2024. november 21., csütörtök

Csokoládés-sütőtökös szelet. (cukor és gluténmentes)

 


Igencsak régen sütöttem már, így aztán amikor szembe jött velem az interneten egy sütemény, rögtön úgy döntöttem, hogy a magam ízlésére átalakítva cukor, és gluténmentes változatban sütöm meg. Egyszerű kevert tészta, amely egy csokoládés, és egy sütőtökös részből áll, és sütés után nagyon finom, így együtt. Én pl. olvasztott diabetikus csokoládéval csorgattam meg, de ezt el is hagyhatjuk.... jól illik hozzá még a diabetikus sárgabarack, vagy éppen eper lekvár is.

 


 

Hozzávalók a csokoládés tésztához:

8 dkg zabpehelyliszt 

2 db tojás (nagy)

7 dkg vaj (puha)

1 dl tej

2 púpozott ek cukormentes mogyorókrém

2 ek holland kakaó

0,5 cs sütőpor

1 tk vaníliaaroma

7 dkg eritrit


Én aprószemű zabpelyhet használtam, melyet kávédarálóval daráltam lisztes állagúra.

A zabpehelyliszthez adjuk hozzá a sütőport, egy csipet sót, a kakaót, és keverjük össze.

Az eritrithez adjuk hozzá az egész tojásokat, a puha vajat, és a vaníliaaromát, majd keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a mogyorókrémet, és a tejet, majd szintén keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a zablisztes keveréket, majd keverjük alaposan össze.

Egy 18x25 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és egyenletesen kanalazzuk bele a masszát, majd tegyük félre.


 

Sütőtökös krém hozzávalói:

15 dkg előzőleg megsütött sütőtök

1 ek zabpehelyliszt

1 tk mézes fűszerkeverék

1 db tojás (nagy)

10 dkg mascarpone

5 dkg eritrit

1 tk vaníliaaroma

 

A hozzávalókat tegyük egy tálba, majd keverjük simára. (a sütőtök hideg legyen!!)

Ezután egyenletesen kanalazzuk a tepsiben lévő tésztára.

Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük készre. (tűpróbáig süssük) (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki.

 


Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Én olvasztott diabetikus csokoládéval megcsorgatva tálaltam, amely nagyon jól illett a süteményhez.


2024. november 13., szerda

Almás-mákos rakott tészta cukorbetegeknek.

 


A napokban a Mindmegette.hu oldalon szembe jött velem az "almás-mákos rakott tészta" és olyan guszta volt, hogy rögtön eldöntöttem, hogy cukormentes változatra átalakítva elkészítem. A metélt tészta így teljes kiőrlésű lett, cukor helyett pedig eritritet használtam, de ízlés szerint másfajta édesítővel is készülhet. Összeállítás után ment a sütőbe, ahol jól összesültek az ízek, de a tészta nem száradt ki, finom szaftos maradt. Tálaláskor poreritrittel szórtam meg, és saját házi eperlekvárral jóízűen fogyasztottam belőle.....



Hozzávalók:

1 db savanykás alma

15 dkg teljes kiőrlésű széles metélt

2 db tojás

10 dkg eritrit

1 tk vaníliaaroma

3 dkg vaj

1/2 citrom leve és héja

1/2 kk őrölt fahéj

0,5 dl tejföl

csipet só

10 dkg darált mák 


A formában lévő tészta lekenéshez:

2-3 ek tejföl

1/2 ek eritrit

1 kk vaníliaaroma



A tésztát enyhén sós vízbe főzzük ki, majd hideg vízzel öblítsük le, szűrjük és csepegtessük le.

A tojások sárgájához adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, a puha vajat, a tejfölt, a citrom reszelt héját és levét, az őrölt fahéjat, és egy csipet sót, majd keverjük habosra.

Ezután reszeljük hozzá az almát, adjuk hozzá a darált mákot, és keverjük össze.

A tojásfehérjét egy csipet sóval, és egy teáskanál eritrittel verjük fel kemény habbá.

Ezután a tojáshabot óvatosan keverjük össze a masszával, arra figyelve hogy ne nagyon törjön.

Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett tésztát, és szintén, óvatosan keverjük, forgassuk össze. 

A sütőformát kenjük ki vajjal, és szórjuk meg teljes kiőrlésű zsemlemorzsával, majd egyenletesen öntsük bele a tésztát.

A tejfölt keverjük simára az eritrittel és a vaníliaaromával, majd egyenletesen kenjük rá a formában lévő tésztára.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 percig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve, hagyjuk hűlni, majd ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel.

 


Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Én diabetikus házi eperlekvárral tálaltam, és nagyon jól illett hozzá.


2024. november 5., kedd

Receptajánló! Márton napi libáskodások....

Hamarosan itt van a Márton nap, és ezzel együtt a libából készült finom ételek is az asztalra kerülnek. Így aztán egy csokorba gyűjtöttem kedvenc libából készült receptjeimet, ezzel is ötletet adva a Márton napi ebéd, vagy éppen vacsora elkészítéséhez.

 

A Márton napi liba-lakomákról szóló első írásos feljegyzés még 1171-ből származik. Akkoriban ez azzal volt összekapcsolható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, vagyis ekkor vette kezdetét a téli pihenő időszak. Ilyenkor kóstolták meg először az újbort, és vágták le a tömött libákat. A népi mondás szerint "aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik". Ezt elkerülendő, én minden évben megpróbálom ezt a népszokást betartani, és ezen a napon valamilyen formában liba kerül a tányérunkra.

 


Márton napi ludaskása

(a recept erre a linkre kattintva található)

 

 

Sült libacomb krumplival és narancsos-mézes sütőtökkel

(a recept erre a linkre kattintva található)

 

 

Márton napi libaleves

(a recept erre a linkre kattintva található)

 


 

 Sült libacomb sütőtökös tócsnival és lilahagyma chutneyval

(a recept erre a linkre kattintva található)

 

 

 Konfitált libacomb krumplival és ananászos savanyú káposztával

 

 

Libamell sajtos krumplipürével és narancsos-mézes sárgarépával

(a recept erre a linkre kattintva található)

 


 

Libacomb sajt-szufléval és mézes-fűszeres sütőtökkel

(a recept erre a linkre kattintva található)

 


 

 Mustáros libaraguleves

(a recept erre a linkre kattintva található)

 

 

Lúdláb torta

 


 

 Lúdláb tortácska

(a recept erre a linkre kattintva található)

 

 

2024. október 25., péntek

Fűszeres sütőtökkrémleves.

 


Az ősz beköszöntével sokszor veszek sütnivaló tököt, és szívesen készítek egy-egy finom krémlevest. A napokban birsalma kompótot főztem, és gondoltam annak a finom, fűszeres levében főzöm meg a sütőtököt, és ez remek ötletnek bizonyult. Az elkészült leves finom és krémes, és még a birsalma íze is érződik rajta. Persze megfőzhetjük pl. almalében, vagy éppen befőtt levet is adhatunk hozzá, az íze akkor is finom lesz. Ameddig a leves készült, egy nagyobb marék tökmagot megpörköltem, majd azzal tálaltam. A tökmagot el is hagyhatjuk, de kár lenne, mert a krémes, fűszeres leveshez nagyon jól illik a pörkölt tökmag. Cukor helyett pedig édesítőszerrel készült, a kompót is, és a leves is, így cukorbetegként is bátran kanalazgattam.




Hozzávalók:

kb. 50 dkg felkockázott sütőtök

1 l almalé (v. kompótlé, befőttlé)

cukor (ízlés szerint)

4 db szegfűszeg

1/2 csillagánizs

1/2 kk őrölt fahéj 

1 narancs reszelt héja

1 cs vaníliás cukor

2 tk vaníliás pudingpor

2 dl habtejszín




A felkockázott sütőtököt tegyük egy edénybe, majd öntsük fel az almalével, ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, fűszerezzük, és a tököt főzzük puhára. (Én előző nap birsalma kompótot főztem, és annak a levében főztem meg a sütőtököt.)

Amikor puhára főtt, vegyük ki a szegfűszeget és a csillagánizst, majd botmixerrel pépesítsük.

A pudingport keverjük simára egy kevés tejszínnel, majd adjuk hozzá a maradék tejszínt is.

Ezután tegyük vissza a tűzre a pépesített sütőtököt, melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a pudingos-tejszínes keveréket.

Ezután kevergetve főzzük pár percig, hogy a leves kellően besűrűsödjön.

Ameddig a leves fől, addig pörköljük meg a tökmagot.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd szórjuk meg a pörkölt tökmaggal, és úgy kínáljuk. A tökmagot el is hagyhatjuk, de kár lenne, mert a krémes, fűszeres leveshez nagyon jól illik a pörkölt tökmag.


2024. október 15., kedd

Receptajánló.... édes és sós kekszek.

Az ősz beköszöntével nálunk előkerül a kekszes doboz, melybe mindig más, és más ízesítésű keksz kerül. Jó néha csak úgy elropogtatni egy-egy kekszecskét, vagy éppen a délutáni tea, vagy kávé mellé kínálni. Persze azért az édes kekszek előnyben vannak, de amikor sós keksz kerül a dobozba, hát az is elfogy egykettőre. Ötletadónak összegyűjtöttem egy csokorra való receptet, persze a teljesség igénye nélkül... vannak köztük édes, sós, cukormentes, és gluténmentes kekszek is. Az összes keksz recept pedig erre a linkre kattintva található!

 

A receptek pedig a képek alatt lévő linkre kattintva találhatók, olvashatók!

 


 

Csokoládés keksz

 


 

 Kókuszos keksz

 


 

 Marcipános keksz

 


 

 Monte Carlo keksz

 


 

 Kókuszos-csokoládés keksz cukorbetegeknek

 


 

 Citromos keksz

 


 

 Áfonyás-csokoládés keksz

 


 

 Kókuszos chia magos keksz (gluténmentes)

 


 

 Fahéjas keksz

 


 

 Gyömbéres-csokoládés keksz

 


 

 Omlós mogyoróvajas keksz

 


 

 Sajtos sós keksz

 


 

 Csokis-lekváros keksz

 


 

 Mákos-marcipános keksz

 


 

 Omlós keksz mogyorókrémmel

 


 

 Mazsolás-mogyoróvajas zabkeksz

 


 

 Sütőtökös-zabpelyhes keksz

 


 

 Rumos-diós keksz

 


 

 Sajtos zabkeksz (gluténmentes)

 


 

 Zabpelyhes-sós keksz

 

2024. szeptember 29., vasárnap

Füstölt húsos zöldbableves.

 

 

A hétvégén a piacon szép, zsenge zöldbabot sikerült venni, így a feléből egy finom levest főztem. Mivel a hűtőben meglapult egy darab jó húsos füstölt oldalas, így gondoltam azt is belefőzöm, elrontani biztosan nem fogja. (A sógornőm tudott nagyon finom füstölt húsos zöldbablevest főzni, még mindig a számban érzem az ízét.) A leves elkészült, és bizony a füstölt hús igencsak jót tett neki, nagyon finom volt. Persze kerültek bele még zöldségek is, és a tejfölt sem sajnáltam ki.....




Hozzávalók:

30-40 dkg füstölt hús (pl. húsosabb oldalas, füstölt csülök...)

50 dkg zöldbab

2 db sárgarépa

1 db petrezselyemgyökér

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma 

1 csokor zeller és petrezselyemzöld vegyesen

só (ízlés szerint)

2 tk ételízesítő

2 tk pirospaprika

2 dl tejföl

1/2 ek liszt

3 ek étolaj

1,5-2 l víz




A füstölt húst vágjuk fel ízlés szerinti darabokra. (Én kisebb kockákra vágtam fel.)

A zöldbabot ha friss, akkor daraboljuk fel, amennyiben fagyasztott akkor hagyjuk felengedni.

A zöldségeket pucoljuk meg, majd vékonyan karikázzuk fel. A vöröshagymát, és a fokhagymát szintén pucoljuk meg. A zeller és petrezselyemzöldet mossuk meg, és kössük össze, így a főzés végén könnyen kitudjuk venni a levesből.

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a felkarikázott zöldségeket, és pároljuk pár percig. 

Ezután adjuk hozzá a feldarabolt füstölt húst, keverjük alaposan össze, és pároljuk még pár percig.

Ezután szórjuk meg a liszttel és a pirospaprikával, keverjük alaposan össze, pirítsuk pár pillanatig, majd öntsük fel a vízzel.

Ezután tegyük bele a vöröshagymát, a fokhagymát, az összekötött zöldeket, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, forraljuk fel, majd vegyük kisebb lángra és főzzük a füstölt húst félpuhára.

Amikor a hús félpuhára főtt, tegyük bele a zöldbabot, és a tejfölt, melyet előtte egy kevés levessel keverjünk simára. (Én a tejfölös levest átszűrve öntöttem bele.)

Amikor a hús is, és a zöldbab is puhára főtt, zárjuk el a gázt, és tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor szedjük a levest tányérba, ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, majd úgy kínáljuk.


2024. szeptember 15., vasárnap

Aranygaluska cukorbetegeknek.

 


Nagyon szeretem, vagyis nagyon szerettem az aranygaluskát, a pillekönnyű kelt tésztát, jó sok édes dióval megszórva, de sajnos le kellett hogy mondjak róla.... Így aztán a lisztet, és a cukrot lecserélve, a finomliszttel készült kelt tésztákat most már teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, és tönkölybúza finom liszttel, valamint édesítővel készítem. Az aranygaluska tésztája is nagyon könnyű, és puha lett, és a diót sem sajnáltam ki belőle. Megszórtam még pár szem mazsolával is, de ez természetesen el is hagyható. Cukormentes változatban elkészült a vaníliamártás is kedvenc Horváth Ilona szakácskönyvemből, mely nélkül elképzelhetetlen nálunk az aranygaluska.

 

 


Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

 30 dkg tönkölybúza  finomliszt
 
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
 
1 ek sikér (el is hagyható)
 
 3 dkg élesztő 
 
1 tk cukor (az élesztő felfuttatásához)
 
1 csipet só
 
3 ek eritrit (v. ízlés szerinti édesítő)
 
1 kk vaníliaaroma

 2 db tojássárga (nagy)

 3 dl tej  
 
6 dkg olvasztott vaj
 
1/2 citrom reszelt héja



A cukrot keverjük össze 1 dl langyos tejjel, morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel.

A kétféle lisztet, a csipet sót, a sikért, és a reszelt citromhéjat keverjük alaposan össze.

A tojássárgát keverjük simára az eritrittel és a vaníliaaromával, majd keverjük hozzá az olvasztott vajat is.
 
Ezután öntsük bele a keverőtálba, adjuk hozzá a maradék langyos tejet és a felfuttatott élesztőt, majd kanalazzuk hozzá a lisztes keveréket.
 
Ezután a robotgép dagasztó karjával, pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát, majd kézzel is dolgozzuk át egy kicsit, hogy szép sima tésztát kapjunk. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk) 

Ezután tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, szórjuk meg a tészta tetejét liszttel, majd meleg helyen kelesszük a tésztát egy óra alatt a duplájára.
 
Ameddig a tészta kel, készítsük elő a diót a szóráshoz. A sütőformát béleljük ki sütőpapírral.

Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki kb. 1,5-2 cm vastagra, és egy közepes pogácsaszaggatóval (vagy egy pohárral) szaggassuk ki a tésztát. (a leeső részeket szintén gyúrjuk össze, és szaggassuk ki)





Diós szórás hozzávalói:

30 dkg darált dió

4 ek eritrit (v. ízlés szerint édesítő)

1/2 citrom reszelt héja

kb. 3 dkg mazsola

1 tk vaníliaaroma

10 dkg olvasztott vaj a tészta beleforgatásához




A darált dióhoz adjuk hozzá az eritritet, a reszelt citromhéjat, és keverjük össze. (ízlés szerint több diót és édesítőt is használhatunk)

A mazsolát keverjük össze a vaníliaaromával, és hagyjuk hogy felszívja.

Az olvasztott vajat, és a diós keveréket tegyük egymás mellé.

A kiszaggatott tésztakorongokat először beleforgassuk bele az olvasztott vajba, majd a diós keverékbe, ezután egymásmellé tegyük a tortaformába.
 
Ezután ízlés szerint szórjuk meg a mazsolával, és még egy kevés diós keverékkel.(ez a szórás el is hagyható)
 
A megmaradt tésztakorongokat szintén forgassuk bele az olvasztott vajba, majd a diós keverékbe, és fedjük be vele az előző sor tésztát. (Ezt addig ismételjük, míg elfogynak a hozzávalók. Nekem 3 sor tészta lett.)

A tetejére rászórjuk rá a maradék diós keveréket. 

Előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőbe helyezzük be a tortaformát, majd 40-45 perc alatt süssük szép aranybarnára. Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.  (A sütési idő felénél, amikor már szép színt kapott, alufóliával letakartam, nehogy a tészta túlbarnuljon.)
 
A sütőből kivéve a formában hagyjuk pár percig hűlni, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy rácsra.





Vaníliamártás hozzávalói:

  8 dl tej
 
 3 db tojássárga (nagy)

10 dkg eritrit (v.ízlés szerinti édesítő)

1 tk vaníliaaroma

1 cs vaníliás pudingpor (v. 1 ek liszt) 
 
2 dkg vaj


A tojássárgához adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, majd egy kevéske tejet, és keverjük simára.
 
Ezután adjuk hozzá a pudingport (v. lisztet) és keverjük csomómentesre.

A maradék tejet tegyük fel melegedni. Amikor már meleg, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tojásos-cukros keveréket, majd pár perc alatt sűrítsük be. (a tej csak jó meleg legyen, ne pedig forró, mert különben összekapja a tojássárgát)

Amikor kellően besűrűsödött, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a vajat, és keverjük simára. Tálalásig fedjük le egy folpack fóliával, hogy ne bőrösödjön meg a teteje.





Tálalás előtt az aranygaluska tetejét szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel. Ízlés szerint vaníliamártással, vaníliasodóval, vagy lekvárral kínáljuk. Mindegyik jól illik hozzá, és együtt nagyon finom.