2015. december 18., péntek

Vörös bársony torta gránátalmás-csokoládés krémmel.





Lassan a finisbe érünk, így a bejgli, az aprósütemények (receptek a linkre kattintva megtalálhatóak) és a krémes sütemények (receptek a linkre kattintva megtalálhatóak) után következzenek a torták. Egy vörös bársony tortát sütöttem, melyet narancsos-mascarponés krémmel töltöttem meg, melybe került még gránátalma is. A tetejéről pedig természetesen nem maradhatott le a csokoládé sem. Nálunk nagy sikere volt, és mondhatom rövid idő múlva, már csak az üres tányérok néztek vissza ránk. A tortát megsüthetjük a piros ételszínező nélkül is, akkor szép csokoládébarna lesz a tészta színe. Keverhetünk bele pl. némi mézes fűszerkeveréket, vagy éppen fahéjat, ezzel még inkább ünnepibbé varázsolhatjuk mint színben, mint pedig ízben. 






Tészta hozzávalói kb. 20 cm-es tortaformához:

12 dkg liszt
10 dkg vaj
10 dkg barna cukor
2 db tojás (nagy)
1 ek holland kakaó
1/2 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
4 dkg tejföl
1 tk vaníliaaroma
1 db gél állagú piros ételfesték (10 g-os)
1 tk ecet (10 %.os)



A puha vajat tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá a barna cukrot, a kakaót, az egész tojásokat, a tejfölt, a vaníliaaromát, az ételfestéket és az ecetet. Ezután keverjük pár perc alatt alaposan össze.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, a vaníliás cukorral, és szitáljuk hozzá a vajas-cukros.....keverékhez. Ezután keverjük simára a tésztát.

A tortaformát zsírozzuk, majd lisztezzük ki, végül pedig egyenletesen simítsuk bele a simára kevert tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.






Gránátalmás-csokoládés krém hozzávalói:

5 dkg fehér csokoládé (Milka)
1,5 dl Hulala (v. habtejszín)
1/2 narancs reszelt héja
15 dkg mascarpone
8 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 db gránátalma


A Hulala  (v. habtejszín) feléhez reszeljük hozzá a narancshéjat, majd melegítsük majdnem forráspontig. Ekkor vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá az apró darabokra tördel fehér csokoládét, és kevergetve olvasszuk fel. Ezután hagyjuk visszahűlni.

A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük jó habosra. 

Ezután adjuk hozzá a visszahűtött csokoládét, és a gránátalma magokat, majd keverjük alaposan össze.

A maradék Hulalát (v. habtejszínt) verjünk fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

A teljesen kihűlt tortalapot vágjuk el két egyenlő lappá, majd az alsó lapot helyezzük rá egy tálcára. Ezután kenjük rá a gránátalmás-csokoládés krémet, majd helyezzük rá a másik tortalapot.






Bevonáshoz:

5 dkg tortabevonó csokoládé (nálam pl. Lidl-is)
3 dkg fehér csokoládé


A tortabevonó csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd óvatosan öntsük, kenjük rá a torta tetejére. Ezután hagyjuk teljesen megdermedni.

A fehér csokoládét szintén olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd csorgassuk rá a megszilárdult csokoládéra. Végül ízlés szerint díszíthetjük még gránátalmával.






Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A tésztája finom szaftos, melyhez nagyon jól illik a narancsos-gránátalmás mascarponekrém.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése