2015. augusztus 30., vasárnap

Citromos cukkinikrémleves tojásmetélttel.




A nyári nagy melegben a kiadósabb, és tartalmasabb levesek háttérbe szorulnak, ilyenkor sokszor készül egy-egy finom krémleves ebédre. Mivel a cukkinibokrok a nagy meleg ellenére továbbra is szépen teremnek, így a hétvégére ez a leves nem is készülhetett volna másból, mint cukkiniből. A citromtól kissé savanykás leves, langyosan tálalva, pedig  igazán frissítő. A krémlevesekhez általában nem készítek levesbetétet, de most úgy gondoltam, hogy egy egyszerű tojásmetélt jól illik majd ehhez a leveshez. Nem is csalódtam, mert a leves és a tojásmetélt nagyon finom volt így együtt.






Hozzávalók a cukkinikrémleveshez:


1 zsenge cukkini
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db citrom
kakukkfű (ízlés szerint)
2 dl főzőtejszín
őrölt színes bors
csipet szerecsendió (el is hagyható)
2 dk vaj
1 ek olívaolaj
1 l víz


A cukkinit vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra.

Egy fazékba hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a felkockázott cukkinit.

Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, reszeljük rá a citromhéjat, facsarjuk rá a citromlevet, végül pedig szórjuk rá a frissen szedett kakukkfüvet. Keverjük alaposan össze, majd pároljuk pár percig. (szárított kakukkfűvel is megszórhatjuk)

Ezután öntsük fel a vízzel, majd főzzük a cukkinit puhára. Közben kóstoljuk meg, és ha szükséges ízesítsünk utána.

Amikor a cukkini már puhára főtt, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután öntsük hozzá a tejszínt, tegyük vissza a tűzre, és kevergetve melegítsük forráspontig, majd zárjuk el a gázt, és tálalásig tartsuk melegen. (főzni már nem kell)







Tojásmetélt hozzávalói:

2-3 db tojás
1/2 ek olívaolaj 


Egy tojást tojást üssünk fel egy tányérba, majd sózzuk, és villával keverjük alaposan össze.

Egy teflon serpenyőbe tegyünk egy kevés olajat, majd forrósítsuk fel. Ezután óvatosan öntsük bele a felvert tojást, majd süssük mindkét oldalát szép pirosra. (mindegyik tojással így járjunk el)

Ezután óvatosan csúsztassuk ki a serpenyőből, majd hűtsük ki. 

Tálalás előtt csavarjuk fel úgy, mint a palacsintát, majd vágjuk fel metéltnek. 

Tálaláskor szedjük a levest tányérokba, majd ízlés szerint tegyünk bele a tojásmetéltből, és úgy kínáljuk.

1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 170 kcal

Fehérje: 5 g

Zsír: 14 g

Szénhidrát: 7 g


2015. augusztus 26., szerda

Cukkinis tojáslepény mentás joghurttal.




Nem, nem, jól látjátok még nem ért véget a cukkiniőrületem. :) Így ma ennek a tojáslepénynek a receptjét szeretném megosztani, melyből természetesen a cukkini sem maradhatott ki. A fűszeres-cukkinis tojásokat én pl. egyesével kevertem össze, majd sütöttem ki, de ízlés szerint akár egyszerre is összekeverhetjük, majd a masszából merőkanállal merítve, egyesével is kisüthetjük. Ízlés szerint fogyaszthatjuk így magában, esetleg salátával, vagy éppen mentás joghurttal. Én az utóbbit választottam, és nem bántam meg, mert a tojáslepényhez nagyon jól illett a mentás joghurt.







Cukkinis tojáslepény hozzávalói:

20 dkg cukkini
4 db tojás (nagy)
1 csokor petrezselyemzöld
őrölt színes bors
1 ek olívaolaj


A cukkini reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn. A petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra.

Egy tojást üssünk fel egy tányérba, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és villával keverjük alaposan össze. Ezután keverjük hozzá a lereszelt cukkini 1/4 részét, és ízlés szerint az apróra vágott petrezselyemzöldből.

Egy teflon serpenyőt spicceljünk meg olívaolajjal, majd hevítsük fel. Ezután óvatosan öntsük, majd egyenletesen terítsük el benne a cukkinis-tojást. Mérsékeljük a lángot, majd pár perc alatt süssük szép pirosra. 

Amikor az alsó fele már szép pirosra sült, óvatosan fordítsuk át, majd szintén süssük szép pirosra. Ezután csúsztassuk át egy tányérra, majd tálalásig tartsuk melegen. 

Mindegyik tojással így járjunk el külön-külön.
 





Mentás joghurt hozzávalói:

2 dl natúr joghurt
egy csipet őrölt fehér bors
1 mk pirospaprika
menta (ízlés szerint)


A joghurtot tegyük bele egy tálkába, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a pirospaprikát és az apróra vágott mentát, majd keverjük össze. Ezután tegyük be a hűtőbe legalább fél órára, hogy az ízek kellően összeérjenek.






Tálalás előtt tekerjük fel a cukkinis tojáslepényt úgy mint a palacsintát, majd csorgassunk rá a mentás joghurtból, és úgy kínáljuk.


2015. augusztus 22., szombat

Gyökérkenyér.




Nem vagyok egy nagy kenyérsütő, így tapasztalatom is elég kevés van e téren, de azért időről-időre megpróbálkozom a kenyérsütéssel. Így történt ez most is, az új kenyér ünnepére nálam is kisült egy nagyon egyszerű gyökérkenyér, mely igazán finom volt. Pár receptet azért áttanulmányoztam mielőtt hozzáláttam a kenyér sütéséhez. Több helyen is találkoztam 20 esetleg 10-12 órás konyhapulton való kelesztéssel. Aztán rátaláltam egy kedvemre való, nem több órán át kelesztett receptre, és már hozzá is láttam a sütéshez. Mivel több receptet is átnéztem, és volt azért némi eltérés közöttük, így végül a saját ízlésemre formálva sütöttem meg. Az egész művelet nem tartott kb. három óránál tovább, és ebből is nagyobb rész a tészta kelesztésével, pihentetésével telt el, így bátran merem ajánlani mindenkinek. (további kenyérreceptek a linkre kattintva megtalálhatóak)







Hozzávalók 2 db kenyérhez:

50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
4 dl víz (langyos)
2 dkg cukor
2 dkg só






A víz feléhez keverjük hozzá a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Ezután keverjünk hozzá annyi lisztet, hogy egy sűrűbb palacsintatészta állaga legyen. 

Ezután szórjuk meg egy pici liszttel, majd letakarva, langyos helyen kb. tíz perc alatt kelesszük a duplájára.

A maradék lisztet keverjük össze a sóval, adjuk hozzá a megkelt kovászt és a maradék vizet, majd alaposan gyúrjuk össze a tésztát. (ha túl ragacsos lenne, akkor még egy pici lisztet adjunk hozzá)

Ezután takarjuk le, majd langyos helyen, egy óra alatt, kelesszük a duplájára.

Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki kb. 1 cm-es vastagságúra. Ezután a tésztát alsó szélétől hajtsuk be a közepéig, majd a felső szélétől hajtsuk rá a tésztát. (így három rétegbe van hajtva a tészta)

Ezután egy éles késsel vágjuk ketté középen, majd konyharuhával takarjuk le, és szobahőmérsékleten kelesszük 20 percig.

Ezután szintén nyújtsuk ki a tésztát, és szintén hajtsuk három rétegbe, majd takarjuk le, és kelesszük 20 percig szobahőmérsékleten. Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer, így összesen 3-szor nyújtsuk-hajtogassuk-pihentessük a tésztát. (mindegyik tésztával így járjunk el külön-külön) 

Az utolsó pihentetés után többször csavarjuk meg mindkét tésztát, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb.

Ezután alaposan spricceljük meg vízzel, majd takarjuk le egy konyharuhával, és kelesszük 20 percig. Ezután szintén spricceljük le vékonyan vízzel a tésztát mielőtt betennénk a sütőbe. (a vizet ecsettel is rákenhetjük)

A sütőbe helyezzünk be egy kisebb edénybe vizet, majd melegítsük fel 220 fokra. Ezután tegyük be a tepsit, majd süssük a kenyereket 20 percig, ezután vegyük a hőfokot 200 fokra, majd süssük még 20 percig, hogy a kenyerek szép pirosra süljenek. (én gőzös sütőben, légkeverésnél  160 fokon sütöttem 40 percig)







A sütőből kivéve helyezzük rácsra a kenyereket, majd hűtsük ki egészen. A héja ropogós, a bélezete pedig puha, foszlós. Nekünk nagyon ízlett, így bátran merem ajánlani mindenkinek.



2015. augusztus 20., csütörtök

Csirkeszárny fűszeres-kukoricalisztes bundában.





A hosszú hétvégén gondolom sokan választják a szabadban való bográcsozást, grillezést. (bográcsos receptek itt megtalálhatóak) Persze azért többségben vannak azok akik nem jutnak ki a szabadba, és így a konyhát választják az ebédkészítés helyszínéül. Nekik hoztam ezt az egyszerű rántott csirkeszárny receptet. A csirkeszárnyakat fűszeres palacsintatésztába forgattam alaposan bele, majd bő olajban sütöttem ki. A palacsintatészta készítéséhez kukoricalisztet használtam, ezzel kissé új ízt adva az elkészült húsnak. A köretet sem bonyolítottam túl, egyszerű hasábburgonyát sütöttem, majd tálaláskor azzal, és kovászos uborkával kínáltam a fűszeres bundában sült csirkeszárnyakat.







Hozzávalók:

1 kg csirkeszárny
4 db tojás
2 tk mustár
1 tk csípős Piros Arany
1 tk szárnyas fűszerkeverék
3 gerezd fokhagyma
1 dl tej
kukoricaliszt (amennyit felvesz)

kb. 5 dl olaj a sütéshez






A csirkeszárnyat alaposan mossuk meg, majd papírtörlővel töröljük szárazra. Ezután sózzuk be, és hagyjuk kb. fél órát állni.

Egy tálba üssük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a tejet, a fűszereket, a mustárt, nyomjuk bele a fokhagymát, és keverjük alaposan össze.

Ezután fokozatosan keverjünk hozzá annyi kukoricalisztet, hogy egy sűrűbb palacsintatésztát kapjunk.

Az olajat egy serpenyőben hevítsük fel.

A csirkeszárnyakat először forgassuk bele kukoricalisztbe, majd a fűszeres palacsintatésztába.
Ezután óvatosan tegyük bele az olajba, majd fedjük le egy fedővel. A lángot mérsékeljük, majd szép lassan, a húst többször átfordítva, süssük szép pirosra. Amikor szép pirosra sült, szedjük ki egy papírtörlőre hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

Közben ízlés szerint készítsünk hozzá köretet. Én krumplit sütöttem, de a rizs, és a krumplipüré is jól illik hozzá.

Tálaláskor a köret mellett, ízlés szerint még kovászos uborkát, salátát is kínálhatunk a fűszeres csirkeszárnyakhoz.


2015. augusztus 16., vasárnap

Peach Melba pohárdesszert.




Nektarin, málna, vanília fagylalt, ropogós keksz, jó sok tejszínhabbal megkoronázva, hát kell ennél finomabb pohárdesszert ebben a melegben? Bizton állíthatom hogy nem, és az elkészítése sem tart pár percnél tovább, és már kanalazhatjuk is. Igaz ma már nincs az a rekkenő meleg, de azért én még kihagytam a sütkérezést. Így aztán ebéd utánra ezt az egyszerű, ám nagyon finom pohárdesszertet készítettem el. Természetesen a siker most sem maradt el, így bátran merem ajánlani mindenkinek.......







Hozzávalók 4 pohárhoz:

1 cs Győri Édes zabfalatok
2 db nektarin
20 dkg málna
2 dl Hulala (v. habtejszín)
2 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj (ízlés szerint)
12 gombóc vanília jégkrém (CARTE  D'OR)
 






A málnára szórjuk rá a barna cukrot, a vaníliás cukrot, ízlés szerint fahéjat, majd óvatosan keverjük össze. (kb. két evőkanálra valót passzírozzunk át egy szitán, és tegyük félre)

A nektarint ízlés szerint szeleteljük, és vágjuk fel. (én kisebb kockákra vágtam fel)

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá.

A poharakba morzsoljuk bele a zabkekszet, és először tegyünk rá a feldarabolt nektarinból, majd kanalazzuk rá a málnát.

Ezután minden pohárba tegyünk 3 gombóc vanília fagylaltot, majd kanalazzuk rá a keményre felvert tejszínhabot.

Végül csorgassuk rá az előzőleg félretett, átpasszírozott málnát, majd díszítsük egy-egy szelet nektarinnal.






Az elkészült desszertet rögtön tálaljuk, és élvezettel kanalazzuk, mert különben a fagylalt elolvad.


2015. augusztus 14., péntek

Hétvégi receptajánló!!! Hamis gulyásleves.




Ezen a hétvégén sem fogunk fázni, sőt..... Persze azért a nagy meleg ellenére nem csak sűrűbben inni, de enni is kell. Így aztán egy egyszerű, és tartalmas levesreceptet hoztam, amely kb. egy óra alatt elkészül, és már tálalhatunk is. Hús helyett, egy darabka szalonnával megbolondítva nálunk nagy kedvenc. Hűvösebb időben lángost sütök, és a leves után azt kínálom, de ebben a melegben egy tányér leves után már nem is kívánunk mást. (lángos recept a linkre kattintva megtalálható)






Hozzávalók:

20 dkg császárszalonna
2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 db paszternák (el is hagyható)
3-4 db krumpli
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
5-6 szem egész bors
1 tk köménymag
2 tk pirospaprika
1 ek olaj (v. zsír)
1,5 l víz



A császárszalonna bőrét vágjuk le, és tegyük félre. A szalonnát ízlés szerint vágjuk fel kockákra.

A zöldségeket pucoljuk meg, majd ízlés szerint szintén vágjuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra.

Egy edénybe öntsük bele az olajat, majd adjuk hozzá a felkockázott szalonnát és kezdjük el sütni. Amikor már kezd színt kapni, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk együtt pár percig. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és a feldarabolt zöldségeket, az előzőleg levágott szalonnabőrt, majd keverjük alaposan össze, és szintén pároljuk pár percig.

Amikor a zöldségek már kellően megpárolódtak szórjuk meg a pirospaprikával, majd keverjük alaposan össze, és öntsük fel a vízzel. Ezután ízlés szerint sózzuk, adjuk hozzá a fűszereket, majd főzzük félpuhára a zöldségeket.

Amikor a zöldségek félpuhára főttek, adjuk hozzá a felkockázott krumplit, ha szükséges még ízesítsünk utána, majd főzzük készre a levest. 

A főzési idő végénél ízlés szerint szaggassunk nokedlit, vagy csipkedjünk csipetkét a levesbe, és úgy főzzük készre.






Nokedli hozzávalói:

4-5 ek liszt
1 db tojás
csipet só
pici víz


A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá az egész tojást, és kezdjük el kanállal összekeverni. Keverés közben, apránként adjunk hozzá annyi vizet, hogy egy sűrűbb masszát kapjunk. 

Ezután a forrásban lévő levesbe, kiskanállal szaggassuk bele a nokedlit, majd várjuk meg még feljön a leves tetejére, és főzzük még pár percig. 

 Tálaláskor merjük a levest tányérokba, és úgy kínáljuk. Ízlés szerint tejfölt is kínálhatunk hozzá.


2015. augusztus 11., kedd

Paradicsomos cukkinipörkölt.




A mai napon nem bonyolítottam túl az ebédfőzést, de ennek ellenére mint cukkiniimádó kijelenthetem, hogy nem csak egyszerű, de nagyon finom paradicsomos cukkinipörkölt készült. A hús pedig egyáltalában nem hiányzott. (mármint nekem, mert a férfiak biztosan nem lennének elragadtatva ettől a húsmentes ebédtől) Külön köretet nem is készítettem, mert a roppanós cukkini, és a sűrű, szaftos paradicsom, na meg a tetejére csipkedett füstölt sajt, friss zsemlével tunkolva volt az igazi.






Hozzávalók:

50 dkg paradicsom
1 zsenge cukkini
1 kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk cukor
őrölt színes bors
1 marék bazsalikom
1 ek olívaolaj (v. rizsolaj)
10 dkg füstölt sajt






Jó érett paradicsomokat válasszunk, majd vágjuk fel nagyobb kockákra. A cukkinit vágjuk fel szintén nagyobb kockákra.

A vöröshagymát, a fokhagymát, és a friss bazsalikomot vágjuk fel apróra.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát, majd pár pillanat múlva a felkockázott paradicsomot is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a cukorral, és az apróra vágott bazsalikommal. (a cukor elveszi a paradicsom savasságát)

Ezután a serpenyőt félig lefedve, pároljuk kb. 5 percig, majd adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, és pároljuk tovább.

Amikor a cukkini már roppanósra párolódott, és a paradicsom leve kissé besűrűsödött, zárjuk el a gázt, majd a serpenyőt lefedve tartsuk melegen tálalásig.

Tálaláskor az elkészült paradicsomos cukkinipörköltet bőséges szafttal együtt szedjük tányérra, csipkedjük rá a füstölt sajtot, majd friss kenyérrel, vagy péksüteménnyel kínáljuk. Ízlés szerint készíthetünk mellé köretet is, de kenyérrel, vagy péksüteménnyel tunkolva a legfinomabb.


2015. augusztus 8., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Cukkinis-kolbászos tészta.





A hétvégére egy igen egyszerű, és kb. 30 perc alatt elkészíthető cukkinis tésztát hoztam, melyet azért egy kevés debrecenivel is megbolondítottam. Mivel kolbász is került bele, így van rá esélyünk, hogy a család azon tagjai is megkóstolják (majd falják ezerrel) akik bizony óckodnak a cukkini fogyasztásától. Persze az sem utolsó szempont, hogy ebben a nagy melegben nem kell órákat a konyhában tölteni, mégis egy igen laktató, és nagyon finom ebédet tudunk feltálalni.







Hozzávalók:

20 dkg debreceni
1 zsenge cukkini
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
őrölt színes bors
1 citrom héja és leve
1 kisebb chili (szárított)
1 ek olívaolaj
15 dkg metélt tészta
10 dkg füstölt sajt





A debrecenit és a cukkinit vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra.

Egy wok-ba (v. serpenyőbe) hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát, majd pár pillanat múlva a kisebb kockákra vágott debrecenit is. 

Pirítsuk pár percig, és adjuk hozzá a szintén felkockázott cukkinit, reszeljük rá a citromhéjat, facsarjuk rá a citromlevet, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és morzsoljuk rá a szárított chilit. (a chilit el is hagyhatjuk, ha nem szeretnénk hogy pikánsan csípős legyen)

Ezután fedjük le egy fedővel, majd néha megkeverve, (rázogatva) addig pároljuk hogy a cukkini még roppanós maradjon. (kb. 10 perc párolás elég)

Közben enyhén sós vízben főzzük ki a tésztát, majd szűrjük le, és rögtön tálaljuk.

Tálaláskor halmozzuk a tányérra a frissen kifőzött tésztát, kanalazzuk rá a cukkinis-kolbászos ragut, majd szórjuk meg ízlés szerint a füstölt, reszelt sajttal.


2015. augusztus 5., szerda

Sárgadinnye krémleves bazsalikomos pestoval.




Megint csak elért bennünket a kánikula, kint tombol a hőség, és ilyenkor nincs is finomabb egy egyszerű, ám jól lehűtött gyümölcslevesnél. Így aztán a nagyobb főzőcskézést a hűvösebb napokra hagyva egy egyszerű, főzést nem igénylő sárgadinnye krémlevest készítettem. A dinnyét egyszerűen csak mézzel, vaníliaaromával, és egy kevés tejszínnel leturmixoltam, majd tálalásig a hűtőben kellemesen le is hűlt. Ameddig a leves a hűtőben csücsült, készítettem hozzá frissen szedett bazsalikommal egy finom pestot. A bazsalikomos pesto pedig remekül illett a sárgadinnye krémleveshez, így legközelebb másfajta gyümölcsleveshez is elkészítem majd.






Krémleves hozzávalói:

1 kg sárgadinnye (felkockázva)
2-3 ek méz
1 tk vaníliaaroma
1 dl habtejszín


A felkockázott sárgadinnyéhez adjuk hozzá a mézet, a vaníliaaromát, és a tejszínt, majd turmixoljuk össze. (én pitypang mézzel készítettem recept itt megtalálható)

Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy tálalásig kellően lehűljön.






Bazsalikomos pesto hozzávalói:

10-15 db friss bazsalikomlevél
4 dkg darált dió (v. mandula)
1 lime leve (zöld citrom)
1 ek méz
1 ek olívaolaj


A bazsalikomhoz adjuk hozzá darált diót, a mézet, az olívaolajat, és a lime levet, majd botmixerrel pépesítsük. (ízlés szerint több mézet is adhatunk hozzá)






Tálaláskor a hideg sárgadinnye krémlevest a bazsalikomos pestoval kínáljuk. A két ízvilág nagyon jól illik egymáshoz. (a bazsalikomos pestot, ízlés szerint másfajta gyümölcsleveshez is kínálhatjuk)


2015. augusztus 2., vasárnap

Áfonyás-sajtkrémes szelet.




Bátran kijelenthetem hogy az áfonya, és a sajttorta is nagy kedvencnek számít nálunk. Így aztán kihasználva ameddig csak lehet, friss áfonyával többféle sütemény is készül. A hétvégére be is szereztem az áfonyát, és úgy gondoltam hogy sütök vele egy sajttortát. Aztán a napokban Habliliomnál éppen szembe jött velem egy áfonyás-krémtúrós szelet, amely igen csak csalogató volt. A alapreceptet aztán a saját ízlésemre formálva sütöttem meg. A tésztája pl. a nálam jól bevált linzertészta, melyet mindig házi zsírral készítek, mert így sokkal omlósabb. A töltelékbe pedig nálam túró helyett mascarpone került, melytől szinte légiesen könnyű, habos lett a töltelék. Én most tepsiben sütöttem meg, de ízlés szerint tortaformában is megsüthetjük, a végeredmény pedig így is, úgy is, egy nagyon, de nagyon finom sütemény.







Tészta hozzávalói 20x30 cm-es tepsihez:

20 dkg liszt
10 dkg vaj (v. zsír)
5 dkg porcukor
1 db tojás (kicsi)
1 tk sütőpor
csipet só



A lisztet keverjük össze a sóval, és a sütőporral, majd adjuk hozzá a hideg vajat (v. zsírt) és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (én házi sertés zsírral készítettem, mert attól sokkal omlósabb lesz a tészta)

Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd helyezzük, és tenyérrel kissé lapogassuk bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe. (én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtom ki, majd egy gyors mozdulattal, a papírral együtt átemelem a tepsibe)

Ezután tegyük be legalább fél órára a hűtőbe, hogy a tészta kellően lehűljön, és közben készítsük el a tölteléket.





Töltelék hozzávalói:

40 dkg mascarpone (v. túró, ricotta)
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 ek kukoricakeményítő (púpozott)
3 db tojás (közepes)
1 citrom leve és reszelt héja

30 dkg áfonya
5 dkg darált dió 



Egy keverőtálba tegyünk bele 15 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját, és robotgéppel keverjük jó habosra. 

Ezután adjuk hozzá a mascarponét, (v. túrót, ricottát) a citrom levét és reszelt héját, és a kukoricakeményítőt, majd keverjük simára.

A tojások fehérjét verjük fel kemény habbá a maradék 5 dkg porcukorral, majd egy keverőkanállal, óvatosan keverjük hozzá a mascarponés keverékhez. 

Az áfonyát alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le hogy ne maradjon rajta nedvesség.

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd szórjuk meg a darált dióval, és az áfonyával. Ezután egyenletesen kanalazzuk rá a tölteléket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 perc alatt aranybarnára. Sütés közben lehet a tészta itt-ott kissé megemelkedik, de mire teljesen kihűl, szép egyenletes lesz a teteje. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a forró sütemény tetejét szórjuk meg vaníliás cukorral összekevert porcukorral, majd a tepsiben hagyjuk éppen csak langyosra hűlni. Ezután tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és szépen feltudjuk majd szeletelni.







Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a süteményt, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

A tésztája nagyon finom omlós, a sajtkrémes töltelék pedig habkönnyű, melyhez nagyon jól illik a darált dió, és az áfonya.