Idén első ízben, és egy időben az ország tortájával, elkészült a cukormentes országtorta is. Ez a torta is felkeltette az érdeklődésemet, és mivel szinte a receptek megjelenésével egy időben az ország tortáját a "Szabolcsi almás máktortát" (recept itt megtalálható) megsütöttem, elhatároztam, hogy a cukormentes változatot is megfogom sütni. Mivel még nem sikerült beszereznem hozzá az ízesítéshez használt nyírfacukrot, így sajnos a diabetikus torta még várat magára. Viszont arra gondoltam, hogy miért ne lehetne megsütni ezt a tortát cukor hozzáadásával, és így legalább mindenki elkészítheti, és megkóstolhatja a saját ízlése szerint elkészítve.(lehet rajtam kívül mások is akadnak, akik ennek a tortának a cukorral készült változatát is szívesen megkóstolnák) Így aztán nem is várakoztam tovább, elkészítettem ezt az almatortát is. Szinte csak annyit változtattam a hozzávalókon, hogy én cukorral készítettem el. Mivel már az egres leért, így gondoltam majd egy savanykás lekvárral kenem meg a tésztalapokat. Aztán amikor a krém elkészült, és hozzáláttam a torta összeállításához, úgy döntöttem, hogy a lapok lekvárral való kenésétől én eltekintek, mivel szerintem úgy túl sok íz keveredett volna, és egy tömény, élvezhetetlen tortát kaptam volna. A diós-karamellizált almás-fehér csokoládés krém, már magában is egy különleges ízvilág, ehhez szerintem (persze ez csak a saját véleményem!!!!) nincs szükség még lekvárra is. A torta végül nálunk nagy sikert aratott, igaz a tésztája kicsit tömöttebb mint a mákos változaté, viszont a krém ennél a tortánál is nagyon finom. Szerintem egy próbát, mindenképpen megér.
Tészta hozzávalói kb. 20 cm-es tortaformához:
2 db tojás
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
18 dkg liszt
5 dkg darált dió
30 dkg reszelt alma
2,5 dkg zabpehely
4 dkg olvasztott vaj
1 citrom leve
reszelt citromhéj
1 mk sütőpor
csipet só
őrölt fahéj
Az almákat héjastul reszeljük le, majd a citromlével, reszelt citromhéjjal, és a zabpehellyel keverjük össze.
A tojásokat keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá az almás keveréket, és az olvasztott kihűtött vajat.
Végül szitáljuk hozzá a sütőporos lisztet, majd fakanállal alaposan keverjük össze.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük rá a masszát, majd simítsuk el egyenletesen.
Ezután tegyük be előmelegített sütőbe, majd 200 fokon alsó-felső sütésnél, süssük kb. 18 percig.
A sütőből kivéve még melegen húzzuk le róla a sütőpapírt, majd hűtsük ki teljesen.
Amikor teljesen kihűlt a tészta, vágjunk ki belőle három egyforma méretű tésztalapot. ( vagy vágjuk fel három egyforma méretű lappá, és úgy töltsük majd meg)
Krém hozzávalói:
30 dkg alma
20 dkg barna cukor
1 citrom leve
reszelt citromhéj
5 dkg vaj
5 db tojássárgája
8 dkg darált, pörkölt dió
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
5 dkg fehér csokoládé
20 g zselatin (por)
3 dl Hulala (v. habtejszín)
Az almát reszeljük le, majd keverjük hozzá a citrom levét, és a reszelt héját.
Egy serpenyőbe karamellizáljuk világos színűre a barna cukrot, majd vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a vajat. Addig kevergessük, még a vaj elolvad.
Ezután tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a reszelt almát, majd pár perc alatt, pároljuk puhára.(közben többször keverjük meg)
A tojások sárgáját keverjük habosra egy kevés cukorral, majd keverjük hozzá a pudingport is.
Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a megpárolódott almához, majd kevergetve addig főzzük, még besűrűsödik.
Végül vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a porzselatint, és alaposan keverjük össze. Ezután hűtsük ki teljesen az almás masszát.
A darált diót öntsük egy teflon serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett, alacsony hőfokon pár perc alatt, pörköljük meg. (én kis lángon, lángelosztót alátéve állandó keverés mellett pörköltem meg)
A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk kihűlni.
A teljesen kihűlt almás masszához először keverjük hozzá az olvasztott csokoládét, majd a teljesen kihűlt, pörkölt darált diót.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá az almás-csokoládés-diós masszához.
A tortalapokat rétegezve kenjük meg az elkészült krémmel, majd kenjük meg a torta tetejét, és az oldalát is.
Ezután ízlés szerint szórjuk meg darált dióval, és díszítsük fél diószemekkel.
Az elkészült tortát ezután 1-2 órára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek összeérjenek.
Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, és egy éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.
Huh, ez nagyon finom lehet :)))
VálaszTörlésNagyon finom lehet, guszta ! Most néztem meg a másik nyertes tortát amit elkészítettél csodás az is!
VálaszTörlésVery delicious moist looking cake. Drooling here.
VálaszTörlésHű a mindenit neki! Ez aztán finom torta lehet. Milyen szép belül! Nagyon guszta! És van belőle kicsi is meg nagy is...A kicsi ide repülhetne...
VálaszTörlésJó volt bele az egrespüré hidd el:-)én elkészítettem és borzasztóan jó volt,finom,ízletes:-)
VálaszTörlésNekem ez még jobban is tetszik, alma-dióval mindig jöhet!:)
VálaszTörlésFinomságos lehet, egyébként is dió rajongó vagyok! :)
VálaszTörlésEz az a fantasztikus alma torta amit láttam a face book-on. Most vettem észre hogy a Veronica...Quay Po Cooks követ téged most. Jó blogja van, egy kis food blogtársam már két éve!
VálaszTörlésKöszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!
VálaszTörlésEgy igazi remekmű!!!
VálaszTörlés