A bevásárlás során vettem néhány darab csirkemájat, gombát, a tervem pedig az volt, hogy egy gyorsan elkészíthető, könnyű ebédet készítek. Konkrét ötletem akkor még nem volt, de mire hazaértem a vásárlásból, már kezdett összeállni a fejemben az ebéd. A konyhaszekrénybe benyúlva aztán a kezembe került a kukoricadara, és rögtön el is dőlt, hogy polentát főzök a sült csirkemáj mellé. Méghozzá gombás polentát. Emlékszem gyerekként meg nem kóstoltam volna a kukoricadarából készült kását, pedig az anyu igen sokszor főzött magának.(csakis saját magának, mert a családból senki nem ette meg rajta kívül) Aztán az évek múlásával sokat változik az ember ízlése, így ma már én is szívesen készítek polentát akár köretnek, vagy éppen levesbetétnek.
Hozzávalók:
4-5 db csirkemáj
2 ek olívaolaj
só
őrölt fehér bors
kakukkfű
szerecsendió
A csirkemájon lévő ereket éles késsel távolítsuk el, majd vágjuk kétfelé. (ha ezeket az ereket eltávolítjuk, akkor sütés közben nem fog pattogni a máj)
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá először a sót és a fűszereket, majd a feldarabolt csirkemájat. Ezután közepes hőfokon, többször átforgatva, pár perc alatt süssük szép pirosra a májat, majd tálalásig tartsuk melegen.
Polenta hozzávalói:
10 dkg kukoricadara
4 dl víz
1 db húsleveskocka
5 dkg vaj
20 dkg gomba
só
őrölt fehér bors
2 ek olívaolaj
Egy edénybe öntsük bele a vizet, majd melegítés közben oldjuk fel benne a leveskockát. Amikor már majdnem forr, állandó keverés mellett, öntsük hozzá a kukoricadarát. Amikor elkezd besűrűsödni keverjük bele a vajat, majd az előzőleg megpárolt gombát. Végül kevergetve főzzük tovább, hogy kellően besűrűsödjön. (egy lágyabb-krémesebb állagot kell kapnunk, ha szükséges akkor főzés közben még vizet adhatunk hozzá)
Tálaláskor szedjük a tányérra az elkészült polentát, majd helyezzük a tetejére a sült csirkemájat. Ezután locsoljuk meg a máj sütésénél visszamaradt szafttal.