Téli hidegben igencsak jólesik egy tányér finom meleg leves. Valahogy ebben az időszakban sokkal többször főzök levest, mint máskor. Csicseriborsó levest is ilyenkor többször készítek, de valahogy eddig még a blogban nem szerepel a recept. Így aztán most elérkezett az idő, hogy megosszam hogyan is készül nálam ez a finom, kiadós leves. Én mindig száraz csicseriborsóból főzöm a levest, így előző este hideg vízbe be kell áztatni. Persze konzerv csicseriborsó esetén ezt a folyamatot kihagyhatjuk. A bacon sütésénél visszamaradt zsiradékon kezdem el párolni a hagymát, így már attól finom ízt kap. A római kömény, a többi fűszer, és a főzés végén hozzáadott tejföl és citromlé, pedig csak még ízletesebbé teszi a levest. Tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk hozzá kenyeret vagy éppen pogácsát.
Hozzávalók:
20 dkg csicseriborsó(száraz)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
10 dkg bacon
1 tk római kömény
szerecsendió
curry
1/2 mk szódabikarbóna
só
őrölt bors
2 dl tejföl
citromlé
2 ek olaj
A csicseriborsót előző este áztassuk be annyi vízbe, hogy bőven ellepje. (konzerv csicseriborsóval is készíthetjük, azt viszont nem kell beáztatni) Főzés előtt a vizet öntsük le a csicseriborsóról.
A bacont vágjuk fel kisebb kockákra, majd az olajon süssük szép pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból és tegyük félre.
A visszamaradt zsiradékon kezdjük el üvegesre párolni az apróra felvágott vöröshagymát. Pár perc után adjuk hozzá a római köményt, majd a vékonyra szeletelt fokhagymát, a feldarabolt sárgarépát, és csicseriborsót.
Alaposan keverjük össze, majd szórjuk meg ízlés szerint a fűszerekkel. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ízlés szerint sózzuk, és tegyük bele a szódabikarbónát, majd főzzük puhára a zöldségeket.(a szódabikarbónától előbb megpuhul a borsó)
Amikor már megpuhult a borsó és a sárgarépa, akkor szűrőkanállal szedjük ki a felét a levesből és tegyük félre.
Ezután a maradék zöldségeket botmixerrel pépesítsük, majd tegyük bele vissza az előzőleg kiszedett borsót, sárgarépát, és forraljuk fel újra.
A tejfölt keverjük simára egy kevés levessel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk bele a levesbe. Ezután nyomjuk bele a citromlevet, majd főzzük még pár percig.
Tálaláskor szedjük tányérokba a levest, majd a tetejét szórjuk meg a pirosra sütött baconnel, és apróra vágott petrezselyemzölddel.
Nagy kedvencem, bár nálunk ritkán készül. Igazán kiadósan variáltad hozzá az alapanyagokat :)
VálaszTörlésPompásan néz ki!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, jó kis téli leves!
VálaszTörlésKöszönöm lányok!! Nagyon finom volt, lehet hamarosan újra főzök egy adagot.:)
VálaszTörlésAz étel pompás, a fotó csodás!
VálaszTörlés