A hétvégére egy sütés nélküli joghurttortát terveztem be, de mivel a levegő kissé lehűlt, így semmi akadályát nem láttam annak, hogy bekapcsoljam a sütőt. Ehhez a tortához pedig két piskótát is kellett sütni, mivel az alapja is piskóta, és a gyümölcsös-joghurtos krémet is egy piskóta, vagyis egy lekváros piskótatekercs öleli körbe. Az elkészült tortát pár órára, de legjobb egész éjszakára betenni a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és az ízek is jól összeérjenek. Mivel ebben a formában még nem készítettem joghurttortát, így izgatottan vártam, hogy végre felszeletelhessem, és megkóstolhassuk. Az íze pedig nagyon, de nagyon finom. Az édes gyümölcsös-joghurtos krémhez nagyon jól illik a lekváros piskótatekercs, és egy szeletnél garantáltan nem lehet abbahagyni.
Hozzávalók a 26 cm-es piskótalaphoz:
8 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
8 dkg porcukor
1/2 cs vaníliás cukor
2 db tojás (nagy)
1 ek forró víz
csipet só
A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót, adjuk hozzá az egész tojásokat, majd keverjük jó habosra.
Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük tovább még kb. egy percig.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15-20 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Lekváros piskótatekercs hozzávalói egy gáztepsihez:
12,5 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
12,5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
4 db tojás (nagy)
2 ek forró víz
csipet só
egy kisebb üveg sárgabaracklekvár
A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót,
adjuk hozzá az egész tojásokat, majd keverjük jó habosra.
Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük tovább még kb. egy percig.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze.
Egy 37x32 cm-es gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen simítsuk el rajta a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 15
perc alatt süssük készre a piskótát. (én légkeverésnél 160 fokon, 13
percig sütöttem)
A sütőből kivéve borítsuk a tésztát egy enyhén lisztezett sütőpapírra,
majd húzzuk le róla a sütőpapírt, és a forró tésztát kenjük meg a lekvárral.(a forró
tésztára kenjük rá a lekvárt, akkor jó szaftos lesz a piskóta)
Ezután tekerjük fel, hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk fel szép
egyforma vékony szeletekre. (én kb. 1 cm-es szeletekre vágtam fel)
Joghurtos-gyümölcsös töltelék hozzávalói:
4 db epres Danone joghurt (4x125 gramm)
25 dkg mascarpone
3 dl Hulala (v. habtejszín)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
10 dkg szeder
10-15 dkg áfonya
A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, a joghurtot, és a mascarponét, majd keverjük simára. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.
Ezután adjuk hozzá a joghurtos keverékhez, és szintén keverjük simára.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a joghurtos keverékhez. Keverés közben adjuk hozzá a szedret és az áfonyát is.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral úgy, hogy az oldalát is befedje, majd helyezzük bele a piskótalapot.
Ezután rakjuk ki körbe a felszeletelt lekváros piskótatekerccsel, majd öntsük bele a joghurtos-gyümölcsös tölteléket.
Ezután tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy a töltelék teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint díszítsük a gyümölcsökkel, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.