztáit. Ha éppen nincs időnk, viszont szeretnénk a családot meglepni egy finom vaníliáskiflivel, akkor egyszerűen vásároljuk meg hozzá a tésztát, és nincs is más dolgunk, mint megformázni, majd megsütni a kifliket. Vaníliás porcukorba beleforgatva pedig nagyon finom.






 Hozzávalók kb. 20 db-hoz:

20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor


A tésztát kb. 30 perccel a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből, hogy könnyen tudjunk vele dolgozni.

A porcukrot keverjük össze a vaníliás cukorral.

A tésztát nyújtsuk ki vékonyra, majd vágjuk fel ízlés szerinti csíkokra. 

Ezután a tésztacsíkokat vágjuk fel 3-4 cm-es darabokra, egyesével tekerjük fel, és formázzuk meg a kifliket, majd helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsire.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 15 percig. (A sütési idő a kifli méretétől függ, Én pl. nagyobb kifliket gyártottam, és légkeverésnél160 fokon, 15 percig sütöttem.)

 A sütőből kivett kifliket hagyjuk pár percig hűlni, majd forgassuk bele a vaníliás cukros porcukorba. 

Ezután hagyjuk teljesen kihűlni, majd ismét forgassuk bele a vaníliás cukros porcukor.





Az elkészült kifli finom, és omlós. Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eltartható.


Karácsonyi receptajánló--- sütés nélküli sütemények, desszertek...


Az ünnepi asztalra a torták, a krémes és sós sütemények mellett készíthetünk pl. sütés nélküli süteményeket, pohárdesszerteket is. Összeválogattam a kedvenc receptjeimet, ezzel is ötletet adva az elkészítésükhöz. Persze azért ezek közt is vannak időigényesebbek, vagy éppen olyan pohárdesszertek melyeket csakis az utolsó napon lehet elkészíteni, majd tálalásig a hűtőben tárolni. Egyben azért megegyeznek, mindegyik nagyon finom....

A receptek pedig a fotók alatt lévő linkre kattintva érhetők el!