2013. január 4., péntek

Krumplileves füstölt lazaccal.


A krumplilevest ki ne szeretné, mert mi bizony nagyon. A hagyományos, egyszerű krumplilevest pl. jó sok tejföllel sokszor készítek, főleg a téli időszakban. Most a krumplilevesnek egy kicsit talán ünnepélyesebb változatát főztem meg, melybe füstölt lazac is került. Így aztán ez a leves már teljesen más mint a hagyományos krumplileves, mint a hozzávalókat tekintve, mint pedig az elkészítését. Ezáltal szerintem még egy ünnepi asztalon is megállja a helyét. Mivel pedig ezt a levest egy bő fél óra alatt ellehet készíteni, így egy hideg téli estén amikor semmi másra nem vágyunk csakis egy tányér forró levesre, akkor bátran merem ajánlani mindenkinek, hogy készítse el.






Hozzávalók:

 3-4 szem krumpli
1 kisebb szál póréhagyma
2 db zöldségleveskocka
1 db babérlevél
szerecsendió
őrölt bors
1 dl tejszín
0,5 l víz
3 dkg vaj
1 ek olívaolaj
10 dkg füstölt lazac
snidling


A póréhagymát szeleteljük fel vékonyra, a krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerinti kockákra.

Egy edénybe melegítsük fel a vajat és az olívaolajat, majd adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt póréhagymát és a babérlevelet. Kisebb lángon pároljuk pár percig, még a póréhagyma megpuhul. Ekkor keverjük hozzá a felkockázott krumplit, majd öntsük fel a vízzel, és a tejszínnel. Ezután adjuk hozzá a leveskockát, ízlés szerint sót, őrölt borsot, és szerecsendiót, majd szép lassan főzzük puhára a krumplit.(a sózással óvatosan bánjunk, mert a lazac is sós)

A füstölt lazacot vágjuk fel vékonyabb csíkokra, majd adjuk hozzá a leveshez, és főzzük még 2-3 percig.

Tálaláskor merjük a meleg levest tányérokba, majd ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott snidlinggel.

3 megjegyzés:

  1. Ez nagyon kedvemre lenne. Most jól is esne egy jó mélytányérral...Olyan éhes lettem a látványától. Guszta!

    VálaszTörlés
  2. Ki ne szeretné, mi is imádjuk:) Füstölt lazaccal is isteni lehet, meg kell kóstólnom:) Szép hétvégét kívánok:)

    VálaszTörlés
  3. Lányok érdemes kipróbálni, mert a füstölt lazactól isteni finom lett.
    Erzsike nálatok meg biztosan a lazac is sokkal finomabb mint itt. Egy próbát mindenképpen megér. :)

    VálaszTörlés