Idén hatodszorra választották meg az ország tortáját, amely Pintér Zsolt veszprémi cukrászmester alkotása a "Szabolcsi almás máktorta" lett. A hírcsatornáknak köszönhetően nemcsak értesülhettünk róla, de a sajtótájékoztatóról készült riportban, meg is tekinthettük. Már első látásra is nagyon csábító volt a torta, szeletelés után pedig biztossá vált számomra, hogy én is elfogom készíteni. Nemsokkal később az internetnek köszönhetően már olvasható volt a recept is. Mivel a hozzávalók mennyisége bizony egy óriás tortához voltak megadva, így egy kisebb tortához való átszámítás után, hozzá is láttam a sütéshez. Csakis egy próbálkozásnak indult, így én csak három réteg tésztából, és két réteg töltelékből állítottam össze a tortát.(na meg persze nem is az volt a célom, hogy teljes egészében leutánozzam a mester művét) A tészta annak ellenére, hogy sem lisztet, sem pedig sütőport nem tartalmaz, nagyon szépen megsült. A reszelt alma, és az egész mákszemek, nagyon jól illenek egymáshoz. Az almás töltelék már párolás után olyan finom volt, hogy legszívesebben rögtön elkanalazgattam volna. A krémes részen viszont annyit változtattam, hogy étkezési keményítő helyett, én vaníliás pudingport tettem bele, és állítom ez a krém élvezeti értékét csakis növelte.(legalábbis szerintem) Egészében pedig egy nagyon finom tortát kaptam, melynek a tésztája igen könnyű,a habos krém, és az almás töltelék pedig egyszerűen ellenállhatatlanul finom. Lehet kicsit hosszadalmasnak tűnik a torta elkészítése, de ez senkit ne riasszon el attól, hogy nekilásson a megsütésének, mert a végeredmény biztosan állíthatom, mindenkit kárpótolni fog.
Tészta hozzávalói 20 cm-es tortaformához:
7 db tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
15 dkg mák(egész)
4 dkg édes morzsa (nálam babapiskóta)
8 dkg reszelt alma
1/2 citrom reszelt héja
Az almát alaposan mossuk meg, majd héjastul egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le.
A babapiskótát morzsoljuk jól össze.
A tojásfehérjéket robotgéppel kezdjük el habosra verni. Amikor már kezd kifehéredni, akkor kanalanként adjuk hozzá a cukrot, és verjük kemény habbá.
A mákot, (a mákot nem kell megdarálni!!!) az összemorzsolt babapiskótát, a reszelt citromhéjat, és a reszelt almát keverjük össze. Ezután apránként, óvatosan keverjük hozzá a keményre felvert cukros-tojásfehérjét.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el a tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 200 fokon kb. 15 perc alatt süssük készre a tésztát. (én alsó-felső sütésnél 200 fokon, 15 percig sütöttem)
A sütőből kivéve, még melegen húzzuk le a megsült tésztáról a sütőpapírt, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Amikor már teljesen kihűlt a tészta, három egyforma kört vágjunk ki belőle, majd töltsük meg az elkészült krémmel, és almás töltelékkel.
Krém hozzávalói:
2,5 dl tej
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
3 db tojássárgája
1 cs vaníliás pudingpor (v. 5 dkg étkezési keményítő)
2 dl Hulala (v. habtejszín)
A tojások sárgáját a fele mennyiségű cukorral, a vaníliás cukorral, a pudingporral, és egy kevés tejjel keverjük simára.
A maradék tejet a cukor másik felével melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett csorgassuk bele a tojásos-pudingos-cukros keveréket.
Kevergetve pár perc alatt főzzük sűrű masszává, majd vegyük le a tűzről, és teljesen hűtsük ki.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd robotgéppel, állandó keverés mellett, apránként keverjük hozzá a teljesen kihűlt pudingos masszához.
Almatöltelék hozzávalói:
20 dkg alma héjastul lereszelve
3 dkg vaj
5 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 citrom leve
őrölt fahéj
1 tk étkezési keményítő
1 ek víz
Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a cukrot, a fahajat, majd a citromlevet, és kevergetve pár perc alatt karamellizáljuk meg
Ezután adjuk hozzá a lereszelt almát, alaposan keverjük össze, majd pároljuk puhára.(párolás közben többször keverjük meg)
Amikor teljesen megpárolódott az alma, akkor öntsük hozzá a vízzel simára elkevert étkezési keményítőt, majd kevergetve kicsit sűrítsük be.
Végül az almás masszát szintén teljesen hűtsük ki.
Torta összeállítása:
Helyezzük az egyik tortalapot egy tálcára, majd kenjük rá az elkészült krém felét.
Ezután helyezzük rá a második tortalapot, majd kenjük rá a teljesen kihűlt, almás tölteléket. (Én először rákentem a tésztára az almás tölteléket, majd úgy helyeztem rá a krém tetejére. Így könnyebb volt elkenni, és nem nyomódott szét alatta a krém.)
Ezután helyezzük rá az almás töltelékre a harmadik tortalapot, majd a maradék krémmel kenjük be a torta tetejét, és az oldalát.
Ízlés szerint díszítsük a tortát mákkal, és puhára főzött almagerezdekkel.
Az elkészült tortát, pár órára tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy a töltelék és a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd éles késsel, ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.
Megjegyzés:
A tésztát akár tepsiben, akár pedig tortaformában, lehetőleg egyszerre kell kisütni, mert az alma levesességétől egy idő után összeesik.
Tepsiben való sütés után a tésztát három egyenlő részre is felvághatjuk, majd ugyanígy rétegezve megtölthetjük. Ebben az esetben az elkészült süteményt, ízlés szerint felszeletelve tálaljuk.