A sajttorta sütés nélküli, vagy éppen a sült változata, bármikor, és bármilyen mennyiségben mindig nagy sikert arat nálunk. Ez az áfonyás változat pedig most a sütőben készült, méghozzá vízfürdőben, szép lassan sütve. Igaz így elég sokáig, kb. 90 percig csücsül a torta a sütőben, majd néhány órára szükség van ahhoz, hogy a tortaformába teljesen kihűljön, és szépen szeletelhető legyen, de a végeredmény mindenképpen megéri a hosszú várakozást. Mivel több óra elteltével lehet csak a tortát szeletelni, és tálalni, ezért én már előző nap megsütöttem, majd tálalásig a hűtőben pihentettem. Így a torta kellően lehűlt, az ízek jól összeértek, és szépen feltudtam szeletelni. A torta alapjának most is Győri Édes kekszet használta, csak most az eredeti recept szerint, durvára tört dióval bolondítottam meg. A diótól lett csak igazán finom ez a kekszes alap, az áfonyás-mascarponés krém pedig a lassú sütésnek köszönhetően, nagyon finom, habkönnyű. Áfonya helyett persze ízlés szerint választhatunk hozzá, bármilyen bogyós gyümölcsöt, de egy próbát a hosszú sütési, és pihentetési idő ellenére is mindenképpen megér.
Hozzávalók 20 cm-es tortaformához:
10 dkg Győri Édes keksz
5 dkg dió
1 cs vaníliás cukor
5 dkg vaj
A kekszet daráljuk le, és a diót törjük durvára, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és keverjük össze.
A vajat hevítsük fel forráspontig, majd öntsük hozzá a kekszes keverékhez, és egy kanállal keverjük össze.
A tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a kekszes-vajas morzsát, és kézzel egyenletesen lapogassuk bele a formába.
Ezután tegyük be a hűtőszekrénybe, még összeállítjuk a krémet.
Krém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
3 dkg étkezési keményítő
120 ml tejföl
2 db egész tojás
2 db tojássárgája
reszelt citromhéj
15 dkg áfonya a szóráshoz
A mascarponét keverjük ki a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, és a tejföllel. Ezután adjuk hozzá az egész tojásokat, és a tojássárgákat, majd keverjük simára. Végül keverjük bele az étkezési keményítőt is.
Vegyük ki a hűtőből a tortaformát, majd csomagoljuk be dupla alufóliába. (erre azért van szükség, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni, és sütés közben pedig a víz beszivárogni a formába)
Ezután szórjuk rá a kekszes alapra a jól megmosott, lecsepegtetett áfonyát, és öntsük rá az összekevert krémet.
Egy tepsibe öntsünk 2-3 cm magasságig vizet, majd helyezzük bele a megtöltött tortaformát.
Helyezzük be, előmelegített sütőbe, majd 120 fokon kb. 90 perc alatt süssük készre a gőzfürdőben. (én a sütési idő felénél sütőpapírral lefedtem a forma tetejét, hogy ne barnuljon nagyon meg a teteje, és légkeverésnél 120 fokon, 90 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni a tortát, majd helyezzük be pár órára a hűtőbe.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd óvatosan csatoljuk le róla a formát. Ezután éles késsel, ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.
De guszta!!! Nem semmi torta! Csak ismételni tudom magam: Jöhetne máris a szelet!!! :o)
VálaszTörlésJúj, ez nagyooon szép! Milyen szívesen megkóstolnám...!!! :P
VálaszTörlésHmm, nagyon guszta!
VálaszTörlésCsodás kis tortácska! :)
VálaszTörlésAnnyi mascarpones finomságod van, egyet ki fogok próbálni:)
VálaszTörlésCsodálatos. Nagyon szeretném! :)
VálaszTörlésNagyon finom lehet, ellopnék egy kis szeletkét belőle :)
VálaszTörlésEbből most rögtön küldj fénypostán egy szeletet, nagy szeletet:) Isteni lehet:)
VálaszTörlésImádom a sütésnélküli krémsajt tortát, pláne az áfonyásat. Most majd én is kezdek hozzá adni a krémhez a mascarpone krémet, mert itt nálunk egy recept sincsen mascarpone krém keverékkel...mind az egész a Philadelphia cream cheese!
VálaszTörlésFantasztikus, könnyü, és az ize mennyei finom. Tetszik a fotód, és a háttért, pláne!
Elisabeth köszönöm!!Itt nálunk is van Philadelphia sajtkrém, csak drágább mint a mascarpone, meg valahogy én ennek jobban szeretem az ízét. Nyugodtan tegyél csak te is a tortákba, meglátod milyen finom. A blogod látogatói pedig biztosan kedvelni fogják azokat a receptjeidet is.
TörlésKöszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!
VálaszTörlésElőször kicsit hosszúnak találtam a sütési időt, de érdemes volt kipróbálni ezzel a gőzfürdős megoldással, mert szerintem így sokkal finomabb lett a torta.