2020. április 24., péntek

Csilis bab.




Mondhatnám hogy már többször készítettem csilis babot, de bevallom hogy eddig csak készültem rá, mert valahogy mindig elmaradt. Mivel tanácstalan voltam hogy mit is főzzek, a hozzávalók pedig mind adottak voltak, így nem is volt kérdés, hogy mi is lesz az ebéd.... Több receptet is átolvastam, majd úgy döntöttem hogy egyik kedvenc bloggerem Balázs "Rántott hús wokban" receptjét veszem alapul, és készítem el a csilis babot. Most sem csalódtam a receptben, mert nagyon finom lett. Mivel éppen kisültek a kiflik, így azzal tunkoltuk a kissé csípős, ám finom csilis babot.






 Hozzávalók:

50 dkg darált sertéshús (pl. comb, lapocka...)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
1 kisebb csilipaprika (v. szárított csili)
2 dl sűrített paradicsom
5 dl víz
2 db babkonzerv (vörös v. fehér bab) 
1/2 doboz konzerv kukorica (pl. Bonduelle)
só (ízlés szerint)
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
1 kk oregano
1 kk római kömény
1 csipetnyi őrölt fahéj (el is hagyható)
1/2 tk pirospaprika
2 ek étolaj






A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A paprikát és a csilit vékonyan szeleteljük fel. A sűrített paradicsomhoz keverjük hozzá a vizet.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, és a római köményt, pár pillanat múlva pedig a vékonyra szeletelt paprikát, és a csilit. (csilit ízlés szerint adjunk hozzá, nehogy túl csípős legyen)

Ezután szórjuk meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a darált húst, és addig pároljuk, míg a hús kifehéredik.

Ekkor öntsük fel a paradicsomlével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, majd kisebb lángon főzzük kb. egy órán át. (közben többször keverjük meg, és ha szükséges, ízesítsünk utána)

Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett babot, keverjük alaposan össze, majd főzzük még kb. 10 percig.

Végül adjuk hozzá a kukoricát, melegítsük forráspontig, majd fedjük le az edényt, zárjuk el a gázt, és tálalásig tartsuk melegen. (a kukoricát ízlés szerint ki is hagyhatjuk belőle)

Tálaláskor ízlés szerint friss kenyérrel, péksüteménnyel kínáljuk. Én frissen sütött kiflit kínáltam mellé.


2020. április 19., vasárnap

Kinder tejszelettorta.




A gyerekek nagy kedvence a Kinder tejszelet, de valljuk be, mi felnőttek is szívesen elnassolunk egy-egy szeletkét. Mivel elég régen sütöttem már egy nagyon krémes, és nagyon habos tortát, és itt volt az ideje hogy ezt bepótoljam, így jött az ötlet, hogy legyen az pl. egy tejszelet torta... A kakaós piskótát a jól bevált receptem alapján sütöttem, majd elvágtam kétfelé. Ezután jött a krémes hab, és a közte megbújó csokoládé rétegezése. Lehet első olvasatra kissé időigényesnek tűnhet ez a torta, de a rétegek között a tortának a hűtőben kell tölteni némi időt hogy kellően megdermedjen..... Az elkészült torta pedig olyan finom, hogy egy szelet biztosan nem lesz elég belőle. 






Hozzávalók kb. 23 cm-es tortaformához:

12,5 dkg porcukor 
1 cs vaníliás cukor
  3 db tojás (nagy)
12,5 dkg liszt 
2,5 dkg holland kakaó
  3 ek forró víz



A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük egy keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel, pár perc alatt keverjük jó habosra. (legalább a háromszorosára)

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a 3 evőkanál forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig. 

A lisztet keverjük össze a kakaóval, ezután szitáljuk a cukros tojáshabhoz, majd fakanállal, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük, forgassuk össze.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen kanalazzuk bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük tűpróbáig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.

Amikor a tészta kihűlt, vágjuk el két egyforma tortalappá.






Alsó krémréteg  hozzávalói:

2 dl Hulala (v. habtejszín)
12,5 dkg mascarpone
1 tk vanília aroma (Dr Oetker)
10 dkg porcukor
5 gramm Dr Oetker Expressz zselatin fix

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliaaromát és a mascarponét, majd keverjük habosra.

A Hulalát (v. habtejszínt) kezdjük el felverni, majd amikor már kezd habosodni, állandó keverés mellett, szórjuk hozzá a zselatin fixet, és keverjük tovább, hogy kemény habot kapjunk. 

Ezután a mascarponekrémhez apránként keverjük hozzá a felvert tejszínhabot.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, helyezzük bele az egyik tortalapot, majd egyenletesen kanalazzuk rá a habos krémet.

Ezután tegyük be legalább egy órára a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen.





Csokoládés réteg hozzávalói:

10 dkg étcsokoládé (70%-os)
3 dkg vaj

Egy fém tálba tördeljük bele a csokoládét, adjuk hozzá a felkockázott vajat, és gőzfürdő fölött, kevergetve olvasszuk fel, majd hűtsük éppen csak langyosra.

Vegyük ki a tortát a hűtőből, majd a krémre egyenletesen csorgassuk rá a csokoládét, és tegyük vissza a hűtőbe, hogy megdermedjen.



 
Felső krémréteg  hozzávalói:

2 dl Hulala (v. habtejszín)
12,5 dkg mascarpone
1 tk vanília aroma (Dr Oetker)
10 dkg porcukor
5 gramm Dr Oetker Expressz zselatin fix

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliaaromát és a mascarponét, majd keverjük habosra.

A Hulalát (v. habtejszínt) kezdjük el felverni, majd amikor már kezd habosodni, állandó keverés mellett, szórjuk hozzá a zselatin fixet, és keverjük tovább, hogy kemény habot kapjunk. 

Ezután a mascarponekrémhez apránként keverjük hozzá a felvert tejszínhabot.

Vegyük ki a tortaformát a hűtőből, majd a csokoládérétegre egyenletesen kanalazzuk rá a habos krémet, majd tegyük rá a másik tortalapot, és tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le, és tegyük vissza hűtőbe legalább fél órára.




Csokoládébevonat hozzávalói:

12,5 dkg étcsokoládé (70%-os)
3 dkg vaj


Egy fém tálba tördeljük bele a csokoládét, adjuk hozzá a felkockázott vajat, és gőzfürdő fölött, kevergetve olvasszuk fel. 

Ezután vegyük ki a tortát a hűtőből, és a tortalapra egyenletesen csorgassuk rá a felolvasztott csokoládét, majd tegyük vissza a hűtőbe, hogy megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. 

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2020. április 14., kedd

Baconös-gombás pulykamell.




A húsvéti főtt sonka, töltött tojás, és saláták után bizony nem is vágytunk másra, mint egy könnyű és gyorsan elkészíthető ebédre. Mivel a fagyasztóban volt egy darab pulykamell, és a többi hozzávaló is a rendelkezésemre állt, (a póréhagymát pl. lecserélhetjük vöröshagymára) így bő fél óra alatt el is készült az ebéd. Köretnek rizs készült, de jól illik hozzá pl. a bulgur, a kuszkusz, a tészta, vagy éppen a krumplipüré is.





 Hozzávalók:

30 dkg pulykamell
10 dkg bacon
1 üveg csiperke gomba (konzerv)
1 db póréhagyma
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1 tk ételízesítő
1 kk kakukkfű
1 kk majoránna
2 dl főzőtejszín
2 ek étolaj






A pulykamellet, és a bacont vágjuk fel csíkokra. A póréhagymát vékonyan karikázzuk fel, a gombát öntsük egy szűrőbe és alaposan csepegtessük le, majd ízlés szerint szeleteljük fel.

Egy serpenyőbe öntsük bele az olajat, adjuk hozzá a felcsíkozott bacont, süssük szép pirosra, majd szedjük ki, és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a felcsíkozott pulykamellet, süssük pár percig hogy szép színt kapjon, majd szedjük ki, és tegyük félre.

Ezután a visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vékonyra karikázott póréhagymát, süssük pár percig, majd adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett gombát, és süssük tovább szintén pár percig.

Ezután adjuk hozzá a félretett bacon, és a pulykamellet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és a fűszerekkel, majd öntsük fel a tejszínnel, és addig főzzük, hogy a szaftja kissé besűrűsödjön.

Közben készítsünk hozzá ízlés szerinti köretet. Én rizst főztem, de jól illik hozzá pl. a bulgur, a tészta, vagy éppen a krumplipüré is.





Tálaláskor tegyünk a tányérra a köretből, majd kanalazzuk mellé a baconös-gombás pulykamellet, és úgy kínáljuk.


2020. április 11., szombat

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!





Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok Minden Kedves Látogatónak, Bloggertársamnak, Ismerősömnek! 



 

2020. április 10., péntek

Sárgarépás-diós muffin.




Hagyománnyá vált nálunk, hogy a húsvéti ünnepekre minden évben répatortát sütök, és különböző krémmel, hogy ne legyen azért unalmas töltöm meg. Természetesen idén is elkészül a répatorta, de mellette egy éppen olyan finom muffin is az asztalra kerül majd. Persze azért a muffinból soha nem lehet eleget sütni, és abban is biztos voltam hogy csakis finom lehet, de azért tegnap készült egy próbasütés. A szaftos tészta, a vaníliás vajkrémmel és a marcipánnal olyan finom volt, hogy bizony az utolsó morzsáig el is fogyott.






Hozzávalók 12 db muffinhoz:

20 dkg sárgarépa
15 dkg darált dió
12 dkg liszt
2 tk sütőpor (púpozott)
csipet só 
1 kk őrölt fahéj
4 ek frissen facsart narancslé
1 narancs reszelt héja
2 db tojás (közepes)
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
10 dkg vaj  



A sárgarépát pucoljuk meg, egy kis lyukú reszelőn, reszeljük le, majd a narancs héját szintén reszeljük hozzá.

A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.

A liszthez adjuk hozzá a sütőport, a csipet sót, az őrölt fahéjat, és keverjük össze, majd keverjük hozzá a darált diót is.

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és az egész tojásokat majd keverjük habosra.

Ezután keverjük hozzá a narancslevet, az olvasztott, és visszahűtött vajat, majd a reszelt sárgarépát és narancshéjat.

Ezután adjuk hozzá a lisztes-diós keveréket, majd keverjük alaposan össze.

A muffinformát béleljük ki papírformákkal (v. szilikon formával) majd kanalazzuk bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem. 

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűsük ki teljesen.




Vaníliás vajkrém hozzávalói:

10 dkg vaj (teavaj)
20 dkg mascarpone
3-4 ek porcukor
2 cs vaníliás cukor


A vajat keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a mascarponét is.

Ezután a vajkrémet töltsük nyomózsákba, majd ízlés szerint díszítsük vele a muffinokat.





Az elkészült muffinokat ízlés szerint még díszíthetjük marcipán fűvel és tojásokkal, de ezt el is hagyhatjuk. 


2020. április 9., csütörtök

Duplán sajtos rúd.




Ünnepekre az édes sütemények mellé mindig sütök valami sós ropogtatni valót is. Ennek az omlós tésztás sajtos rúdnak nagy előnye hogy akár már a sütést megelőző este (vagy pár órával a sütés előtt) összegyúrhatjuk a tésztát, majd a hűtőben tároljuk sütésig. A tésztába pedig sem élesztő, sem pedig sütőpor nem kell, mégis szép magasra feljön sütés közben, és jó omlós lesz. Én trappista sajtot használtam, de ízlés szerint másfajtát is használhatunk hozzá. Sütés előtt pedig megszórhatjuk reszelt sajttal, szezámmaggal, köménymaggal.... de ez már ízlés dolga.






 Hozzávalók:

50 dkg liszt
 12,5 dkg vaj
12,5 dkg sertészsír
15 dkg reszelt sajt (pl. trappista)
2 db tojás
1 ek só
2 dl tejföl (20%-os)

1 kisebb tojás a lekenéshez, és ízlés szerint sajt, köménymag, szezámmag..... a szóráshoz






A lisztet keverjük össze a sóval, adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat és a zsírt, majd kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, először keverjük hozzá a reszelt sajtot, majd adjuk hozzá a tejfölt és az egész tojásokat, és gyors mozdulattal gyúrjuk össze a tésztát. 

Ezután tegyük egy liszttel megszórt tálba, fedjük le folpack fóliával, és tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe.

Közvetlenül sütés előtt vegyük ki a tésztát a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, és kenjük le felvert tojással a tetejét.

Ezután ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal (v. köménymaggal, szezámmaggal...), éles késsel vagy pizzavágóval vágjuk fel vékony csíkokra, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire a tésztacsíkokat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.





Az elkészült sajtos rúd tésztája finom, omlós, és annyira eteti magát, hogy szinte nem lehet abbahagyni.....



2020. április 7., kedd

Sós-töltött kalács.




Az idei húsvét mindenben más lesz mint az eddig évek során megszoktuk, megünnepeltük, ez nagyon szomorú, de bizakodjunk.... A családok, és a barátok nem utaznak el egymáshoz, nem lesznek nagy közös ünnepi ebédek és vacsorák. A gyerekek nem mennek el meglocsolni a nagymamákat és a lányokat.... mindenki szerényebben, fog megünnepelni. Persze a sonka, a piros tojás, az édes és sós kalács, valamint a sütemények, ha kevesebb is, azért csak ott lesznek majd az ünnepi asztalon. Én most egy sós kalács receptet szeretnék megosztani, hátha éppen valaki kedvet kap hozzá, és megsüti. Egyszerű kelt tészta melyet készíthetünk friss élesztővel, vagy éppen szárítottal is. A töltelék is igen egyszerű, körözött és némi sonka....






Hozzávalók a tésztához:

40 dkg liszt
2 dkg friss élesztő (v. 1 csomag szárított)
2 dl tej
1 tk cukor
5 dkg vaj
2 db tojássárga (nagy)
10 dkg tejföl
2 tk só


A tejet langyosítsuk meg, majd 1 dl-hez adjuk hozzá a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel.

A maradék langyos tejet öntsük bele a keverőtálba, adjuk hozzá a tojássárgát, az olvasztott vajat és a tejfölt, majd keverjük össze.

Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, szitáljuk rá az előzőleg sóval összekevert lisztet, majd a robotgép dagasztó karjával, dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)

(Én a megdagasztott tésztát még pár percig kézzel is dagasztom, hogy szép sima legyen.)

Ezután a megdagasztott tésztát tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, szórjuk meg enyhén liszttel, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára.

Ameddig a tészta kel, készítsük elő a tölteléket.






Töltelék hozzávalói:

45 dkg túró
20 dkg szeletelt, füstölt sonka
1 marék snidling
1 tk egész köménymag
1 tk pirospaprika
só (ízlés szerint)
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
1 kisebb tojás a lekenéshez



A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá az apróra vágott snidlinget, a köménymagot, a pirospaprikát, ízlés  szerint sózzuk, borsozzuk, és keverjük alaposan össze.

A szeletelt sonkát, ízlés szerint vágjuk fel. (Én kisebb kockákra vágtam fel.)

A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki ujjnyi vastag téglalappá. (arra figyeljünk, hogy csak kicsivel legyen szélesebb mint a sütőforma amiben majd sütjük)

Ezután egyenletesen kanalazzuk rá az ízesített túrót, szórjuk meg a feldarabolt sonkával, majd a tészta két szélét hajtsuk rá, hogy a töltelék ne folyjon ki, és szorosan tekerjük fel úgy, mint a bejglit. 

A sütőformát zsírozzuk és lisztezzük ki, majd helyezzük bele a megtöltött tésztát. (ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük a formát)

Ezután takarjuk le konyharuhával, és szobahőmérsékleten kb. 30 perc alatt kelesszük újra, majd kenjük le felvert tojással. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon, 45-50 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.





Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Kínálhatunk mellé pl. hónapos retket, újhagymát, paradicsomot és paprikát, vagy éppen tormát. A húsvéti asztalon is megállja a helyét. 


2020. április 2., csütörtök

Sütőben sült túrógombóc.




A pillekönnyű, pirított zsemlemorzsába forgatott túrógombóc az egyik nagy kedvenc nálunk, de most mégsem az készült, hanem a sütőben készült változatot próbáltam ki. Sokszor tervbe vettem már, de eddig valahogy mindig elmaradt.... melyet most bánok csak igazán, mert nagyon finom. A diónyi gombócokat egy sütőtálba sorakoztattam, majd édes-tejföllel nyakonöntve került a sütőbe. Bő fél óra múlva pedig el is készült, és finom illat belengte az egész konyhát. Tálalás előtt porcukorral szórtam meg, és a házi, kissé savanykás meggylekvárral kínáltam.





Hozzávalók a túrógombóchoz:

50 dkg túró
10 dkg búzadara 
2 db tojás (nagy)
csipet só
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

2-3 dkg vaj a forma kikenéséhez



A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a búzadarát, egy csipet sót, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját, majd alaposan keverjük össze.

A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a túrós masszához.

Ezután tegyük be kb. egy órára a hűtőbe, hogy a búzadara megszívja magát, és a massza formázható legyen.

A sütőformát (v. tepsit) kenjük ki a puha vajjal.

Vegyük ki a hűtőből a túros masszát, nedves kézzel formázzunk nagyobb diónyi gombócokat, majd helyezzük bele az előzőleg kivajazott formába.






 Édes-tejfölös öntet hozzávalói:

45 dkg tejföl
15 dkg porcukor
3 cs vaníliás cukor
2 db tojás (nagy)
csipet só
1 citrom leve 
1/2 citrom reszelt héja


A tejfölhöz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a citromlevet és a reszelt citromhéjat, végül pedig az egész tojásokat.

Ezután kézi habverővel keverjük simára. (ízlés szerint ekkor még adhatunk hozzá cukrot)

Ezután az édes-tejfölös öntetet egyenletesen öntsük rá a gombócokra.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 35-40 perc alatt süssük készre, szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon, 35 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, mielőtt tálalnánk.





Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd helyezzünk pár darab gombócot tányérra, és úgy kínáljuk. Nagyon jól illik hozzá pl. egy savanykásabb lekvár, így én meggylekvárral tálaltam.