A hűtőben várakozott egy doboz áfonya, és egy nagyobb mennyiségű túró, így a hétvégére mindenképpen valami áfonyás-túrós sütemény sütését terveztem be. Először egy sütés nélküli tortára gondoltam, aztán végül mégis inkább erre az egyszerű kevert tésztás süteményre esett a választásom. A kakaós tésztához nagyon jól illik a könnyű, habos-túrós töltelék, sőt még az áfonya is, így bizony nagy sikere van a süteménynek. Ízlés szerint pedig az áfonyát lecserélhetjük pl. őszibarackra, málnára, ribizlire.......
Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:
22 dkg porcukor
22 dkg vaj
22 dkg liszt
4 dkg holland kakaó
2 cs vaníliás cukor
2 tk sütőpor
4 db tojás (nagy)
A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat és keverjük habosra.
Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, kanalazzuk hozzá az előzőleg a sütőporral és a kakaóval összekevert lisztet, majd keverjük simára a masszát.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen simítsuk bele a kakaós masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
Amikor a tészta megsült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percig a tepsiben, majd emeljük át a sütőpapírral együtt egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Túrós töltelék hozzávalói:
75 dkg túró
2 dl tejföl
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom leve és reszelt héja
2,5 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)
15gramm porzselatin + 0,5 dl víz
Egy tálba tegyük bele a túrót, majd villával törjük össze. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a citrom reszelt héját és ízlés szerint a levét, majd keverjük alaposan össze.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik, és langyosra hűl.
Ezután öntsük a túrós keverékhez, majd keverjük alaposan össze.
A cukrászhabot (habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a túrós-zselatinos keverékhez.
A teljesen kihűlt tésztát a sütőpapírral együtt helyezzük vissza a tepsibe, majd egyenletesen kanalazzuk rá a túrós tölteléke.
Ezután tegyük be pár órára (v. egész éjszakára) a hűtőbe, hogy a töltelék teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Áfonyás rész hozzávalói:
25 dkg áfonya
1 cs színtelen tortazselé
A sütemény vegyük ki a hűtőből, majd pakoljuk rá az előzőleg megmosott, és alaposan lecsepegtetett áfonyát.
A tortazselét készítsük el a tasakon lévő leírás szerint, csorgassuk rá az áfonyára, majd tegyük vissza a süteményt a hűtőbe legalább fél órára, hogy a tortazselé teljesen megdermedjen.
Tálalás előtt vegyük ki a süteményt a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.