2021. május 29., szombat

Sült hízott kacsamáj.

 


Szép nagy, hízott kacsamájhoz igen ritkán lehet hozzájutni, de most éppen szerencsém volt, és haza is jött velem egy nagyobb példány. A kacsamájat igen egyszerűn és gyorsan eltudjuk készíteni, mert pár perc sütési idő éppen elég neki. A fűszerezést sem vittem túlzásba, csakis sóztam, és frissen színes borsot őröltem rá. Sütés közben kívülről szép aranybarnára, a szeletek belseje pedig finom krémesre sült. Egy szelet friss kenyérrel tálaltam, élvezve a finom ízét. Persze azért a kisült kacsazsír sem ment kárba, mert a serpenyőből kenyérrel kitunkolva nagyon finom volt.



Hozzávalók:

20-25 dkg hízott kacsamáj

só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)


A kacsamájat közvetlenül felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből, hogy jó hideg legyen, majd vágjuk fel kb. 1,5 cm-es szeletekre.

Egy teflon serpenyőt hevítsünk fel, és a száraz serpenyőbe helyezzük bele a felszeletelt kacsamájat. Ízlés szerint sózzuk, frissen őröljünk rá színes borsot, majd süssük 2-3 percig. (sütés közben ne mozgassuk)

Ezután óvatosan fordítsuk meg, szintén sózzuk, borsozzuk, és süssük 2-3 percig, hogy szép aranybarnára süljön. 

Amikor a máj készre sült, szedjük ki egy tányérra, és hagyjuk kicsit hűlni, mielőtt tálalnánk.



Tálaláskor ízlés szerint kínáljunk hozzá egy-egy szelet friss kenyeret, mellyel a kacsazsírt is kitunkolhatjuk a serpenyőből. A májnak ennyi sütési idő éppen elég ahhoz hogy átsüljön, ne száradjon ki, és finom, krémes legyen az állaga.


2021. május 22., szombat

Bacon alatt sült fűszeres-sajtkrémes csirkemell.

 


A hűtőben volt egy szép darab csirkemellfilé, és egy nagyobb csomag bacon, így már csak azt kellett eldönteni, hogy mi is készüljön ebédre. Mivel nem szerettem volna túlbonyolítani, így a húst egyszerűen megkentem fűszeres sajtkrémmel, majd baconbe tekerve került be a sütőbe. A sajtkrémtől finom szaftos maradt és nem szárat ki a csirkemell, a bacontől pedig pluszban még kapott egy finom ízt. Ameddig a hús a sütőben csücsült, elkészült a krumplipüré és a tejfölös uborkasaláta is......



Hozzávalók:

2 db csirkemellfilé

18-20 szelet bacon

25 dkg mascarpone (v. natúr krémsajt)

só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)

kisebb csokor petrezselyemzöld

kisebb csokor snidling

3-4 ek zsír (kacsa v. sertés)


A csirkemellfilét vágjuk fel vékonyabb szeletekre, majd tenyérrel kicsit lapogassuk el, ízlés szerint sózzuk, és hagyjuk legalább egy fél órát állni. (Én először levettem a kis lebenyeg részét, majd ketté vágtam a csirkemellet.)

A mascarponéhoz (v. natúr krémsajthoz) adjuk  hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet és a snidlinget, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és keverjük simára.

Ezután kanalazzuk rá a csirkemell szeletekre, egyenletesen kenjük el, majd a megkent húst tekerjük fel.



Vágjunk le egy nagyobb folpack fóliát, majd helyezzünk rá 3-4 szelet bacont úgy, hogy fedjék egymást.

Ezután helyezzük rá a csirkemelltekercset, majd a fólia segítségével tekerjük fel.

A tepsit kenjük ki a zsírral, majd helyezzük egymás mellé a baconbe tekert húst. (Én kacsazsírt tettem alá.)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 30-35 perc alatt süssük szép pirosra. (Én légkeverésnél 170 fokon, 30 percig sütöttem.)

Ameddig a hús sül, készítsünk hozzá ízlés szerinti köretet. Én krumplipürét készítettem, de jól illik hozzá pl. a gombás rizs, a rizi-bizi, vagy éppen a hagymás tört krumpli is.



Tálalás előtt helyezzük tányérra a pirosra sült csirkemelltekercset, kanalazzuk mellé a köretet, és ízlés szerinti salátával, savanyúsággal kínáljuk.


2021. május 16., vasárnap

Szalonnás kakasmell stefánia.

 


A napokban egy öt kiló körüli kakas jött velem haza a hentestől, melyből a feldarabolás után finom húsleves, és pörkölt is készült. A kakas mellehúsát egyikbe se tettem bele, mert a hosszú ideig tartó főzés után nagyon száraz lett volna. Így aztán gondoltam ledarálom és fasírtot készítek belőle. Darálás közben került a mellhúshoz némi füstölt szalonna is, hogy biztosan ne egyen majd sütés után száraz, és persze az íze is sokkal finomabb így. A stefánia közepébe általában főtt tojást teszek, melyet most sajtcsíkokra cseréltem le..... tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk hozzá pl. krumplipürét, hagymás tört krumplit, vagy éppen egy tányér finom főzelék is jól illik hozzá.

 


 

Hozzávalók:

50 dkg kakasmell

25 dkg füstölt császárszalonna

2 db zsemle

1 db vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1 db tojás (nagy)

só (ízlés szerint)

1 tk ételízesítő

őrölt fekete bors (ízlés szerint)

15 dkg trappista sajt

kb. 1,5 dl étolaj


 

A zsemlét áztassuk be, majd amikor már jól megszívta magát, alaposan nyomkodjuk ki. 

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. Ezután öntsünk rá egy kevés olajat, majd pároljuk üvegesre, végül pedig hűtsük ki teljesen.

A kakasmellet és a császárszalonnát daráljuk le, majd adjuk hozzá az alaposan kinyomkodott zsemlét, az üvegesre párolt vöröshagymát, a préselt fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, és gyúrjuk össze a masszát. 

Ezután adjuk hozzá az egész tojást, majd szintén gyúrjuk alaposan össze.

A tepsibe öntsünk bele kb. 1 dl étolajat, majd tegyük bele a húsmassza felét.

Ezután tegyük a közepére a csíkokra vágott sajtot, majd fedjük be a maradék húsmasszával. (a tepsiben lévő olajból kanalazzunk rá)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. egy óra alatt süssük szép pirosra. (Én légkeverésnél 170 fokon, 60 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd ízlés szerint szeleteljük fel.



Tálaláskor a felszeletelt stefániát ízlés szerinti körettel, salátával kínáljuk. Jól illik hozzá pl. a krumplipüré, a hagymás tört krumpli, de pl. egy tányér főzelék is.


2021. május 11., kedd

Marinált farkassügér sajtkrémes pirítóssal.

 


A hűtőben meglapult két doboz marinált halfilé, volt még egy üveg paprikával töltött olajbogyó és krémsajt is, így gondoltam összedobok egy egyszerű tízórait. Ameddig összeértek az ízek, elkészült a ropogósra pirult zsemle, és már tálalhattam is. A marinált farkassügért pedig megint csak kedves barátomnak Frane Palekának köszönhetem, aki Horvátországban a Cromaris-nál dolgozik, mely a világ egyik legnagyobb vállalata, amely a legkiválóbb minőségű tengeri halakat forgalmazza.

 

Friss Cromaris hal megvásárolható a Budaörsi Halpiacon (ott kérésedre a halból egy finom ételt el is készítenek). Friss halat a Metro-ban is lehet vásárolni, ha abból készítenél egy finom halételt. Másrészt, ha már megtisztított, csomagolt halat szeretnél vásárolni, melyet csak elő kell készíteni a főzéshez, akkor a Sparban, és az Aldiban is megtudod vásárolni.    




Hozzávalók:

2 doboz marinált Farkassügér

2 db szezámmagos zsemle (v. 4 szelet szendvicskenyér)

2 db tubusos natúr krémsajt

2 ek tejföl

2 marék olívabogyó (pl. töltött)

csipet só

őrölt színes bors (ízlés szerint)


 

A krémsajthoz adjuk hozzá a tejfölt, az apróra vágott olívabogyót, csipet sót, ízlés szerint borsozzuk, és keverjük alaposan össze, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek kellően összeérjenek. (a tejfölt apránként adagoljuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a krém)

A zsemlét vágjuk félbe, majd a sütőben, vagy melegszendvics sütőben pirítsuk meg. (ízlés szerint szendvicskenyeret is használhatunk)

A marinált haldarabokat vegyük ki az olajos léből és csepegtessük le.

Tálalás előtt kanalazzuk a sajtkrémet a pirítósra, helyezzük rá a lecsepegtetett halat, majd úgy kínáljuk.


2021. május 6., csütörtök

Epres lusta asszony rétese.

 


Nagy kedvencünk a lusta asszony rétese, mert bármilyen idénygyümölccsel vagy éppen befőttel megsüthető. Mivel már kapható eper, igaz a magyar epernek még elég borsos az ára így a valamivel olcsóbb, ám finom, édes görög eperrel szórtam meg. A tepsit most olvasztott vajjal kentem meg, így a rászórt lisztes keveréket kissé magába szívta, és a tészta alja ropogósra sült, az epertől pedig finom szaftos. Langyosan pedig egyszerűen nem lehet abbahagyni.....



 Hozzávalók kb. 22x32 cm-es tepsihez:

20 dkg liszt
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 cs sütőpor (6 gramm)
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
 3 dkg vaj 
 
 

A vajat olvasszuk fel, majd kenjük meg vele a tepsit. (Én sütőpapírt is tettem a tepsibe, így értelemszerűen a sütőpapírt kentem meg az olvasztott vajjal.)

A többi hozzávalót mérjük bele egy tálba, majd alaposan keverjük össze.

Ezután a száraz, lisztes keverék felét egyenletesen szórjuk bele a vajjal kikent tepsibe, a maradékot pedig tegyük félre.
 
 


 Töltelék hozzávalói:

35 dkg túró
3 dl tej (2,8%-os)
2 db tojás (nagy)
1 cs vaníliás cukor
1 kk őrölt fahéj (v. ízlés szerint)
2,5 dkg vaj
50 dkg eper



A tepsiben lévő lisztes keverékre egyenletesen morzsoljuk rá a túrót, majd szórjuk meg az ízlés szerint feldarabolt eperrel.

Ezután szórjuk meg ízlés szerint őrölt fahéjjal, és a vaníliás cukorral, majd egyenletesen szórjuk rá a maradék lisztes keveréket.

A tojásokat üssük bele egy tálba, kicsit verjük fel, majd adjuk hozzá a tejet, és keverjük simára.

Ezután öntsük rá a liszt tetejére, lehetőleg úgy, hogy mindenhova kerüljön belőle, majd csipkedjük rá a vajat. (villával kicsit megmozgathatjuk, hogy mindenhol befedje a tojásos-tejes keverék a lisztet)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten addig süssük, hogy szép aranybarna legyen a sütemény teteje. (Én légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni. (Amennyiben sütőpapírt is tettünk a tepsibe, akkor pár perc után, a papírral együtt emeljük át egy rácsra, és úgy hűtsük ki teljesen.)


 

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Az olvasztott vajra szórt lisztes keverék sütés közben ropogósra sül, a túrós-epres töltelék pedig finom szaftos.