2015. december 17., csütörtök

Kakaós piskótatekercs kókuszos krémmel.




Az ünnepekre pl. süssünk egy egyszerű kakaós piskótát, melyet ízlés szerint többféle krémmel is megtölthetünk. Én most egy főzött kókuszos krémet választottam, és ezzel töltöttem meg, majd díszítésképpen olvasztott csokoládét csorgattam az elkészült tekercsre. Mivel ennek a süteménynek is jót tesz, ha egy-két napot áll, mert az ízei közben jól összeérnek, így nem kell az utolsó pillanatig halogatni a megsütését. Kókuszimádoknak pedig különösen ajánlani tudom......






 Tészta hozzávalói 37x33 cm-es gáztepsihez:


10 dkg liszt
2,5 dkg holland kakaó (cukrozatlan)
12,5 dkg porcukor
4 db tojás (nagy)
1 tk vaníliaaroma
2 ek forró víz


A porcukrot tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt keverjük jó habosra. (legalább háromszorosa legyen)

Ekkor állandó keverés mellett, először csorgassuk hozzá a vaníliaaromát, majd kanalazzuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.

A lisztet keverjük össze a kakaóval, majd szitáljuk hozzá a cukros-tojásos keverékhez. Ezután egy fakanállal óvatosan forgassuk össze a masszát.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen simítsuk el rajta a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 10-15 perc alatt süssük készre a piskótát. (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, rögtön fordítsuk át egy enyhén lisztezett sütőpapírra, majd 1-2 perc után, óvatosan húzzuk le a tésztáról a sütőpapírt. Ezután takarjuk le egy nedves konyharuhával, majd hagyjuk langyosra hűlni. (a bevizesített konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen)

Amikor a tészta langyosra hűlt, vegyük le róla a konyharuhát, majd a sütőpapír segítségével csavarjuk fel, és így hűtsük ki teljesen.

Közben készítsük el a kókuszos krémet, majd töltsük meg vele a tekercset.





 Kókuszos krém hozzávalói:

5 dkg kókuszreszelék
1 cs vaníliás pudingpor (főzős)
2,5 dl tej
1 cs vaníliás cukor
20 dkg porcukor
20 dkg Rama margarin


A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, a kókuszreszeléket, és a vaníliás cukrot.

Ezután állandó keverés mellett, főzzük sűrűre, majd hűtsük ki egészen.

A porcukrot tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá a puha, felkockázott margarint, és keverjük jó habosra.

Ezután apránként adjuk hozzá a teljesen kihűlt kókuszos-pudingot, majd szintén keverjük jó habosra.

A kihűlt tésztát csavarjuk ki a sütőpapírból, majd kenjük rá a kókuszos krém több mint a felét. Ezután óvatosan csavarjuk fel, majd a maradék krémmel vonjuk be kívülről is.

Helyezzük be 1-2 órára a hűtőbe, (v. tegyük hideg helyre) hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.





A csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd vegyük ki a hűtőből a süteményt, és ízlés szerint csorgassuk rá a csokoládét. (a csokoládé rögtön megdermed a tetején)

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. (érdemes rögtön felszeletelni, mert a lehűlt tésztával könnyebben tudunk bánni)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése