Nagyon szeretem, vagyis nagyon szerettem az aranygaluskát, a pillekönnyű kelt tésztát, jó sok édes dióval megszórva, de sajnos le kellett hogy mondjak róla.... Így aztán a lisztet, és a cukrot lecserélve, a finomliszttel készült kelt tésztákat most már teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, és tönkölybúza finom liszttel, valamint édesítővel készítem. Az aranygaluska tésztája is nagyon könnyű, és puha lett, és a diót sem sajnáltam ki belőle. Megszórtam még pár szem mazsolával is, de ez természetesen el is hagyható. Cukormentes változatban elkészült a vaníliamártás is kedvenc Horváth Ilona szakácskönyvemből, mely nélkül elképzelhetetlen nálunk az aranygaluska.
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
30 dkg tönkölybúza finomliszt
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 ek sikér (el is hagyható)
3 dkg élesztő
1 tk cukor (az élesztő felfuttatásához)
1 csipet só
3 ek eritrit (v. ízlés szerinti édesítő)
1 kk vaníliaaroma
2 db tojássárga (nagy)
3 dl tej
6 dkg olvasztott vaj
1/2 citrom reszelt héja
A cukrot keverjük össze 1 dl langyos tejjel, morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel.
A kétféle lisztet, a csipet sót, a sikért, és a reszelt citromhéjat keverjük alaposan össze.
A tojássárgát keverjük simára az eritrittel és a vaníliaaromával, majd keverjük hozzá az olvasztott vajat is.
Ezután öntsük bele a keverőtálba, adjuk hozzá a maradék langyos tejet és a felfuttatott élesztőt, majd kanalazzuk hozzá a lisztes keveréket.
Ezután a robotgép dagasztó karjával, pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát, majd kézzel is dolgozzuk át egy kicsit, hogy szép sima tésztát kapjunk. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)
Ezután tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, szórjuk meg a tészta tetejét liszttel, majd meleg helyen kelesszük a tésztát egy óra alatt a duplájára.
Ameddig a tészta kel, készítsük elő a diót a szóráshoz. A sütőformát béleljük ki sütőpapírral.
Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki kb. 1,5-2 cm vastagra, és egy közepes pogácsaszaggatóval (vagy egy pohárral) szaggassuk ki a tésztát. (a leeső részeket szintén gyúrjuk össze, és szaggassuk ki)
Diós szórás hozzávalói:
30 dkg darált dió
4 ek eritrit (v. ízlés szerint édesítő)
1/2 citrom reszelt héja
kb. 3 dkg mazsola
1 tk vaníliaaroma
10 dkg olvasztott vaj a tészta beleforgatásához
A darált dióhoz adjuk hozzá az eritritet, a reszelt citromhéjat, és keverjük össze. (ízlés szerint több diót és édesítőt is használhatunk)
A mazsolát keverjük össze a vaníliaaromával, és hagyjuk hogy felszívja.
Az olvasztott vajat, és a diós keveréket tegyük egymás mellé.
A kiszaggatott tésztakorongokat először beleforgassuk bele az olvasztott
vajba, majd a diós keverékbe, ezután egymásmellé tegyük a
tortaformába.
Ezután ízlés szerint szórjuk meg a mazsolával, és még egy kevés diós keverékkel.(ez a szórás el is hagyható)
A megmaradt tésztakorongokat szintén forgassuk bele az olvasztott vajba,
majd a diós keverékbe, és fedjük be vele az előző sor tésztát. (Ezt addig ismételjük, míg elfogynak a hozzávalók. Nekem 3 sor tészta lett.)
A tetejére
rászórjuk rá a maradék diós keveréket.
Előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőbe helyezzük be a tortaformát, majd
40-45 perc alatt süssük szép aranybarnára. Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem. (A sütési idő felénél, amikor már szép színt kapott, alufóliával letakartam, nehogy a tészta túlbarnuljon.)
Vaníliamártás hozzávalói:
8 dl tej
3 db tojássárga (nagy)
10 dkg eritrit (v.ízlés szerinti édesítő)
1 tk vaníliaaroma
1 cs vaníliás pudingpor (v. 1 ek liszt)
2 dkg vaj
A tojássárgához adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, majd egy kevéske tejet, és keverjük simára.
Ezután adjuk hozzá a pudingport (v. lisztet) és keverjük
csomómentesre.
A maradék tejet tegyük fel melegedni. Amikor már meleg, állandó keverés
mellett, csorgassuk hozzá a tojásos-cukros keveréket, majd pár perc
alatt sűrítsük be. (a tej csak jó meleg legyen, ne pedig forró, mert
különben összekapja a tojássárgát)
Amikor kellően besűrűsödött, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a vajat, és keverjük simára. Tálalásig fedjük le egy folpack fóliával, hogy ne bőrösödjön meg a teteje.
Tálalás előtt az aranygaluska tetejét szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel. Ízlés szerint
vaníliamártással, vaníliasodóval, vagy lekvárral kínáljuk. Mindegyik jól illik hozzá, és együtt nagyon finom.
De finomat sütöttél, és milyen gusztán tálaltad, mindjárt étvágyat is kaptam hozzá! Mi is szeretjük, de már rég volt nálunk. A hosszú nyáron csak akkor kapcsoltam be a sütőt, amikor nagy szükség volt rá, sütiket rég sütöttem. Most lehet majd újra használni a sütőt, és sütni kelt tésztákat is, amiket nagyon szeretünk...
VálaszTörlésKatikám, nagyon köszönöm! Finom lett a tönkölyliszttel és az édesítővel... maradt belőle mára is, és még mindig finom és puha, mintha ma sütöttem volna. Tiszta bolond ez az időjárás, a múlt héten még kánikula volt, most meg be kellett kapcsolni a fűtést, mert úgy lehűlt a lakás. Többször sütök majd én is, mint nyáron, igaz szerencsém van, mert van nyárikonyhám, így a lakásba hűvös maradt nyáron is.
TörlésNagyon guszta és finom lehet ebben a változatban is. Nagyon régen sütöttem aranygaluskát ennek oka a megdrágult dió. A család még teljes volt a gyerekek is itthon voltak többször sütöttem és nekünk a madártej volt hozzá a kedvencünk.
VálaszTörlésNagyon köszönöm Éva. Finom, és könnyű lett a tészta a tönköly liszttel is. Szerencsére van saját dióm, így nem kell méreg drágán megvenni. Éppen a napokban néztem a zöldségesnél 4900 Ft volt kilója. A madártejet nagyon szeretjük, eltudom képzelni milyen finom a galuskával.
TörlésNagy kedvenc nálunk is, gyönyörű lett! :-)
VálaszTörlésNagyon köszönöm!
Törlés