A nyári nagy melegben a kiadósabb, és tartalmasabb levesek háttérbe szorulnak, ilyenkor sokszor készül egy-egy finom krémleves ebédre. Mivel a cukkinibokrok a nagy meleg ellenére továbbra is szépen teremnek, így a hétvégére ez a leves nem is készülhetett volna másból, mint cukkiniből. A citromtól kissé savanykás leves, langyosan tálalva, pedig igazán frissítő. A krémlevesekhez általában nem készítek levesbetétet, de most úgy gondoltam, hogy egy egyszerű tojásmetélt jól illik majd ehhez a leveshez. Nem is csalódtam, mert a leves és a tojásmetélt nagyon finom volt így együtt.
Hozzávalók a cukkinikrémleveshez:
1 zsenge cukkini
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db citrom
kakukkfű (ízlés szerint)
2 dl főzőtejszín
só
őrölt színes bors
csipet szerecsendió (el is hagyható)
2 dk vaj
1 ek olívaolaj
1 l víz
A cukkinit vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra.
Egy fazékba hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a felkockázott cukkinit.
Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, reszeljük rá a citromhéjat, facsarjuk rá a citromlevet, végül pedig szórjuk rá a frissen szedett kakukkfüvet. Keverjük alaposan össze, majd pároljuk pár percig. (szárított kakukkfűvel is megszórhatjuk)
Ezután öntsük fel a vízzel, majd főzzük a cukkinit puhára. Közben kóstoljuk meg, és ha szükséges ízesítsünk utána.
Amikor a cukkini már puhára főtt, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután öntsük hozzá a tejszínt, tegyük vissza a tűzre, és kevergetve melegítsük forráspontig, majd zárjuk el a gázt, és tálalásig tartsuk melegen. (főzni már nem kell)
Tojásmetélt hozzávalói:
2-3 db tojás
só
1/2 ek olívaolaj
Egy tojást tojást üssünk fel egy tányérba, majd sózzuk, és villával keverjük alaposan össze.
Egy teflon serpenyőbe tegyünk egy kevés olajat, majd forrósítsuk fel. Ezután óvatosan öntsük bele a felvert tojást, majd süssük mindkét oldalát szép pirosra. (mindegyik tojással így járjunk el)
Ezután óvatosan csúsztassuk ki a serpenyőből, majd hűtsük ki.
Tálalás előtt csavarjuk fel úgy, mint a palacsintát, majd vágjuk fel metéltnek.
Tálaláskor szedjük a levest tányérokba, majd ízlés szerint tegyünk bele a tojásmetéltből, és úgy kínáljuk.
1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 170 kcal
Fehérje: 5 g
Zsír: 14 g
Szénhidrát: 7 g