2014. március 8., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Sonkás-sajtos csiga.




Végre beköszöntött a tavasz, csodás napsütéses hétvégével. Gondolom aki csak teheti, (többek között én is) szinte az egész napot kint tölti a szabadban. Elkezdődnek a kerti munkák, vagy éppen a nagy séták, kirándulások. A hétvégi receptajánlóban így most egy sonkás-sajtos csigareceptet hoztam, melyet akár még most sem késő megsütni. A tésztája a krumplinak köszönhetően finom puha marad akár egy-két napig is. (már ha addig kitart ez a finom csiga)  Holnap pl. kínálhatjuk reggelire, vagy éppen a kirándulásra is magunkkal vihetjük. Esetleg egy bográcsban készült gulyásleves mellé is kitűnő választás lehet.







Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
20 dkg főtt krumpli
0.5 ek só
1 tk cukor
0,5 dl olaj
1 db tojás
2,5 dl tej


A krumplit enyhén sós vízben főzzük meg, majd szűrjük le, krumplinyomón nyomjuk át (v. villával alaposan törjük össze) és hűtsük ki teljesen.

Az olajat, az egész tojást, és a tejet keverjük össze, majd öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. Ezután kanalazzuk rá a kihűtött, áttört krumplit, majd a sóval összekevert lisztet.

Végül szórjuk rá a cukrot, és morzsoljuk rá az élesztőt, majd indítsuk el a dagasztó programot. (én egymásután kétszer indítottam el a dagasztó programot) Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát.

Amikor végzett a dagasztóprogram tegyük át a tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük egy órán át. 
Közben készítsük elő a tölteléket.







 Töltelék hozzávalói:

20 dkg sonka (v. virsli, kolbász)
10 dkg reszelt sajt + a tetejére
3-4 ek tejföl
őrölt bors


A sonkát vágjuk fel apróra, majd keverjük össze a reszelt sajttal, ízlés szerint sóval, őrölt borssal és a tejföllel. (a tejfölt apránként keverjük hozzá, nehogy túl folyós legyen a massza)






A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki vékonyra. Ezután kenjük rá a sonkás-sajtos-tejfölös masszát, majd tekerjük fel mint a bejglit. (nem kell túl szorosra tekerni)

Ezután éles késsel vágjuk fel kb. 2 cm-es csíkokra, majd helyezzük egymástól kicsit távolabb sütőpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük 30 percig a csigákat. Végül ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem) A sütőből kivéve szedjük rácsra, és hűtsük ki a csigákat.

Tálalhatjuk egy leves mellé második fogásként, de reggelire vagy éppen vacsorára egy bögre teával is nagyon finom. 

1 megjegyzés:

  1. Már a FB.-on megcsodáltam. Mi hétvégén a barátnémmal szalonnás pogit sütöttünk. Finom volt. Nagyon guszták lettek!

    VálaszTörlés