Nagyon szeretem, vagyis nagyon szerettem az aranygaluskát, a pillekönnyű kelt tésztát, jó sok édes dióval megszórva, de sajnos le kellett hogy mondjak róla.... Így aztán a lisztet, és a cukrot lecserélve, a finomliszttel készült kelt tésztákat most már teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, és tönkölybúza finom liszttel, valamint édesítővel készítem. Az aranygaluska tésztája is nagyon könnyű, és puha lett, és a diót sem sajnáltam ki belőle. Megszórtam még pár szem mazsolával is, de ez természetesen el is hagyható. Cukormentes változatban elkészült a vaníliamártás is kedvenc Horváth Ilona szakácskönyvemből, mely nélkül elképzelhetetlen nálunk az aranygaluska.
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
30 dkg tönkölybúza finomliszt
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 ek sikér (el is hagyható)
3 dkg élesztő
1 tk cukor (az élesztő felfuttatásához)
1 csipet só
3 ek eritrit (v. ízlés szerinti édesítő)
1 kk vaníliaaroma
2 db tojássárga (nagy)
3 dl tej
6 dkg olvasztott vaj
1/2 citrom reszelt héja
A cukrot keverjük össze 1 dl langyos tejjel, morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel.
A kétféle lisztet, a csipet sót, a sikért, és a reszelt citromhéjat keverjük alaposan össze.
A tojássárgát keverjük simára az eritrittel és a vaníliaaromával, majd keverjük hozzá az olvasztott vajat is.
Ezután öntsük bele a keverőtálba, adjuk hozzá a maradék langyos tejet és a felfuttatott élesztőt, majd kanalazzuk hozzá a lisztes keveréket.
Ezután a robotgép dagasztó karjával, pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát, majd kézzel is dolgozzuk át egy kicsit, hogy szép sima tésztát kapjunk. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)
Ezután tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, szórjuk meg a tészta tetejét liszttel, majd meleg helyen kelesszük a tésztát egy óra alatt a duplájára.
Ameddig a tészta kel, készítsük elő a diót a szóráshoz. A sütőformát béleljük ki sütőpapírral.
Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki kb. 1,5-2 cm vastagra, és egy közepes pogácsaszaggatóval (vagy egy pohárral) szaggassuk ki a tésztát. (a leeső részeket szintén gyúrjuk össze, és szaggassuk ki)
Diós szórás hozzávalói:
30 dkg darált dió
4 ek eritrit (v. ízlés szerint édesítő)
1/2 citrom reszelt héja
kb. 3 dkg mazsola
1 tk vaníliaaroma
10 dkg olvasztott vaj a tészta beleforgatásához
A darált dióhoz adjuk hozzá az eritritet, a reszelt citromhéjat, és keverjük össze. (ízlés szerint több diót és édesítőt is használhatunk)
A mazsolát keverjük össze a vaníliaaromával, és hagyjuk hogy felszívja.
Az olvasztott vajat, és a diós keveréket tegyük egymás mellé.
A kiszaggatott tésztakorongokat először beleforgassuk bele az olvasztott
vajba, majd a diós keverékbe, ezután egymásmellé tegyük a
tortaformába.
Ezután ízlés szerint szórjuk meg a mazsolával, és még egy kevés diós keverékkel.(ez a szórás el is hagyható)
A megmaradt tésztakorongokat szintén forgassuk bele az olvasztott vajba,
majd a diós keverékbe, és fedjük be vele az előző sor tésztát. (Ezt addig ismételjük, míg elfogynak a hozzávalók. Nekem 3 sor tészta lett.)
A tetejére
rászórjuk rá a maradék diós keveréket.
Előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőbe helyezzük be a tortaformát, majd
40-45 perc alatt süssük szép aranybarnára. Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem. (A sütési idő felénél, amikor már szép színt kapott, alufóliával letakartam, nehogy a tészta túlbarnuljon.)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk pár percig hűlni, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy rácsra.
Vaníliamártás hozzávalói:
8 dl tej
3 db tojássárga (nagy)
10 dkg eritrit (v.ízlés szerinti édesítő)
1 tk vaníliaaroma
1 cs vaníliás pudingpor (v. 1 ek liszt)
2 dkg vaj
A tojássárgához adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, majd egy kevéske tejet, és keverjük simára.
Ezután adjuk hozzá a pudingport (v. lisztet) és keverjük
csomómentesre.
A maradék tejet tegyük fel melegedni. Amikor már meleg, állandó keverés
mellett, csorgassuk hozzá a tojásos-cukros keveréket, majd pár perc
alatt sűrítsük be. (a tej csak jó meleg legyen, ne pedig forró, mert
különben összekapja a tojássárgát)
Amikor kellően besűrűsödött, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a vajat, és keverjük simára. Tálalásig fedjük le egy folpack fóliával, hogy ne bőrösödjön meg a teteje.
Tálalás előtt az aranygaluska tetejét szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel. Ízlés szerint
vaníliamártással, vaníliasodóval, vagy lekvárral kínáljuk. Mindegyik jól illik hozzá, és együtt nagyon finom.