Nagyon ritkán jutok csak hozzá borjúhúshoz, így amikor megláttam a hentesnél a borjúcombot rögtön le is csaptam rá. Mi más is készülhetett volna belőle mint egy finom borjúpaprikás, jó sok tejföllel, és természetesen nokedlivel..... tálaláskor pedig kovászos uborkát kínáltam mellé.
Hozzávalók:
70 dkg borjúcomb
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db sárgapaprika
só (ízlés szerint)
1 tk ételízesítő
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
1 kk majoranna
1 kk kakukkfű
1 tk Erős Pista (v. erős paprikakrém)
1/2 ek pirospaprika
2 dl tejföl
1 ek liszt
1 ek zsír (v. olaj)
A húst vágjuk fel ízlés szerinti kockákra. (Én kisebb kockákra vágtam fel.)
A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A paradicsomot és a paprikát vékonyan szeleteljük fel.
A zsírt hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, pároljuk üvegesre, és keverjük hozzá a fokhagymát is.
Ezután adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomot, a paprikát, és pároljuk pár percig, majd vegyük le a tűzről, szórjuk meg a pirospaprikával, és keverjük alaposan össze.
Ezután adjuk hozzá a húst, keverjük alaposan össze, és addig pároljuk, míg a hús kifehéredik, majd sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel, keverjük össze, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd főzzük puhára. (főzés közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)
A tejfölt keverjük simára a liszttel és egy kevés szafttal, majd csorgassuk a puhára főtt húshoz, keverjük alaposan össze, és főzzük még pár percig, majd tálalásig tartsuk melegen.
Ameddig a borjúpaprikás elkészül, készítsünk hozzá ízlés szerinti köretet. Én nokedlit főztem, de illik hozzá a tarhonya, a kifőtt tészta, vagy éppen a főt krumpli is.
Tálaláskor a köretre kanalazzuk rá a húst bő szafttal, majd ízlés szerint salátával, csemegeuborkával, savanyúsággal...... kínáljuk.