2014. március 31., hétfő

Almafelfújt.




Almafelfújt, vagy valami hasonló, így is nevezhetném ezt az egyszerű, ám annál finomabb almás desszertet. A receptet egy kedves ismerősömtől hallottam, Ő igen sokszor készíti a családja számára. Mivel mi is szeretjük az almás süteményeket, desszerteket így nem is volt kétséges, hogy én is elkészítem. A szikkadt zsemle sütés közben magába szívta a tojásos-cukros keveréket, ettől jó szaftos maradt. A mazsolával, fahéjjal megszórt alma sütés közben kellően megpuhult. A habkorona a tetején pedig szép aranybarnára pirult, de egyáltalán nem száradt ki. Tálalás előtt még megszórtam porcukorral, majd felszeletelve kínáltam. Nekünk nagyon ízlett, és amilyen gyorsan elkészült, olyan gyorsan el is fogyott. 






 Hozzávalók:

2 db alma
2 db szikkadt zsemle
3-4 db tojás
3-4 ek porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 ek kristálycukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
5 dkg mazsola
1 mk őrölt fahéj
3 dkg vaj






Az almát hámozzuk meg, majd távolítsuk el a magházat, és vékonyra szeleteljük fel.

A zsemlét szintén vékonyra szeleteljük fel. A sütőformát kenjük ki a vajjal, majd rakjuk ki a felszeletelt zsemlével.

A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, a vaníliás cukorral, az őrölt fahéjjal, és a késhegynyi szódabikarbónával. Ezután kb. a felét öntsük rá a zsemleszeletek tetejére, majd rakjuk ki a felszeletelt almával. (én két sor almát pakoltam rá) Végül a mazsolát szórjuk az alma tetejére, majd öntsük rá, és terítsük el rajta a maradék tojásos-cukros masszát.

A tojások fehérjét a kristálycukorral verjük fel kemény habbá, majd kanalazzuk a tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük készre. (amikor a tetején a hab már kezd szép színt kapni, takarjuk le egy sütőpapírral, nehogy nagyon megbarnuljon)





A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit hűlni, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és felszeletelve kínáljuk.


1 megjegyzés: