A napokban bukkantam rá erre a receptre, és annyira felkeltette az érdeklődésemet hogy el is készítettem. A recept szerint a kölesből készült körözött íze megegyezik a túróból készülttel.... így alig vártam hogy megkóstolhassam. Valóban ízre, és állagra is éppen olyan mintha túróval készült volna, nekem nagyon ízlett. A kölest minél tovább hagyjuk állni az enyhén sós vízben, állítólag annál jobban visszaadja a túró savanykás ízét. Én csupán egy éjszakán át hagytam ázni, és így is azt kaptam amit vártam, egy finom körözöttet. Rozskenyérrel, és kaliforniai paprikával remek vacsora volt.
Hozzávalók:
5 dkg köles
5 dkg Vénusz margarin
1/4 citrom leve
1 tk füstölt pirospaprika
1 tk egész kömény
1/4 vöröshagyma
só (ízlés szerint)
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
1,5 dl víz
A kölest több vízben mossuk át, majd öntsük fel annyi langyos, enyhén sós vízzel, hogy bőven ellepje, és lefedve hagyjuk legalább egy éjszakát állni. (az sem baj ha tovább áll lefedve)
Másnap öntsük le a vizet, majd tegyük egy edénybe, öntsünk rá 1,5 dl vizet, és főzzük puhára. (addig főzzük, hogy az összes vizet felszívja)
Ezután adjuk hozzá a margarint, és addig keverjük, hogy a köles melegétől elolvadjon.
Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, facsarjuk rá a citromlevet, reszeljük hozzá a vöröshagymát, adjuk hozzá az egész köményt és a füstölt pirospaprikát, majd keverjük alaposan össze.
Az elkészült körözöttnek a felét botmixerrel pépesítsük, majd adjuk hozzá a félretett körözötthöz, és keverjük alaposan össze.
Ezután hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek kellően összeérjenek.
Tálaláskor ízlés szerint pl. rozskenyérrel vagy teljes kiőrlésű kenyérrel, péksüteménnyel kínáljuk. Jól illik hozzá a kaliforniai paprika, a paradicsom, vagy éppen a retek is.