2025. október 14., kedd

Sajtos-tejfölös rakott pulykamell.

 


A napokban egy szép darab pulykamellet vásároltam, melyből pár szeletet sajttal, és tejföllel rétegezve a sütőben sütöttem készre. A hús sütés közben nem szárad ki, sőt finom, szaftos volt a reszelt sajtnak és a tejfölnek köszönhetően. Ízlés szerint készíthetjük több sajttal, és tejföllel, valamit pulykamell helyett csirkemellel, vagy éppen sertés karajjal, tarjával, a végeredmény minden esetben egy finom rakott hús lesz.

 


 

Hozzávalók: 

Kb. 50 dkg pulykamell

25 dkg reszelt sajt (pl. trappista, edami, gouda...)

kb. 5 dl tejföl (20%-os)

2 db tojás

0,5 dl tej (fél deciliter) 

pár ek liszt

5 dkg vaj

só (ízlés szerint)

  

   

Egy jénaitálat, vagy egy kisebb tepsit kenjük ki a vajjal.

 A pulykamellet vékonyan szeleteljük fel, majd ízlés szerint sózzuk be, és hagyjuk kb. fél órát állni. 

Az ízlés szerint választott sajtot reszeljük le.

A tojásokat üssük fel egy tányérba, majd keverjük hozzá a tejet, és egy csipet sót. 

Egy másik tányérba kanalazzunk pár evőkanál lisztet.

Ezután a pulykamellszeletet először forgassuk bele a lisztbe, majd a tojásba, végül pedig a reszelt sajtba, és helyezzük bele a kivajazott jénaiba.

Amikor már egy sor hús van a jénaiba, akkor kenjük meg a tejföllel.

Ezután addig folytassuk a rétegezést ameddig elfogy a hús.

Az utolsó réteg hús tetejét szintén kenjük le tejföllel, mielőtt betennénk a sütőbe.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük készre. A tetején a tejföl süljön szép aranybarnára.

Közben készítsünk hozzá ízlés szerinti köretet. Pl. krumplipürét, rizst.....

 


Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd helyezzük tányérra a körettel együtt, és úgy kínáljuk. A pulykamell sütés közben nem szárad ki, sőt finom, szaftos lesz a reszelt sajtnak és a tejfölnek köszönhetően.