A zöldborsóleves az egyik kedvenc levesünk, főleg nyáron, amikor zsenge zöldborsóval készül. Az eddigiektől eltérően most egy kicsit másképpen készítettem el, a citromtól kissé savanykás lett a leves ízvilága, melyhez nagyon jól illett a kapros krumpligombóc. Került a levesbe még csirkemáj is, így a férfinép is szívesebben kanalazta. Ízlés szerint a krumpligombóc helyett más levesbetétet is választhatunk, vagy éppen a kapor ki is maradhat, ha valaki nem szereti az ízét.
Hozzávalók a leveshez:
50 dkg zöldborsó
2 db sárgarépa
1 cs újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
5-6 db csirkemáj
só
őrölt fehér bors
2 tk ételízesítő
3 dkg vaj
1 ek olaj
1,5-2 l víz
A sárgarépát pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint. Az újhagymát vékonyan karikázzuk fel, a fokhagymát vágjuk fel apróra. A csirkemájat vágjuk fel nagyobb darabokra.
A vajat és az olajat hevítsük fel, adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát, majd pár perc múlva a sárgarépát, és kezdjük el párolni.
Pár perc után adjuk hozzá a zöldborsót, és az apróra vágott fokhagymát, szórjuk meg az ételízesítővel, ízlés szerint őrölt borssal, és pároljuk tovább még pár percig.
Ezután öntsük fel a vízzel, ízlés szerint sózzuk, és facsarjunk hozzá citromlevet, majd addig főzzük hogy a sárgarépa megpuhuljon.
Ezután tegyük bele a nagyobb darabokra vágott csirkemájat, ha szükséges ízesítsünk utána, és főzzük kb. 10 percig, majd tegyük bele a krumpligombócot.
Kapros krumpligombóc hozzávalói:
2 kisebb krumpli
1 db tojás (közepes)
pár kanál liszt (amennyit a krumpli felvesz)
nagyobb csipet só
őrölt fehér bors
egy kisebb csokor kapor
A krumplit pucoljuk meg, vágjuk fel kisebb kockákra, majd enyhén sós vízben főzzük puhára.
Amikor puhára főtt, szűrjük le, majd villával alaposan törjük össze, és hűtsük ki egészen.
Ezután adjunk hozzá pár kanál lisztet, az apróra vágott kaprot, a tojást, ízlés szerint sózzuk borsozzuk, és gyúrjuk össze. (gyúrás közben, ha szükséges adjunk hozzá még lisztet, hogy egy könnyen formázható tésztát kapjunk)
Az összegyúrt tésztából ezután nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat, majd tegyük bele a levesbe, várjuk meg még feljön a tetejére, és főzzük még pár percig.
Amikor a leves készre főtt, kóstoljuk meg, és ha szükséges akkor még citromlével ízesítsük, hogy kellően savanykás legyen.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk. Kapros krumpligombóc helyett ízlés szerint más levesbetéttel is tálalhatjuk, de szerintem kár lenne lecserél.....