Kaptam egy nagyon finom eper krém receptet, és úgy döntöttem, kis tortácskákat fogok sütni és ezzel töltöm meg őket. Először kis kosárka formába gondoltam a sütést, de végül a muffin sütőre esett a választásom. Ennek a formának kicsit talán nagyobb a mérete és több krém fér bele. Végül is jó választásnak bizonyult.
2009. március 31., kedd
Eper habos tortácskák
Kaptam egy nagyon finom eper krém receptet, és úgy döntöttem, kis tortácskákat fogok sütni és ezzel töltöm meg őket. Először kis kosárka formába gondoltam a sütést, de végül a muffin sütőre esett a választásom. Ennek a formának kicsit talán nagyobb a mérete és több krém fér bele. Végül is jó választásnak bizonyult.
Sült hurka krumlpival
2009. március 30., hétfő
Zöldborsós gomba pörkölt
2009. március 29., vasárnap
Narancsleves
Nagyon szeretjük a gyümölcsleveseket, így a téli időszakban többször készítek narancsból, és citromból is levest. Igaz ez a leves kimondottan csak felnőtteknek készül, mivel fehér és vörösbor egyaránt kerül bele. A gyümölcsöktől, a fűszerektől, és a kétféle bortól nagyon ízletes lesz, a tejszíntől pedig selymes. Pörkölt mandulaforgácsba forgatott tejszínhabbal tálalva, akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
1 db citrom
2 cs vaníliás cukor
barna cukor (ízlés szerint)
1 tk őrölt fahéj
4-5 db szegfűszeg
1,5 dl fehérbor
1,5 dl vörösbor
2 dl tejszín
2 dl tejföl
2 db tojássárgája
csipet só
1 l víz
2009. március 28., szombat
Vaníliás parfé.
Ma egy kis nyalánkságra vágytam, és eszembe jutott, hogy pár napja láttam a tv-ben egy finomságot. Mivel nagyon egyszerű, és gyorsan elkészíthető, így már neki is láttam. Pár órát a hűtőbe csücsült, és utána elérkezett a kóstolás ideje. Finom volt, de legközelebb citromos változatban is kipróbálom.
2009. március 27., péntek
Spenótos túrós rétes
Egy tepsibe sütőpapírt tenni, majd ráhelyezni a rétest. Tetejét olajjal megkenni, majd előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni.
2009. március 26., csütörtök
Csülök leveles tésztában
A húsvéti ünnepekre a sonka mellett, füstölt csülköt is főzök minden évben. Így aztán mindenki kedvére válogathat a sok finomság között. Most gondoltam egyet, és a főtt, kicsontozott csülköt leveles tésztába csomagolva sütöttem meg. Igazán jó választás volt, nekünk nagyon ízlett. Tálaláskor majonézes tormát kínáltam hozzá, de ízlés szerint salátával is kínálhatjuk.
A leveles tésztát kinyújtom, és akkora darabokra vágom, hogy könnyedén bele tudjam csomagolni a sonkát. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, majd ráhelyezem a kis batyukat. Tetejét egész, kissé felvert tojással lekenem.
Előmelegített sütőbe, 180 fokon szép pirosra sütöm.
2009. március 25., szerda
Sárgarépafasírt.
A receptet tegnap találtam, és gondoltam ma el is készítem ebédre. Szeretem a sárgarépát minden változatban, ezért nem is idegenkedtem tőle. Mivel a diétás ételreceptek között találtam rá, még meg is örültem neki. A télen felszedett néhány kilótól szeretnék gyorsan megszabadulni, és hátha ilyen ételekkel könnyebben megy majd. Az elkészült fasírt nagyon laktató, így ebből a mennyiségből két felnőtt részére bőséges ebédet tudunk feltálalni. Mostantól rendszeresen elfogom készíteni, és akár egy könnyű salátával, vagy éppen krumplipürével tálalom majd.
Ezután alaposan keverjük össze, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és alaposan dolgozzuk össze a masszát.
Az összegyúrt masszából ezután vizes kézzel, formázzunk kisebb pogácsákat.
Egy serpenyőbe öntsünk egy kevés olajat, (én olívaolajat használtam) majd lassan süssük szép pirosra mindkét oldalát a pogácsáknak.
Tálaláskor ízlés szerint krumplipürével, vagy salátával kínáljuk az elkészült sárgarépafasírtot.
2009. március 23., hétfő
Hagymamártás
3 db nagy vöröshagyma
2 ek étolaj
5 dkg vaj
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
késhegynyi őrölt szerecsendió
1 tk ételízesítő
1/2 ek dijoni mustár
1ek liszt
2 dl fehérbor
4 dl víz
2 dl főzőtejszín
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.
A vajat és az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, szórjuk meg egy csipet sóval, majd pároljuk üvegesre.
Amikor már üvegesre párolódott, szórjuk meg az ételízesítővel, ízlés szerint őröljünk rá színes borsot, enyhén sózzuk, és pároljuk még 1-2 percig.
Ezután szórjuk meg a liszttel, alaposan keverjük össze, öntsük fel a borral és a vízzel, majd addig főzzük, hogy a levét szinte elfője. (közben többször keverjük meg, nehogy lekapja az alját)
Amikor szite elfőtte a levét, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a főzőtejszínt és a mustárt, turmixoljuk össze, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy szép selymes legyen.
Ezután öntsük vissza az edénybe, és állandó kevergetés mellett, főzzük még 1-2 percig.
Amikor elkészült egy folpack fóliával fedjük le, hogy ne bőrösödjön meg a teteje, és tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor ízlés szerint kínálhatjuk sült húsok és halak mellé.
2009. március 22., vasárnap
Sült csirkemáj leveles tésztában.
A csirkemájat van aki szereti, és vannak olyanok akik meg nem kóstolnák. Én nagyon szeretem, és sokféleképpen el is készítem. Ma egyszerűen csak fűszeres zsírban elősütöttem, majd karamellizált vöröshagymával leveles tésztában sütöttem készre. A kívül ropogós leveles tészta és a szaftosra sült csirkemáj nagyon jól összeillenek. Én kapros, ízesített tejföllel kínáltam, de ez már ízlés dolga.
Hozzávalók:
Zellerkrémleves.
A zeller egy igen megosztó zöldség, mert valaki vagy nagyon szereti az intenzív ízét, vagy még megkóstolni sem hajlandó a vele készült ételeket. Én abba a csoportba tartozom, akik szeretik az ízét, melyet ennél a levesnél a főzés során pl. krumpli hozzáadásával enyhítettem, majd fűszerekkel ízesítettem. A készre főt levest végül leturmixoltam, majd főzőkrém hozzáadásával tettem még ízletesebbé, selymesebbé. Tálaláskor pirított kenyérrel, és reszelt füstölt sajttal megszórva kínáltam.
1 db nagyobb krumpli
2009. március 21., szombat
Spenótos-gombás ragu
Amerikai almatorta
Télen sokszor sütök almás süteményeket, és mivel éppen volt a pár darab alma a gyümölcsöskosárban, gondoltam keresek hozzá egy jó receptet. Egy régebbi újságot lapoztam át, mert emlékeztem rá, hogy volt benne egy almatorta recept. Nem is kellett sokáig keresgetni, és már hozzá is láthattam a sütkérezéshez. Ez a recept azért is tetszett meg, mert egyszerűen, és gyorsan összeállítható, nem kell hozzá semmi különleges hozzávaló, és az elkészült torta nagyon finom. Sütésnél az alma kerül a tortaforma aljára, majd amikor kisült, és már teljesen kihűl, egy hirtelen mozdulattal átfordítjuk egy tálcára. Én tálalás előtt még megszórtam egy csipet őrölt fahéjjal és porcukorral, de ettől el is tekinthetünk.
15 dkg porcukor
Az almát hámozzuk meg majd, negyedeljük, vágjuk ki a magházat, és vékonyan szeleteljük fel az almacikkeket. Ezután locsoljuk meg a citromlével, és forgassuk össze, hogy ne barnuljon meg.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, és helyezzük el rajta a felszeletelt almaszeleteket, majd szórjuk meg a kristálycukorral, és ízlés szerint őrölt fahéjjal. (2-3 sor alma kerüljön egymás tetejére)
A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, az egész tojást, és a tejet, majd keverjük simára.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, ízlés szerint őrölt fahéjjal, majd szitáljuk hozzá a vajas keverékhez. Ezután adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, majd keverjük alaposan össze.
A tortaformában lévő almaszeletekre ezután egyenletesen öntsük rá a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre (tűpróbáig!!). Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem, és kb. a sütési idő felénél letakartam egy sütőpapírral, nehogy nagyon megbarnuljon a tészta)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy hirtelen mozdulattal, fordítsuk át egy tálcára, hogy az alma kerüljön felülre.
Tálalás előtt ízlés szerint megszórhatjuk még fahéjas porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.
Sült csirkecomb mascarponés körtével.
A gyümölcs és hús párosításával egy nagyon finom ebédet varázsolhatunk pl. az ünnepi asztalra. Nálunk nagy kedvenc a befűszerezett, majd mézzel megkent, pirosra sült csirkecomb, melyet a téli időszakban mascarponéval töltött körtével tálalok. Ízlés szerint köretnek kínálhatunk mellé rizst, vagy éppen krumplipürét, mert mindegyik illik hozzá.
3 ek méz
őrölt fahéj
5 dkg margarin (v. zsír)
A csirkecombokat ízlés szerint sózzuk be, majd a húsos felét, szórjuk meg a fűszerekkel.
Ezután a tepsit kenjük ki a margarinnal, majd helyezzük egymásmellé, bőrös felükkel felfelé a befűszerezett combokat.
A körtéket hámozzuk meg, majd vágjuk félbe, és távolítsuk el a magházukat. Ezután mindegyik közepét vájjuk ki, majd tegyünk bele egy teáskanálnyi mascarponét.
A fél körtéket, és kivájt darabkákat ezután helyezzük a combok köré, és szórjuk meg egy csipet őrölt fahéjjal, majd öntsük alá a bort, és fóliával fedjük le a tepsit.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk puhára a húst, és a körtéket. Ezután vegyük le a fóliát, és az olvasztott mézzel kenjük meg a combok bőrét, a maradékot pedig csorgassuk a körtékre. Végül maradék mascarponét töltsük szintén a körtékbe, majd a helyezzük vissza a sütőbe a tepsit, és süssük a húst szép pirosra.
Közben készítsünk ízlés szerint köretet. Én rizst készítettem, de pl. a krumplipüré is remekül illik a sült combokhoz, és a mascarponéval töltött körtéhez.
Tálalás előtt helyezzük a pirosra sült combot a rizzsel, és a körtével tányérra, majd úgy kínáljuk.
2009. március 20., péntek
Borsós tokány.
A borsós tokánynak többféle változatával találkoztam már, de én most sertéscombból zöldborsó hozzáadásával készítem el. A zöldborsó most éppen fagyasztott állapotában került a húshoz, de nyáron friss, zsenge zöldborsóval a legfinomabb. Tálaláskor sült krumplival kínáltam, de ízlés szerint más köretet is választhatunk hozzá.
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb
A vöröshagymát vágjuk fel apróra, a paradicsomot és a paprikát vékonyan szeleteljük fel.
Az olajat hevítsük fel, majd először adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, futtassuk meg, majd adjuk hozzá a paradicsomot és a paprikát is.
Pároljuk pár percig, majd adjuk hozzá a felkockázott húst, és süssük fehéredésig. Közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, a fűszerekkel, és a pirospaprikával.
Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, majd főzzük a húst félpuhára.
Ezután adjuk hozzá a zöldborsót, ha szükséges ízesítsünk utána, majd addig főzzük, míg éppen csak marad alatta egy kevés szaft.
Ameddig a hús elkészül, készítsünk hozzá ízlés szerint köretet. Én krumplit sütöttem, de illik hozzá pl. a rizs is.
Tálaláskor az elkészült borsos tokányt ízlés szerinti körettel kínáljuk.
Paradicsom leves
2009. március 17., kedd
Ananászos sült csirke
Ma csirkét sütöttem ebédre, és mint már sokszor most is ananásszal töltöttem meg. Nagyon szeretjük, így rögtön a köret is meg van hozzá. A sütés utolsó fázisában mézzel kentem meg, és ettől szép piros lett. A kimaradt ananászt is mellétettem, és azt is mézzel csorgattam meg.
Fóliával lefedni, és közepes hőmérsékletű sütőben kb. 1 órát párolni. Majd a fóliát levéve a mézzel megcsorgatni, és szép pirosra sütni.
Köretként kínálhatunk hozzá rizst, vagy krumplipürét.( én rizzsel és az ananásszal tálaltam)
2009. március 16., hétfő
Eperhabos muffin
Megláttam Mian blogjában pár nappal ezelőtt, hogy ő finom habot tett a muffin tetejére. Mivel nagyon megtetszett az ötlet, így én is hozzáláttam a muffin sütéshez. Volt itthon epres túrókrém, ezért gondoltam kipróbálom, hogy milyen lehet azzal. Nagyon finom lett a habos krémmel, és igaz diétásnak éppen nem mondható, viszont nagyon finom.
A muffin formát béleljük ki sütőpapírral, kanalazzuk bele a tésztát.
Helyezzük be előmelegített sütőben, majd közepes lángon 20-25 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt kanalazzuk a muffin tetejére, majd szórjuk meg színes tortadarával.
2009. március 12., csütörtök
Reszelt túrós.
A túrós sütemények egytől-egyig a kedvenceink közé tartoznak, legyen az éppen egy sütés nélküli túrótorta, esetleg kelt tésztával készült túrós batyu, vagy ez az egyszerű omlós-kakaós tésztás reszelt túrós. Ezt a süteményt két részletben tudjuk elkészíteni, mivel először a tésztát pár perc alatt össze kell gyúrni, majd legalább 1-2 órára be kell tenni a fagyasztóba, hogy majd könnyen reszelhető legyen. Amikor a tészta már kellően lehűlt, akkor foghatunk hozzá a sütemény összeállításához, majd pedig a sütéséhez. A végeredmény pedig egy finom ropogósra sült tészta, a pille könnyű túrós töltelékkel.
1 cs vaníliás cukor
csipet só
0,5 dl tej
Ezután adjuk hozzá a felkockázott margarint, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, és az átszitált kakaót. Ezután adjuk hozzá a tojássárgát, és a tejet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
A tésztát ezután osszuk el két egyenlő részre, majd formázzuk gombóccá, és 1-2 órára tegyük be a fagyasztóba, hogy megdermedjen, és könnyen tudjuk majd reszelni.
5 dkg kristálycukor
3 db tojás (nagy)
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
10 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
csipet só
Perzselő
Karfiolos csirkecomb.
Amikor a rántott csirkecomb már kissé unalmas, akkor megpróbálom kicsit másképpen elkészítve tálalni. Most pl. a dubary szelethez hasonlóan karfiollal készült, és igazán nagy sikere volt. Mivel ősszel általában megpakolom a fagyasztót karfiollal, így nem kell ilyenkor a boltban eléggé drágán megvásárolni. Mivel fagyasztott karfiollal is készíthetjük, így bármikor gondolok egyet csak előveszem, és már készülhet is az ebéd. A csirkecomb és a karfiol nagyon jól illik egymáshoz, és a tetejére reszelt sajt, ezt az ízt csak még fokozza.
2 ek kukoricaliszt
5 dkg margarin
A combokat sózzuk, majd hagyjuk egy kicsit állni. Ezután forgassuk bele a kukoricalisztbe. Egy serpenyőbe hevítsük fel az olívaolajat, majd pár perc alatt, süssük a combok mindét oldalát világos színűre.
A tepsit kenjük ki a margarinnal, öntsük bele a hús sütéséből visszamaradt olajat, és a zöldségalaplevet. Ezután terítsük el benne az előfőzött karfiolt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg szerecsendióval, és szórjuk rá a visszamaradt kukoricalisztet.
A befűszerezett karfiolra helyezzük rá az elősütött combokat, majd fedjük le alufóliával a tepsit.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 45 perc alatt pároljuk puhára. Ezután vegyük le a fóliát, ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal, majd helyezzük vissza a sütőbe és süssük szép pirosra.
Tálalás előtt helyezzük a pirosra sült csirkecombot, és a karfiolt tányérra, és úgy kínáljuk. Én nem készítettem hozzá külön köretet, de ízlés szerint krumplipürével is tálalhatjuk.