2013. február 4., hétfő

Túrós rétes torta.



 Egyszerűen és gyorsan valami finomat. Na, de mi is legyen az, ez volt a nagy kérdés. Mivel volt itthon réteslap, és egy túró is árválkodott a hűtőben, így az első gondolatom a túrós rétes volt. Aztán mire összeszedtem a hozzávalókat, ez annyiban változott, hogy nem hagyományos formában sütöttem meg, hanem tortaformában. Így persze több réteslapra volt szükség, hogy sütés után megmaradjon a tortaformája. A végeredmény pedig egy finom ropogós tészta, és a habkönnyű túrós töltelék tortaformába bújtatva.






Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:


12 db réteslap
10-15 dkg vaj

Töltelék hozzávalói:

50 dkg túró
porcukor
2 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
mazsola
2 db tojás
1 cs vaníliás pudingpor



Először a tölteléket készítsük el. 
A túrót villával nyomkodjuk össze, majd adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a mazsolát, a tojások sárgáját, és keverjük alaposan össze. Ezután keverjük hozzá a vaníliás pudingport is.

A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a túrós masszához.

A tortaformát kenjük ki vajjal.

Egy nedves konyharuhára helyezzünk rá egy réteslapot, majd kenjük meg olvasztott vajjal. Ezután helyezzük rá a következő réteslapot és szintén kenjük le. 
Ezt a műveletet addig folytassuk, hogy 6 db réteslap kerüljön egymás tetejére.

Ezután a lekent és egymásra helyezett réteslapokat óvatosan helyezzük bele az előzőleg vajjal kikent tortaformába.

Ezután az előzőleg összekevert túrós tölteléket óvatosan öntsük rá a réteslapra, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét.

A maradék 6 db réteslapot egyesével szintén kenjük le az olvasztott vajjal, majd helyezzük egymásra.
Ezután óvatosan helyezzük rá a töltelék tetejére, majd a kilógó tészta széleket hajtsuk vissza.
Végül kenjük le olvasztott vajjal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra, ropogósra.(én légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem és amikor már kezdett pirosodni a tészta széle, letakartam egy sütőpapírral)

A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni, majd tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és mint a tortát szeleteljük fel.

6 megjegyzés:

  1. Guszta:)) Most elfogadnék egy szeletecskét:)
    Jó ötlet ilyen formában sütni a rétest!

    VálaszTörlés
  2. Istenem, be kívánatosra sikeredett a tortád! A férjem az egyik kolleganőjénél evett egy hasonló túróst, azóta is azt zúgja.
    Még van egy csomag réteslapom a fagyasztóban, úgy hiszem túrósan végzi.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki, egyszerű, mutatós és finom! :)

    VálaszTörlés
  4. Új forma! Ötletes az biztos. Képzelem almával is milyen finom lehet...Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  5. Szeretem a túrós rétest, és uigazán ötletes így tortaként tálalva :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó ötlet:) A túró bármikor jöhet!

    VálaszTörlés