Nagyon szeretem a sajttortát, és az áfonya is a kedvenceim közé tartozik.... a fagyasztóba pedig még éppen volt fagyasztott áfonya, így gondoltam sütök egy finom tortát. Természetesen a tortaalapja cukormentes Gullón keksszel készült, és a sajtkrémhez, és az áfonyához is eritritet használtam. A kekszes alapba és a sajtkrémbe is pörkölt mák került, melytől különösen finom lett a torta. Áfonya helyett ízlés szerint készíthetjük pl. eperrel, meggyel..... vagyis idénygyümölccsel.
Kekszes alap hozzávalói 20 cm-es tortaformához:
10 dkg Gullón cukormentes keksz
1 ek pörkölt mák
5 dkg vaj
szükség esetén egy kevés tej
A mákot pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük ki a serpenyőből és hűtsük ki.
Ezután a kekszet és a mákot daráljuk le, majd adjuk hozzá a felolvasztott vajat és keverjük össze. (ha túl száraz lenne, akkor adjunk hozzá egy pici tejet)
Egy kb. 20 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral úgy, hogy a szélét is befedje, majd egyenletesen lapogassuk bele a kekszet.
Ezután tegyük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 10 percig. (Én légkeverésnél 160 fokon sütöttem.)
Ezután vegyük ki a sütőből és hagyjuk egy kicsit hűlni mielőtt ráöntenénk a sajtkrémet.
Közben készítsük el a sajtkrémet.
Hozzávalók a sajtkrémhez:
25 dkg mascarpone
2 db tojás (nagy)
10 dkg eritrit (v. ízlés szerinti édesítő)
1 tk vaníliaaroma
1 ek pörkölt mák
1/2 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
csipet só
A mákot pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük ki a serpenyőből és hűtsük ki.
Egy tálba tegyük bele a mascarponét, adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, a citromhéjat és citromlevet, majd keverjük alaposan össze. (ízlés szerint több édesítőt is adhatunk hozzá)
Ezután adjuk hozzá az egész tojásokat és a pörkölt mákot, és szintén keverjük alaposan össze.
Ezután egyenletesen öntsük rá az elősütött keksz tetejére, majd tegyük vissza a meleg sütőbe, és a hőfokot kicsit megemelve süssük 40-45 perc alatt készre. (tűpróbáig süssük) Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.
Amikor a torta megsült vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki, majd tegyük be a hűtőbe hogy teljesen megdermedjen, és az ízek összeérjenek. (amikor kivesszük a sütőből még elég lágynak néz ki, de mire kihűl, szépen tudjuk majd szeletelni)
Áfonyás réteg hozzávalói:
20 dkg áfonya (lehet fagyasztott is)
1 dl víz
2 ek eritrit
1/2 citrom reszelt héja
1 kk őrölt fahéj
1 kk vaníliaaroma
1/2 ek étkezési keményítő + 0,5 dl víz
Egy serpenyőbe tegyük bele az áfonyát, majd öntsük hozzá a vizet, adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, a citromhéjat, és az őrölt fahéjat, majd főzzük pár percig.
A keményítőt keverjük simára a vízzel, majd öntsük hozzá az áfonyához, és kevergetve addig főzzük míg kissé besűrűsödik.
Ekkor vegyük le a tűzről, és kevergetve hűtsük langyosra.
Vegyük ki a tortát a hűtőből, majd öntsük az áfonyát a tetejére, és tegyük vissza a hűtőbe, hogy megdermedjen.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd hagyjuk legalább egy fél órát szobahőmérsékleten, hogy ne legyen túl hideg, és úgy kínáljuk. A roppanós pörkölt mák különösen jól illik a citromos sajtkrémhez. Az áfonyát ízlés szerint pl. meggyre, eperre vagy éppen ízlés szerinti gyümölcsre cserélhetjük.