2015. december 2., szerda

Omlós mákos-marcipános keksz.




Karácsonykor a mákos bejgli nem hiányozhat az ünnepi asztalról, de mákot nem csak a bejgli, hanem ebbe a finom, omlós kekszbe is belecsempészhetjük. Persze mielőtt a tésztába kerül, érdemes pár pillanat alatt megpörkölni, melytől különösen finom ízű, és roppanósak lesznek a mákszemek. Ennek a keksznek nagy előnye, hogy a hűtőben való pihentetés kivételével elég gyorsan elkészíthető, és már jóval az ünnepek előtt megsüthetjük. Száraz, hűvös helyen tárolva pedig finom omlós marad.






Hozzávalók:

20 dkg liszt
5 dkg egész mák
5 dkg marcipán
15 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 tk sütőpor
1 db tojássárgája (nagy)
1/2 ek tejföl
1 citrom reszelt héja
csipet só






A mákot állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük ki egy tányérra, és hűtsük ki teljesen. (vigyázzunk, nehogy a mák megégjen, egy pár pillanat elég ahhoz hogy kellően megpörkölődjön!!!)

A lisztet szitáljuk át, majd keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, és a reszelt citromhéjjal. Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni. 

Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá az előzőleg megpörkölt mákot, a porcukrot és a vaníliás cukrot, reszeljük hozzá a marcipánt, majd keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, a tejfölt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk be fóliába, és tegyük be egy órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és könnyen nyújtható legyen.

A hűtőből kivéve, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, majd ízlés szerinti méretűre vágjuk fel a tésztát. (én derelyevágóval vágtam fel)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a tésztát. (sütés közben a tészta nőni fog)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt szép aranybarnára. (én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Ízlés szerint süthetjük világosabbra, vagy éppen sötétebbre. Én kicsit sötétebbre sütöttem, mert jó ropogósan szeretjük. Hűvös helyen hosszabb ideig eltartható, így az ünnep előtt már napokkal, vagy akár egy héttel előbb is megsüthetjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése