2025. augusztus 21., csütörtök

Bakonyi vadmalactokány.

 

 

A napokban kaptam egy szép darab vadmalachúst és azon gondolkodtam, hogy mit is készítsek belőle. Aztán eszembe jutott, hogy egyik kedvencünk a bakonyi sertéstokány, hát miért is ne készülhetne most ebből a szép darab húsból is tokány, és már hozzá is láttam a főzéshez. Mivel malachúsról volt szó, így a főzési idő sem volt hosszabb mintha sertéshúsból készült volna. Az elkészült tokány ízre nagyon finom volt, és a hús vajpuhára főt. Köretnek nokedlit, és bulgurt készítettem hozzá, majd savanyított pepperoni paprikával kínáltam.



Hozzávalók:

70 dkg vadmalachús (pl. karaj, tarja...)
50 dkg gomba
20 dkg füstölt császárszalonna
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
3 dl tejföl
1 tk liszt
só (ízlés szerint)
1 tk csípős paprikakrém (Erős Pista)
1 ek pirospaprika
1 tk majoranna
1 tk kakukkfű
1/2 ek zsír



 
A húst, és a császárszalonnát ízlés szerint kockázzuk fel. (én kisebb kockákra vágtam) A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A paradicsomot, és a paprikát vékonyan szeleteljük fel. A gombát vágjuk vékony csíkokra.

A felkockázott szalonnához adjuk hozzá a zsírt, majd süssük pár percig, hogy kapjon egy kis színt.

Ezután adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és addig pároljuk míg a hagyma üveges lesz, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a felszeletelt paradicsomot és paprikát, és pároljuk tovább pár percig.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott húst, és addig pároljuk míg a hús kifehéredik, majd szórjuk meg a pirospaprikával, a fűszerekkel, sózzuk, és keverjük alaposan össze.

Ezután keverjük hozzá a felcsíkozott gombát, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és résnyire lefedve az edényt, főzzük puhára.

A tejfölt keverjük simára a liszttel, majd öntsük hozzá a húshoz, és keverjük alaposan össze. Ezután főzzük még pár percig, hogy a szaft kissé besűrűsödjön, és ízesítsünk utána, ha szükséges.



Ameddig a tokány fől, készítsünk hozzá ízlés szerinti köretet. Én pl. a cukrom miatt bulgurt készítettem hozzá, de nokedlivel az igazi. Tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk hozzá savanyúságot, uborkasalátát.....


2025. augusztus 13., szerda

Kenyérválogatás az "Új Kenyér" ünnepére.

 Augusztus 20.-a az Új Kenyér Ünnep, melyre mi magunk, otthon is megsüthetjük az ünnepi kenyeret.

Én nagyon ritkán, egy évben esetleg 2-3 alkalommal sütök kenyeret, de az ünnepi kenyér sütését semmiképpen nem hagyom ki. Ezért kedvcsinálónak összeválogattam a kedvenc kenyérreceptjeimet, hátha mások is kedvet kapnak a kenyérsütéshez....

Augusztus 20.-a miért is az új kenyér ünnepe? 

A hagyomány szerint az aratás után, Szent István napon sütötték az új búzából készült első kenyeret. Ezért nevezték augusztus hónapot az új kenyér havának. Ezen a napon országszerte aratóünnepeket tartottak, ahol az aratás befejeztével az aratók búzakalászból és mezei virágokból aratókoszorút, vagy búzababát kötöttek és ünnepélyes menetben a gazda elé vitték azt. Ezután mulatságot tartottak, amellyel le is zárult az aratóünnep. (idézet innen)

 

Most pedig jöjjön a receptválogatás.....

(A receptek pedig a kenyerek alatt lévő linkre kattintva találhatók, olvashatók!) 

 


 

 Házi fehér kenyér

 


 

 Rozskovászos kenyér

 

 


 Magvas kenyér

 

 


 Rozskenyér

 

 


Francia zsúrkenyér



Gyökérkenyér



Hokkaido kenyér tangzhonggal



Magvas rozskenyér



Medvehagymás kenyér



Teljes kiőrlésű kenyér


2025. augusztus 3., vasárnap

Fűszeres szilvalekvár cukorbetegeknek.

 


Elérkezett a szilvalekvár főzés ideje, és igaz idén a tavaszi hidegnek köszönhetően kevesebb szilva termett, de így is sikerült azért jó pár üveg lekvárt főzni. Egy adag készült cukormentesen, és az ízlésemnek megfelelően ízesítve..... mondhatom a fűszereknek köszönhetően nagyon, de nagyon finom. Én eritrittel ízesítettem, de ízlés szerint másfajta édesítőt is használhatunk, vagy éppen el is hagyhatjuk.

 


Hozzávalók:

2 kg szilva (kimagozva)

30 dkg eritrit

1 tk őrölt fahéj

5 db szegfűszeg

2 db szegfűbors

1 cm-es szerecsendió virág  (el is hagyható)

1 tk vaníliaaroma

1 tk citromsav 

1 cs Pektin 

1 tk szalicil 

 

A szilvát mossuk meg, magozzuk ki, daraboljuk fel, majd botmixerrel pépesítsük. (ízlés szerint kisebb szilvadarabokat is hagyhatunk benne) 

Ezután adjuk hozzá a fűszereket, és a vaníliaaromát.

A Pektint keverjük össze az eritrittel, majd azt is adjuk a pépesített szilvához, és keverjük alaposan össze.

Ezután tegyük fel a tűzre, majd melegítsük forráspontig, és közben többször keverjük át.

Amikor elkezd forrni, akkor állandó kevergetés mellett főzzük 5 percig, majd zárjuk el a gázt, keverjük hozzá a citromsavat, és a szalicilt.

Ezután töltsük üvegekbe, zárjuk le a kupakkal, majd állítsuk pár percre fejtetőre az üvegeket.

Pár perc után fordítsuk vissza az üvegeket, majd így hagyjuk teljesen kihűlni a lekvárt.

 


A fűszerektől a lekvár nagyon finom ízű lesz. Felhasználhatjuk pl. süteményekbe, palacsintába, kenyérre vagy kalácsra kenve...... de csak így magában is elkanalazgathatjuk.