Igen ritkán főzök sertésmájat, akkor is a resztelt változatát szoktam elkészíteni. A fagyasztóba való keresgélés közben a kezembe akadt egy csomag, amit még a disznóvágáskor tettem el. Mivel az már nem éppen most volt, így elérkezettnek láttam az időt arra hogy elkészítsem. Valahogy most semmi kedvem nem volt a resztelt májhoz, így egy kis gondolkodás után arra az elhatározásra jutottam, hogy zöldségekkel és egy kis borral fogom megbolondítani. Nem bántam meg, mert nagyon finom lett. Köretként kukoricadarából készült polentát kínáltam hozzá. Így már nem is volt az a megszokott, és talán kissé unalmas a máj. Biztosan még többször terítékre kerül nálunk ez a változat.
50 dk sertésmáj
2 db sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
10 dk zöldborsó
1 db vöröshagyma
pirospaprika
2 dl fehérbor
só
őrölt fehérbors
majoranna
ételízesítő
olívaolaj
2 db sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
10 dk zöldborsó
1 db vöröshagyma
pirospaprika
2 dl fehérbor
só
őrölt fehérbors
majoranna
ételízesítő
olívaolaj
A vöröshagymát apróra felvágni, a zöldségeket felkarikázni, a májat ízlés szerinti méretűre vágni.
Egy serpenyőbe az olajon elkezdeni párolni a hagymát. Ha már kezd üvegesedni, hozzáadni a zöldségeket és együtt párolni tovább. Közben ízlés szerint fűszerezni. Végül felönteni a borral, kiforralni ,majd lassú tűzön félpuhára főzni. (ha szükséges egy pici vizet önteni alá)
Ezután megszórni pirospaprikával és jól összekeverni, majd hozzáadni a májat. Szintén elkeverni és lassan addig főzni még a máj kellően megpuhult. (nem szabad sokáig főzni, mert a máj megkeményedik) Ha szükséges egy pici vizet lehet alá önteni, de vigyázva mert a máj is enged levet.
Bármilyen körettel tálalható. Én polentát készítettem hozzá, a recept a köreteknél megtalálható. Csak annyit változtattam rajta, hogy most nem került bele reszelt sajt.
Egy serpenyőbe az olajon elkezdeni párolni a hagymát. Ha már kezd üvegesedni, hozzáadni a zöldségeket és együtt párolni tovább. Közben ízlés szerint fűszerezni. Végül felönteni a borral, kiforralni ,majd lassú tűzön félpuhára főzni. (ha szükséges egy pici vizet önteni alá)
Ezután megszórni pirospaprikával és jól összekeverni, majd hozzáadni a májat. Szintén elkeverni és lassan addig főzni még a máj kellően megpuhult. (nem szabad sokáig főzni, mert a máj megkeményedik) Ha szükséges egy pici vizet lehet alá önteni, de vigyázva mert a máj is enged levet.
Bármilyen körettel tálalható. Én polentát készítettem hozzá, a recept a köreteknél megtalálható. Csak annyit változtattam rajta, hogy most nem került bele reszelt sajt.