Az ünnepekre nálunk mindig készül két-három adag finom, omlós linzer melyet akár már pár héttel az ünnep előtt megsüthetünk. Így nem kell az utolsó pillanatban kapkodva a sütéssel foglalatoskodni, és minél tovább áll, szerintem annál omlósabb lesz. Persze azért jó, ha jól eldugjuk, mert én már jártam úgy, hogy a manócskák rendszeresen rájártak, és meglepődve vettem észre, hogy a doboz szinte üres. :) A száraz, hűvös helyen várakozó tésztát én pl. közvetlenül tálalás előtt ragasztom csak össze sárgabaracklekvárral, mert így nem szívja magába a tészta a lekvárt, és jó omlós marad.
2016. november 30., szerda
Omlós linzer.
Az ünnepekre nálunk mindig készül két-három adag finom, omlós linzer melyet akár már pár héttel az ünnep előtt megsüthetünk. Így nem kell az utolsó pillanatban kapkodva a sütéssel foglalatoskodni, és minél tovább áll, szerintem annál omlósabb lesz. Persze azért jó, ha jól eldugjuk, mert én már jártam úgy, hogy a manócskák rendszeresen rájártak, és meglepődve vettem észre, hogy a doboz szinte üres. :) A száraz, hűvös helyen várakozó tésztát én pl. közvetlenül tálalás előtt ragasztom csak össze sárgabaracklekvárral, mert így nem szívja magába a tészta a lekvárt, és jó omlós marad.
2016. november 29., kedd
Zabpelyhes-sós keksz.
A karácsonyi ünnepekre való készülődésnél gondoljunk azon családtagjainkra akik inkább a sós süteményeket részesítik előnyben. Ez a sós keksz nagyon finom és igen kevés lisztet tartalmaz, a zabpehely és a sajt mellett. Én kakukkfűvel és bazsalikommal ízesítettem, de ízlés szerint más fűszernövényt is választhatunk. Az összegyúrt, megformázott tésztát fóliába csomagolva tegyük be a fagyasztóba, így könnyen tudunk majd bánni vele felszeletelésnél. Végül pedig süssük szép pirosra, és ropogósra.
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt tálalnánk.
2016. november 28., hétfő
Fahéjas-ricottás csavart rúd.
Éppen volt itthon ricotta, így amikor elolvastam a receptet rögtön hozzá is láttam a sütéshez. A hozzávalókat egyszerűen csak össze kell gyúrni, és a tésztából hosszabb rudat sodorni, megtekerni, majd fahéjas cukorral ízlés szerint megszórni. Szobahőmérsékleten hagyjuk legalább egy fél órát állni, közben pedig melegítsük elő a sütőt. A frissen kisült, fahéjtól illatozó süteményt pedig kínálhatjuk reggelire, vagy éppen vacsorára egy bögre forró kakaóval, de pl. a délutáni kávé mellé is jól illik.
Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
2016. november 27., vasárnap
Asszonydicséret. (vagy Zongorabillentyű)
Advent első vasárnapjához érkeztünk, így már csak négy hét van hátra karácsonyig. A mai nappal megkezdődik az ünnep előtti várakozással teli időszak. A hagyományokhoz híven, az Adventi koszorún meggyújtottam az első gyertyát, és egy finom sütemény is került az asztalra. A receptet a Családi ízutazás 2012-es kiadványában találtam, mint Asszonydicséret elnevezéssel, valamit az interneten mint Zongorabillentyű is fut. Nekem rögtön megtetszett, olyan igazi ünnepi sütemény, amely szerintem a karácsonyi asztalon is megállja a helyét.
2016. november 24., csütörtök
Tárkonyos halgombóc leves.
Bevásárláskor a halas pultot sem kerültem el, és egy szép nagy darab afrikai harcsafilét vásároltam. Egy darabot eltettem és a fagyasztóba várakozik éppen, még a másik darabból egy finom leves készült. A halhúsból került felkockázva a levesbe, és a levesbetétként készített gombócba is. Mivel nagyon szeretem a tárkony ízét, így most sem sajnáltam ki, és került bele bőven. Ameddig a leves készre főtt, elkészítettem a halgombócot, majd a levest pár percig továbbfőzve a gombócok is elkészültek. A végeredmény pedig egyszerű, könnyű leves, melyet akár még a karácsonyi asztalon is eltudok képzelni.
Amikor a zöldségek már puhára főttek, tegyük bele a levesbe az előzőleg félretett, kockákra vágott halhúst.
A tejfölt keverjük simára a liszttel, és egy merőkanálnyi levessel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a forrásban lévő leveshez.
Ezután helyezzük bele a halgombócokat, majd pár perc alatt főzzük puhára. (várjuk meg még a gombócok feljönnek a leves tetejére, majd főzzük még 2-3 percig)
Tálalás előtt merjük a levest a halgombóccal együtt tányérba, majd ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.
1 adag tápanyagtartalma:
Energia:177 kcal
Fehérje:11 g
Zsír: 9 g
Szénhidrát: 13 g
2016. november 21., hétfő
Savanyú káposztás-töpörtyűs pofozott pogácsa.
A napokban egy beszélgetés alkalmával szóba került ez a régi, egyszerű, és nagyon olcsó pogácsának az elkészítési módja. Mivel a nagymama sváb családból származott, elmondása szerint bizony náluk a disznóvágások után sokszor megsütötték, a zsír sütésénél visszamaradt töpörtyűalját felhasználva hozzá. A liszten és a fűszereken kívül került még a tésztába savanyú káposzta is, melytől különösen finom. Az összegyúrt tésztát pl. egyben is belelapogathatjuk a tepsibe, majd sütés után kisebb darabokra tépkedve tálaljuk. Vagy, mint a nagymamától tanultam, a lecsippentett tésztát a tenyerünk között ellapítva, (pofozva) is megsüthetjük. A nagymama mindig mondta, csak pofozzátok gyerekek bátran, hogy jó vékony legyen a tészta, mert akkor lesz finom omlós, ropogósszélű. Valóban, nagyon omlós, és nagyon finom az egyszerűsége ellenére.Tálaláskor kínálhatjuk egy tányér leves mellé, vagy éppen vacsorára egy bögre teával.
2016. november 18., péntek
Vajkaramellás almás pite.
Almás pite az örök kedvenc. Szívesen sütöm pl. nyáron savanykás almával, de télen az édes almával is megunhatatlan. A linzer tésztával egyszerű dolgozni, így pitékhez általában ezt használom, viszont az almás tölteléken mindig változtatok egy keveset. Ez most is így történt, a linzer tészta ugyanaz, az almát viszont vajkaramellával pároltam pár percig, majd csak utána került az előzőleg édes-diós morzsával megszórt tésztára. Az íze pedig..... nagyon, de nagyon finom. A pitének pedig talán még az eddigieknél is nagyobb sikere volt.
2016. november 15., kedd
Rántott kacsamáj sajtos-zöldfűszeres bundában.
Ritkán sikerül szép kacsamájat beszerezni, így megörültem amikor megláttam a hentesnél. Vettem is egy ebédre valót, majd sajtos-zöldfűszeres sűrű palacsintatésztába alaposan beleforgattam, és bő olajba rántottam ki. Ameddig a máj sült, a krumpli is szép pirosra sült. A hasábokra vágott krumplit szintén bő olajban sütöttem meg. (a krumplit mindenképpen hideg olajba tegyük bele, és úgy kezdjük el sütni) Ritkán sütök bő olajban, de ez az ebéd bizony így készült, és állítom, hogy sem a kacsamáj, sem pedig a sült krumpli nem tocsogott az olajban. Tálaláskor ízlés szerint salátát, savanyúságot, vagy éppen meggy befőttet kínáljunk hozzá.
Ezután egy fedővel fedjük le a serpenyőt, majd mérsékeljük a lángot, és süssük a máj mindkét oldalát szép pirosra.
Tálaláskor halmozzuk a sült krumplit a tányérra, helyezzük rá a rántott kacsamájat, majd ízlés szerint salátával, savanyúsággal, befőttel kínáljuk.
2016. november 12., szombat
Libamell sajtos krumplipürével és narancsos-mézes sárgarépával.
A Márton napi libalakomán terítékre került a liba melle is. Bevallom, én nem szeretem, vagyis eddig nem nagyon szerettem a liba, vagy éppen kacsa mellét, de ez most gyökeresen megváltozott. Eddig is arra törekedtem, hogy sütésnél ne száradjon ki, és ha lehet azért átsüljön kellően a hús. A napokban viszont az egyik főzős műsort nézve, egy számomra új technikát láttam, és akkor rögtön el is döntöttem, hogy a libamellet én is úgy fogom elkészíteni. Először a csontból, zöldségekből egy alaplevet főztem, és az előzőleg besózott mellfiléket a forró lében hagytam párolódni, majd csak azután sütöttem szép pirosra. A hús így nagyon finom szaftos marad, és kellően át is sült. Nekünk nagyon ízlett. A köretnek krumplipürét készítettem, melybe került némi reszelt sajt is, és állítom igazán jót tett neki. A narancsos-mézes sárgarépáról pedig csakis annyit tudok elmondani, hogy már magában is nagyon finom volt, de a sült libamellel és a sajtos krumplipürével együtt egy igazi ünnepi lakomát sikerült feltálalnom.
A lefejtett hús mindkét oldalát alaposan dörzsöljük be sóval, majd a húsos felét ízlés szerint szórjuk meg őrölt fehér borssal, és egy csipet szerecsendióval. Ezután hagyjuk állni 1-2 órát, vagy egy egész éjszakát. (én egész éjszakára betettem a hűtőbe)
A filézés után visszamaradt csontot a zöldségekkel, és fűszerekkel főzzük legalább két órán át, majd szűrjük le, és forraljuk fel.
Amikor a zöldségalaplé felforrt, vegyük le a tűzről, majd helyezzük bele az előzőleg befűszerezett mellfiléket. Egy fóliával szorosan fedjük le, és hagyjuk a húst a forró lében állni 30 percig.
Egy serpenyőbe olvasszuk fel a zsírt, és a bőrös felével lefelé helyezzük bele a libamellet, majd süssük szép pirosra, ropogósra. (sütés közben a forró zsírral folyamatosan locsoljuk a húsos részt)
Amikor a bőre már szép pirosra sült, fordítsuk át a húst, és a másik felét is süssük szép pirosra. Ezután vegyük ki a zsírból, és tálalásig tartsuk melegen.
A sárgarépát pucoljuk meg, ízlés szerint vágjuk fel, majd enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük roppanósra. Ezután szűrjük le.
2016. november 11., péntek
Konfitált libacomb zsírjában sült krumplival és ananászos savanyú káposztával.
A Márton napi liba-lakomákról szóló első írásos feljegyzés még 1171-ből származik. Akkoriban ez azzal volt összekapcsolható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, vagyis ekkor vette kezdetét a téli pihenő időszak. Ilyenkor kóstolták meg először az újbort, és vágták le a tömött libákat. A népi mondás szerint "aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik". Ezt elkerülendő, én minden évben megpróbálom ezt a népszokást betartani, és ezen a napon valamilyen formában liba kerül a tányérunkra. A libacombot az évek hosszú sora alatt, már többféle fűszerezéssel, és különböző köretekkel tálaltam fel. Az idei évben úgy döntöttem, hogy konfitált (azaz szép lassan, alacsony hőfokon) sütöm készre az előzőleg bepácolt combokat. A lassú sütésnek köszönhetően a hús finom omlósra a bőre pedig ropogósra sült. Köretnek a combok sütésnél visszamaradt zsírban krumplit sütöttem. Tálaláskor a pirosra sült libacombot pedig a krumplival, és ananászos savanyú káposztával kínáltam, melyek nagyon jól illetek egymáshoz. (további Márton napi receptek a linkre kattintva megtalálhatóak)
A sütés előtti napon a combokat alaposan dörzsöljük be a sóval, majd a húsos felét szórjuk meg a fűszerekkel. Ezután fedjük le és tegyük be a hűtőbe, hogy a só és a fűszerek kellően átjárják a húst.
Sütés előtt vegyük ki a hűtőből a befűszerezett combokat, majd papírtörlővel óvatosan itassuk fel a nedvességet.
Ezután a bőrös felével lefelé helyezzük egy tepsibe egymásmellé, rakjuk mellé a fokhagymagerezdeket, majd öntsük fel annyi meleg zsírral, hogy teljesen ellepje, ne maradjanak kilátszó húsrészek.
Helyezzük be közepes hőmérsékletű sütőbe, majd süssük kb. 30 percig. Ezután vegyük kicsit lejjebb a hőfokot, majd süssük 2,5 -3 óra alatt puhára, szép pirosra. (én légkeverésnél 140 fokon sütöttem 30 percig, majd levettem 120 fokra, és úgy sütöttem készre)
A sütőből kivéve a zsírban hagyjuk tálalásig hűlni.
Amikor a káposzta megpárolódott, adjuk hozzá az ananászt és pároljuk tovább még pár percig, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk tálalásig teljesen lefedve.
Tálaláskor helyezzük tányérra a szép pirosra sült libacombot, ízlés szerint kanalazzuk mellé a sült krumplit és az ananászos savanyú káposztát, majd úgy kínáljuk.
2016. november 10., csütörtök
Tárkonyos libazúza leves sonkás galuskával.
Márton napra pl. készíthetünk libazúzából egy finom levest, sok zöldséggel és tárkonnyal. Én nagyon szeretem a tárkony ízét, így nem sajnáltam most sem ki, így került a levesbe bőven. Mivel a hűtőben éppen volt egy darabka főtt-füstölt sonka, így gondoltam a levesbe szaggatott galuskát egy kicsit megbolondítom vele. Bizony jó ötletnek bizonyult, mert a citromlétől kissé savanykás leveshez nagyon jól illett a fűszeres galuska. Persze azért nem csak Márton napján készíthetjük el ezt a finom, és egyszerű levest.......
2016. november 9., szerda
Libanyak zöldséges-májas töltelékkel, krumplisalátával.
Márton napra készülődvén, a liba minden porcikáját szeretném felhasználni, így a nyakáról lefejtett bőr is megtöltésre került. Először egy zsemlés-májas töltelékre gondoltam, végül aztán úgy döntöttem, hogy a libamáj felhasználásával, valamint némi bacon hozzáadásával, egy zöldséges tölteléket készítek. Kicsit azért izgultam, hogy majd milyen is lesz, és feltudom-e majd szépen szeletelni, de mint kiderült, feleslegesen izgultam. A pirosra sült vékony bőr összefogta a tölteléket, így hidegen szépen tudtam szeletelni, az íze pedig nagyon finom volt. Köretnek pedig egy egyszerű krumplisalátát készítettem, mely nagyon jól illett hozzá. Tálalhatjuk pl. előételként, de főételként is megállja a helyét.
2016. november 7., hétfő
Almás-diós saláta Heinz salátaöntettel.
Nagyon szeretem az egyszerűen elkészíthető salátákat, és van hogy vacsorára már nem is kívánunk mást. Ilyenkor jól jön, ha van itthon pl. egy készen megvásárolható salátaöntet, melyet azért néha megengedhetünk magunknak. Bevallom, én jobban szeretem saját magam összeállítani a salátára az öntetet, de ez a Heinz termék még nekem is nagyon ízlett. A saláta hozzávalóit sem bonyolítottam túl..... a jégsalátát egyszerűen csak kisebb darabokra csipkedtem, majd reszelt sárgarépa, és apró kockákra vágott alma került még hozzá. Végül megcsorgattam az öntettel, meglocsoltam egy kevéske dióolajjal, megszórtam apróra vágott dióval, és már ropogtathattuk is.
A jégsalátát csipkedjük kisebb darabokra. A sárgarépát pucoljuk meg, majd reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn. Az almát hámozzuk meg, vágjuk ki a magházat, majd daraboljuk fel kisebb kockákra. A diót tördeljük össze.
Tegyük egy tálba az előkészített hozzávalókat, és óvatosan forgassuk össze.
Ezután csorgassuk rá a salátaöntetet, locsoljuk meg ízlés szerint a dióolajjal, szórjuk meg az apró diódarabokkal, majd tálaljuk.
2016. november 4., péntek
Fűszeres sertéskaraj mézes-zsályás sütőtökkel.
Pár szelet sertéskarajból, egy sütőtökből, és pár szem krumpliból, na meg persze fűszerekből, egy finom hétvégi ebédet tudunk pl. a hétvégi asztalra varázsolni. A húst érdemes már előző este bepácolni, hogy kellően átjárják az ízek, mielőtt a sütőbe kerülne. A sütőtöknek éppen szezonja van, így mézzel, fűszerekkel, és friss zsályalevéllel egy finom köretet tudunk készíteni a hús mellé. A fűszeres sült húshoz nagyon jól illik a mézes-zsályás sütőtök, de azt egy finom, krémes krumplipürével tudjuk csak igazán finoman feltálalni. (A recept megjelent a szeptemberi "Küldd el a Recepted!" Gizi-Receptjei rovatban)
Hozzávalók a sertéskarajhoz:
Tálaláskor helyezzük tányérra a pirosra sült karajszeleteket, majd kanalazzunk mellé a mézes-zsályás sütőtökből, és az ízlés szerinti köretből, majd úgy kínáljuk.
2016. november 1., kedd
Tejfölös-mustáros brokkolikrémleves.
A hűtőben várakozott már napok óta egy szép csokor brokkoli, és éppen volt egy kisebb póré is itthon. A kertben pedig szépen zöldell a kakukkfű, így minden adott volt egy krémleveshez. Ameddig a leves készült (bő fél óra) a sütőben ropogósra sültek a kiflikarikák, és már csak a tálalás volt hátra. A mai szomorkás, és eléggé hűvös napon pedig igencsak jólesett elkanalazgatni ezt az egyszerű krémlevest. Teljes kiőrlésű kiflivel a cukorbetegek is fogyaszthatják.
A brokkolit szedjük rózsáira, és a vastagabb szárrészt vékonyan pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb darabokra. Ezután folyó víz alatt mossuk meg, majd alaposan csepegtessük le.
A póréhagymát vékonyra karikázzuk fel.
A vajat és az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a felkarikázott póréhagymát, szórjuk meg egy csipet sóval, és pár perc alatt pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett brokkolit, szórjuk meg a fűszerekkel, keverjük, forgassuk össze, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve, főzzük puhára. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)
Amikor a brokkoli puhára főt, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük.
A tejfölt keverjük simára a mustárral, és egy merőkanál leturmixolt levessel.
Ezután tegyük vissza a levest a tűzre, melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tejfölös-mustáros keveréket. Kevergetve főzzük még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről, és tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, csepegtessük meg olívaolajjal, majd ízlés szerint pirított kiflikarikákkal, esetleg levesgyönggyel kínáljuk.
1 adag leves tápanyagtartalma:
Energia: 187 kcal
Fehérje: 6 g
Zsír: 16 g
Szénhidrát: 5 g