2009. március 31., kedd

Eper habos tortácskák


Kaptam egy nagyon finom eper krém receptet, és úgy döntöttem, kis tortácskákat fogok sütni és ezzel töltöm meg őket. Először kis kosárka formába gondoltam a sütést, de végül a muffin sütőre esett a választásom. Ennek a formának kicsit talán nagyobb a mérete és több krém fér bele. Végül is jó választásnak bizonyult.

Tészta:

5 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
20 dkg margarin
30 dkg liszt
1 tojás sárgája

Ezeket az anyagokat, először robot géppel addig kevertem hogy jó morzsalékos legyen, majd kézzel gyors mozdulatokkal összegyúrtam. 30 percre hűtőbe tettem. Végül a muffin formába nyomkodtam a tésztát. Az alját villával jól megszurkáltam, hogy ne púposodjon fel.
200 fokos sütőben szép pirosra sütöttem, és hagytam teljesen kihűlni.

Krém:

1 cs főzés nélküli pudingpor(vaníliás)
2 dkg margarin
2 dl tej
2-3 dl eper lekvár
rumaroma

A pudingport, margarint és a tejet elkezdem robot géppel keverni. Pár perc keverés után hozzáadom a lekvárt, és a rumaromát is, majd addig keverem tovább, hogy jó krémes állagú krémet kapjak. Ha nem elég édes, akkor cukorral ízlés szerint ízesítem.
A kihűlt formákat megtöltöm a krémmel, és a tetejét tejszín habbal díszítem.

Sült hurka krumlpival

Ez egy igen egyszerű ebéd volt, mivel a hurka már a téli disznó vágás óta a fagyasztóban csücsült. Igaz a hurka szóra nem ez a látvány jelenik meg a szemünk előtt, pedig igen ez hurka, csak éppen kicsit másként csomagolva. Mivel minden sütés előtt kivettem a bélből, mert így megsütve jobban szeretem, egy idő után, már a beletöltés is elmaradt. Így minden az előírtak szerint készül, kivéve hogy a végén a nejlon zacskóba történik a csomagolás.
1 adag hurka
1 kg krumpli
A krumplit vékonyra lekarikázom, sózom, és a közepére teszem az előtte a fagyasztóból kivett, és hűtőben kiengedett hurkát. Lefóliázom és kb. másfél óráig így párolom közepes hőmérsékletű sütőben. Végül a fóliát levéve, szép pirosra sütöm.
Tavasz lévén itt a fejes saláta szezonja, így azzal tálalom.

2009. március 30., hétfő

Zöldborsós gomba pörkölt

A hét végi nassolás után ma valami hús mentes és kissé diétás ebédre vágytam. Mivel volt maradék párolt gombán, így azt mindenképpen fel kellett használnom, ezért erre az egyszerű, de finom zöldséges pörköltre esett a választásom. Vegetáriánusoknak különösen a figyelmébe ajánlom. Én orsó tésztával tálaltam, de bármilyen köret illik hozzá.

30 dk gomba
50 dk zöldborsó( lehet konzerv is)
1 db vöröshagyma
5 db főtt tojás
1 pohár tejföl
1 tkliszt
őrölt bors
szerecsendió
majoránna
bazsalikom
ételízesítő

A hagymát apróra vágni, a gombát szintén feldarabolni.
A hagymát kevés olíva olajon megpárolni, és hozzáadni a gombát és együtt párolni tovább. Közben fűszerezni és a borsót is hozzáadni. Ha már puhára párolódott, megszórni egy pici pirospaprikával, és jól összekeverni. Majd jöhet rá a liszt, és ezzel is jól elkeverjük, majd beleöntjük a tejfölt is. Jól összeforraljuk, és végül bele tesszük a negyedekbe vágott főtt tojásokat. Ezzel nagyon óvatosan keverjük össze, hogy a tojások ne essenek szét.
Ha konzerv borsóval készítjük, akkor a levét jól le kell csepegtetni.

2009. március 29., vasárnap

Narancsleves





Nagyon szeretjük a gyümölcsleveseket, így a téli időszakban többször készítek narancsból, és citromból is levest. Igaz ez a leves kimondottan csak felnőtteknek készül, mivel fehér és vörösbor egyaránt kerül bele. A gyümölcsöktől, a fűszerektől, és a kétféle bortól nagyon ízletes lesz, a tejszíntől pedig selymes. Pörkölt mandulaforgácsba forgatott tejszínhabbal tálalva, akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét.






Hozzávalók:

4 db narancs
1 db citrom
2 cs vaníliás cukor
barna cukor (ízlés szerint)
1 tk őrölt fahéj
4-5 db szegfűszeg
1,5 dl fehérbor
1,5 dl vörösbor
2 dl tejszín
2 dl tejföl
2 db tojássárgája
csipet só
1 l víz






Egy edénybe öntsük bele a vizet, majd adjunk hozzá  a fahajat, a szegfűszeget, a barna cukrot, és a vaníliás cukrot, és kb. 10 percig főzzük. 

A citromot vágjuk fel cikkekre, két narancsot pedig pucoljunk meg. Ezután tegyük bele a forrásba lévő szirupba a cikkekre vágott citromot, és a narancshéjat, majd főzzük 5-6 percig. Ezután szűrjük át egy szűrőn, az ízesített szirupot.

A megpucolt narancsgerezdeket vágjuk fel kisebb darabokra, majd tegyük bele az előzőleg leszűrt szirupba. Ezután adjuk hozzá a vörösbort, és ha szükséges akkor még ízesítsük cukorral, majd forraljuk fel.

A tojások sárgáját keverjük simára a tejföllel, majd vegyük le a levest a tűzről, és állandó keverés mellett, csorgassuk a levesbe. Ezután tegyük vissza a tűzre, majd forraljuk fel újra.

Végül öntsük bele a vörösbort, és a tejszínt, majd újra forraljuk fel. Amikor eléri a forráspontot, zárjuk el a gázt, mert főzni már nem kell tovább.

A mandulaforgácsot állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg. A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá. Ezután szaggassunk nagyobb habgaluskákat, majd forgassuk bele a pörkölt mandulaforgácsba.

Tálaláskor a levest merjük tányérba, majd helyezzük rá a mandulás-habot és úgy  kínáljuk.

2009. március 28., szombat

Vaníliás parfé.


Ma egy kis nyalánkságra vágytam, és eszembe jutott, hogy pár napja láttam a tv-ben egy  finomságot. Mivel nagyon egyszerű, és gyorsan elkészíthető, így már neki is láttam. Pár órát a hűtőbe csücsült, és utána elérkezett a kóstolás ideje. Finom volt, de legközelebb citromos változatban is kipróbálom.

Hozzávalók:

1 ek méz
1 egész tojás
2 cs vaníliás cukor
5 db tojássárgája
4 dl tejszín(Hulala)
mandula

Egy tálba beletenni a mézet, a vaníliás cukrot, az egész tojást és a tojássárgáját. Gőz fölött habosra keverni, addig ameddig besűrűsödik, majd hagyni teljesen kihűlni.
A tejszínt kemény habbá verni. A kihűlt krémet, és a felvert habot óvatosan összekeverni.
Egy formát folpack fóliával kibélelni, és bele önteni a habot. Tetejére szintén fóliát tenni, és pár órára betenni a fagyasztóba.
Szeletelt mandulát kicsit megpirítani.
Hűtőből kivett parfét, a formából tálcára átfordítani, majd a pörkölt mandulával megszórni.

2009. március 27., péntek

Spenótos túrós rétes

Spenótimádok figyelem!!!! Ezt a receptet feltétlen ajánlom kipróbálásra. Mivel én is nagyon szeretem, és éppen a minap láttam a TV-Paparika egyik műsorában, gondoltam én is kipróbálom. Igaz kicsit változtattam rajta, mivel az eredeti receptben Feta sajtot morzsoltak bele, de nekem éppen lejárati időhöz közelítő túróm volt, így azzal készítettem el. Mondhatom nem okozott csalódást, sőt ezen túl rendszeresen elkészítem. Nagyon laktató, így egy könnyű leves mellé kitűnő második fogás.

30 dk spenót
50 dk túró
1 db vörös hagyma
3 db tojás
étel ízesítő
őrölt fehér bors
szerecsendió
fokhagyma
zsemlemorzsa
1 cs rétes lap

A hagymát apró kockára vágni, és kevés margarinon megpárolni.
A spenótot sós vízben párpercig főzni, majd leszűrni és jól kinyomkodni.
Egy tálba a hozzávalókat jól összekeverni, ízlés szerint ízesíteni a fűszerekkel.

A rétes lapokat a szokásos módon egyesével megkenni olajjal. 3 db-ot tettem egymás tetejére. Majd megszórni zsemlemorzsával, és rápötyögtetni a tölteléket. Széleit kicsit behajtani, majd vizes konyharuha segítségével felcsavarni.
Egy tepsibe sütőpapírt tenni, majd ráhelyezni a rétest. Tetejét olajjal megkenni, majd előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni.
Ebből a töltelék mennyiségből 2 rúd rétes készíthető.

2009. március 26., csütörtök

Csülök leveles tésztában



A húsvéti ünnepekre a sonka mellett, füstölt csülköt is főzök minden évben. Így  aztán mindenki kedvére válogathat a sok finomság között. Most gondoltam egyet, és a főtt, kicsontozott csülköt leveles tésztába csomagolva sütöttem meg. Igazán jó választás volt, nekünk nagyon ízlett. Tálaláskor majonézes tormát kínáltam hozzá, de ízlés szerint salátával is kínálhatjuk.


Hozzávalók:

1 db füstölt csülök
1 db vöröshagyma
fokhagyma(ízlés szerint)
4 db babérlevél
párszem egész bors
5-6 db borókabogyó
ételízesítő
1 cs leveles tészta
1 db tojás

A csülköt felteszem főni a fűszerekkel. A nagyságától függően, 2-3 óra alatt puhára főzöm. Kiveszem a főzőléből és hagyom kicsit hűlni. Ezután megfelelő nagyságú darabokra vágom. Figyelve hogy vegyesen kerüljön a hús.

A leveles tésztát kinyújtom, és akkora darabokra vágom, hogy könnyedén bele tudjam csomagolni a sonkát. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, majd ráhelyezem a kis batyukat. Tetejét egész, kissé felvert tojással lekenem.

Előmelegített sütőbe, 180 fokon szép pirosra sütöm.

2009. március 25., szerda

Sárgarépafasírt.



A receptet tegnap találtam, és gondoltam ma el is készítem ebédre. Szeretem a sárgarépát minden változatban, ezért nem is idegenkedtem tőle. Mivel a diétás ételreceptek között találtam rá, még meg is örültem neki. A télen felszedett néhány kilótól szeretnék gyorsan megszabadulni, és hátha ilyen ételekkel könnyebben megy majd. Az elkészült fasírt nagyon laktató, így ebből a mennyiségből két felnőtt részére bőséges ebédet tudunk feltálalni. Mostantól rendszeresen elfogom készíteni, és akár egy könnyű salátával, vagy éppen krumplipürével tálalom majd. 


Hozzávalók:

25 dkg sárgarépa
10 dkg sajt
2 db tojás
4 ek zsemlemorzsa
ételízesítő
őrölt bors
szerecsendió
petrezselyemzöld
olaj (a sütéshez)



A sárgarépát, és a sajtot nagy lyukú reszelőn reszeljük le, majd adjuk hozzá a zsemlemorzsát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, és ízlés szerint fűszerezzük.

Ezután alaposan keverjük össze, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és alaposan dolgozzuk össze a masszát.

Az összegyúrt masszából ezután vizes kézzel, formázzunk kisebb pogácsákat.

Egy serpenyőbe öntsünk egy kevés olajat, (én olívaolajat használtam) majd lassan süssük szép pirosra  mindkét oldalát a pogácsáknak.

Tálaláskor ízlés szerint krumplipürével, vagy salátával kínáljuk az elkészült sárgarépafasírtot. 

2009. március 23., hétfő

Hagymamártás

 


A hagymamártást igen egyszerű elkészíteni és remekül illik a sült húsokhoz, és a halakhoz. Mi nagyon szeretjük, és főként a téli időszakban szívesen készítem. A mártás készítéséhez szükség van némi fehérborra, azzal még finomabb ízt kapunk, de ízlés szerint ki is hagyható, és vízzel helyettesíthető. Főzés közben a bor alkohol tartalma elpárolog, ha valakit csakis ez tartana vissza attól, hogy borral készítse el. Én most éppen sült lazac és baconos túrós csusza mellé kínáltam, melyhez nagyon jól illik ez a finom mártás.



Hozzávalók:

3 db nagy vöröshagyma

2 ek étolaj

5 dkg vaj

só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)

késhegynyi őrölt szerecsendió

1 tk ételízesítő

1/2 ek dijoni mustár

1ek liszt

2 dl fehérbor

4 dl víz

2 dl főzőtejszín

 

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

A vajat és az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, szórjuk meg egy csipet sóval, majd pároljuk üvegesre.

Amikor már üvegesre párolódott, szórjuk meg az ételízesítővel, ízlés szerint őröljünk rá színes borsot, enyhén sózzuk, és pároljuk még 1-2 percig.

Ezután szórjuk meg a liszttel, alaposan keverjük össze, öntsük fel a borral és a vízzel, majd addig főzzük, hogy a levét szinte elfője. (közben többször keverjük meg, nehogy lekapja az alját)

Amikor szite elfőtte a levét, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a főzőtejszínt és a mustárt, turmixoljuk össze, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy szép selymes legyen.

Ezután öntsük vissza az edénybe, és állandó kevergetés mellett, főzzük még 1-2 percig.

Amikor elkészült egy folpack fóliával fedjük le, hogy ne bőrösödjön meg a teteje, és tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor ízlés szerint kínálhatjuk sült húsok és halak mellé. 


2009. március 22., vasárnap

Sült csirkemáj leveles tésztában.


 

A csirkemájat van  aki szereti, és vannak olyanok akik meg nem kóstolnák. Én nagyon szeretem, és sokféleképpen el is készítem. Ma egyszerűen csak fűszeres zsírban elősütöttem, majd karamellizált vöröshagymával leveles tésztában sütöttem készre. A kívül ropogós leveles tészta és a szaftosra sült csirkemáj nagyon jól összeillenek. Én kapros, ízesített tejföllel kínáltam, de ez már ízlés dolga.


 


 

Hozzávalók:

1 cs Tante Fanny leveles tészta
6 db csirke máj
1db vöröshagyma (nagyobb)
1 tk ételízesítő
1/2 kk kakukkfű
1/2 kk majoránna
őrölt fehérbors (ízlés szerint)
3 ek étolaj
1 kisebb tojás a lekenéshez 
1 ek szezámmag a szóráshoz

 
 
A csirkemájat mossuk meg, majd papírtörlővel töröljük szárazra.
 
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk félbe, és vékonyan szeleteljük fel. 

Egy serpenyőbe öntsük bele az olajat, adjuk hozzá az ételízesítőt és a fűszereket, majd melegítsük fel.

Ezután tegyük bele a szárazra törölt csirkemájat, fedjük le, majd süssük a máj mindkét oldalát 2-2 percig. (sütés közben egyszer fordítsuk át a májat)

Ezután szedjük ki a zsiradékból, majd hűtsük ki mielőtt a leveles tésztára tennénk.

A visszamaradt zsiradékba tegyük bele a felszeletelt vöröshagymát, majd karamellizáljuk szép aranybarnára. (közben többször keverjük át)

Amikor szép aranybarnára karamellizálódott a hagyma, szedjük ki a zsiradékból, és szintén hűtsük ki.

A leveles tésztát csomagoljuk ki, majd egy nagyobb pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a tésztakorongokat.

Ezután helyezzünk a tésztára a vöröshagymából, tegyünk rá egy darabka elősütött májat, majd a tészta szélét kenjük körbe felvert tojással.

Ezután helyezzünk rá egy másik tésztakorongot, alaposan nyomkodjuk le, hogy sütés közben ne nyíljon majd szét, és tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire. (a maradék tésztakorongokkal, a májjal, és a hagymával is így járjunk el)

Végül kenjük le a tésztát tojással, és ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal.

Helyezzük be 200 fokra előmelegített sütőbe, majd kb. 25 perc alatt süssük szép aranybarnára.

A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, majd ízlés szerinti mártogatóssal kínáljuk.
 
 

Zellerkrémleves.




A zeller egy igen megosztó zöldség, mert valaki vagy nagyon szereti az intenzív ízét, vagy még megkóstolni sem hajlandó a vele készült ételeket. Én abba a csoportba tartozom, akik szeretik az ízét, melyet ennél a levesnél a főzés során pl. krumpli hozzáadásával enyhítettem, majd fűszerekkel ízesítettem. A készre főt levest végül leturmixoltam, majd főzőkrém hozzáadásával tettem még ízletesebbé, selymesebbé. Tálaláskor pirított kenyérrel, és reszelt füstölt sajttal megszórva kínáltam.





Hozzávalók:

1db  közepes méretű zeller
1 db nagyobb krumpli
1 db vöröshagyma
2 db  zöldségleves kocka
csipetnyi szerecsendió
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
1 tk liszt
8 dl víz
1,5 dl Hulala Főzőkrém (v.főzőtejszín)
5 dkg vaj






A zellert és a krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott zellert és a krumplit, pároljuk pár percig, majd szórjuk meg a liszttel, keverjük alaposan össze, és öntsük fel a vízzel.

Ezután ízesítsük a szerecsendióval, őrölt fehér borssal, adjuk hozzá a leveskockát, ízlés szerint sózzuk, majd addig főzzük, míg a zeller és a krumpli megpuhul. (a sózással vigyázzunk, mert a leveskocka eléggé sós)

Amikor a zöldségek puhára főttek, vegyük le a tűzről, botmixerrel pépesítsük, majd adjuk hozzá a főzőkrémet (v. főzőtejszínt) keverjük alaposan össze, tegyük vissza a tűzre és melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell.

Tálaláskor a levest ropogósra sült kenyérkockákkal, és reszelt füstölt sajttal kínáljuk. 


2009. március 21., szombat

Spenótos-gombás ragu

Ezt a receptet a tv-ben láttam, és elsőre kicsit bizarrnak tűnt. De mivel nagyon szeretem a spenótot, és végre már a saját termésemből tudtam szedni, így nem volt kétséges hogy minden képen elkészítem. Ma rá is került a sor, és nagyon örülök neki, hogy hagytam magam elcsábulni, mert nagyon finom lett. Ezt bizony többször elfogom készíteni.

30 dk spenót
30 dk gomba
1 nagy fej vöröshagyma
1/2 piros kaliforniai paprika
2-3 gerezd fokhagyma
1 db húsleveskocka
gyömbér
őrölt fehérbors
szerecsendió
bazsalikom
2 dl főzőtejszín
margarin

A spenótot párpercig sós vízben előfőzzük, majd leszűrjük és jól lecsepegtetjük
A hagymát apróra vágjuk. A gombát megtisztítjuk és szintén apró kockára vágjuk. A kaliforniai paprikát felcsíkozzuk.
A hagymát elkezdjük megpárolni a margarinon, és hozzáadjuk a paprikát. Párperc után mehet bele a gomba is. Ízlés szerint fűszerezzük és puhára pároljuk. A lecsepegtetett spenótot pár mozdulattal nagyobb darabra vágni és ezt is hozzá keverni. Még egy párpercig párolni, majd felönteni a tejszínnel. Jól kiforralni, és szintén párperc alatt besűríteni vele a ragut.
Én Penne tésztával tálaltam, de rizs is illik hozzá.

Amerikai almatorta





Télen sokszor sütök almás süteményeket, és mivel éppen volt a pár darab alma a gyümölcsöskosárban, gondoltam keresek hozzá egy jó receptet. Egy régebbi újságot lapoztam át, mert emlékeztem rá, hogy volt benne egy almatorta recept. Nem is kellett sokáig keresgetni, és már hozzá is láthattam a sütkérezéshez. Ez a recept azért is tetszett meg, mert egyszerűen, és gyorsan összeállítható, nem kell hozzá semmi különleges hozzávaló, és az elkészült torta nagyon finom. Sütésnél az alma kerül a tortaforma aljára, majd amikor kisült, és már teljesen kihűl, egy hirtelen mozdulattal átfordítjuk egy tálcára. Én tálalás előtt még megszórtam egy csipet őrölt fahéjjal és porcukorral, de ettől el is tekinthetünk.






Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

4-5 db alma
5 dkg kristálycukor
15 dkg porcukor
10 dkg vaj
15 dkg liszt
1 cs sütőpor
1 tk őrölt fahéj
2 cs vaníliás cukor
2 db tojás nagy)
1 citrom leve és reszelt citromhéj
1 dl tej






Az almát hámozzuk meg majd, negyedeljük, vágjuk ki a magházat, és vékonyan szeleteljük fel az almacikkeket. Ezután locsoljuk meg a citromlével, és forgassuk össze, hogy ne barnuljon meg.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, és helyezzük el rajta a felszeletelt almaszeleteket, majd szórjuk meg a kristálycukorral, és ízlés szerint őrölt fahéjjal. (2-3 sor alma kerüljön egymás tetejére)

 A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, az egész tojást, és a tejet, majd keverjük simára.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, ízlés szerint őrölt fahéjjal, majd szitáljuk hozzá a vajas keverékhez. Ezután adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, majd keverjük alaposan össze.

A tortaformában lévő almaszeletekre ezután egyenletesen öntsük rá a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre (tűpróbáig!!). Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem, és kb. a sütési idő felénél letakartam egy sütőpapírral, nehogy nagyon megbarnuljon a tészta)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy hirtelen mozdulattal, fordítsuk át egy tálcára, hogy az alma kerüljön felülre.

Tálalás előtt ízlés szerint megszórhatjuk még fahéjas porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.

Sült csirkecomb mascarponés körtével.



A gyümölcs és hús párosításával egy nagyon finom ebédet varázsolhatunk pl. az ünnepi asztalra. Nálunk nagy kedvenc a befűszerezett, majd mézzel megkent, pirosra sült csirkecomb, melyet a téli időszakban mascarponéval töltött körtével tálalok. Ízlés szerint köretnek kínálhatunk mellé rizst, vagy éppen krumplipürét, mert mindegyik illik hozzá.







  Hozzávalók:

4 db csirkecomb
4 db körte
25 dkg mascarpone
3 ek méz
szerecsendió
majoránna
bazsalikom
kakukkfű
rozmaring
őrölt fahéj
5 dkg margarin (v. zsír)
1 dl fehérbor






A csirkecombokat ízlés szerint sózzuk be, majd a húsos felét, szórjuk meg a fűszerekkel.

Ezután a tepsit kenjük ki a margarinnal, majd helyezzük egymásmellé, bőrös felükkel felfelé a befűszerezett combokat.

A körtéket hámozzuk meg, majd vágjuk félbe, és távolítsuk el a magházukat. Ezután mindegyik közepét vájjuk ki, majd tegyünk bele egy teáskanálnyi mascarponét.

A fél körtéket, és kivájt darabkákat ezután helyezzük a combok köré, és szórjuk meg egy csipet őrölt fahéjjal, majd öntsük alá a bort, és fóliával fedjük le a tepsit.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk puhára a húst, és a körtéket. Ezután vegyük le a fóliát, és az olvasztott mézzel kenjük meg a combok bőrét, a maradékot pedig csorgassuk a körtékre. Végül maradék mascarponét töltsük szintén a körtékbe, majd a helyezzük vissza a sütőbe a tepsit, és süssük a húst szép pirosra.

Közben készítsünk ízlés szerint köretet. Én rizst készítettem, de pl. a krumplipüré is remekül illik a sült combokhoz, és a mascarponéval töltött körtéhez.

Tálalás előtt helyezzük a pirosra sült combot a rizzsel, és a körtével tányérra, majd úgy kínáljuk.


2009. március 20., péntek

Borsós tokány.




A borsós tokánynak többféle változatával találkoztam már, de én most sertéscombból zöldborsó hozzáadásával készítem el. A zöldborsó most éppen fagyasztott állapotában került a húshoz, de nyáron friss, zsenge zöldborsóval a legfinomabb. Tálaláskor sült krumplival kínáltam, de ízlés szerint más köretet is választhatunk hozzá.




 Hozzávalók:

50 dkg sertéscomb
50 dkg zöldborsó
1 fej vöröshagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
őrölt bors
1 tk ételízesítő
majoránna
1 tk pirospaprika
csipet szerecsendió (el is hagyható)
2 ek olaj




A húst ízlés szerint vágjuk fel. (én pl. kisebb kockákra vágtam)

A vöröshagymát vágjuk fel apróra, a paradicsomot és a paprikát vékonyan szeleteljük fel.

Az olajat hevítsük fel, majd először adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, futtassuk meg, majd adjuk hozzá a paradicsomot és a paprikát is.

Pároljuk pár percig, majd adjuk hozzá a felkockázott húst, és süssük fehéredésig. Közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, a fűszerekkel, és a pirospaprikával.

Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, majd főzzük a húst félpuhára.

Ezután adjuk hozzá a zöldborsót, ha szükséges ízesítsünk utána, majd addig főzzük, míg éppen csak marad alatta egy kevés szaft.

Ameddig a hús elkészül, készítsünk hozzá ízlés szerint köretet. Én krumplit sütöttem, de illik hozzá pl. a rizs is.

Tálaláskor az elkészült borsos tokányt ízlés szerinti körettel kínáljuk.


Paradicsom leves

Már napok óta paradicsom levest készülök főzni. Olyan régen volt már, hogy nem is emlékszem rá pontosan. De most már nem halogattam tovább. Nem győztük enni, lehet azért mert finomra sikerült, de az is lehet mert már régen volt. Ezután sűrűbben az asztalra kerül majd.

3 dl sűrített paradicsom
1 fej vörös hagyma
2 evő kanál liszt
2 l víz
2 db húsleves kocka
őrölt bors
bazsalikom
1 marék rizs
tejszín
cukor(v. édesítő szer)

A vörös hagymát nagyon vékonyan leszeletelni, majd olíva olajon megfuttatni. Megszórni a liszttel és kicsit együtt pirítani. Ezután felengedni a vízben feloldott paradicsom sűrítménnyel. Beletenni a húsleves kockát, őrölt borsot, sót, és a bazsalikomot. Ízlés szerinti mennyiségű cukrot, vagy édesítő szert adni hozzá. Ha már forr, beletenni a rizst és annyi ideig főzni hogy megpuhuljon a levesben. Tálaláskor tejszínnel meglocsolni, és bazsalikommal megszórni.

2009. március 17., kedd

Ananászos sült csirke


Ma csirkét sütöttem ebédre, és mint már sokszor most is ananásszal töltöttem meg. Nagyon szeretjük, így rögtön a köret is meg van hozzá. A sütés utolsó fázisában mézzel kentem meg, és ettől szép piros lett. A kimaradt ananászt is mellétettem, és azt is mézzel csorgattam meg.

1 db csirke
2 doboz ananász
margarin
1,5 dl fehérbor
2 ek méz
ételízesítő
szerecsendió
majoránna
bazsalikom
kakukkfű

A csirke besózni, és bele tölteni a darabolt ananász konzervet.
A tepsit kikenni margarinnal, és ráhelyezni a csirkét. Ízlés szerint megszórni a fűszerekkel, majd aláönteni a fehérbort, és melléhelyezni a megmaradt ananászt.
Fóliával lefedni, és közepes hőmérsékletű sütőben kb. 1 órát párolni. Majd a fóliát levéve a mézzel megcsorgatni, és szép pirosra sütni.

Köretként kínálhatunk hozzá rizst, vagy krumplipürét.( én rizzsel és az ananásszal tálaltam)

2009. március 16., hétfő

Eperhabos muffin



Megláttam Mian blogjában pár nappal ezelőtt, hogy ő finom habot tett a muffin tetejére. Mivel nagyon megtetszett az ötlet, így én is hozzáláttam a muffin sütéshez. Volt itthon epres túrókrém, ezért gondoltam kipróbálom, hogy milyen lehet azzal. Nagyon finom lett a habos krémmel, és igaz diétásnak éppen nem mondható, viszont nagyon finom.


Hozzávalók 12 db muffinhoz:

25 dkg liszt
3 ek darált dió
1 mk szódabikarbóna
1/2 cs sütőpor
1 db tojás
15 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
1 dl olaj
3,5 dl tejföl



Keverjük össze külön a száraz , és külön a nedves hozzávalókat. Ezután öntsük össze a kétféle keveréket, majd keverjük alaposan össze.

A muffin formát béleljük ki sütőpapírral,  kanalazzuk bele a tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőben, majd közepes lángon 20-25 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve hűtsük ki teljesen.


Epres-krém hozzávalói:

2 dl Hulala
3-4 ek epres túrókrém(Lidl-ben kapható)


A Hulalát verjük fel kemény habbá, majd óvatosan, kanalanként keverjük hozzá a túrókrémet.

Tálalás előtt kanalazzuk a muffin tetejére, majd szórjuk meg színes tortadarával.

2009. március 12., csütörtök

Reszelt túrós.






A túrós sütemények egytől-egyig a kedvenceink közé tartoznak, legyen az éppen egy sütés nélküli túrótorta, esetleg kelt tésztával készült túrós batyu, vagy ez az egyszerű omlós-kakaós tésztás reszelt túrós. Ezt a süteményt két részletben tudjuk elkészíteni, mivel először a tésztát pár perc alatt össze kell gyúrni, majd legalább 1-2 órára be kell tenni a fagyasztóba, hogy majd könnyen reszelhető legyen. Amikor a tészta már kellően lehűlt, akkor foghatunk hozzá a sütemény összeállításához, majd pedig a sütéséhez. A végeredmény pedig egy finom ropogósra sült tészta, a pille könnyű túrós töltelékkel.





Hozzávalók a tésztához:

45 dkg liszt
15 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
2 db tojássárga
1 cs sütőpor
csipet só
3 dkg kakaó (cukrozatlan)
25 dkg Rama margarin
0,5 dl tej


A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral, majd szitáljuk bele egy tálba.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott margarint, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, és az átszitált kakaót. Ezután adjuk hozzá a tojássárgát, és a tejet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

A tésztát ezután osszuk el két egyenlő részre, majd formázzuk gombóccá, és 1-2 órára tegyük be a fagyasztóba, hogy megdermedjen, és könnyen tudjuk majd reszelni.






Hozzávalók a túrós töltelékhez:

75 dkg túró
20 dkg porcukor
5 dkg kristálycukor
3 db tojás (nagy)
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
10 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
csipet só


A túrót tegyük bele egy tálba és villával kicsit nyomkodjuk össze. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, a mazsolát, a vaníliás pudingport, és a reszelt citromhéjat, majd keverjük alaposan össze.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a kristálycukrot, és verjük kemény habbá.

A keményre felvert tojáshabot ezután két részletben keverjük hozzá a túróhoz.

Egy 33x22 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd vegyük ki a fagyasztóból az egyik tésztagombócot, majd egy nagy lyukú reszelőn reszeljük rá a tésztát. (villával kicsit igazítsuk el, hogy kb. egyformán legyen a reszelt tészta a tepsiben)

Ezután a tepsiben lévő tésztára egyenletesen kanalazzuk rá a túrós tölteléket, majd vegyük ki a fagyasztóból a másik tésztát, és szintén reszeljük rá. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk jó langyosra hűlni, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.





Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


Perzselő

Ezt a kis perzselőt sok keresgélés után találtam meg. Nagy segítséget nyújt a baromfi pucolásnál. Én mindig teszek a forrázó vízbe szódabikarbonát, ettől fellazulnak a tokok és gyerekjáték a pucolás. De elkerülhetetlen hogy ne maradjanak kis toll pihék és ezt nagyon nehéz eltávolítani. Főleg ha úgy vásárolom a baromfi húst. Ezzel a kis perzselővel viszont nagyon egyszerűen minden pihétől megszabadulok könnyedén.

Karfiolos csirkecomb.




 Amikor a rántott csirkecomb már kissé unalmas, akkor megpróbálom kicsit másképpen elkészítve tálalni. Most pl. a dubary szelethez hasonlóan karfiollal készült, és igazán nagy sikere volt. Mivel   ősszel általában megpakolom a fagyasztót karfiollal, így nem kell ilyenkor a boltban eléggé drágán megvásárolni. Mivel fagyasztott karfiollal is készíthetjük, így bármikor gondolok egyet csak előveszem, és már készülhet is az ebéd. A csirkecomb és a karfiol nagyon jól illik egymáshoz, és a tetejére reszelt sajt, ezt az ízt csak még fokozza.






Hozzávalók:

4 db csirkecomb
2 ek kukoricaliszt
1 db karfiol
őrölt fehér bors
szerecsendió
2 ek olívaolaj
5 dkg margarin
15-20 dkg sajt
1 dl zöldségalaplé






A karfiolt enyhén sós vízben főzzük félpuhára, majd szedjük ki, és csepegtessük le.

A combokat sózzuk, majd hagyjuk egy kicsit állni. Ezután forgassuk bele a kukoricalisztbe. Egy serpenyőbe hevítsük fel az olívaolajat, majd pár perc alatt, süssük a combok mindét oldalát világos színűre.

A tepsit kenjük ki a margarinnal, öntsük bele a hús sütéséből visszamaradt olajat, és a zöldségalaplevet. Ezután terítsük el benne az előfőzött karfiolt. Ízlés szerint sózzuk,  borsozzuk, szórjuk meg szerecsendióval, és szórjuk rá a visszamaradt kukoricalisztet.

A befűszerezett karfiolra helyezzük rá az elősütött combokat, majd fedjük le alufóliával a tepsit.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 45 perc alatt pároljuk puhára. Ezután vegyük le a fóliát, ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal, majd helyezzük vissza a sütőbe és süssük szép pirosra.

Tálalás előtt helyezzük a pirosra sült csirkecombot, és a karfiolt tányérra, és úgy kínáljuk. Én nem készítettem hozzá külön köretet, de ízlés szerint krumplipürével is tálalhatjuk.