2017. április 30., vasárnap

Rebarbarás-túrós szelet.




A Vidék íze receptújságban találtam rá a rebarbarás-túrós kockára, melyet kissé a saját ízlésemre formálva sütöttem meg. A sütemény alapja a jól bevált, és omlós linzertészta, melyet sűrűn segítségül hívok, ha túrós süteményt sütök. A tölteléken is változtattam, és a sütemény tetejét mandula helyett apró diódarabokkal szórtam meg. Persze ezek a változtatások nem rontottak a sütemény ízén, sőt.... Az omlós tészta, a könnyű túrós töltelékkel, a kissé savanykás rebarbarával, és a tetején ropogósra pörkölődött dióval nagy finom.




 Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:

25 dkg liszt (Nagyi titka)
10 dk sertés zsír (v. vaj)
7 dkg porcukor
1 db tojás (nagy)
1/4 cs sütőpor
csipet só


A lisztet keverjük össze a sóval és a sütőporral, majd adjuk hozzá a hideg zsírt (v. vajat) és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, akkor egy pici hideg vizet adhatunk hozzá)

Ezután egy enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át a tepsibe. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 10 perc alatt világos zsemleszínűre.

Ezután vegyük ki a sütőből, és a tepsiben hagyjuk hűlni.




 Rebarbarás-túrós töltelék hozzávalói:

25 dkg túró
2 dl Hulala (v. habtejszín)
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1,5 vaníliás pudingpor
4 db tojás (nagy)
1 ek kristálycukor
50 dkg feldarabolt rebarbara
2 marék dió


A diót tördeljük apróbb darabokra, és tegyük félre.

A rebarbara külső részét húzzuk le, majd daraboljuk fel, szórjuk meg egy-két evőkanál cukorral, keverjük össze, majd tegyük félre.

A porcukorhoz adjuk hozzá a túrót, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, és keverjük alaposan össze. Ezután keverjük hozzá a pudingport, és a tejszínt is.

A tojások fehérjét a kristálycukorral verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a túrós keverékhez.

Ezután az elősütött tésztára egyenletesen kanalazzuk rá a túrós tölteléket, majd szórjuk meg az előzőleg alaposan lecsepegtetett rebarbarával.

Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 45 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, szórjuk meg az apró diódarabokkal, majd tegyük vissza még kb. 10 percre a sütőbe, hogy a dió megpörkölődjön. (én légkeverésnél 160 fokon 40, majd még 10 percig sütöttem)

Ezután vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.




Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2017. április 29., szombat

Somlói torta.




A somlói galuska az egyik kedvencem, és a somlói tortával ellentétben azért sokkal kevesebb időt kell rá szánni.... Viszont pl. ünnepi alkalomra a tortaformában készült somlóival sokkal nagyobb sikert érhetünk el. Mivel a hosszú hétvégének köszönhetően több idő jut sütkérezésre, így még nem késő, bátran hozzáfoghatunk a torta sütéséhez. Én egy éjszakát a hűtőben pihentettem, így a vaníliás krém kellően megdermedt, és az ízek is jól összeértek. A csokoládéöntetet pedig kb. fél órával a tálalás előtt csorgattam a tortára, majd a maradék öntettel, és tejszínhabbal kínáltam. Igaz ez a torta egy kalóriabomba, de nagyon, de nagyon finom. 





 Piskóta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

10 dkg porcukor
10 dkg liszt
2 db tojás (nagy)
2 ek forró víz


A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra.

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig. 

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze, majd egyenletesen öntsük bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.



Diós piskóta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

10 dkg porcukor
7 dkg liszt
3 dkg darált dió
2 db tojás (nagy)
2 ek forró víz


A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra.

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a darált diót, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze, majd egyenletesen öntsük bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)

 A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.



Kakaós piskóta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:


10 dkg porcukor
8 dkg liszt
2 dkg holland kakaó
2 db tojás (nagy)
2 ek forró víz


 A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra.

 Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.

Ezután szitáljuk hozzá a kakaóval összekevert lisztet, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze, majd egyenletesen öntsük bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.

 Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)

 A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.





 Szirup hozzávalói:

15 dkg kristálycukor
2 dl víz
1 citrom héja
0,5 dl rum


Egy edénybe tegyük bele a cukrot, reszeljük hozzá a citromhéjat, öntsük fel a vízzel, és főzzük kb. 10 percig. (közben többször keverjük meg)

Ezután vegyük le a tűzről a szirupot, majd keverjük hozzá a rumot, és hagyjuk teljesen kihűlni.


Vaníliás krém hozzávalói:

2 cs vaníliás pudingpor
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 db tojássárga
8 dl tej


A porcukrot keverjük simára a tojássárgákkal, majd állandó keverés mellett csorgassunk hozzá egy kevés tejet.

Ezután adjuk hozzá a vaníliás pudingport, és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára, csomómentesre.

A maradék tejhez állandó keverés mellett öntsük hozzá a pudingos keveréket, majd kevergetve addig főzzük még besűrűsödik. Ezután kevergetve hűtsük langyosra.


Szórás hozzávalói:

10 dkg mazsola
15-20 dkg pörkölt, apróra vágott dió


A diót terítsük el egy tepsiben, majd a sütőben pár perc alatt pörköljük meg. (arra figyeljünk, nehogy megégjen, pár perc elég neki)

Ezután ízlés szerint késsel, vagy késes aprítóval, vágjuk apró darabokra.




Csokoládéöntet hozzávalói:

20 dkg csokoládé (70%-os)
3 dkg holland kakaó
10 dkg porcukor
3 dl víz
0,5 dl rum


A kakaót keverjük össze a porcukorral.

A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd amikor már éppen csak langyos, adjuk hozzá a cukros kakaóhoz, és keverjük hozzá a vizet is.

Ezután tegyük fel a tűzre, kevergetve főzzük pár percig, majd vegyük le, keverjük hozzá a rumot, és hűtsük ki.




A torta összeállítása:

Helyezzük a sütőpapírral kibélelt tortaformába a diós piskótát, majd locsoljuk meg a sziruppal. (arra figyeljünk, nehogy eláztassuk a tésztát!!)

Ezután kenjük rá a vaníliás krém felét, majd szórjuk meg az apróra vágott dióval, és mazsolával, majd helyezzük rá a kakaós piskótát.

Ezután locsoljuk meg a sziruppal, majd kenjük rá a maradék vaníliás krémet, szórjuk meg a maradék apróra vágott dióval, mazsolával, és helyezzük rá a piskótalapot. 

Ezután tegyünk a tetejére egy sütőpapírt, majd egy nehezéket, és tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek. (én egy neylon zacskóba rizst tettem, és azzal nyomattam le)

A csokoládéöntetet közvetlenül tálalás előtt készítsük el, mert különben nagyon besűrűsödik. 

Tálalás előtt kb. egy fél órával vegyük ki a tortát a hűtőből, helyezzük tortatálra, majd csorgassuk meg a csokoládéöntettel. Ezután ízlés szerint tejszínhabbal díszítsük.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd a maradék csokoládéöntettel, és tejszínhabbal kínáljuk.


2017. április 27., csütörtök

Serpenyős burgonya sajttal, tojással.




Szeretem az egyszerű, és szinte már feledésbe merült ételeket, mint pl. ez a serpenyős burgonya. Emlékszem volt olyan időszak, amikor gyakran a tányérunkra került, ebédre vagy éppen vacsorára, aztán valahogy háttérbe szorult. A tojást ízlés szerint süthetjük lágyabbra vagy éppen keményebbre.Tálaláskor pedig kínálhatunk mellé egy szelet friss kenyeret, vagy éppen egy egyszerű salátát.....




Hozzávalók:

3 közepes krumpli
5 dkg füstölt sajt
10 dkg edami (v. trappista, gouda..)
2-3 db tojás
1 kisebb vöröshagyma
petrezselyemzöld (ízlés szerint)
4 szelet bacon
3 ek tejföl
 őrölt színes bors
2 ek olaj




A krumplit és a vöröshagymát pucoljuk meg, majd vékonyan karikázzuk fel. A kétféle sajtot reszeljük le, a petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra.

A bacon szeleteket egy kevés olajon süssük szép pirosra, majd tegyük félre.

A maradék zsiradékhoz adjuk hozzá az olajat, majd rakjuk rá a felszeletelt krumplit és vöröshagymát.

Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a reszelt füstölt sajttal, majd fedjük le a serpenyőt, és kb. 15 perc alatt pároljuk puhára.

Amikor a krumpli már kellően megpuhult, vegyük le a tűzről, majd kenjük le egyenletesen a tejföllel, szórjuk meg a reszelt sajttal, az apróra vágott petrezselyemzölddel, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd üssük rá a tojásokat. 

Ezután szintén fedjük le a serpenyőt, majd tegyük vissza a tűzre, és kisebb lángon 10-15 perc alatt süssük készre. A sütési idő attól függ, hogy a tojást lágyabbra vagy keményebbre szeretnénk sütni. (én 15 percig sütöttem, mert keményebbre hagytam a tojást)

Tálalás előtt hagyjuk pár percet hűlni, majd tegyük rá az előzőleg pirosra sütött bacont, csúsztassuk át egy tányérra és úgy kínáljuk. Ízlés szerint egy szelet kenyeret is kínálhatunk mellé, de anélkül is nagyon laktató.


2017. április 26., szerda

Gizi-Receptjei rovat a "Küldd el a Recepted" májusi lapszámában!




Megjelent a "Küldd el a RECEPTED!" 2017. májusi lapszáma, melyben most is megtalálható a Gizi-Receptjei rovat. A receptújságban kizárólag olyan recepteket osztottam meg melyek csakis az újságban találhatóak. A közelgő anyák napjára való tekintettel olyan recepteket válogattam össze, melyeket bárki elkészíthet otthon, és meglepheti vele az Édesanyját. Ehhez nem kell mást tenni, mint megvásárolni az újságot.




 Tárkonyos raguleves sült csirkemellel (recept a linkre kattintva olvasható)




 Gombás-citromos lazac párolt zöldségekkel






Amennyiben kedvet kaptál a receptek elkészítéséhez, akkor nincs más dolgod, mint felkeresni a legközelebbi postát, esetleg egy hírlapárust, és megvásárolni a legfrissebb májusi lapszámot.


2017. április 24., hétfő

Morzsás rebarbarás-almás pite.




Óriásira nőt a rebarbara bokor a kertben, szép hosszú szárral, és jókora levelekkel. Így aztán adott volt, hogy valamilyen rebarbarás sütemény készüljön, de csak úgy magában azért kissé pikáns lent volna az íze. Ezért úgy gondoltam, hogy édes almával párosítom, és egy egyszerű morzsás piték sütök. A pitetésztára egyenletesen elterítettem a gyümölcsös-diós-fűszeres tölteléket, majd édes morzsával megszórva került a sütőbe. Ezután már csak türelmesen kellett várakozni, hogy kisüljön, majd kihűljön, és már tálalhattam is. Az omlós tészta pedig nagyon finom volt a szaftos töltelékkel, és a tetején ropogósra sült morzsával.





 Tészta Hozzávalói:

30 dkg liszt (Nagyi titka)
20 dkg vaj
7 dkg barna cukor
1 db tojás (nagy)
csipet só


A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a barna cukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, akkor egy pici vizet adjunk hozzá, hogy könnyen nyújtható legyen a tészta)

Ezután nyújtsuk ki sütőforma nagyságúra, majd majd helyezzük a kizsírozott és lisztezett  formába. (én két szélesebb sütőpapír csíkot teszek keresztbe a formába, mert azok a segítségével könnyen kitudom emelni a süteményt)




 Rebarbarás-almás töltelék hozzávalói:

4-5 szál rebarbara
3 db édes alma
1/2 citrom leve
1 citrom reszelt héja
5 dkg barna cukor
2 cs vaníliás cukor
1 mk őrölt fahéj
nagy csipet szerecsendió (el is hagyható)
5 dkg darált dió


Az almát hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, majd vágjuk fel kisebb kockákra, és locsoljuk meg a citromlével, hogy ne barnuljon meg felhasználásig.

A rebarbarát tisztítsuk meg, majd szintén vágjuk fel kisebb darabokra.

A többi hozzávalót tegyük bele egy tálba, keverjük alaposan össze, majd keverjük hozzá a felkockázott almát, és a rebarbarát.

Ezután egyenletesen terítsük el a tésztán.




Édes morzsa hozzávalói:

10 dkg hideg vaj
10 dkg liszt
10 dkg barna cukor
1 cs vaníliás cukor


A lisztet keverjük össze a barna cukorral, és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze úgy, hogy nagyobb morzsákat kapjunk. Ezután szórjuk rá a gyümölcs tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 50-60 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2017. április 22., szombat

Sült hús narancsos tarhonya-rizottóval.




A napokban pár szófoszlány ütötte meg a fülemet úgy, mint "házi tarhonya, narancs, kicsit krémesítve... mintha rizottó lenne...." erre persze elkezdett járni az agyam, és gondoltam miért is ne lehetne jó. Mivel nem hagyott nyugodni, így tettem egy próbát, és lehet hogy nem éppen rizottó, de a narancskrémes ízesítéssel a tarhonya nagyon, de nagyon finom volt, és igen jól illett, a sós-fűszeres sült húshoz. Mivel tálalás előtt egy kicsit még állt, így a tarhonya kissé magába szívta a narancsos szaftot, és vesztett a szotyosságából...... legközelebb vagy krémesebbre hagyom, vagy amikor elkészül rögtön tálalom majd, mert az biztos, hogy lesz legközelebb is.





Hozzávalók a húshoz:

4 szelet hús (tarja, karaj...)
őrölt színes bors
szerecsendió
majoranna
kakukkfű
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl fehérbor
2 ek sertészsír


A hússzeleteket klopfoljuk ki, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, és hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek jól átjárják.  (én előző este befűszereztem, majd sütésig a hűtőbe tettem)

A zsírt melegítsük fel, majd helyezzük bele a befűszerezett hússzeleteket, és pár perc alatt, mindkét oldalát süssük pirosra.

Ezután szórjuk meg a felszeletelt fokhagymával, majd öntsük fel a borral, fedjük le a serpenyőt, és néha megforgatva a hússzeleteket pároljuk puhára. (ha szükséges közben pótoljuk a folyadékot)

Amikor a hús már puhára párolódott, vegyük le a fedőt, és süssük zsírjára. 




Narancsos tarhonya-rizottó hozzávalói:

20 dkg házi tarhonya
1 narancs leve és reszelt héja
3 dkg vaj
1 ek olaj
10 dkg mascarpone
1-1,5 dl főzőtejszín  
őrölt színes bors


A tarhonyát enyhén sós vízben főzzük puhára, de arra figyeljünk nehogy túlfőzzük, majd szűrjük, és csepegtessük le.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett tarhonyát, és keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a narancslevét, és reszelt héját, a tejszínt, és a mascarponét, majd keverjük alaposan össze. 

Közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és kevergetve főzzük még pár percig. (ha szotyossabbra szeretnénk, akkor adjunk hozzá még tejszínt)

Tálaláskor kanalazzuk a tányérra a tarhonya-rizottót , majd helyezzük mellé a hússzeleteket, locsoljuk meg egy kevés szafttal, majd úgy kínáljuk.


2017. április 20., csütörtök

Tojássaláta leveles kosárban.




A húsvéti ünnepek előtt a Tante Fanny meglepetés ajándékcsomaggal lepet meg, melyet ezúton is köszönök. A csomagot egy futár hozta, így amikor átvettem, már ezerrel azon agyaltam, hogy mi is készüljön a kétféle tésztából. Mivel az ünnepi asztalon a sok finomság mellett a tojássaláta is helyet kapott, így a leveles tésztából kis kosárkákat sütöttem, majd abban tálaltam. Remek ötletnek bizonyult, mert a ropogós tészta, és a krémes tojássaláta nagyon jól összeillettek. Persze nem csak húsvét idején készíthetjük el, mert pl. előételként is remekül megállja a helyét.

A recepttel pedig többek között én is elindultam a Tante Fanny Húsvéti receptversenyén, melyet a Tante Fanny Facebook oldalán megtalálsz, és előre is megköszönöm, ha úgy gondolod és április 17.-23.-a között szavazol rá!





 Hozzávalók a leveles kosárhoz:

2 cs Tante Fanny leveles tészta
1 kisebb tojás
 

Az előnyújtott leveles tésztából egy 6 cm-es formával (v. pohárral) szúrjunk ki 12 db tésztakorongot. Ezután 8 db tésztakorongnak a közepét szúrjuk ki egy kisebb formával.

A nagy tésztakorongok szélét kenjük le előzőleg kissé felvert tojással, majd helyezzünk rá egy nagyobb, kiszúrt tésztakört. Ezután azt is kenjük le a tojással, majd helyezzünk rá szintén egy nagyobb, kiszúrt tésztát, és kenjük le a tojással. (a maradék tésztakorongokkal is így járjunk el!!!)

Ezután helyezzük az elkészült tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb, majd az alját böködjük meg több helyen egy villával, és tegyük kb. 30 percre hideg helyre. (sütés közben nőni fog a tészta, így bőven hagyjunk közöttük helyet)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd majd közepes hőmérsékleten süssük kb.15perc alatt szép pirosra, ropogósra a tésztát. (én légkeverésnél, 160 fokon sütöttem)

A sütőből kivéve, hagyjuk teljesen kihűlni.




Tojássaláta hozzávalói:

6 db főtt tojás (nagy)
10 dkg mascarpone
1,5-2 dl tejföl
1 ek dijoni mustár
kisebb csokor snidling
őrölt fehér bors


A tojásokat főzzük keményre, majd pucoljuk meg, és vágjuk fel nagyobb kockákra. A snidlinget vágjuk fel apróra.

Egy tálba tegyük bele a mascarponét, a tejfölt, a mustárt, majd ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, és keverjük simára.

Ezután a felkockázott tojást szórjuk meg az apróra vágott snidlinggel, majd kanalazzuk rá a krémsajtos-tejfölös keveréket, és óvatosan forgassuk össze vigyázva, hogy a tojás ne nagyon törjön.

Ezután tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy az ízek kellően összeérjenek.

Tálalás előtt kanalazzuk az előzőleg megsütött, és kihűlt leveles kosárba a tojássalátát, ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott snidlinggel, majd úgy kínáljuk.




A Tante Fanny meglepetés csomag melyet még az ünnepek előtt egy futár hozott. 


2017. április 18., kedd

Körtés zellerkrémleves ropogós baconnel.




A nagy húsvéti lakomák után én ma bizony nem is vágytam másra mint egy finom krémlevesre. Lehet kicsit furcsának tűnhet a körte és a zeller párosítása, és először azért bennem is voltak kételyek, hogy mi is fog ebből kisülni :) vagyis kifőni, de a végeredmény meglepően finomra sikerült. A zellert és a körtét mielőtt a levesbe került, sóval-borssal megszórva puhára sütöttem, és ettől már kapott egy finom ízt. Az intenzív zellert ízt, a körte mellett még krumplival is lágyítottam, majd az összeturmixolt levest a végén laktózmentes tejszínnel tettem selymesebbé. Tálaláskor ropogósra sütött baconnel tálaltam, mely nagyon jól illett a krémleveshez.





Hozzávalók:

20 dkg körte (felszeletelve)
30 dkg zeller (felszeletelve)
10 dkg krumpli (felkockázva)
1 db vöröshagyma
3 dkg vaj (laktózmentes)
2 ek kukoricacsíra olaj
2 dl tejszín (laktózmentes)
6 dl víz
só (himalája só)
őrölt színes bors
 10 dkg szeletelt bacon




Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a vékonyan felszeletelt körtét és a zellert, majd szórjuk meg egy csipet sóval, őrölt borssal, és locsoljuk meg egy evőkanál olajjal.

Ezután tegyük be közepes hőmérsékletű sütőbe, és kb. 30 percig süssük, hogy teljesen megpuhuljanak, szép színt kapjanak.

A vöröshagymát és a krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel a hagymát apróra, a krumplit kisebb kockákra.

A vajat és maradék olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a krumplit, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a vízzel, és főzzük félpuhára.

Amikor a krumpli már félpuhára főtt, adjuk hozzá az elősütött körtét és zellert, és ha szükséges ízesítsünk utána, majd főzzük puhára.

Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a tejszínt, majd turmixoljuk össze, és tálalásig tartsuk melegen. (botmixerrel is pépesíthetjük)

A bacon szeleteket vágjuk fel kisebb kockára, és állandó keverés mellett, süssük szép pirosra, ropogósra, majd szedjük ki a zsiradékból. 

Tálalás előtt merjük a krémlevest tányérba, majd szórjuk meg a ropogósra sült baconnel, és úgy kínáljuk.


2017. április 15., szombat

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!




Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok Minden Kedves Látogatónak, Bloggertársamnak, Ismerősömnek!


A lányoknak-asszonyoknak sok-sok locsolót, a fiúknak-férfiaknak pedig sok-sok piros tojást a locsolásért! 


Húsvéti sós körözött torta.




Az elmúlt években a húsvéti asztalról nem hiányozhatott a sós torta, vagy éppen sós piskótatekercs, így ezt a hagyományt most sem szerettem volna megszakítani. Azért némi fejtörést okozott, hogy idén mivel is rukkoljak elő, majd mentő ötletként jutott eszembe a körözött, melyet mindenki szeret. Persze azért a túró, a tejföl, és a fűszerek mellett került bele még mascarpone is, melyet egy natúr krémsajttal helyettesíthetünk. A torta alapja pedig egy sós-szezámmagos linzertészta. Tegnap délután aztán elkészült, majd az éjszakát a hűtőben töltötte, így kellően megdermedt, és az ízek is jól összeértek.





 Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

20 dkg liszt (Nagyi titka)
10 dkg vaj
1 db tojás (nagy)
2 ek szezámmag
1 mk só
1-2 ek hideg víz


A lisztet keverjük össze a sóval és a szezámmaggal, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá az egész tojást, és egy evőkanál hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, akkor adjunk még hozzá vizet)

Ezután egy enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki tortaforma méretűre, és a papírral együtt emeljük át a formába, majd villával böködjük meg, hogy sütés közben ne púposodjon fel. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük világos zsemleszínűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
 



 Körözött hozzávalói:

50 dkg rögös túró
15 dkg mascarpone (v. natúr krémsajt)
4 dl tejföl (20%-os)
3-4 db újhagyma
só (ízlés szerint)
1 mk őrölt fehér bors
2-3 tk egész köménymag
1 mk pirospaprika
15 gramm porzselatin
1,5 dl tej


Egy tálba tegyük bele a túrót, a mascarponét, a tejfölt, a köménymagot, a piros paprikát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd robotgéppel keverjük alaposan össze.

Ezután keverjük hozzá az apróra vágott újhagymát, és ha szükséges ízesítsünk utána.

A tejet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűről, adjuk hozzá a zselatint, és addig keverjük, még teljesen feloldódik.

Ezután öntsük hozzá a túrós keverékhez, majd robotgéppel keverjük jó alaposan össze. 
 




Helyezzük vissza papírral együtt a tésztát a tortaformába, majd egyenletesen öntsük rá a körözöttet.

Ezután tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. (én egy egész éjszakát a hűtőben hagytam)

Tálalás előtt helyezzük egy tortatálra, majd ízlés szerint retekkel, újhagymával, és snidlinggel díszítsük.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a körözött tortát, majd a húsvéti sonka mellé kínáljuk.

 


1 adag tápanyagtartalma:

Energia:313 kcal

Fehérje: 14 g

Zsír: 21 g

Szénhidrát: 17 g



2017. április 14., péntek

Vaníliakrémes húsvéti torta.




A kalácsok, és a sós ropogtatni valók mellet az ünnepi asztalról nem hiányozhat a torta sem. Én a tortasütésnek most az egyszerűbb módját választottam és vékony piskótalapokat sütöttem, majd vaníliakrémmel töltöttem, és vontam be. Mivel nagyon szeretjük a csokoládét, így az sem maradhatott le, majd ünnephez illően, egyszerűen csak tojáscukorral díszítettem. A kóstolás már meg is történt, és nagy örömömre mindenki elégedett volt a végeredménnyel.





1 db piskótalap hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

8 dkg liszt (Nagyi titka süteményliszt)
4 dkg porcukor
3 db tojás (nagy)
3 ek étolaj
3 ek hideg víz


A cukrot tegyük bele a keverőtálba, adjuk hozzá az egész tojásokat, majd robotgéppel keverjük jó habosra. 

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett csorgassuk hozzá az olajat, majd a hideg vizet, és keverjük tovább 1-2 percig.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük, és simítsuk bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt (tűpróbáig) süssük készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Mivel a tortához 3 lapra van szükség, így a másik két lapot is így süssük meg.




Vaníliás mascarponekrém hozzávalói:

35 dkg mascarpone
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
3 cs vaníliás cukor
2 dl Hulala (v. habtejszín+habfix)


A keverőtálba tegyük bele a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a puha, felkockázott vajat, és keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a mascarponét, és szintén keverjük jó habosra. 

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, fakanállal, óvatosan keverjük hozzá a krémhez.

Ezután a krémmel töltsük meg a tortalapokat, majd vonjuk be a tortát.




Csokoládé ganache krém hozzávalói:

12,5 dkg csokoládé (70%-os)
1,5 dl Hulala (v. habtejszín)
2 dkg vaj


A tejszínhez adjuk hozzá a vajat, és melegítsük össze, majd vegyük le a tűzről. (jó meleg legyen, hogy a csokoládé elolvadjon benne)

Ezután adjuk hozzá az apró darabokra tördelt csokoládét, és addig keverjük, még teljesen felolvad. 

Ezután rögtön öntsük rá a torta tetejére, ízlés szerint díszítsük tojáscukorral, majd tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy a krém és a csokoládé teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.




Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. 


2017. április 13., csütörtök

Zöldborsós-zabpelyhes lepény.




Ma zöldcsütörtök van, és ilyenkor nálunk általában spenót az ebéd már, ha éppen sikerül beszerezni. Idén sajnos mire észbe kaptam, már elfogyott a zöldségesnél a spenót, így változott a menü is. Ahhoz hogy az ebédünk zöld színű legyen, továbbra is ragaszkodtam, így a zöldborsóra esett a választásom. A borsót puhára főztem, fűszerekkel és laktóz mentes tejjel összeturmixoltam, majd zabpehellyel összekeverve kis lepénykéket sütöttem. A kisült lepényről ezek után elmondhatom, hogy nemcsak egészséges hozzávalókból készült, de a natúr joghurttal nagyon finom, és laktató volt.





Hozzávalók:

10 dkg zabpehely
10 dkg zöldborsó
1 kisebb vöröshagyma
kb. 1 cm-es darab gyömbér
1 mk római kömény
1 mk csili pehely
1 ek koriander zöld
só (ízlés szerint)
 2 dl laktózmentes tej (Riska)
1 ek olívaolaj





A zabpelyhet őröljük meg, hogy lisztes állagú legyen. (aprítóval, vagy kávé darálóval)

A zöldborsót enyhén sós vízben főzzük pár percig, majd szűrjük le, és hűtsük ki.

Ezután adjuk hozzá a feldarabolt vöröshagymát és gyömbért, a római köményt, a csili pelyhet, a koriander zöldet, ízlés szerint sót, és a tejet, majd turmixoljuk össze.

Ezután adjuk hozzá a zabpehelylisztet, keverjük alaposan össze, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy felszívja a nedvességet. (egy sűrűbb masszát kell kapni)

Egy teflonos palacsintasütőt spricceljünk meg olajjal, majd a masszából kanalazzunk bele kisebb halmokat, és kicsit simítsuk el a kanállal, hogy vékonyabb legyen.

Ezután kisebb lángon, szép lassan süssük meg mind a két oldalát. Sütés közben egy szélesebb spatulával óvatosan nyúljunk alá, és egy határozott mozdulattal fordítsuk át. (én sütés közben kétszer is átfordítottam, hogy egyenletesen süljön)

Tálaláskor a lepénykéket ízlés szerint natúr joghurttal, vagy tejföllel kínáljuk.
 
 
1 adag tápanyagtartalma:
 
Energia: 69 kcal
 
Fehérje: 3 g
 
Zsír: 2 g
 
Szénhidrát: 9 g
 


2017. április 12., szerda

Medvehagymás tojássaláta.




Tojássalátát készíthetünk reggelire, kínálhatjuk pl. előételként ropogósra sült kiflikarikákkal, de a közelgő húsvéti ünnep alkalmával a főtt sonka mellé is nagyon jól illik. Szerencsére még fellelhető a medvehagyma, így apróra vágva azt is kevertem hozzá, de annak hiányában újhagymának a zöld szárával, vagy éppen snidlinggel is készülhet.





Hozzávalók:

6 db főtt tojás (nagy)
10 dkg natúr krémsajt
1,5-2 dl tejföl
1 ek dijoni mustár
8-10 db medvehagyma
só (ízlés szerint)
őrölt fehér bors (ízlés szerint)





A tojásokat főzzük keményre, majd pucoljuk meg, és vágjuk fel nagyobb kockákra. A medvehagymát vágjuk fel apróra.

Egy tálba tegyük bele a krémsajtot, a tejfölt, a mustárt, majd ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, és keverjük simára.

Ezután a felkockázott tojást szórjuk meg az apróra vágott medvehagymával, majd kanalazzuk rá a krémsajtos-tejfölös keveréket, és óvatosan forgassuk össze vigyázva, hogy a tojás ne nagyon törjön.

Ezután tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy az ízek kellően összeérjenek.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tojáskrémet, majd óvatosan keverjük át, és ízlés szerint pirítóssal, friss péksüteménnyel kínáljuk. A húsvéti főtt sonkához pl. nagyon jól illik ez e tojássaláta is.
 
 
1 adag tápanyagtartalma:
 
Energia: 245 kcal
 
Fehérje: 14 g
 
Zsír: 20 g
 
Szénhidrát: 3 g


2017. április 11., kedd

Narancskrémes-marcipános répatorta.




Az utóbbi években egyik kedvencünk lett a répatorta, így a húsvéti ünnepekre a többi sütemény mellett répatorta is kerül az asztalra. A különböző répatortáknak pedig se szeri, se száma, így kedvünkre válogathatunk a receptek között, vagy éppen megsüthetjük a saját magunk által összeállított recept alapján. Én pl. minden évben új recept alapján sütöm meg, de eddig még mindegyik nagyon finomra sikerült. A sárgarépa mellett kerül a tortába pl. narancs, dió, többféle fűszer, így a tészta jó szaftos, és ízletes. A kihűlt tortát végül narancs ízű krémmel vontam be, a díszítésnél pedig nem spóroltam a marcipánnal sem, melyet ételfestékkel színeztem meg, de szerintem ennyi megengedhető. Persze ha, valaki mégis az ételfesték hallatán felszisszenne, kérem kíméljen meg a hozzászólásától, mert egyáltalán nem érdekel!!!!  (további húsvéti receptek a linkre kattintva találhatóak)





Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

25 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
1,5 dl étolaj
20 dkg barnacukor (por)
2 cs vaníliás cukor
10 dkg darált dió
1 cs sütőpor
1 narancs reszelt héja és leve
1 mk őrölt fahéj
1/2 mk őrölt gyömbér
csipet őrölt szerecsendió (el is hagyható)
csipet só
3 db tojás (nagy)
20 dkg reszelt sárgarépa


A lisztet keverjük össze a sóval, a sütőporral, a fűszerekkel, és reszeljük hozzá a narancshéjat.

A barnacukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és az egész tojásokat, majd keverjük jó habosra.

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett csorgassuk hozzá az olajat, majd a narancslevet is. 

Ezután állandó keverés mellett, kanalazzuk hozzá a lisztes keveréket, végül pedig a reszelt sárgarépát, majd keverjük még pár percig.

A tortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd egyenletesen öntsük bele a masszát. (ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 55-60 perc alatt süssük készre. (tűpróbáig süssük) (én légkeverésnél 160 fokon, 55 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.




Narancskrém  hozzávalói:

25 dkg mascarpone
15 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja és leve


A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és a felkockázott puha vajat, majd keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a mascarponét, a reszelt narancshéjat és narancslevet, majd keverjük jó simára a krémet.

A tejesen kihűlt tortát egy éles késsel vízszintesen vágjuk ketté, majd kenjük meg az alsó tortalapot a narancskrémnek több mint a felével.

Ezután helyezzük rá a másik tortalapot, tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le, majd a tetejét vékony kenjük meg krémmel. A maradék krémmel pedig vonjuk be körbe a tortát.




Marcipán díszítés hozzávalói:

20 dkg marcipán a tetejére
20 dkg marcipán + zöld ételszínező
10 dkg marcipán + sárga ételszínező
10 dkg marcipán + piros ételszínező


Egy sütőpapírt (v. szilikonos lapot) alaposan szórjunk meg porcukorral, majd 20 dkg marcipánt nyújtsunk ki torta méretűre. 

Ezután helyezzük a torta tetejére, és tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le.

20 dkg marcipánt gyúrjunk össze ízlés szerint zöld színű ételfestékkel, majd tegyük be kb. fél órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön. (hidegen könnyebben tudjuk majd kinyomni a fokhagymapréssel)

Ezután fokhagymaprés segítségével nyomjuk a tortán lévő marcipánréteg tetejére úgy, hogy mindenhol befedje.

10-10 dkg marcipánt színezzünk pirosra és sárgára, majd formázzunk kisebb tojásokat, és szintén helyezzük a tortára. Végül szórjuk meg apró, színes cukorvirágokkal.

Az elkészült tortát helyezzük pár órára (vagy egész éjszakára) a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen és az ízek kellően összeérjenek.




Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.