2016. szeptember 28., szerda

Karalábé-krémleves kakukkfüves húsgombóccal.




Egyszerű karalábélevesnek indult, aztán meglátva a kertben a kaprot, majd kicsit újragondolva, citrommal és fűszerekkel ízesítve, egy krémleves kerekedett ki belőle. Magában a krémlevest is elkanalazhatjuk, de kár lenne kihagyni belőle a húsgombócot. Mivel a zsenge karalábéból készült levest nem kell hosszasan főzni, és a húsgombóc is bőven elkészül az alatt az idő alatt, így bő egy óra múlva, már tálalhatjuk is az ebédet, vagy éppen vacsorát.





Hozzávalók a krémleveshez:

1db  nagy karalábé (v. 2 kisebb)
1 db vöröshagyma
1 db citrom
1 csokor kapor
1-1,5 dl főzőtejszín
őrölt fehér bors
2 tk ételízesítő
1 ek olaj
1/2 ek vaj
kb. 5 dl víz


A karalábét hámozzuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. 

A citrom héját vágjuk le vékonyan, hogy a fehér része ne maradjon rajta. A levét facsarjuk ki. A kaprot vágjuk fel apróra.

Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott karalábét, és együtt pirítsuk pár percig, majd sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, adjuk hozzá a citromhéjat, a citromlevet, az apróra vágott kaprot, és keverjük alaposan össze. Végül öntsük fel a vízzel, és főzzük puhára.

Amikor a karalábé puhára főt, szedjük ki a citromhéjat. Ezután adjuk hozzá a főzőtejszínt és botmixerrel pépesítsük.





Kakukkfüves-húsgombóc hozzávalói:

30 dkg darált hús
1 kisebb vöröshagyma
3-4 ág kakukkfű (lecsipkedve a száráról)
őrölt bors
1,5 dl olaj a sütéshez

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A kakukkfüvet csipkedjük le a száráról, majd szintén vágjuk fel apróra.

Ezután adjuk hozzá a darált húshoz az apróra vágott vöröshagymát és a kakukkfüvet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és gyúrjuk alaposan össze , majd formázzunk diónyi gombócokat.

Az olajat hevítsük fel, majd óvatosan helyezzük bele a húsgombócokat, és szép lassan süssük aranybarnára. (sütés közben többször forgassuk át, hogy egyenletesen süljön)






Tálaláskor merjük a krémlevest tányérba, ízlés szerint tegyünk bele a sült húsgombócból, szórjuk meg apróra vágott kaporral, majd úgy kínáljuk.



2016. szeptember 24., szombat

Sült csirkecomb szezámmagos zöldbabbal.




Sokszor a hétköznapokon is fejtörést okoz hogy mi is legyen az ebéd, vagy éppen a vacsora, de nincs ez a hétvégeken sem másként. (legalábbis nálam) A bevásárló körutamon szép tanyasi csirkecombok került a kosaramba, melyeket alaposan befűszerezve, először puhára pároltam, majd pirosra, ropogósra a sütöttem. (a vajjal megkent bőre, sütéskor nagyon finom, ropogósra sül) A köretet sem bonyolítottam túl mivel, zsenge zöldbabot sikerült beszereznem a zöldségesnél, így egyszerűen csak roppanósra főztem, majd szezámmaggal és petrezselyemzölddel vajon megfuttattam, és már tálalhattam is.






Hozzávalók a csirkecombhoz:

4 db tanyasi csirkecomb
5 dkg vaj
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1/2 kk szerecsendió
1 tk majoranna
1 tk kakukkfű
1/2 citrom leve
1 dl fehérbor
1,5 dl olaj vagy zsír a sütéshez


A csirkecombokat a bőr alatt enyhén dörzsöljük be sóval, majd fordítsuk át, és a húsos részre facsarjuk rá a citromlevet, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg ízlés szerint fűszerekkel, majd hagyjuk állni, hogy az ízek jól átjárják.

Sütés előtt a bőrös felét töröljük szárazra, majd kenjük meg a vajjal, és szórjuk meg egy csipet sóval.

Egy tepsibe öntsük bele a bort, majd helyezzük egymásmellé a befűszerezett combokat a vajjal megkent, bőrös felükkel felfelé. Ezután fedjük le fóliával a tepsit.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk kb. 45 percig.

Ezután vegyük le a fóliát, öntsünk le a párolóléből, hogy éppen csak egy kevés maradjon a tepsiben, majd öntsük hozzá az olajat (v. zsírt) tegyük vissza a sütőbe, és süssük a combokat szép pirosra, ropogósra.





Szezámmagos zöldbab hozzávalói:

50 dkg zöldbab
2 tk szezámmag
5 dkg vaj
1/2 citrom leve
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1 csokor petrezselyemzöld


A zöldbab két végét vágjuk le, és enyhén sós vízben főzzük roppanósra, majd öntsük le róla a vizet.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a szezámmagot, és futtassuk meg. 

Ezután facsarjuk hozzá a citromlevet, adjuk hozzá az előzőleg roppanósra főzött zöldbabot, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel, majd forgassuk, rázogassuk alaposan össze.






Tálaláskor helyezzük tányérra a sült csirkecombot, majd helyezzük mellé a szezámmagos zöldbabot és úgy kínáljuk.


1 adag tápanyagtartalma:
 
Energia: 463 kcal
 
Fehérje: 45 g
 
Zsír: 27 g
 
Szénhidrát: 9 g



2016. szeptember 22., csütörtök

Ropogós-zsályás röszti fokhagymás-tejfölös mártogatóssal.




Röszti, lapcsánka, lapotya, tócsni...... és még számtalan névvel illetjük ezt az egyszerű reszelt krumpliból készült finomságot. Mivel krumpli mindig van itthon, így ha nincs más ötletem, gyorsan elkészítem, majd egyszerűen csak fokhagymás tejföllel tálalom. A napokban már éppen hozzáláttam a krumplipucoláshoz, amikor is jött az ötlet, hogy miért is ne készíthetném a hagyományostól kissé eltérő módon. Végül előkerült egy csomag réteslap, majd a fűszeres reszelt krumplit abba csomagoltam be, és a sütőben sütöttem készre. A frissen kisült, ropogós rösztinek pedig igencsak nagy sikere volt, mert pillanatok alatt elfogyott a fokhagymás-tejfölös mártogatóssal együtt.






Hozzávalók 4 db rösztihöz:

1 cs vastagabb réteslap (8 db-os)
70 dkg krumpli
1 kisebb vöröshagyma
8-10 db zsályalevél
őrölt színes bors
csipet szerecsendió
1,5 dl olaj






A krumplit és a vöröshagymát pucoljuk meg, majd egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük le.
Ízlés szerint sózzuk, majd hagyjuk kicsit állni, hogy a só átjárja és levet engedjen.

Ezután alaposan nyomkodjuk ki, majd ízlés szerint szórjuk meg őrölt színes borssal, egy csipet szerecsendióval, az apróra vágott zsályával, és keverjük össze. Az ízesített krumplit ezután osszuk el négy részre.

Terítsünk le egy nedves konyharuhát, helyezzünk rá egy réteslapot, és kenjük le olajjal. Ezután helyezzük rá egy másik réteslapot, tegyünk a közepére egy adag ízesített krumplit, majd csináljunk kis csomagot. (a maradék réteslappal, és krumplival is így járjunk el)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, kenjük le olajjal, majd helyezzük rá egymástól kicsit távolabb az elkészült csomagokat. Végül óvatosan kenjük le olajjal mindegyiket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 perc alatt szép pirosra, ropogósra.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig hűlni mielőtt tálalnánk. 






Fokhagymás-tejfölös mártogató hozzávalói:

1 db Heinz fokhagymás szósz
2 dl tejföl


A készen megvásárolható fokhagymás szószhoz adjuk hozzá a tejfölt, majd alaposan keverjük össze. 





Tálaláskor a pirosra, ropogósra sült rösztit, a fokhagymás-tejfölös mártogatóssal kínáljuk.


2016. szeptember 18., vasárnap

Ropogós-szőlős joghurttorta.




Az őszi gyümölcsök közül egyik nagy kedvencem a szőlő, melyet sajnos csak rövid ideig tudunk beszerezni, mármint ha a mézédes hazai gyümölcsről beszélünk. Emlékszem a gyermekkori szüretekre, emlékeimben él minden pillanata, és még most is érzem a mézédes szőlő, és must ízét. Saját szőlőnk igaz már nincs, de azért a szőlő, és a vele, belőle készült finomságok továbbra is készülnek kis konyhámban. Ilyen pl. ez a ropogós, krémes torta, melynek az elkészítése a készen megvásárolható leveles tésztának, és a joghurtos krémnek köszönhetően roppant egyszerű. Igaz a torta összeállítása nem vesz sok időt igénybe, viszont a hűtőben el kell hogy töltsön pár órát, hogy kellően megdermedjen. A ropogós tészta, a habkönnyű töltelékkel pedig minden várakozásért kárpótol majd bennünket.






Hozzávalók 23 cm-es tortaformához:

3 csomag leveles tészta

5 dl vaníliás görög joghurt
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom leve és reszelt héja
4 dl Hulala (v. habtejszín+habfixáló)
10 gramm porzselatin + 1 dl víz
2-3 fürt szőlő





Az egyik csomag előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki a papírból, majd helyezzünk rá egy 24 cm-es tortaformát, és éles késsel vágjuk körbe. (sütés közben a tészta egy kicsit összeugrik, ezért kell nagyobbra vágni)

Ezután a körbevágott tésztát helyezzük rá egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd takarjuk le egy sütőpapírral, és tegyünk rá egy tepsit, hogy sütés közben ne tudjon megemelkedni majd a tészta.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon süssük 10 percig. Ekkor óvatosan vegyük le a tepsit, és a sütőpapírt a tésztáról, majd süssük tovább, szép pirosra, ropogósra.

A második csomag leveles tésztával is így járjunk el.

A harmadik csomag leveles tésztából szintén vágjunk ki egy 24 cm-es kört, majd vágjuk fel 8 egyenlő részre, és kicsit húzzuk távolabb egymástól a tésztacikkeket. (ha vékonyabb szeleteket szeretnénk, akkor 12 cikkre vágjuk fel a tésztát)

Helyezzük be a sütőbe, és süssük szép pirosra, ropogósra. (ezt a tésztát már nem kell sütőpapírral és tepsivel letakarni!!!!)

A szőlőt mossuk meg, majd szemezzük le. Ezután vágjuk félbe a szőlőszemeket, és távolítsuk el a magokat. (érdemes nagyobb szemű szőlőt választani)

A Hulalát verjük fel kemény habbá, majd tegyük be a hűtőbe felhasználásig. (ha habtejszínt használunk, akkor habfixáló is kell hozzá)

A joghurthoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, reszeljük hozzá a citromhéjat, és facsarjunk hozzá ízlés szerint citromlevet, majd keverjük simára. (közben kóstoljuk, nehogy nagyon savanyú legyen a krém)

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, majd addig keverjük, még teljesen feloldódik, és éppen csak langyos lesz.

Amikor már éppen csak langyos öntsük hozzá a joghurthoz, és keverjük alaposan össze.

Ezután adjuk hozzá a felvert tejszínhab felét, és keverjük alaposan össze, majd keverjük hozzá a felezett szőlőszemeket is.

Ezután adjuk hozzá a maradék tejszínhabot, és óvatosan keverjük, forgassuk össze.

Egy 23 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük bele az egyik tésztalapot.

Ezután egyenletesen kanalazzuk rá a krém felét, majd helyezzük rá a másik tésztalapot. 

Végül egyenletesen kanalazzuk rá a maradék krémet, majd helyezzük be pár órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, helyezzük tálcára, tegyük a tetejére a felszeletelt tésztacikkeket, és szórjuk meg ízlés szerint porcukorral.





Tálalás előtt, lehetőleg recés késsel szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk. A ropogós tésztarétegek a habkönnyű citromos krémmel nagyon finomak, de csak ha frissen fogyasztjuk. Másnapra sajnos a ropogós tészta a krémtől felpuhul, és igaz úgy is finom, de már nem az igazi.


2016. szeptember 16., péntek

Tárkonyos krumplileves tojással.




A hűvösebb napok beköszöntével egyre többször főzök egy-egy kiadósabb levest ebédre. Mivel a hétvégére eső és lehűlés várható, így biztosan jólesik majd ez az egyszerű, pénztárcabarát, ám nagyon finom leves, jó sok tárkonnyal megszórva. Amennyiben a hétvégi menüben szerepel a krumplileves, érdemes kipróbálni, mert babérlevéltől és a tárkonytól különösen finom ízvilágot kapunk. A készre főtt levesbe pedig galuska helyett most egész tojásokat főztem bele, így nem csak finom, de igazán laktató is lett. (A recept megjelent a szeptemberi "Küldd el a RECEPTED!"  Gizi-receptjei rovatában.)





Hozzávalók:

1 kg krumpli
1 db vöröshagyma
2 db babérlevél
tárkony (ízlés szerint)
1-2 tk pirospaprika
2 tk ételízesítő
só (ízlés szerint)
1 mk őrölt fehér bors
1 ek liszt
2 dl tejföl
6 db tojás
0,5 dl étolaj
1,5 l víz





A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerinti kockákra. A vöröshagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. 

Ezután szórjuk meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a felkockázott krumplit, és keverjük össze.

Ezután öntsük fel a vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg bőven tárkonnyal, adjuk hozzá a babérlevelet és az ételízesítőt, majd főzzük a krumplit félpuhára.

A tejfölt keverjük simára a liszttel és egy kevés levessel, majd csorgassuk a levesbe. (én egy szűrőn át csorgattam bele, hogy a leves szép selymes, csomómentes legyen)

Ezután forraljuk fel a levest, majd egyesével, óvatosan üssük bele a tojásokat, és a lángot mérsékelve, szép lassan főzzük még kb. 10 percig. (miután beleütöttük a tojásokat, már nem szabad megkeverni!!!!)

Tálaláskor merjük a levest tányérba, tegyük bele a főtt tojást, ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.

2016. szeptember 13., kedd

Zöldséges ragu bulgurral.




A jó időnek köszönhetően még mindig virágzanak a bokrok, és található egy-két zsenge cukkini és patiszon a kertben, így egy egyszerű, húsmentes ragut készítettem. A zsenge hozzávalók a wokban gyorsan roppanósra párolódtak, majd egy doboz mascarponét hozzáadva jó krémes, és szaftos ragut kaptam, melyből a hús semmiképpen nem hiányzott, sőt...... Köretnek én bulgurt készítettem, de rizzsel, kuszkusszal is tálalhatjuk, mert mindegyik jól illik hozzá.





Hozzávalók:

1 db zsenge patiszon (sárga v. fehér)
1 db zsenge cukkini
1 db vöröshagyma
4-5 db paradicsom
1 csokor petrezselyemzöld
só (ízlés szerint)
1 tk ételízesítő
őrölt színes bors (ízlés szerint)
csipet szerecsendió (el is hagyható)
25 dkg mascarpone (v. krémes tejszín)
2 ek olívaolaj


A patiszont a cukkinit, és a paradicsomot vágjuk fel kisebb kockákra. (zsengét válasszunk , és akkor héjával együtt kockázhatjuk)

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A petrezselyemzöldet szintén vágjuk apróra.

Egy wokba (v. serpenyőbe) hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el párolni. 

Amikor már kissé összeesett, adjuk hozzá a felkockázott patiszont, majd pár perc után a cukkinit is.
Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg ételízesítővel, és szerecsendióval, majd félig lefedve, pároljuk roppanósra a zöldségeket. 

Amikor a zöldségek már roppanósra párolódtak, szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel, majd adjuk hozzá a mascarponét is. Óvatosan forgassuk össze, majd pároljuk még pár percig. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)

Végül adjuk hozzá a szintén felkockázott paradicsomot, majd óvatosan forgassuk, rázogassuk össze, majd pároljuk  még 1-2 percig. Ezután vegyük le a tűzről, fedjük le, és tálalásig tartsuk melegen.





Bulgur hozzávalói:

3 dl előfőzött bulgur
6 dl víz
1 mk só


A bulgurt kétféleképpen készíthetjük el.

A bulgurt öntsük fel a dupla mennyiségű vízzel, majd sózzuk és keverjük össze. Ezután lassú tűzön addig főzzük, még teljesen magába szívja az összes vizet, és megpuhul.

Ízlés szerint a bulgurt felönthetjük forró vízzel, melybe elkevertük a sót, majd fedjük le, és addig hagyjuk, még teljesen felszívja az összes vizet.

Én felöntöttem a meleg-sós vízzel, majd lefedtem a jénai tálat, betettem a mikróba, és 300 W-on, 25 perc alatt készre főztem.

Tálaláskor szedjük a bulgurt tányérra, majd kanalazzuk rá a zöldséges ragut, és úgy kínáljuk.


1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 199 kcal

Fehérje: 4 g

Zsír: 14 g

Szénhidrát: 13 g



2016. szeptember 11., vasárnap

Mississippi homoktorta.





A Mississippi homoktorta egy igazi kalóriabomba, de csokoládéimádóknak szinte kötelező elkészíteni. Mivel én is ebbe a csoportba tartozom, így bizony ezt a tortát sem hagyhattam ki. A tésztát mindenképpen elő kell sütni, mert csak akkor lesz jó omlós, így ne sajnáljuk rá az időt. Ezután töltsük meg a töltelékkel, majd együtt süssük készre. Végül hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megkoronáznánk a habos-mascarponekrémmel, vagy ízlés szerint egyszerűen csak tejszínhabbal, és kápráztassuk el vele csokiimádó családunkat, barátainkat..... a siker pedig biztosan nem marad majd el. 





Tészta hozzávalói 26 cm-es piteformához:

20 dkg liszt
2 dkg holland kakaó
10 dkg vaj
2 dkg porcukor
2-3 ek hideg víz


A liszthez adjuk hozzá a kakaót, majd szitáljuk egy tálba. Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd morzsoljuk össze. 

Ezután keverjük hozzá a porcukrot, adjunk hozzá két evőkanál vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

 Ezután enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a piteformát. (én enyhén lisztezett folpack fólián nyújtom ki, majd egy gyors mozdulattal átfordítom a formába)

A formában lévő tésztát böködjük meg villával, majd helyezzünk rá egy sütőpapírt, és töltsük meg nehezékkel. (pl. babbal, rizzsel.....)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-12 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, távolítsuk el az elősütött tésztáról a sütőpapírt a nehezékkel együtt, majd töltsük meg a közben elkészített töltelékkel.






Töltelék hozzávalói:

12 dkg vaj
15 dkg barna cukor (por)
1 cs vaníliás cukor
3 db tojás (nagy)
2 dkg holland kakaó
12,5 dkg étcsokoládé (70 vagy 80 %-os)
2 dl Hulala (v. habtejszín)


 A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.

A barna cukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a puha vajat, és keverjük habosra.

Ezután állandó keverés mellett egyesével adjuk hozzá a tojásokat, majd a kakaót is. 

Ezután először csorgassuk hozzá az olvasztott csokoládét, majd a tejszínt is, és keverjük simára.

A simára kevert tölteléket ezután öntsük egyenletesen az elősütött tésztára.

Helyezzük vissza a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 45 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. 





 Habos rész hozzávalói:

25 dkg mascarpone
1 dl Hulala (v. habtejszín)
1 cs vaníliás cukor
2-3 ek porcukor


A mascarponét keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

A teljesen kihűlt torta tetejére kanalazzuk rá a habos krémet, majd ízlés szerint díszítsük csokoládéforgáccsal. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy  kellően lehűljön és az ízek összeérjenek.





Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.



2016. szeptember 7., szerda

Őszibarackos chia puding.




Ebéd utáni desszertnek valami egyszerű pohárkrémet szerettem volna készíteni a napokban, amikor is megláttam a polcon a chia magot. Gondoltam most éppen kapóra jön, mert nincs vele sok teendő, mégis egy finomságot tudok majd feltálalni. Így aztán az őszibarackturmix mellett adtam még hozzá némi citromos joghurtot, tejet, majd mézzel és vaníliaaromával ízesítve kevertem össze, majd irány a hűtő. Tálaláskor karamellizált őszibarackot kanalaztam rá, mellyel nem csak mutatós, de finomabb is volt. Ízlés szerint persze másfajta gyümölccsel is készíthetjük, pl. körtével, szederrel, eperrel......





Hozzávalók 2 nagyobb vagy 4 kisebb pohárhoz:

2 db őszibarack
6 dkg chia mag
1 dl tej
2 db Danone citromos joghurt (2x125g)
3-4 ek méz
1 tk vaníliaaroma


Az őszibarack héját húzzuk le, majd daraboljuk fel, és turmixoljuk össze.

A tejhez adjuk hozzá a joghurtot, a mézet, a vaníliaaromát, és keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a chia magot, és a leturmixolt őszibarackot, majd keverjük alaposan össze.

Ezután osszuk el a poharakba, majd tegyük be pár órára (v. egész éjszakára) a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.





Karamellizált őszibarack hozzávalói:

3-4 db őszibarack
2-3 ek méz
3 db szegfűszeg
1 mk őrölt fahéj


Az őszibarack héját húzzuk le, vágjuk fel cikkekre, majd ízlés szerint daraboljuk fel.

Ezután tegyük egy serpenyőbe, adjuk hozzá a mézet, a szegfűszeget, és az őrölt fahéjat, majd óvatosan kevergetve, pár perc alatt karamellizáljuk meg.

A karamellizált őszibarackot ezután hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a pudingot, majd kanalazzuk rá a teljesen kihűlt, karamellizált őszibarackot, és úgy kínáljuk.


2016. szeptember 5., hétfő

Mille-feuille áfonyás krémmel.




Imádom a habos-krémes süteményeket, így a franciák legendásan híres krémese a mille-feuille is a kedvenceim közé tartozik. (epres mille-feuille a linkre kattintva megtalálható) A készen megvásárolható leveles tésztát kisebb lapokká vágtam fel, majd sütöttem jó ropogósra. Közben elkészült a főzött krém is, melyet most éppen villával kissé összetört áfonyával kevertem össze. Végül pedig, hogy még krémesebb, és habosabb legyen, hozzákevertem egy adag keményre felvert tejszínhabot is. A végeredmény pedig egyszerűen abbahagyhatatlan.........







 Hozzávaló 36 db tésztalaphoz:

2 cs előnyújtott leveles tészta


Az egyik előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki a papírból, majd vágjuk fel 18 egyforma méretű téglalappá. (a másik tésztával is így járjunk majd el)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá egymástól kicsit távolabb a feldarabolt tésztát. 

Ezután fedjük le egy sütőpapírral, majd helyezzünk rá egy tepsit, hogy sütés közben a tészta ne tudjon megemelkedni.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon, süssük 20-25 perc alatt aranybarnára a tésztát. (én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve vegyük le a tepsit, és a sütőpapírt a megsült tésztáról, majd hűtsük ki egészen.






 Áfonyás krém hozzávalói:

10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
3 db tojássárga
1 ek étkezési keményítő (púpozott)
5 dl Hulala (v. habtejszín)
10 dkg mascarpone
1 citrom reszelt héja
20 dkg áfonya


A tojássárgákat keverjük habosra a porcukorral, a vaníliás cukorral, az étkezési keményítővel, majd apránként keverjünk hozzá 3 dl előzőleg megmelegített (csak meleg legyen, nem pedig forró!!!) Hulalát (v. habtejszínt)

Ezután gőzfürdő fölött, robotgéppel addig keverjük, még besűrűsödik, majd vegyük le a gőzről, és hagyjuk  kihűlni.

Az áfonyából tegyünk félre pár szemet a díszítéshez, majd a maradékot villával kicsit nyomkodjuk össze.

Ezután a krémhez reszeljük hozzá a citromhéjat, adjuk hozzá a mascarponét, és a villával összenyomkodott áfonyát, keverjük simára, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a krém kellően lehűljön.

A maradék 2 dl Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük össze a hűtőből kivett krémmel.





A ropogósra sült tésztalapokat közvetlenül tálalás előtt kenjük meg a krémmel, majd rögtön kínáljuk.

A lapokat megsüthetjük már előző nap, majd hűvös helyen, pl. konyharuhával letakarva tároljuk, így finom ropogós marad. A krémet is elkészíthetjük már előre, majd a hűtőben tároljuk felhasználásig.


2016. szeptember 4., vasárnap

Allianz blogverseny.





Az Allianz Hungária Zrt. ( www.allianz.hu ) blogversenyt indított, melyre én is beneveztem a blogomat, egy megmérettetés erejéig. Mivel szakmai díj, és közönség díj is átadásra kerül, így minden nevező dupla esélyjel indul, így jómagam is. Nagy izgalommal várom a szavazás elindulását, majd az eredményhirdetést.


A blogverseny pedig a következő nyolc témában indul:
  • gasztro,
  • utazás,
  • gyerek,
  • életmód,
  • szakértői (nem politikai),
  • művészet és kultúra,
  • otthon,
  • autó.
A verseny szakaszai:

- nevezés: 2016. augusztus 22. 12:00-tól, szeptember 5. 09:00-ig.
- szavazás: 2016. szeptember 6. 14:00-tól, szeptember 26. 09:00-ig.
- eredményhirdetés: 2016. október 6. a Közös jövőnk eseményen

Mik a díjak?
- Minden kategóriához két díj társul, egy közönségdíj a legtöbb szavazat összegyűjtőjének,
illetve egy szakmai díj, amit egy szakmai zsűri ítél oda.
- Minden nyertes kap egy 50 000 Ft értékű ajándékutalványt, és elismerésül elhelyezheti blogján a külön erre a célra létrehozott logót.

2016. szeptember 2., péntek

Tepsis csirkecomb zöldségkörettel.




Az ebédkészítés egyik legegyszerűbb módja, amikor a hús együtt készül a körettel. Ezzel nemcsak a saját dolgunkat könnyítjük meg, de a hús és a köret íze is különösen finom lesz. Szép, nagy tanyasi csirkecombot vettem, melyet előzőleg alaposan befűszereztem, majd hagytam hogy az ízek kellően átjárják. A köretet sem bonyolítottam túl krumplit, sárgarépát, és lila hagymát daraboltam fel, és került a tepsiben lévő hús köré, majd irány a sütő. Kb. másfél óra múlva pedig már ott illatozott a tányérunkon az omlósra sült csirkecomb a zöldségkörettel együtt.





 Hozzávalók:

4 db tanyasi csirkecomb (farrésszel)
4-5 db sárga krumpli
3-4 db sárgarépa
2 db lila hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
őrölt fehér bors
szerecsendió
majoranna
kakukkfű
2 tk ételízesítő
3-4 ek libazsír (v. sertés, kacsa..)
1 dl fehérbor (v. víz)





A combokat ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel, majd hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek kellően átjárják. (én este befűszereztem, majd sütésig a hűtőben pihent)

A krumplit és a sárgarépát pucoljuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután a krumplit sózzuk meg, és forgassuk alaposan össze. (a sózással azért óvatosan bánjunk, mert a húst már előzőleg besóztuk)

A hagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel nagyobb cikkekre.

A tepsibe kanalazzuk bele a zsírt, majd öntsük rá a bort. Ezután helyezzük bele az előzőleg befűszerezett combokat, majd rakjuk köré a feldarabolt krumplit, sárgarépát, hagymát, és a pucolatlan fokhagymagerezdeket.

Ezután fóliával fedjük le a tepsit, majd helyezzük be előmelegített sütőbe. Közepes hőmérsékleten pároljuk kb. 45 percig, majd vegyük le a fóliát, és süssük szép pirosra a húst és a zöldségeket. (ha túl sok lenne alatta a lé, öntsünk le belőle, és pótoljuk egy-két ek zsírral)






Tálalás előtt helyezzük tányérra a húst, majd rakjuk köré a sült zöldségeket, és úgy kínáljuk.