Néhány héttel ezelőtt, (a recept eddig váratott magára, de ez az étel bármikor aktuális) hétvégére rakott kelkáposztát terveztem be. Mivel egy szép nagy kelkáposztát sikerült vásárolnom, így a nagyobb levelekből külön készítettem néhány töltött tekercset is. A hozzávalókat tekintve, ehhez a tekercshez is ugyanúgy darált húst, rizst, fűszereket, és tejfölt használtam, de valahogy mégis teljesen más, mint a rakott kelkáposzta. Bevallom nekem így elkészítve még jobban is ízlett. A tekercseket elkészíthetjük akár előre is, majd a hűtőben tároljuk a sütésig. Így időt takaríthatunk meg, és ebéd vagy éppen vacsora előtt kb. fél órával ráérünk betenni a sütőbe, majd készre sütni, és már tálalhatjuk is.
Hozzávalók 6 tekercshez:
6-8 db nagy kelkáposztalevél
15-20 dkg darált hús
5 dkg rizs
1 kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só
őrölt bors
szerecsendió
majoranna
2 dl tejföl
10 dkg sajt
5 dkg vaj
2 ek olívaolaj
A káposztaleveleket enyhén sós vízben, pár perc (kb.4-5) alatt főzzük félpuhára. Ezután öntsük le róla a főzővizet, majd hideg vízzel öblítsük le a leveleket. Végül óvatosan, egyesével szedjük ki a vízből és csepegtessük le alaposan, majd kiterítve tegyük egy tálcára a leveleket.
A rizst enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le, és tegyük félre.
A vöröshagymát vágjuk fel apróra, és kezdjük el párolni az olívaolajon. Amikor már kezd üveges lenni, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd a darált húst is. Kevergetve pirítsuk fehéredésig a húst, majd sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel. Végül néha megkeverve süssük zsírjára.
Ezután az elősütött húst keverjük össze az előzőleg puhára főzött rizzsel.
Terítsünk ki egy káposztalevelet, majd tegyünk a közepére a darált húsos keverékből. Ezután hajtsuk rá a két szélét, majd szorosan tekerjük fel. (minden levéllel így járjunk el)
Egy sütőformát kenjünk ki vastagon a vajjal, majd helyezzük bele egymásmellé a megtöltött káposztaleveleket. Ezután locsoljuk meg a tejföllel, majd reszeljük rá a sajtot.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-40 perc alatt süssük szép pirosra.
Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni, majd helyezzük a tányérokra a tekercseket, és úgy kínáljuk.