2017. augusztus 27., vasárnap

Kókuszos bulgur körtekrémmel.




Visszatért a kánikula, tombol a meleg, így aztán vasárnap délutáni desszertnek egy finom pohárkrémet készítettem. Ennek a pohárkrémnek a különlegessége (legalábbis számomra) hogy bulgurral készült. A napokban ugyanis egy nagyon kedves ismerősömmel Klárikával váltottunk pár szót a facebookon, Ő ugyanis bulgurt készített köretként, és megemlítette, hogy hallott már az édes változatáról is. Bulgurt én is szívesen készítek, de eddig csakis kizárólag sós változatban, húsok mellé köretnek, vagy éppen párolt zöldséggel összekeverve, akár főételként is szívesen fogyasztjuk. Mivel szeretek számomra új dolgokat kipróbálni, így megszületett az én édes változatom. A bulgurt kókuszreszelékkel együtt főztem puhára, majd egy finom körtekrémmel váltakozva kanalaztam a fagylaltos kelyhekbe. Az íze pedig...... nagyon, de nagyon finom, így csakis ajánlani tudom mindenkinek.





Hozzávalók a kókuszos bulgurhoz:

1,5 dl bulgur (előfőzött durumbúza töret)
4 dl tej
3 ek kókuszreszelék
1 cs vaníliás cukor
2-3 ek barna cukor (v. édesítőszer)


Egy serpenyőbe tegyük bele a bulgurt, a kókuszreszeléket, a barna cukrot, a vaníliás cukrot, majd öntsük hozzá a hideg tejet.

Ezután keverjük össze, majd kisebb lángon, néha megkeverve, főzzük puhára, majd fedjük le a serpenyőt és hagyjuk egy fél órát állni. (én fogkeményre főztem, hogy ne legyen egy összeálló massza)

Ezután vegyük le a fedőt, keverjük össze, majd hűtsük ki teljesen.




 Hozzávalók a körtekrémhez:

2 db körte
1/2 db citrom leve és reszelt héja
2 ek barna cukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 mk őrölt fahéj
2 db szegfűszeg
0,5 dl édes fehérbor (v. víz)
15 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
1,5 dl Hulala (v. habtejszín)


A körtét hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, majd ízlés szerint daraboljuk fel, és facsarjuk rá a citromlevet, hogy ne barnuljon meg.

A barna cukrot tegyük bele egy serpenyőbe, majd állandó keverés mellett, karamellizáljuk világos színűre, majd vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a feldarabolt körtét. ( ekkor hirtelen megkeményedik a cukor, de főzés közben fel fog olvadni)

Ezután tegyük vissza a tűzre, öntsük fel a borral, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a szegfűszeget, szórjuk meg az őrölt fahéjjal, reszeljük rá a citromhéjat, majd kisebb lángon főzzük pár percig. (arra figyeljünk nehogy túlfőzzük)

Amikor a körte puhára főtt, vegyünk ki belőle pár darabot a díszítéshez, a többit pedig turmixoljuk össze, majd hűtsük ki egészen.

A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, és egy csomag vaníliás cukrot, majd keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a leturmixolt körtét, majd szintén keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként adjuk hozzá a körtés mascarponekrémhez. (annyi tejszínhabot adjunk hozzá, hogy egy könnyű, de nem túl lágy, krémet kapjunk)



A teljesen kihűlt kókuszos bulgurt a körtekrémmel felváltva rétegezzük a poharakba, majd ízlés szerint helyezzük rá a félretett körtedarabokat.

Az elkészült desszertet tálalhatjuk rögtön, de ízlés szerint betehetjük a hűtőbe, hogy jól lehűljön tálalás előtt, majd úgy kínáljuk.


Gizi-Receptjei rovat a "Küldd el a Recepted" szeptemberi lapszámában!




Megjelent a "Küldd el a RECEPTED!" 2017. szeptemberi lapszáma, melyben most is megtalálható a Gizi-Receptjei rovat. A receptújságban kizárólag olyan recepteket osztottam meg melyek csakis az újságban találhatóak. Mivel lassan beköszöntött az ősz, így olyan receptekkel próbálok meg ötletet adni, melyek kicsivel hosszabb idő alatt készülnek el, és ha megtetszett bármelyik étel, akkor nem is kell mást tenni, mint megvásárolni a receptújságot.....












 




Amennyiben kedvet kaptál a receptek elkészítéséhez, akkor nincs más dolgod, mint felkeresni a legközelebbi postát, esetleg egy hírlapárust, és megvásárolni a legfrissebb szeptemberi lapszámot.


2017. augusztus 25., péntek

Lecsó baconos virslivel egyenesen a sütőből.




A nyár slágere a lecsó, legyen az éppen bográcsban készítve, vagy annak hiányában a tűzhelyen, nálunk mindegyik változatnak nagy sikere van. Így aztán amikor megláttam a Vidék íze magazinban a sütőben készült lecsót, rögtön el is döntöttem, hogy bizony én is elkészítem. A receptet alapul véve, a saját ízlésünkre formálva, tojással gazdagítva, mert a lecsó nálunk tojás nélkül elképzelhetetlen, végül el is készült. Nem kellett csalódnom, mert a sütőben készült lecsó is nagyon, de nagyon finom.




Hozzávalók:

1 kg paprika
0,5 kg paradicsom
3 nagy vöröshagyma
8 db virsli
20 dkg bacon
4 db tojás
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
2 ek sertészsír (v. étolaj)
 




 A paprikát csumázzuk ki, majd vékonyan karikázzuk fel. A paradicsomot vágjuk ketté, majd a vastag szárrészt vágjuk ki, és szintén szeleteljük fel. A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékonyan szeleteljük fel.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a zsírt (v.étolajat) majd adjuk hozzá a felszeletelt vöröshagymát, enyhén sózzuk, szórjuk meg színes őrölt borssal, és pároljuk pár percig, hogy kissé összeessen.

Ezután szedjük ki a zsiradékból, egyenletesen terítsük bele egy tepsibe, és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékba tegyük bele a felszeletelt paprikát, majd enyhén sózzuk, szórjuk meg őrölt színes borssal, és pároljuk pár percig, hogy kissé összeessen.

Ezután egyenletesen kanalazzuk rá a tepsiben lévő vöröshagymára, majd rakjuk rá a felszeletelt paradicsomot is.

A virslit vágjuk félbe, majd mindegyik darabot tekerjük be egy-egy szelet baconbe.

Ezután helyezzük egymás mellé a paradicsom tetején úgy, hogy középen maradjon elég hely a tojásnak.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig.

Ezután vegyük ki a sütőből, ha sok levet engedett volna, akkor a felesleget szedjük ki, majd a két virslisor között csináljunk négy kis mélyedést, üssük bele a tojásokat és enyhén sózzuk meg.

Ezután tegyük vissza a sütőbe, és addig süssük, míg a tojások kellően megsülnek. (én lágyabbra sütöttem, de ez ízlés dolga)

Tálalás előtt szedjük tányérra az elkészült lecsót, majd friss kenyérrel, péksüteménnyel kínáljuk.
 
 
 
1 adag tápanyagtartalma:
 
Energia: 415 kcal
 
Fehérje: 19 g
 
Zsír: 31 g
 
Szénhidrát: 15 g


2017. augusztus 22., kedd

Patiszon (csillagtök) baconnel, paradicsommal, és sajttal.




Az idei nyáron is sok termés volt a patiszon (csillagtök) bokron, így készült belőle leves, főzelék, és ez az egyszerű sült változat is. A vékonyra szeletel patiszonra került bacon, paradicsom, és reszelt sajt, majd irány a sütő. Bő fél óra múlva pedig már a tányéron illatozott, szép pirosra sülve. Az egyszerűsége ellenére pedig nemcsak finom, de laktató is volt.





 Hozzávalók:

1 db közepes, zsenge patiszon (csillagtök)
10 dkg szeletelt bacon
3-4 db paradicsom
10 dkg edami sajt
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
2 ek olívaolaj
 
 



A patiszont (csillagtököt) vékonyan szeleteljük fel, majd ízlés szerint sózzuk, és hagyjuk kb. egy fél órát állni. A paradicsomot szintén szeleteljük fel, a sajtot reszeljük le.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd spricceljük meg egy evőkanálnyi olívaolajjal.

Ezután helyezzük a tepsibe az alaposan lecsepegtetett patiszon szeleteket, majd mindegyikre tegyünk rá egy szelet bacont, 1-2 szelet paradicsomot, őröljünk rá színes borsot, szórjuk meg a reszelt sajttal, és spricceljük meg a maradék olívaolajjal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra.

Tálalás előtt hagyjuk pár percig hűlni, majd bazsalikommal megszórva tálaljuk.

1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 306 kcal

Fehérje: 12 g

Zsír: 23 g

Szénhidrát: 12 g


2017. augusztus 20., vasárnap

Emeletes csokoládétorta szedres és citromos krémmel.




A torta alapötletét az augusztusi Vidék íze magazin címlapján látható emeletes torta adta, melyet a saját ízlésemre alakítottam át. A változtatásoknak több oka is volt, a legelső pl. hogy benyúlva a szekrénybe megállapítottam, hogy sajnos nincs itthon fehér csokoládé. Gondoltam ez legyen a legnagyobb baj, így aztán fehér helyett étcsokoládé került a tésztába, mely garantáltan nem rontotta el. A kétféle krém is kissé átalakult, így aztán az ötleten kívül, hogy emeletes tortát süssek, nem sokban hasonlít a két torta egymáshoz. Viszont a csokoládés piskóta a szedres és citromos krémmel nagyon, de nagyon finom volt. 





Hozzávalók 24-20 cm-es tortaformákhoz:

25 dkg liszt 
25 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
10 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
1 tk sütőpor
8 db tojás


 A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük ki. A vajat szintén olvasszuk fel, majd szintén hűtsük ki.

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és az egész tojásokat, majd robotgéppel keverjük jó habosra.

Ezután állandó keverés mellett csorgassuk hozzá az olvasztott, kihűtött vajat, majd a kihűtött csokoládét is. (ekkor egy lágyabb masszát kapunk)

A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a csokoládés keverékhez, és fakanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze.

Sütőpapírral béleljük ki a tortaformákat, majd a massza kétharmad részét öntsük a 24 cm-es tortaformába, a maradékot pedig a 20 cm-es tortaformába.

Helyezzük be a tortaformákat előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt süssük készre. Tűpróbáig süssük!!!

A sütőből kivéve, hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen a tortalapokat mielőtt megtöltenénk. 

Tipp: 
Én a hozzávalókat megfeleztem, majd a kikevert masszát külön-külön sütöttem meg egy sütőpapírral kibélelt gáztepsiben 15 perc alatt. Miután mindkét lap kihűlt, ráhelyeztem a tortaformát, majd egy éles késsel körbevágtam. Így a tortalapok egyformák lettek, a leeső tésztából pedig kókuszgolyót készítettem.




Szedres krém hozzávalói:

20 dkg szeder
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1,5 dl Hulala (v. habtejszín +habfix)


A szedret folyó víz alatt mossuk meg, alaposan csepegtessük le, majd tegyünk félre pár szemet a díszítéshez.

A porcukorhoz adjuk hozzá a mascarponét, a vaníliás cukrot, majd keverjük jó habosra.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük össze a mascarponekrémmel.

Végül adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett szedret, majd óvatosan forgassuk össze.




Citromos krém hozzávalói:

 1 citrom reszelt héja és leve
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1,5 dl Hulala (v. habtejszín + habfix)


A porcukorhoz adjuk hozzá a mascarponét, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és ízlés szerint citromlevet, majd keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük össze a citromos krémmel.

Az egyik nagyobb tésztalapot helyezzük rá egy tálcára, egyenletesen kenjük rá a szedres krémet, majd helyezzük rá a másik tésztalapot és a tenyerünkkel óvatosan nyomkodjuk le.

Ezután a tésztalap közepét kenjük meg 1-2 evőkanál lekvárral, majd helyezzük rá az egyik kisebb tésztalapot.

Ezután kenjük rá egyenletesen a citromos krém kétharmad részét, majd helyezzük rá a másik tésztalapot, és tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le.

Végül a maradék citromos krémmel kenjük meg kívülről is a tortát, majd díszítsük a félretett szederrel. (Én pár szál fehér legyezővirággal is díszítettem, de az NEM ehető!!!!)

Az elkészült tortát helyezzük be pár órára (v. egész éjszakára) a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.




Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


2017. augusztus 18., péntek

Túrós-gyümölcsös szelet.




A túrós sütemények, torták nálunk bizony nagy kedvencnek számítanak, így a napokban túrós-gyümölcsös szeletet sütöttem. A tésztája egy vajas-csokoládés piskóta, mely a vajnak köszönhetően egyáltalán nem száraz, sőt finom szaftos. A túrós töltelékből pedig nem sajnáltam ki a citromot (mi jó citromosan szeretjük) majd tejszínhabbal lazítottam, így aztán a tésztára egy habkönnyű túrós réteg került. Mivel a hűtőben volt még áfonya, így áfonyával és vékonyra szeletelt őszibarackkal raktam ki a sütemény tetejét, és színtelen tortazselével öntöttem le, majd irány a hűtő, hogy kellően megdermedjen. Áfonya, és őszibarack helyett pedig ízlés szerint másfajta gyümölcsöt is választhatunk, a sütemény akkor is abbahagyhatatlanul finom lesz.




 Tészta hozzávalói 24x34 cm-es tepsihez:

12,5 dkg liszt (Nagyi süteményliszt
12,5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
4 db tojás (nagy)
1 tk sütőpor
5 dkg vaj
5 dkg étcsokoládé
csipet só


A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük ki. A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd szintén hűtsük ki.

A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót, és az egész tojásokat, majd robotgéppel keverjük jó habosra.

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, először adjuk hozzá a vajat, majd a csokoládét is. (ekkor egy lágyabb masszát fogunk kapni)

A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a tojásos-cukros.... masszához.

Ezután fakanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a tésztát. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.




 Túrós töltelék hozzávalói:

50 dkg túró
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
2 dl víz
1 citrom leve és reszelt héja
3 dl Hulala (v. habtejszín)
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz


A pudingport keverjük simára a vízzel, majd állandó keverés mellett főzzük sűrűre. Ezután hűtsük ki teljesen.

A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és ízlés szerint citromlevet, majd keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a teljesen kihűlt pudingot, és szintén keverjük simára.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, majd addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.

Ezután öntsük hozzá a túrós keverékhez, és szintén keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, fakanállal keverjük hozzá a túrós keverékhez.

Ezután egyenletesen kenjük rá a tepsiben lévő, teljesen kihűlt tésztára, majd tegyük be egy pár órára a hűtőbe, hogy a túrós töltelék teljesen megdermedjen.




Gyümölcsös-zselatinos rész hozzávalói:

10 dkg áfonya
2-3 db őszibarack
2 cs színtelen tortazselé


Az őszibarackot vékonyan szeletjük fel, az áfonyát folyó víz alatt mossuk meg, majd papírtörlővel töröljük szárazra.

Vegyük ki a hűtőből a süteményt, majd ízlés szerint helyezzük rá a felszeletelt őszibarackot, és az áfonyát.

A tortazselét készítsük el a tasakon lévő leírás szerint, majd óvatosan öntsük a süteményre. 

Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a zselatin teljesen megdermedjen a tetején.

Tálalás előtt vegyük ki a süteményt a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


2017. augusztus 16., szerda

Fehér csokoládés mascarponekrém karamellizált szederrel.




Csokoládéimádó lévén amiben van csoki jöhet bármikor, legyen az egy sütemény, egy torta, vagy éppen egy pohárdesszert. Így aztán mivel ma megint igencsak meleg volt, süteményt sütni pedig nem volt kedvem, a hűtőben pedig meglapult egy dobozka szeder, pohárkrémet készítettem ebéd utáni desszertnek. A csokoládés-mascarponekrémhez pedig nagyon jól illett a karamellizált szeder. Csokoládéimádóknak csakis ajánlani tudom..... nálunk nagy sikere volt, és pikk-pakk elkanalazgattuk.





 Hozzávalók:

20 dkg fehér csokoládé (Milka)
25 dkg mascarpone
2 dl Hulala (v. habtejszín + habfix)
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor


 A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.

A fehér csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd kevergetve hűtsük ki. 

A kihűlt csokoládét azután adjuk hozzá a cukros-mascarponéhoz, és szintén keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként adjuk hozzá a csokoládés krémhez, és keverjük, forgassuk össze.

Az elkészült krémet kanalazzuk a poharakba, majd tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és az ízek jól összeérjenek.




 Karamellizált szeder hozzávalói:

20 dkg szeder
3 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj (ízlés szerint)


A szedret folyó víz alatt mossuk meg, alaposan csepegtessük le, majd tegyük egy tányérba.

Ezután szórjuk meg a barna cukorral, a vaníliás cukorral, és ízlés szerint őrölt fahéjjal, majd óvatosan keverjük össze.

Ezután tegyük be a mikróba, majd pár perc alatt karamellizáljuk meg. Közben egyszer-kétszer vegyük ki és óvatosan keverjük, rázogassuk össze, de arra figyeljünk, nehogy a szeder szemek szétessenek.

Amikor elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni, majd vegyük ki a krémet a hűtőből és kanalazzuk rá a szedret, és a levét is.

Ezután tegyük vissza a hűtőbe tálalásig.




Tálalás előtt pár perccel vegyük ki a pohárkrémet a hűtőből, hogy ne legyen nagyon hideg, majd úgy kínáljuk.



2017. augusztus 14., hétfő

Kapros zöldbableves baconos krumpligombóccal.




A reggeli bevásárlás során szép, zsenge zöldbabot vásároltam, és már csakis azt kellett eldönteni, hogy leves, vagy éppen főzelék készüljön belőle. A feltett kérdésemre a válasz pedig az volt, hogy kezdjük a hetet zöldbablevessel. Így aztán a hagyományos zöldbablevest kicsit újragondoltam, és került bele pl. egy csokor kapor, tejföl, és krumpligombóc melyet ropogósra sült baconnel bolondítottam meg. A leves pedig az egyszerűsége ellenére, ám a baconos krumpligombócnak köszönhetően nagyon finom, és igazán laktató volt.





Hozzávalók a leveshez:

50 dkg sárga hüvelyű zöldbab
2 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
1 csokor kapor
őrölt színes bors
2 tk ételízesítő
3 dkg vaj
2 dl tejföl
1 ek liszt
2 l víz


A zöldbabnak vágjuk le a két végét, majd daraboljuk fel ízlés szerint. A sárgarépát  pucoljuk meg, majd vékonyan szeleteljük, és daraboljuk fel. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A kaprot alaposan mossuk meg, csepegtessük le, és szintén vágjuk fel apróra.

Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felszeletelt sárgarépát, pároljuk pár percig, majd szórjuk meg az apróra vágott kaporral, végül pedig a feldarabolt zöldbabbal.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, majd öntsük fel a vízzel, és főzzük puhára.

A tejfölt keverjük simára a liszttel, majd 1-2 merőkanál forró levessel.

Ezután állandó keverés mellett csorgassuk a leveshez, majd forraljuk fel újra.




Baconos krumpligombóc hozzávalói:

15 dkg főtt krumpli
10 dkg bacon
kb. 10-15 dkg liszt (amennyit a krumpli majd felvesz)
őrölt fehér bors
1 db tojás

A bacont vágjuk fel apróra, majd süssük szép pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és hűtsük ki egészen.

A krumplit vágjuk fel apró kockákra, majd enyhén sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük le, villával törjük össze, majd hűtsük ki egészen.

A teljesen kihűlt krumplihoz adjuk hozzá a lisztet, a pirosra sült bacont, egy tojást, sózzuk, borsozzuk, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze úgy, hogy egy formázható tésztát kapjunk. Amennyiben túl lágy lenne a tészta, adjunk hozzá még lisztet.

Ezután nedves kézzel formázzunk diónyi golyókat a tésztából. 

A készre főtt, forrásban lévő levesbe, óvatosan helyezzük bele a krumpligombócot, majd főzzük 5-6 percig, hogy teljesen átfőjenek.




Tálalás előtt merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk. A tejfölös-kapros leveshez pedig nagyon jól illik a krumpligombóc a ropogósra sült baconnel.



2017. augusztus 12., szombat

Joghurtos piskótatorta bogyós gyümölcsökkel.




A hétvégére egy sütés nélküli joghurttortát terveztem be, de mivel a levegő kissé lehűlt, így semmi akadályát nem láttam annak, hogy bekapcsoljam a sütőt. Ehhez a tortához pedig két piskótát is kellett sütni, mivel az alapja is piskóta, és a gyümölcsös-joghurtos krémet is egy piskóta, vagyis egy lekváros piskótatekercs öleli körbe. Az elkészült tortát pár órára, de legjobb egész éjszakára betenni a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és az ízek is jól összeérjenek. Mivel ebben a formában még nem készítettem joghurttortát, így izgatottan vártam, hogy végre felszeletelhessem, és megkóstolhassuk. Az íze pedig nagyon, de nagyon finom. Az édes gyümölcsös-joghurtos krémhez nagyon jól illik a lekváros piskótatekercs, és egy szeletnél garantáltan nem lehet abbahagyni.





Hozzávalók a 26 cm-es piskótalaphoz:

8 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
8 dkg porcukor
1/2 cs vaníliás cukor
2 db tojás (nagy)
1 ek forró víz
csipet só


A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót, adjuk hozzá az egész tojásokat, majd keverjük jó habosra. 

Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük tovább még kb. egy percig.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15-20 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.




Lekváros piskótatekercs hozzávalói egy gáztepsihez:

12,5 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
12,5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
4 db tojás (nagy)
2 ek forró víz
csipet só
egy kisebb üveg sárgabaracklekvár 


A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót, adjuk hozzá az egész tojásokat, majd keverjük jó habosra. 

Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük tovább még kb. egy percig.

 Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze.

Egy 37x32 cm-es gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen simítsuk el rajta a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt süssük készre a piskótát. (én légkeverésnél 160 fokon, 13 percig sütöttem)

A sütőből kivéve borítsuk a tésztát egy enyhén lisztezett sütőpapírra, majd húzzuk le róla a sütőpapírt, és a forró tésztát kenjük meg a lekvárral.(a forró tésztára kenjük rá a lekvárt, akkor jó szaftos lesz a piskóta)

Ezután tekerjük fel, hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk fel szép egyforma vékony szeletekre. (én kb. 1 cm-es szeletekre vágtam fel)  




Joghurtos-gyümölcsös töltelék hozzávalói:

4 db epres Danone joghurt (4x125 gramm)
25 dkg mascarpone
3 dl Hulala (v. habtejszín)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
10 dkg szeder
10-15 dkg áfonya


A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, a joghurtot, és a mascarponét, majd keverjük simára. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.

Ezután adjuk hozzá a joghurtos keverékhez, és szintén keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a joghurtos keverékhez. Keverés közben adjuk hozzá a szedret és az áfonyát is.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral úgy, hogy az oldalát is befedje, majd helyezzük bele a piskótalapot. 

Ezután rakjuk ki körbe a felszeletelt lekváros piskótatekerccsel, majd öntsük bele a joghurtos-gyümölcsös tölteléket.

Ezután tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy a töltelék teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.




Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint díszítsük a gyümölcsökkel, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2017. augusztus 11., péntek

Fűszeres csirkemell túrós-cukkini roláddal.




A hétvégére ugyan kicsit enyhül a meleg, én mégis egy egyszerűen, és gyorsan elkészíthető recepttel adnék ötletet a hétvégi ebéd elkészítéséhez. A receptet még a tv-ben láttam meg a "Konyhafőnök" című műsorban és akkor rögtön elhatároztam, hogy bizony én is elkészítem a saját ízlésemre formálva. (az eddigi adások receptjeiből is többet kipróbáltam, és egyikben sem kellett csalódnom) Mivel saját termésű, zsenge cukkiniből szerettem volna elkészíteni, így a nyári melegben, éppen kapóra jött a recept.  A körözöttel töltött cukkini tekerccsel érdemes kezdeni, mert az összeállítása igaz nem vesz túl sok időt igénybe, viszont a hűtőben pár órát el kell hogy töltsön ahhoz, hogy szépen feltudjuk majd szeletelni.  A készre sütött csirkemellet egy fűszeres-olívaolajos pácba tettem, majd tálalásig melegen tartottam. Ezalatt az idő alatt az ízek jól átjárták az omlós-szaftos húst. A fűszeres csirkemellhez pedig nagyon jól illett a hideg túrós-cukkini rolád. (A recept megjelent a Küldd el a Recepted Júliusi lapszámában.)





Fűszeres csirkemell hozzávalói:

2 db csirkemellfilé
4 + 2 ek olívaolaj
1/2 citrom leve
csili (ízlés szerint)
só (ízlés szerint)
színes őrölt bors (ízlés szerint)


A csirkemellfilét vágjuk vastagabb szeletekre. (Én egyszerűen csak kétfelé vágtam)

 Ezután sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek kellően átjárják.

Egy jénai tálba tegyünk 4 evőkanál olívaolajat, majd facsarjuk hozzá a citromlevet, adjunk hozzá ízlés szerint csilit, egy kevés sót és őrölt színes borsot, majd keverjük össze.

Egy serpenyőbe hevítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat, majd óvatosan helyezzük bele a befűszerezett csirkemell szeleteket, majd kb. 10 perc alatt, mindkét oldalát süssük szép pirosra. (én sütés közben többször átfordítottam, hogy egyenletesen süljön a hús)

Amikor a hússzeletek készre sültek, tegyük az előzőleg összekevert pácba, majd forgassuk alaposan bele, és tálalásig tartsuk melegen.
 




Túrós-cukkini rolád hozzávalói:

1 db zsenge cukkini
25 dkg túró
1 kisebb vöröshagyma
só (ízlés szerint)
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
csipet pirospaprika
egész köménymag (ízlés szerint)


A hagymát vágjuk fel nagyon apróra, majd adjuk az előzőleg villával összetört túróhoz. 

Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg köménymaggal, és egy csipet pirospaprikával, majd alaposan keverjük össze.

A cukkinit egy zöldséghámozóval (v. éles késsel) vékonyan szeleteljük fel, majd tegyük enyhén sós, forrásba lévő vízbe, és blansírozzuk 1 percig. (csakis 1 percig hagyjuk a forrásban lévő vízben, mert különben szétfől)

Ezután öntsük le a forró vizet, és rögtön tegyük át hideg vízbe, majd terítsünk a konyhapultra egy tiszta konyharuhát, és helyezzük rá a cukkini csíkokat, hogy felszívja a nedvességet.

Vágjunk le egy nagyobb darab folpack fóliát, majd helyezzük rá a cukkini csíkokat úgy, hogy kicsit fedjék egymást.

Ezután az alsó szélétől kicsit beljebb, helyezzük rá a fűszeres túrót, majd a fólia segítségével tekerjük szorosan fel. (amikor feltekertük, fogjuk meg a fólia két végét, és többször, hosszan húzzuk meg az asztalon, hogy jó szoros legyen a tekercs, és szép formája legyen)

Ezután tegyük be a hűtőbe 1-2 órára, hogy kellően lehűljön, az ízek jól összeérjenek, és szépen feltudjuk majd szeletelni.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a cukkinitekercset, óvatosan csomagoljuk ki a fóliából, egy papírtörlővel kicsit itassuk le a nedvességet, majd egy éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.
 




Tálalás előtt helyezzük tányérra a felszeletelt túrós-cukkini roládot, majd tegyük mellé a fűszeres csirkemellszelet, és úgy kínáljuk.
 
 
1 adag tápanyagtartalma:
 
Energia: 634 kcal 

Fehérje: 59 g

Zsír: 38 g

Szénhidrát: 14 g
 
 

2017. augusztus 9., szerda

Áfonyás pudingkrém ropogós leveles tésztával.




 A nagy melegre való tekintettel, és mivel még mindig jelen van a piacokon az áfonya, így megint egy pohárkrémet készítettem ebéd utáni desszertnek. Igaz az áfonyát igen borsos áron kínálják, de azért néha megengedhetünk magunknak egy kis kényeztetést. A pudingkrémet roppant egyszerű elkészíteni, és a ropogósra sült leveles tészta sem okozhat gondot. Az áfonyát és a pudingkrémet is előre elkészíthetjük, majd összeállítás után rögtön kínáljuk, mert különben a ropogós tészta felszívja a nedvességet, és elveszti a ropogóságát. Áfonya helyett pl. szederrel, málnával.... is készíthetjük.






 Hozzávalók 6-8 pohár pudingkrémhez:

2 cs tejszínízű pudingpor
6 dl tej
2 cs vaníliás cukor
5-6 ek kristálycukor
4 dl Hulala (v. habtejszín)


A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel.

Ezután öntsük hozzá a maradék tejet, adjuk hozzá a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. 

Amikor kellően besűrűsödött vegyük le a tűzről, majd kevergetve hűtsük ki.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd kézi habverővel, apránként keverjük hozzá a kihűlt pudinghoz.




Hozzávalók a ropogós tésztához:

1 cs leveles tészta (Tante Fanny)
2-3 ek porcukor


A leveles tésztát szórjuk meg porcukorral, majd a sodrófával gyengéden menjünk át rajta párszor.

Ezután fordítsuk át egy sütőpapírra, majd ezt a felét is szintén szórjuk meg porcukorral, és gyengéden menjünk át rajta a sodrófával.

Ezután helyezzünk rá egy sütőpapírt, és egy akkora tepsit nyomatéknak mint a tészta mérete.

Helyezzük be a forró sütőbe, majd kb. 20 perc alatt süssük szép pirosra, ropogósra. (én légkeverésnél 180 fokon sütöttem 15 percig, majd levettem a tepsit és a sütőpapírt, és úgy sütöttem készre)

Amikor a tészta megsült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni, majd tördeljük apróra.




Karamellizált áfonya hozzávalói:

20 dkg áfonya
3 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
csipet őrölt fahéj


Az áfonyát tegyük bele egy tányérba, szórjuk meg a barna cukorral, a vaníliás cukorral, és ízlés szerint őrölt fahéjjal, majd keverjük össze.

Ezután tegyük be a mikróba, és pár perc alatt karamellizáljuk meg (közben egyszer, óvatosan keverjük át) majd hűtsük ki teljesen.

A poharakba egyenlően osszuk el a teljesen kihűlt, karamellizált áfonya több mint a felét, majd kanalazzuk rá a pudingkrém felét.

Ezután szórjuk meg az apróra tördelt leveles tésztával, majd kanalazzuk rá a maradék krémet.

Végül díszítsük a maradék áfonyával, ízlés szerint a ropogósra sült leveles tésztával.

Az elkészült pohárkrémet rögtön tálaljuk, mert különben a leveles tészta állás közben elveszti a ropogóságát.


2017. augusztus 7., hétfő

Sárgabarackos-morzsás pite.




Az elmúlt napok a kánikula jegyében teltek, ezért ha egy mód volt rá, be nem kapcsoltam a sütőt, de gondolom ezzel nem csak én voltam így. Mára viszont felfrissült a levegő, sőt.... így aztán eljött az idő, hogy egy finom pite kerüljön a tányérunkra. A tésztája omlós, a sárgabarackos töltelék finom szaftos, a tetején pedig igazán ropogósra sült az édes morzsa. Amennyiben pedig nem áll módunkban sárgabarackkal megsütni, akkor helyettesíthetjük pl. szilvával, garantálom hogy rövid idő alatt az utolsó morzsáig el fog fogyni.




Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:

35 dkg liszt (Nagyi titka)
20 dkg vaj (v. 15 dkg sertészsír)
10 dkg porcukor
1 db tojás (nagy)
1 ek tejföl
1/2 cs sütőpor
csipet só


A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat (v. zsírt) és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, adjuk hozzá a tojást és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (egy könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk)

Ezután nyújtsuk ki, és tegyük a sütőpapírral kibélelt tepsibe úgy, hogy pereme is legyen. (én egy enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtottam ki, és a papírral együtt átemeltem a tepsibe)




Töltelék hozzávalói:

80 dkg kimagozott sárgabarack
10 dkg barna cukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 tk őrölt fahéj
10 dkg darált dió a szóráshoz


A kimagozott sárgabarackot vágjuk fel kisebb darabokra, majd adjuk hozzá a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és az őrölt fahéjat, majd keverjük össze, és hagyjuk legalább egy fél órát állni. (közben keverjük át)

A tepsiben lévő tésztát szórjuk meg a darált dióval, majd kanalazzuk rá a fűszeres sárgabarackot.




Édes morzsa hozzávalói

15 dkg liszt (Nagyi titka) 
15 dkg hideg vaj
10 dkg barna cukor
1 cs vaníliás cukor


A liszthez adjuk hozzá a barna cukrot, a vaníliás cukrot, és a felkockázott hideg vajat, majd az ujjhegyünkkel nagyjából, hogy nagyobb darabos legyen morzsoljuk össze.
Ezután szórjuk rá a sárgabarack tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 50-55 perc alatt süssük szép aranybarnára. (én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A sütemény tésztája omlós, a töltelék jó szaftos, a tetején pedig ropogósra sült az édes morzsa.


2017. augusztus 6., vasárnap

Kókuszos tejbegríz rumos meggyel.




A tejbegríz nem csak a gyerekek kedvence, mert szerintem a felnőttek is szeretik. Nálunk nagy kedvenc pl. kakaóval, cukros-fahéjjal megszórva, vagy éppen lekvárral tálalva. Persze az egyszerűen elkészíthető tejbegrízt egy kicsit továbbgondolva, kókuszreszelékkel megbolondítva, akár pohárdesszertként is tálalhatjuk. Én pl. a télire eltett rumos meggyből zselét főztem, majd a poharakban lévő tejbegríz tetejére kanalaztam. Ezután irány a hűtő hogy kellően lehűljön, és az ízek jól összeérjenek. A recept megjelent a "Küldd el a Recepted" júliusi lapszámban.





 Hozzávalók a kókuszos tejbegrízhez:

5 dl tej
10 dkg búzadara (gríz)
5 dkg kókuszreszelék
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 dkg vaj
csipet só
2 dl Hulala (v. habtejszín)


A tejhez adjuk hozzá a vajat, majd langyosítsuk meg, hogy a vaj felolvadjon.

Amikor a vaj felolvadt adjuk hozzá a búzadarát (grízt), a kókuszreszeléket, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd állandó keverés mellett, főzzük sűrűre.

Ezután kevergetve hűtsük ki. (érdemes kevergetve hűteni, mert akkor nem lesz csomós)

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a kihűlt tejbegrízhez.

Ezután ízlés szerint kanalazzuk poharakba, vagy kisebb tálkákba az elkészült tejbegrízt.




 Rumos meggy hozzávalói:

1 kisebb üveg rumos meggy
1 dl meggylé
1 dl víz
1 cs vaníliás cukor
1-2 ek barna cukor
1 mk őrölt fahéj
1/2 ek étkezési keményítő + egy pici víz


Az előzőleg rumban eltett meggyhez adjuk hozzá a meggylevet, a vizet, az őrölt fahéjat, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd főzzük pár percig.

A keményítőt keverjük simára egy pici vízzel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a meggyhez. 

Ezután addig főzzük, míg kissé besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről, és kevergetve hűtsük éppen csak langyosra.

 A poharakban (v. tálkákban) lévő tejbegríz tetejére kanalazzuk rá a rumos meggyet, majd helyezzük be a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen, és az ízek összeérjenek.




Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a pohárkrémet, majd rögtön tálaljuk. A habos-kókuszos tejbegrízhez pedig nagyon jól illik a rumos meggy, de ízlés szerint másfajta gyümölccsel is tálalhatjuk.