Gyorsan szeretnénk valami finom süteményt az asztalra varázsolni, akkor ehhez a legjobb választás a készen megvásárolható leveles tészta. Így bizony sok időt megspórolhatunk, és nem kell bajlódnunk a tészta készítésével. Töltelékként ízlés szerint választhatunk gyümölcsöt, vagy éppen túrót stb...Én almát párosítottam össze áfonyával, majd reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral, és őrölt fahéjjal ízesítettem. A végeredmény pedig egy finom ropogós tészta lett, szaftos gyümölcsös töltelékkel. Langyosan egyszerűen nem lehet abbahagyni még az utolsó morzsa is el nem fogy.
Hozzávalók:
1 cs leveles tészta
2 db alma
1 cs aszalt áfonya
1 cs vaníliás pudingpor
2-3 ek cukor
1/2 citrom leve
reszelt citromhéj
őrölt fahéj
1 cs vaníliás cukor
1 tojás a lekenéshez
Az almákat hámozzuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután tegyük bele egy tálba, majd nyomjuk rá a citromlevelet és keverjük össze.
Az almához ezután adjuk hozzá az aszalt áfonyát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, ízlés szerint őrölt fahajat, és a vaníliás pudingport. Ezután keverjük alaposan össze.
A előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki a papírból, majd az egyik felére halmozzuk rá a gyümölcsös keveréket. Ezután hajtsuk rá a tészta másik felét, és a széleit kenjük le tojással, majd nyomkodjuk le, nehogy sütés közben szétnyíljon. (amennyiben nem előnyújtott a leveles tészta, akkor lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra)
A megtöltött tésztát ezután tegyük be a fagyasztóba kb. 20 percre, hogy kellően lehűljön.
A hűtőből kivéve helyezzük a megtöltött tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsire, majd a tetejét kenjük le felvert egész tojással. (a lehűlt tészta sütés közben sokkal levelesebb lesz)
Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a tepsit. Ezután magas hőmérsékleten süssük a tésztát kb. 20 perc alatt szép pirosra, ropogósra. (én légkeverésnél 180 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit hűlni, majd szórjuk meg ízlés szerint porcukorral.
Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Nagyon guszta! Tudod min csodálkoztam? hogy a pudingot tésztába már használtam és tudom hogy finom, de tölteléknek csak mint por alakban eddig még nem !
VálaszTörlésNagyon finom lehet. Pudingot így még sosem használtam, de nem rossz ötlet :)
VálaszTörlésMmm... melegen, reggelire nagyon fincsi lehet! Anyukám is használja liszt helyett a pudingport, remek az íze!
VálaszTörlésGuszta nagyon! Egy szelettel most este is benyomnék...Gyógyulgass!
VálaszTörlésDe fincsi lehet:)
VálaszTörlésKöszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!
VálaszTörlésLiszt helyett nyugodtan próbáljátok ki a pudingport. Szerintem jobban felszívja a süteményekben a nedvességet, és ízre is finomabb lesz a töltelék.
Nagyon guszta!Szeretem az ilyen kis gyümis-vaníliás dolgokat!
VálaszTörlés