2015. december 13., vasárnap

Diós krémes.





Advent 3. vasárnapjára egy finom, krémes süteményt szerettem volna sütni, de a népi mondás szerint "Luca napon tilos sütni", így betartva ezt a hagyományt ez a sütemény már tegnap elkészült. Mivel mézes lapokból áll, így mindenképpen előző nap össze kell állítani, hogy a tésztalapok kellően megpuhuljanak, a krém ízei pedig jól összeérjenek. A diós krémbe én most mascarponét tettem, de pl. vajjal, margarinnal is elkészíthetjük, akkor is finom, és krémes lesz. A karácsonyi ünnepek előtt pedig már pár nappal megsüthetjük, majd hűvös helyen, vagy a hűtőben tároljuk tálalásig.


Kellemes, és békés Advent vasárnapot kívánok Mindenkinek!






Tészta hozzávalói 20x30 cm-es lapokhoz:

30 dkg liszt
8 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 db tojás (nagy)
1 db tojássárgája (nagy)
5 dkg vaj
1 ek méz
1 csapott tk szódabikarbóna


A vajat, a mézet, a porcukrot, a vaníliás cukrot, az egész tojást és a sárgáját tegyük bele egy edénybe, majd állandó kevergetés mellett, kisebb lángon addig melegítsük hogy a cukor, és a vaj felolvadjon. 

Ezután vegyük le a tűzről, majd addig hűtsük, hogy éppen csak langyos legyen.

A lisztet és a szódabikarbónát keverjük össze, majd szitáljuk bele egy tálba. Ezután öntsük hozzá az éppen csak langyos keveréket, majd alaposan gyúrjuk össze a tésztát. (először kicsit ragad, de a végén egy sima tésztát fogunk kapni)

Ezután osszuk el a tésztát 3 egyenlő részre, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk gombóccá. 

Egy sütőpapírt gyengén szórjunk meg liszttel, majd nyújtsuk ki rajta 20x30 cm nagyságúra az egyik tésztagombócot. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-12 perc alatt világos színűre. (én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem)
A sütőből kivéve csúsztassuk le a papírról egy rácsra, majd hűtsük ki egészen.

A másik két tésztagombóccal is így járjunk el. Én két sütőpapírt használok egyszerre, így ameddig az egyik tészta sül, kitudom nyújtani a másikat. Ezzel a módszerrel letudjuk rövidíteni a sütési időt.





Diós-krém hozzávalói:

4 db tojássárgája (nagy)
10 dkg liszt
4 dl tej
5 dkg kristálycukor
25 dkg mascarpone
10 dkg pörkölt darált dió
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 mk őrölt fahéj


 A diót tegyük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten, pár perc alatt pörköljük meg. Ezután hűtsük ki egészen, majd daráljuk le. (kicsivel több diót pörköljünk, hogy maradjon majd a sütemény tetejére is)

A mascarponét keverjük jó habosra a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a darált diót és a fahéjat is. Ezután tegyük félre addig, még elkészül a főzött krém.


A lisztet keverjük simára a tej felével, majd adagoljuk hozzá a maradék tejet is. Ezután keverjük hozzá a kristálycukrot és a tojássárgákat is.

Tegyük fel a tűzre, majd kisebb lángon, állandó keverés mellett, főzzük sűrűre a krémet.(vigyázzunk, mert könnyen lekaphatja az alját)

Ezután állandó kevergetés mellett, hűtsük ki teljesen a főzött krémet.

Az előzőleg kikevert mascarponekrémhez ezután apránként keverjük hozzá a teljesen kihűlt főzött krémet. Ezután vegyünk ki belőle 2-3 evőkanálnyit és tegyük félre.

Egyik tésztalapot helyezzük bele a tepsibe, melynek a hátán megsütöttük a lapokat, majd kenjük rá egyenletesen a krém felét. 

Ezután helyezzük rá a második tésztalapot, majd kenjük rá a maradék krémet. 

Végül helyezzük rá a harmadik tésztalapot, és kenjük meg vékonyan az előzőleg félretett 2-3 evőkanál krémmel, majd szórjuk meg apróra vágott dióval, és csorgassuk meg olvasztott csokoládéval. 

Az elkészült süteményt ezután tegyük kb. 24 órára hűvös helyre, hogy a tészta kellően megpuhuljon, és az ízek jól összeérjenek.





Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk. (tálalás előtt akár 2-3 nappal megsüthetjük, és hűtőben vagy hűvös helyen tároljuk) 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése