2013. november 30., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Töltött kelkáposzta tekercs.




Néhány héttel ezelőtt, (a recept eddig váratott magára, de ez az étel bármikor aktuális) hétvégére rakott kelkáposztát terveztem be. Mivel egy szép nagy kelkáposztát sikerült vásárolnom, így a nagyobb levelekből külön készítettem néhány töltött tekercset is. A hozzávalókat tekintve, ehhez a tekercshez is ugyanúgy darált húst, rizst, fűszereket, és tejfölt használtam, de valahogy mégis teljesen más, mint a rakott kelkáposzta. Bevallom nekem így elkészítve még jobban is ízlett. A tekercseket  elkészíthetjük akár előre is, majd a hűtőben tároljuk a sütésig. Így időt takaríthatunk meg, és ebéd vagy éppen vacsora előtt kb. fél órával ráérünk betenni a sütőbe, majd készre sütni, és már tálalhatjuk is.






Hozzávalók 6 tekercshez:

6-8 db nagy kelkáposztalevél
15-20 dkg darált hús
5 dkg rizs
1 kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
őrölt bors
szerecsendió
majoranna
2 dl tejföl
10 dkg sajt
5 dkg vaj
2 ek olívaolaj







A káposztaleveleket enyhén sós vízben, pár perc (kb.4-5) alatt főzzük félpuhára.  Ezután öntsük le róla a főzővizet, majd hideg vízzel öblítsük le a leveleket. Végül óvatosan, egyesével szedjük ki a vízből és csepegtessük le alaposan, majd kiterítve tegyük egy tálcára a leveleket.

A rizst enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le, és tegyük félre.

A vöröshagymát vágjuk fel apróra, és kezdjük el párolni az olívaolajon. Amikor már kezd üveges lenni, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd a darált húst is. Kevergetve pirítsuk fehéredésig a húst, majd sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel. Végül néha megkeverve süssük zsírjára.

Ezután az elősütött húst keverjük össze az előzőleg puhára főzött rizzsel.

Terítsünk ki egy káposztalevelet, majd tegyünk a közepére a darált húsos keverékből. Ezután hajtsuk rá a két szélét, majd szorosan tekerjük fel. (minden levéllel így járjunk el)

Egy sütőformát kenjünk ki vastagon a vajjal, majd helyezzük bele egymásmellé a megtöltött káposztaleveleket. Ezután locsoljuk meg a tejföllel, majd reszeljük rá a sajtot.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-40 perc alatt süssük szép pirosra.






 Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni, majd helyezzük a tányérokra a tekercseket, és úgy kínáljuk.


2013. november 28., csütörtök

Brokkolikrémleves.



Sajnos ma nagyon hideg fázós reggelre ébredtünk. Igaz a nap szikrázóan süt, de ettől még igen hideg van. Rövid bevásárló körutam alatt alaposan átfáztam, és nem is vágytam másra, mint egy jó meleg krémlevesre. Mivel egy szép csokor brokkoli is hazajött velem, így röpke fél óra alatt el is készült ez a finom krémleves. Ameddig a leves fődögélt, addig a sütőben szép pirosra, ropogósra sültek a sajtos kiflikarikák is. Tálaláskor aztán a krémlevest megszórtam reszelt sajttal, és a sajtos kiflivel kínáltam.






Hozzávalók:

50 dkg brokkoli
2 db krumpli
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db Maggi erőleveskocka
őrölt fehér bors
szerecsendió
3 dkg vaj
1,5 dl tejszín
1,5 l víz


A brokkolit szedjük rózsáira, és a zsenge szárrészét vágjuk kisebb darabokra. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A krumplit vágjuk kisebb kockákra.

Egy edénybe hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, keverjük alaposan össze, majd rögtön tegyük rá a brokkolit és a krumplit is. Kevergetve pár percig pároljuk tovább, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg szerecsendióval. Végül öntsük fel a vízzel, és adjuk hozzá a leveskockát. Forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot, és főzzük puhára.

Amikor a brokkoli és a krumpli megpuhult, vegyük le a tűzről és botmixerrel pépesítsük a levest. Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó keverés mellett csorgassuk bele a tejszínt. Végül forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről.

Közben a kiflikarikákat szórjuk meg reszelt sajttal, és süssük világos zsemleszínűre, ropogósra.

Tálaláskor merjük tányérokba a levest, majd ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal, és a ropogósra sült, sajtos kiflivel kínáljuk.

2013. november 25., hétfő

Tárkonyos-gombás szűzpecsenye metélt tésztával.




Néhány szelet sertés szűzpecsenye, és egy csomag gomba várakozott a hűtőben, melyekből szerettem volna valami finomságot készíteni ebédre. A hétvégém egy része tésztagyúrással telt, így gondoltam kezdjük a hetet egy egyszerű tésztás étellel. Tehát volt néhány szelet szűzpecsenye, gomba, és házi metélt tészta, már csak egy receptet kellett kreálni hozzá. Végül a szűzpecsenyét elősütöttem, majd a tárkonyos-gombás szószban még pár percig főztem. Így a hús még jó szaftos maradt, a tejszínes szósz pedig kellően besűrűsödött. Közben kifőztem a saját, házilag gyúrt metélt tésztát, majd azzal tálaltam. Ízlés szerint persze tálalhatjuk rizzsel, boltban vásárolt tésztával, vagy éppen krumplipürével is. 







Hozzávalók:


8 szelet sertés szűzpecsenye
30 dkg gomba
2 dl főzőtejszín
őrölt fehér bors
tárkony 
kukoricaliszt
2 ek olívaolaj






A szűzpecsenye szeleteket ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal, majd hagyjuk egy fél órát állni, hogy az ízek átjárják.
A gombát vágjuk fel vékony csíkokra.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd helyezzük bele az előzőleg kukoricalisztbe beleforgatott hússzeleteket. Ezután mindkét oldalát süssük 2-2 percig, majd szedjük ki egy tányérra és tegyük félre. (ezalatt az idő alatt a kb. 1,5 cm-es hússzeletek átsülnek és szép színt kapnak)

A visszamaradt zsiradékba tegyük bele a felszeletelt gombát, és kezdjük el párolni. Közben sózzuk, borsozzuk, és pár perc után szórjuk meg ízlés szerint tárkonnyal. (én nem sajnáltam a tárkonyt, bőven szórtam rá)

Amikor a gomba megpárolódott, öntsük fel a tejszínnel, majd helyezzük vissza a serpenyőbe az elősütött hússzeleteket is. Óvatosan forgassuk össze, majd kisebb lángon addig pároljuk még a szósz kissé besűrűsödik.

Közben készítsünk ízlés szerint köretet. (pl. tésztát, rizst, krumplipürét.....) Én enyhén sós vízben, saját készítésű metélt tésztát főztem ki.

Tálaláskor halmozzuk a tányérra tésztát, (v. az ízlés szerint készített köretet) majd helyezzük rá a hússzeletet, és kanalazzuk rá a gombás-tejszínes szószt.

2013. november 23., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Fűszeres sült sertésmáj krumplival.



A hétvégi receptajánlót most azok figyelmébe ajánlanám akik szeretik a sertés, vagy éppen a marhamájat. Főként a sertésmájjal kapcsolatban igencsak megoszlanak a vélemények, mert vannak akik egy világért meg nem kóstolnák, és vannak olyanok akik szívesen fogyasztják. Én elég ritkán készítek májat, és akkor is inkább csak sertésmájat, mivel a marhamájhoz szinte soha nem jutok hozzá. Most is így történt, sertésmájból készült az ebéd. Éjszakára fokhagymás tejbe áztattam be, majd fűszeres kukoricalisztbe forgattam bele, végül pedig egy kevés olajon sütöttem készre. A sütésnél figyelni kell arra, nehogy túlsüljön a máj, mert akkor igen kemény lehet a végeredmény. Nálam a máj átsült, viszont még igen puha maradt. Az esetleges szárazságát ellensúlyozva pirosra sült bacon szelettel tálaltam. Köretnek szintén fűszeres kukoricalisztbe forgatott, sütőben készre sütött krumplit készítettem. Tálaláskor ízlés szerint salátát, savanyúságot kínálhatunk hozzá.






Hozzávalók:

50 dkg sertésmáj ( v. marhamáj)
1 cs szeletel bacon
2-3 gerezd fokhagyma
3 dl tej
őrölt fehér bors
majoranna
2-3 ek kukoricaliszt
1 dl olaj a sütéshez

5-6 db krumpli
1 ek kukoricaliszt
kakukkfű (ízlés szerint)
2-3 ek olívaolaj






A májat vékonyan szeleteljük fel. A tejbe nyomjuk bele a fokhagymát, majd pár órára áztassuk benne a májat. (én egész éjszakára a fokhagymás tejben hagytam)

A bacont egy kevés olajon süssük szép pirosra, ropogósra. Ezután tegyük félre tálalásig.

A májat szedjük ki a tejből, majd alaposan csepegtessük le.
A kukoricalisztet keverjük össze ízlés szerint sóval, majorannával, és őrölt borssal, majd forgassuk bele a májat.

Az olajat hevítsük fel, majd az előzőleg lisztbe beleforgatott májszeleteket helyezzük bele. Ezután lassan, addig süssük hogy teljesen átsüljön, de ne száradjon ki. (én sütés közben többször átfordítottam) A megsült májat szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk ízlés szerint cikkekre. A kukoricalisztet keverjük össze a kakukkfűvel, majd forgassuk alaposan össze a krumplival.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg az olaj felével. Ezután tegyük rá a fűszeres lisztbe beleforgatott krumplit, majd locsoljuk meg a maradék olajjal. (én úgy spricceltem rá az olajat, hogy mindenhova jusson belőle)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 perc alatt készre. A sütőből kivéve, még melegen szórjuk meg ízlés szerint sóval.

Tálaláskor tegyük a tányérra a sült krumplit, majd helyezzük rá a májszeleteket és a pirosra sült bacont. Ízlés szerint salátát, uborkát, savanyúságot kínálhatunk hozzá.

2013. november 22., péntek

Látogatás a Csokoládé Múzeumban.



 Még augusztus elején receptpályázatot írt ki a Rózskunyhó Alkotóműhely "Szirmot fazékba, bimbót serpenyőbe" címmel. Olyan recepteket vártak amelyekben ízesítőként, alapanyagként, vagy éppen díszítésként, hazánkban honos ehető virág jelenik meg. Mivel már több süteményt is készítettem bodzavirággal, és levendulával, így én is beneveztem néhány recepttel. A zsűri október utolsó hetében meghozta a döntését, melyet izgatottan vártam. Az izgatottságom aztán nagy örömben ért véget, mivel Farkas Elemér a Csokoládé Múzeum tulajdonosának elnyerte a tetszését a "Rebarbarás-almás-bodzavirágos csiga" receptem, és megajándékozott egy két személyre szóló belépővel a múzeumba. Ezúton is szeretném megköszönni Elemérnek ezt a csodás ajándékot!!!! Időpont egyeztetés után pedig a hét elején el is látogattunk, és részt vettünk a Praliné túrán. Az előadás nagyon színvonalas volt, így megismerkedhettünk elejétől a végéig a csokoládé keletkezésének a történetével. Mindenki csakis ajánlani tudom, hogy látogasson el a Csokoládém Múzeumba, és vegyen részt a kóstolással, és saját csokoládékészítéssel egybekötött túrán.

Most pedig szavak helyett jöjjön néhány kedvcsináló fotó a múzeum látogatáshoz.























2013. november 20., szerda

Lepényhal zöldfűszerekkel és sült krumplival.



Igen kedvelem az édesvízi, és a tengeri halakat is, így szívesen el is készítem mindkettőt. Bevallom, már régóta készülök lepényhalat vásárolni, de eddig valahogy még nem volt egymáshoz szerencsénk. (ugyan volt már hogy alkalmam lett volna rá hogy megvásároljam, de mivel nem találtam frissnek, így elálltam a vásárlástól) Tegnap viszont sikerült szép példányokat beszereznem, így ma gyorsan el is készítettem. Először citromlével megcsorgattam, majd alaposan besóztam, színes borsot őröltem rá, végül pedig a hasüreget frissen szedett fűszernövényekkel, és fokhagymával pakoltam tele. Mivel köretnek mindenképpen sült krumplit szerettem volna, így azt a hallal együtt sütöttem szép pirosa. Nekem nagyon ízlett a fűszerekkel a hasüregében sütött lepényhal, és a krumpli is nagyon jól illett hozzá.






Hozzávalók:

2 db lepényhal
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb csokor koriander
1 kisebb csokor kakukkfű
1 kisebb csokor lestyán
őrölt színes bors
1 citrom leve
5-6 db krumpli
3-4 ek olívaolaj






A halat mossuk meg, majd papírtörlővel törüljük szárazra. Kívül-belül alaposan sózzuk be, szórjuk meg frissen őrölt színes borssal, és csepegtessük meg a citromlével. A fokhagymát pucoljuk meg, majd egy késsel nyomjuk össze, és helyezzük a hal hasába. A zöldfűszereket ízlés szerint szedjük egy csokorba, majd szintén helyezzük a halba.  Ezután fóliával fedjük le, majd 1-2 órára tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek kellően átjárják. 

A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután enyhén sós vízben főzzük félpuhára, majd szűrjük le, és hűtsük ki egészen. Amikor kihűlt, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg kakukkfűvel, majd óvatosan forgassuk össze.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg az olívaolaj felével. Ezután helyezzük egymásmellé a befűszerezett halakat, majd tegyük köré az előzőleg besózott, fűszerezett krumplit. Végül locsoljuk meg a maradék olajjal mind a halat, mind pedig a krumplit. (legjobb lespriccelni az olajjal, mert akkor mindenhová jut belőle)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig, hogy a hal is és a krumpli is készre süljön.

Tálaláskor a lepényhalat a sült krumplival kínáljuk.

2013. november 18., hétfő

Csokoládékosárkák mogyoróvajas-sütőtökkrémmel.




A sokoldalú sütőtök, melyet már nem csak megsütve fogyasztunk, hanem  levesként, süteményekbe belesütve, vagy mint éppen most, egy finom krémbe belekeverve. (további sütőtökös receptek itt megtalálhatóak) Hasonló mogyoróvajas-sütőtökkrém receptet olvastam nemrégiben, és rögtön tudtam, hogy én is elfogom készíteni. Igaz abban a receptben bonbon töltelékként volt felhasználva. Mivel én nem  készítek bonbont, viszont maga az ötlet nagyon megtetszett, így csokoládékosárkákat készítettem, majd megtöltöttem a krémmel. Mivel a bonbont nem kóstoltam, így nem tudom hogy az milyen volt, de a csokoládékosárkák a mogyoróvajas-sütőtökkrémmel nagyon finomak.







Hozzávalók 6 db-hoz:


12,5 dkg étcsokoládé (80%-os)
30 dkg sütőtök (előtte megsütve)
2-3 ek mogyoróvaj (édes)
porcukor (ízlés szerint)
1 mk őrölt fahéj







A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd egy ecsettel kenjük ki a szilikonos muffin formákat. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen.

Amikor a csokoládé megdermedt, vegyük ki a formákat a hűtőből és ismét kenjük  rá egy réteg csokoládét. Ezután megint tegyük be a hűtőbe dermedni.

Az előzőleg megsütött sütőtököt tegyük bele egy tálba, és adjuk hozzá az édes mogyoróvajat, majd ízlés szerint porcukrot, és őrölt fahajat. Ezután keverjük alaposan össze.

A csokoládéval kikent formákat vegyük ki a hűtőből, majd óvatosan fordítsuk ki a formából. Ezután kanalazzuk bele a mogyoróvajas-sütőtökkrémet, majd a maradék olvasztott csokoládéval csorgassuk meg. (vigyázzunk hogy a meleg csokoládé ne folyjon rá a csokoládékosárkákra, mert különben azok megolvadnak)
Ezután tegyük be a hűtőbe pár órára, (akár egész éjszakára) hogy az ízek jól összeérjenek.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd kínáljuk.

2013. november 16., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Bundás karfiol sült krumplival.




A hétvégére egy karfiolos receptet hoztam, melyet a "Családi ízutazás...." című szakácskönyvben találtam. Első látásra megtetszett ez a különlegesen elkészített karfiol, és mivel most igen kedvező áron meglehet vásárol, így nem is halogattam az elkészítését. Először azért kicsit aggódtam, hogy a fasírthús, és a bacon vajon sütés közben nem válik-e majd le a karfiolról, de szerencsére alaposan odatapasztottam, így gyönyörűen egyben maradt.  Az előzőleg félpuhára főzött karfiolt beborítottam a fasírthússal, majd a szeletelt baconnel, ezután mellétettem a vékonyra felszeletelt, fűszerezett krumplit, majd lefedve először puhára pároltam, végül pedig szép pirosra sütöttem. Mivel az eredeti receptben a karfiol mellett sült a krumpli, ezért én szintén ott sütöttem meg. Így a bundás karfiol és a sült krumpli egyszerre készült el. Tálalás előtt a karfiolt kicsit hagytam hűlni, majd éles késsel úgy szeleteltem fel mint a tortát. Nekünk nagyon ízlett, és nem csak mutatós volt így a karfiol, hanem nagyon finom is.






 Hozzávalók:

1 kisebb karfiol
2 db Maggi erőleveskocka


Fasírt hozzávalói:

50 dkg darált hús
1 szelet szikkadt kenyér
1 db tojás
1 db vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
őrölt bors
szerecsendió

20 dkg bacon a külső réteg beborításához.

Köret hozzávalói.

50 dkg krumpli
kakukkfű






Az egész karfiolt a leveskockával és sóval ízesített vízben főzzük félpuhára. Ezután óvatosan emeljük ki a vízből, majd alaposan csepegtessük le, és tegyük félre, hogy kihűljön.

A szikkadt kenyeret áztassuk be tejbe, majd amikor már jól megszívta magát, alaposan nyomkodjuk ki.

A darált húst tegyük bele egy tálba, majd adjuk hozzá a kinyomkodott kenyeret, az apróra összevágott vöröshagymát, nyomjuk bele a fokhagymát, majd ízlés szerint sózzuk és fűszerezzük. Ezután alaposan keverjük össze. Végül adjuk hozzá az egész tojást, és jól dolgozzuk össze a masszát.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük el rajta kör alakban a felszeletelt bacont. Ezután helyezzük a bacon közepére a kihűlt, egész karfiolt, majd lapogassuk rá a fasírtot úgy, hogy mindenhol befedje. Ezután borítsuk be a kimaradt baconnel.

A krumplit vékonyan szeleteljük fel, majd ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg kakukkfűvel. Ezután helyezzük a tepsiben lévő becsomagolt karfiol köré, és locsoljuk meg 1-2 evőkanál olajjal, majd alufóliával fedjük le a tepsi tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk 45-50 percig. Ezután vegyük le a fóliát, majd vegyük magasabbra a hőfokot, és süssük szép pirosra. (lehet a karfiol enged egy kevéske levet ezt kanállal szedjük ki sütés előtt)
A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit hűlni mielőtt felszeletelnénk.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a bundás karfiolt, majd a sült krumplival kínáljuk.

2013. november 15., péntek

Brokkolikrémes tészta



Mivel igen kedvező áron lehet megvásárolni a brokkolit, és a karfiolt, így a napokban szinte csak olyan ételeket készítek, melyekhez ezeket a zöldségféléket használom fel. Ma a brokkolira esett a választásom, és egy igen egyszerű, rövid idő alatt elkészíthető, tésztás ételt varázsoltam az asztalra. A brokkoli rózsáit a szárával együtt fűszeres vízben puhára főztem, majd mascarponéval, tejszínnel, sóval-borssal és citromlével ízesítve összeturmixoltam. Közben kifőztem a tésztát (melyet most kivételesen nem én gyúrtam) majd az összeturmixolt brokkoli szósszal összekeverve, néhány brokkoli rózsával díszítve, rögtön tálalhattam is.(több brokkolis recept itt megtalálható)







Hozzávalók:

1 nagyobb csokor brokkoli
10 dkg tészta
10 dkg mascarpona
1/2 dl tejszín
őrölt bors
1 db zöldségleveskocka
1/2 citrom leve
1 ek olaj






A brokkolit szedjük rózsáira, majd a visszamaradt szárrészt vékonyan pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb darabokra.

Egy fazékba öntsünk vizet, majd adjuk hozzá az olajat, a zöldségleveskockát, sót, és forraljuk fel. Amikor már forr, először tegyük bele a brokkoli feldarabolt szárrészét, majd főzzük félpuhára. Ezután adjuk hozzá a rózsáira szedett brokkolit, és pár perc alatt főzzük roppanósra. Ekkor egy szűrőkanállal szedjük ki , és hideg vízzel öblítsük le.

A brokkoli rózsákból tegyünk félre néhány darabot. A többi brokkolihoz adjuk hozzá a mascarponét, a tejszínt, a citromlevet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd botmixerrel pépesítsük.

A visszamaradt főzőlevet újra forraljuk fel, majd tegyük bele a tésztát, és főzzük ízlés szerint puhára. Ezután szűrjük és hideg vízzel öblítsük le, majd csepegtessük le.

Ezután a pépesített meleg brokkoliszószhoz keverjük hozzá a tésztát, majd a félretett brokkolit is óvatosan keverjük hozzá.

Az elkészült tésztát  rögtön tálaljuk. Ízlés szerint frissen őrölhetünk rá borsot, és megcsepegtethetjük még citromlével is.

2013. november 12., kedd

Kávés muffin, valamint a virágos receptverseny és a nyeremény.




Az elmúlt napok nyereményáradatát követve, ma szintén ezzel folytatnám a bejegyzésemet. Még augusztus közepén " Szirmot fazékba, bimbót serpenyőbe" címmel a Rózsakunyhó Alkotóműhely receptpályázatot hirdetett. Mivel bodzavirággal, és levendulával is szívesen készítek süteményeket, így én is beneveztem  több recepttel. A pályázat októberben zárult le, majd nagy örömömre értesítettek hogy a Bodzás-szilvalekváros pite receptem elnyerte a T. Zsűri tetszését, melyet ezúton is szeretnék megköszönni. A nyereményem egy Príma Konyha ajándékcsomag. Az ajándékcsomag  pedig a Príma Konyha magazin idei példányait, valamit egy "A legjobb muffinok" szakácskönyvet tartalmazott. A magazinokat örömmel lapozgatom, és több receptet is bejelöltem, már csak idő kérdése és meg is főzöm szépen, sorban mindet. A könyvből pedig elsőként ezt a finom kávés muffint készítettem el.







Hozzávalók 12 db muffinhoz:

25 dkg liszt
10 dkg kristálycukor
1 db tojás
12,5 dkg margarin
1 dl tejszín
1 dl tejföl
0,5 dl kávélikőr 
2 cs 2x1 instant kávépor (v. 2 ek őrölt kávé)
1 cs vaníliás cukor
1 cs sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna


A tojást keverjük habosra a  kristálycukorral, és a vaníliás cukorral. Ezután keverjük hozzá a puha margarint, a tejfölt, a tejszínt, és a likőrt. (a likőr el is hagyható)

A lisztet keverjük össze a sütőporral, a szódabikarbónával, és az instant kávéval, (v. őrölt kávéval) majd szitáljuk hozzá a tojásos-cukros.....keverékhez. Ezután keverjük alaposan össze.

A muffinsütőt béleljük ki papírkosárkákkal (v. szilikonos formákkal) majd kanalazzuk majdnem tele a masszával a formákat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd szedjük ki egy rácsra és hűtsük ki egészen.






Krém hozzávalói:

15 dkg mascarpone
1 cs vaníliás cukor
porcukor (ízlés szerint)


A mascarponét keverjük simára a vaníliás cukorral, és az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral.






A teljesen kihűlt muffinra kanalazzuk rá a mascarponekrémet, majd szitáljunk rá instant kávéport.

Tálaláskor egy csésze finom kávé mellé kínáljuk.

2013. november 11., hétfő

Reader's Digest és a TV Paprika magazin közös receptversenye és a nyeremény!!!



A Reader's Digest és a TV Paprika magazin közös felhívást tett közzé még július végén a www.receptvarazs.hu weboldalon "keressük Magyarország legfinomabb karácsonyi ételeit" címmel. A felajánlott nyeremények igencsak csábítóak voltak melyeket a Tante Fanny, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt, a Hering Trade Kft, a Dynamit Kft, és a Cerbona kft ajánlott fel.(a felajánlott nyeremények összértéke 40 ezer forint) A nyertes recepteket, és beküldőiket pedig még az a megtiszteltetés éri, hogy mindkét magazin decemberi számában közre adják.

 Mivel van jó néhány kipróbált, és kedvenc karácsonyi recept a tarsolyomban, így én is beneveztem a versenybe néhány recepttel. Aztán izgatottan vártam az eredményhirdetést, hogy vajon bekerül-e a három szerencsés recept közé az én receptem egyike.
Telt-múlt az idő, majd október 21-én megtörtént az eredményhirdetés. Nagy volt az örömöm amikor megérkezett az értesítés, hogy IGEN!!!!! én is a szerencsés nyertesek egyike vagyok. 

A mai napon pedig meg is érkezett a nyereménycsomag, tele a sok-sok finomsággal. A csomag tartalma pedig, egy hűtőtáska tele  fűszerekkel, különböző olajok, tészták, paprikakülönlegességek, müzliszeletek, konyhai eszközök, leveles tészták szakácskönyve.......

KÖSZÖNÖM mind a Reader's Digest és a TV Paprika magazinnak, valamint a Receptvarázs Online-Gasztro magazinnak, a Tisztelt zsűri tagjainak,  Zsigmond Gábornak, Lukács Tamásnak, Csobaji Mártonnak, és Bérci Krisztiánnak!!!






A nyertes receptem pedig az Engadini diótorta lett. Nagyon finom, és igazi karácsonyi torta. Omlós tésztával, és citromos-diós töltelékkel. Első olvasásra lehet túl töménynek és édesnek gondolhatnánk, de ez ne tévesszen meg senkit. A citromos karamellnek köszönhetően egyáltalán nem édes, sőt..... Mivel erről csakis akkor tudunk meggyőződni, ha elkészítjük, így én mindenkit csakis biztatni tudok, hogy mindenképpen próbálja ki ezt a tortareceptet. Nálunk karácsonykor biztosan az ünnepi asztalra kerül.

2013. november 9., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Libacomb sajt-szufléval és mézes-fűszeres sütőtökkel.




" A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez inkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. E napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat. Ám e szokás gyökerei is mélyebbre, az aratási időszak végén álló pogány állatvágási ünnepekre nyúlnak vissza, amelyeket a kereszténység így vett át." (idézet innen)

A hétvégi  receptajánló nem is szólhatna ma másról mint a liba-lakomáról. Vagyis egy finom sült libacomb és a hozzátartozó köret elkészítéséről.  A libacombokat már jó előre beszereztem, így csak azt kellett eldöntenem hogy miként készítsem el, és milyen körettel kínáljam. Szerettem volna idén egy kicsit a szokásoktól eltérően, változatosabban összeállítani az ebédet. Így a libacombokat egész éjszakára fűszeres libazsírban pácoltam, majd a sütés vége felé mézzel kentem le, hogy a bőre szép piros, és ropogós legyen. A köret sem a megszokott krumpli és párolt káposzta, hanem egy sajt-szuflé és mézes sütőtök volt. Összességében csakis annyit mondhatok, hogy nagyon finom ebéd kerekedett, mivel a ropogósra sült libacomb, a sajt-szuflé, és a mézes sütőtök remekül kiegészítették egymást. (további libás receptek itt megtalálhatóak)







 Hozzávalók a libacombhoz:


2 db libacomb
2 dl libazsír(v. kacsazsír)

őrölt bors
kakukkfű
rozmaring
3-4 szem borókabogyó
 2 dl  fehér bor
1 ek méz


A combokat alaposan nézzük át és távolítsuk el a tokokat, majd mossuk meg, és töröljük szárazra. Ezután alaposan dörzsöljük be sóval.

A libazsírt olvasszuk fel, majd keverjük hozzá ízlés szerint őrölt borsot, kakukkfüvet, rozmaringot, és egy kevés sót.

Ezután a pácba forgassuk bele a besózott libacombokat, majd fedjük le a tálat és pár órára (akár egész éjszakára) tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják a húst.

Egy tepsibe helyezzük egymásmellé a bepácolt combokat, majd öntsük alá a bort,  a pácolásnál visszamaradt fűszeres zsírt, és az összenyomott borókabogyót. (a borókabogyót a kés lapjával kicsit nyomjuk össze) Ezután fedjük le fóliával a tepsi tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk puhára a húst. Amikor már kellően megpárolódott vegyük le a fóliát, kenjük le a combokat mézzel, majd helyezzük vissza a sütőbe. Vegyük a hőfokot magasabbra, majd süssük szép pirosra, ropogósra.







Hozzávalók 4 db  sajt-szufléhoz:

25 dkg mascarpone
2 ek tejföl
10 dkg reszelt sajt (pl. edami...)
1 ek liszt
2 db tojás
őrölt fehér bors
szerecsendió

vaj és zsemlemorzsa a forma kenéséhez


A nagyobb méretű szuflé formákat vastagon kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg zsemlemorzsával. Ezután helyezzük rá egy tepsire az előkészített formákat.

A mascarponét keverjük simára a tejföllel, a tojások sárgájával, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, és egy csipet szerecsendióval. Ezután keverjük hozzá a reszelt sajtot és a lisztet.

A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a sajtos masszához.

Az előkészített formákat háromnegyedig töltsük meg a masszával, majd  két ujjunkkal töröljük körbe a forma peremét. (így szép magasra feljön majd a szuflé)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.(én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve rögtön tálaljuk. (én próbaképpen a kikapcsolt, meleg sütőben hagytam, és kb. 15 percig még szép magas maradt a szuflé, csak utána kezdett el összeesni)


















 Mézes sütőtök hozzávalói:

30 dkg kockára vágott sütőtök
5-6 dkg vaj
2 ek méz
őrölt fehér bors
csipet fahéj


Az ízlés szerint kockára vágott sütőtököt főzzük félpuhára, majd szűrjük le és hűtsük langyosra. (a főzővízbe egy csipet sót is tegyünk)

A vajat, és a mézet hevítsük fel egy serpenyőbe, pár pillanatig karamellizáljuk, majd adjuk hozzá a langyosra hűtött sütőtököt. Ízlés szerint szórjuk meg őrölt borssal, fahéjjal, és egy csipet sóval, majd óvatosan forgassuk, kicsit melegítsük össze. Tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor a sütőből kivett sajt szuflét óvatosan fordítsuk rá a tányérra, majd helyezzük mellé a libacombot, és a mézes sütőtökkel kínáljuk.