Nagyon ritkán veszek malachúst, de a napokban a hentesnél megláttam egy szép csontos malaccombot, és rögtön el is döntöttem, hogy a hétvégi ebédünk malacsült lesz, melyet a köretnek szánt zöldségekkel sütök meg. A húst tegnap befűszereztem, ma pedig a zöldségekkel együtt került be a sütőbe..... puhára párolás után, pedig szép pirosra sütöttem.
Hozzávalók:
kb. 1,5 kg csontos malaccomb
4 db sárga krumpli
2 db sárgarépa
1 db lila hagyma
30 dkg csiperke gomba
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
2 tk ételízesítő
1tk majoránna
1 tk kakukkfű
1 tk füstölt pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
kb. 1,5 dl víz
2-3 ek sertészsír
A malachúst érdemes már előző nap befűszerezni, majd sütésig a hűtőben pihentetni.
A húst dörzsöljük be az előzőleg összepréselt fokhagymával, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg 1 teáskanál ételízesítővel, 1 teáskanál majoránnával, 1 teáskanál morzsolt kakukkfűvel, a füstölt pirospaprikával, majd fedjük le a tálat, és felhasználásig tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják a húst.
A krumplit pucoljuk meg, és vágjuk fel ízlés szerinti kockákra. A sárgarépát pucoljuk meg, majd karikázzuk fel. A gombát tisztítsuk meg, majd a nagyobbakat negyedeljük. A lila hagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékonyan szeleteljük fel.
Ezután a krumplit, sárgarépát, és a gombát keverjük össze, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a maradék fűszerekkel, és forgassuk össze.
Az olvasztott zsírt öntsük egy tepsibe, majd helyezzük a közepére a befűszerezett húst.
Ezután rakjuk köré a befűszerezett zöldségeket, szórjuk rá a felszeletelt hagymát, majd öntsük alá a vizet, és fedjük le alufóliával a tepsit.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd kb. 2 óra alatt pároljuk puhára.
Ezután vegyük le a fóliát, ha szükséges tegyünk alá még zsírt, majd helyezzük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra. (sütés közben a húst fordítsuk át, hogy mindkét oldala szép pirosra süljön)
Tálalás előtt a sült húst ízlés szerint daraboljuk fel, majd a zöldségkörettel és ízlés szerinti salátával, savanyúsággal kínáljuk. A malacbőr ugyan nem sül ropogósra, de nagyon finom és puha.