Nemcsak gyerekként, de felnőttként is egyik nagy kedvencem a tejbegríz, jó vastagon megszórva porcukros kakaóval. Mivel igen hamar elkészül, így amikor valami édességre vágyom és nincs más ötletem, akkor gyorsan főzők is egy adagot. Persze van hogy az egyszerű tejbegrízből néhány tojás, reszelt citromhéj, és mazsola hozzáadásával felfújtat készítek. Igaz így egy kicsivel több időt vesz igénybe az elkészítése, de a végeredmény magáért beszél. Az egyszerű tejbegríz az ízesítésnek és a sütőben eltöltött időnek köszönhetően átalakul egy habkönnyű desszertté. Tálaláskor ízlés szerint kínálhatjuk lekvárral, vagy éppen finom házi málnaszörppel megcsorgatva.
Hozzávalók 25x10x7 cm-es formához:
12 dkg búzadara
7 dl tej
8 dkg cukor
2 cs vaníliás cukor
3 db tojás
6 dkg vaj
reszelt citromhéj
5 dkg mazsola
édes morzsa (2 db babapiskótából)
A formát kenjük ki kb. 2 dkg vajjal. A babapiskótát morzsoljuk össze, majd hintsük be vele a vajjal kikent formát.
A tejet öntsük egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a fele mennyiségű cukrot, és a búzadarát. Ezután kevergetve főzzük jó sűrűre.
A sűrűre főzött darát ezután vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a vajat, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, és a mazsolát.
A tojások fehérjét a maradék cukorral verjük kemény habbá. Ezután apránként, óvatosan keverjük hozzá az ízesített masszához.
Végül öntsük bele a kivajazott, és édes morzsával megszórt formába.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 perc alatt szép aranybarnára.
A sütőből kivéve szórjuk meg ízlés szerint porcukorral, majd lekvárral, vagy málnaszörppel megcsorgatva tálaljuk.
Én is tejbegrízt főzők, ha édesre vágyok és nincs más. A felfújtad csodaszép!
VálaszTörlésNagyon szép:) Megkívántam!:)Ha erőt tudok magamon venni, gyártok én is!
VálaszTörlésNa, a tejbegrízt itthon mindenki szereti. Felfújva még nem csináltam. De biztos nagyon finom lehet. Szerintem hasonlíthat az íze s rizskochra...
VálaszTörlés